Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 07:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 kwi 2014, o 22:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
jeśli chodzi o zabawy WO więc tu mam totalne zero wiedzy albo nawet lekko na minusie
ujemna delta to dopiero początek zabawy :lol:

Zgodnie z zasadą, jeśli coś nie działa tak jak powinno zacznij od zasilania ;)

Inte w EdW jest skarbnica wiedzy, niestety spóźniłeś się, zestawik koło 100 gazet powędrował swego czasu do kogoś innego z forum :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2014, o 22:53 
Użytkownik

Żeby nie umknęło poprawiona wersja schematu oraz PCB. Dziękuję za różne sugestie i jeszcze raz za znalezienie błędu. Filtrację pozostawię taka jak mam. Może w nowym projekcje skorzystam ze 100pf.

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

No a w sumie zapomniałem jest jeszcze jedna rzecz co mi spokoju nie daje z tym procesorem 128 mianowicie nóżka PEN doczego to w zasadzie służy? Czy wyprowadzać do niej PIN?

W nocie piszą o niej tak:

Cytuj:
PEN is a programming enable pin for the SPI Serial Programming mode, and is internally pulled
high . By holding this pin low during a Power-on Reset, the device will enter the SPI Serial Programming
mode. PEN has no function during normal operation.

Tłumaczenie:
Cytuj:
PEN - wejście umożliwiające programowanie dla SPI – tryb szeregowego programowania . Przyciskając to wyjście podczas resetu w trybie uruchamiania, urządzenie przejdzie do trybu SPI. W czasie normalnych operacji wejście to nie ma żadnych funkcji.

A ja będę korzystał z pinu 20 RESET - czy tego PEN też trzeba dodatkowo podłączyć do resetu? O co z tym chodzi? Czy to może jakiś inny rodzaj programatora i wtedy to potrzebne?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 26 kwi 2014, o 23:38 
Moderator

ten PEN ma sobie dyndać w powietrzu ;) nic nie robi

PostNapisane: 26 kwi 2014, o 23:47 
Użytkownik

No ok rozumiem tak więc zrobię ale nie zgodę się że nic nie robi skoro dynda :lol:

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 00:09 
Użytkownik

Ciekawy temat :)
To co pisze janeczqu o tych szpilkach.
Można by jeszcze ceweczkę na zasilanko, że tak powiem kolokwialnie. :P
Albo nawet ścieżkę uformować odpowiednio w jakiś zawijas. Zresztą stosowane rozwiązanie. Również z powodu na to, żeby naprawdę szybkozmienne sygnały, zależne od siebie czasowo, były w tej samej fazie...

Zagadnienie ma zresztą drugą stronę. Tutaj chcemy sie pozbyć szpilek. Ale jeszcze większy problem jest jak chcemy wygenerować taką naprawę ostrą szpilkę. Okazuje się, że jest to strasznie trudne. Przy czym chodzi mi o czasy krótsze niż ns, czasy rzędu ps.
Pojemność przewodów, indukcyjność przewodów (nie mówiąc o czasach przeładowania pojemności w bramkach, kluczach itd) mogą już taką szpileczkę zniszczyć. A są urządzenia gdzie takie sygnały się wytwarza. I to jest bardzo trudne :D

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 00:23 
Użytkownik

sq8dsr napisał(a):
Można by jeszcze ceweczkę na zasilanko, że tak powiem kolokwialnie.

No właśnie pytanie jaka i w którym miejscu - ja tam dałem za przetwornica 1000uH na 180mA ale już mam nowy projekt i z niej zrezygnowałem bo tak 180 mA to raczej mogę przekroczyć jak np. wymyśle jakieś dodatkowe diody typu "megic ledy" puszczać z przetwornicy chociażby do ćwiczeń to się nazbiera nawet i 0,5A jak nie więcej. Tych cewek o tej wartości i prądzie zostało mi z innego projektu gdzie urządzenie ma pracować w środku komputera i było dobrane na odpowiednią wartość A i zabezpieczania bezpiecznikowego PTC tu się nie zda myślę że bym musiał mieć taka na 1A by miało to sens.

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 01:21 
Użytkownik

Intre napisał(a):
chociażby do ćwiczeń to się nazbiera nawet i 0,5A jak nie więcej

No tak, ale mnie chodzi o zasilanie samych układów cyfrowych MCU, jakiś rejestr, multipl. czy coś. A nie elementów już typowo wykonawczych, które bardziej żłopią prąd.
Zobacz, że nawet nota zaleca, czy nawet nakazuje, (choć co ona tam może nakazać :P ) dławiczek na AVCC jeśli będzie używany przetwornik. Przy czym tu przecież prądy płyną malutkie, więc i dławiczek może być na mały prąd. Ale jakieś tam nieładne rzeczy na tym zasilaniu będzie tłumił.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1