Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 07:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 15:41 
Użytkownik

Witam zakupiłem dziś wyświetlacz na dwie cyfry i ma nie oznaczony piny. Szukam Vcc i znaleźć nie mogę.
LTD4601L-NB
PPHIL4B0038 J
Jest nie wielkiej budowy. Jakie rezystory stosujecie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 15:56 
Moderator

jakie VCC ? ;) przecież takie wyświetlacze nie mają żadnego VCC (o ile to zwykły LEDowy?)

są albo ze wspólną anodą albo ze wspólną katodą

bez żadnego PDF'a wystarczy wziąć miernik w łapki nawet brzęczyk i i po kilku kombinacjach szybko ci wyjdzie które dwa piny to wspólne anody albo katody ;) ...

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 16:04 
Użytkownik

No to ja jeszcze muszę doczepić do nich tranzystor PNP? Myślałem ze one je ma wbudowane w sobie

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 16:07 
Moderator

lucas0091 napisał(a):
No to ja jeszcze muszę doczepić do nich tranzystor PNP? Myślałem ze one je ma wbudowane w sobie

ale pomyśl sam - mówisz że nie masz noty do swojego wyświetlacza ? to skąd ja mam ją mieć i wiedzieć co one mają w środku i czy jakieś tranzystory ?

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 16:16 
Użytkownik

Ale ja nie napisałem ze mam noty. Podałem oznaczenia z niego. Byłem dziś w sklepie w Ostrołęce po ten wyświetlacz ale sprzedawca ręce rozkładał "mam takie COŚ bierzesz czy nie?" Dopiero zajarzyłem co do istoty działania, ale nie mogę się pokapować jak sprawdzić czy ma podłączone anody czy katody i nie chcę spalić bo do Oki mam 35km

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 16:27 
Użytkownik

Bierzesz źródło 5 V. Do niego dwa kabelki, do jednego z kabelków dolutuj rezystor np. 1 kohm. I poszukaj po pinach.
Jednym kabelek dołącz do jednego pinu i drugim dotykaj innych pinów. Jak nic się nie zaświeci to zmień biegunowość zasilania i od nowa.
Szybko rozpoznasz.

Wyświetlacze LED to jest po prostu 8 diod LED ułożonych w cyfrę i wsadzonych do jednej obudowy. Jak dasz rezystor to nic nie spalisz. Tak jak nie spalisz diody led zasilając ją przez rezystor.

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 16:49 
Nowy

Prosze :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 17:03 
Użytkownik

Doszedłem tym.
Rolnik to nie to. W pdf masz wspólne katody a ten ma wspólne anody i jest na 2 cyfry a nie ma 3 i piny się nie zgadzają przez to.
sq8dsr coś namieszałeś VCC przez rezystor 1kohm i sprawdzamy reszte pinów przez kabel od GND, o to Ci chodziło?
Ja zrobiłem tak. wziąłem miernik ustawiłem na diodę i leciałem. Ten chinol podaje jakieś małe napięcie na czerwony a czarny to GND i się zapaliło. Jakby to ktoś kiedyś czytał to anoda jest na pinie 5 i 10 (po przekątnej)

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 17:32 
Użytkownik

lucas0091 napisał(a):
sq8dsr coś namieszałeś VCC przez rezystor 1kohm i sprawdzamy reszte pinów przez kabel od GND, o to Ci chodziło?

Wyświetlacz LED nie ma VCC. VCC jest w układach scalonych. Wyświetlacz to jest 8 diod led. Połączonych razem albo katodami (WK) albo anodami (WA) w przypadku WA podłączasz plus do wspólnej anody, a segmenty (katody) przez rezystor do GND.
W WK wspólna katodę do GND a segmenty przez rezystor do plusa. Przy czym nie powinno się mylić plusa z VCC bo nie zawsze jest to to samo.
Jeśli nie wiesz czy masz WK czy WA. To najpierw trzeba ustalić biegunowość i to Ci opisywałem, w najprostszym wydaniu.

Przy czym oczywiście ich sterowanie w układzie też będzie się różnić w zależności od tego czy to wspólna anoda czy katoda.
Osobiście polecam gorąco stosowanie rejestrów przesuwnych 595. Bardzo upraszcza sterowanie i potrzeba na to tylko 3 pinów procesora przy defacto nieograniczonej liczbie wyświetlaczy. Nie koniecznie 7 seg. bo sa 14 i 16 seg :)

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 18:18 
Użytkownik

Nie nie nie źle mnie zrozumiałeś. Ja już to podpiąłem działa ładnie a teraz zabieram się za kod
Cytuj:
Bierzesz źródło 5 V. Do niego dwa kabelki, do jednego z kabelków dolutuj rezystor np. 1 kohm. I poszukaj po pinach.
Tutaj widzę nieścisłość. Myślisz dobrze ale albo źle napisałeś, albo ja źle to czytam :)
Anody podpinamy pod VCC a Katody przez Rezystor (ja 470ohm) do GND i analogicznie można byłoby poszukiwać co gdzie jest.
Mnie zmylił schemat w bb bo wydawało mi się że tranzystory i rezystory ma już w sobie (i niby tak by było wygodniej) a się okazało że to układ tylko z samymi diodami i dla tego takie głupie pytania postawiłem na początku tego tematu:)
Z rejestrami przesuwnymi jeszcze nie miałem do czynienia i jestem zielony, ale prędzej czy później je opanuje :)
pozdrawiam

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 18:39 
Użytkownik

lucas0091 napisał(a):
Anody podpinamy pod VCC a Katody przez Rezystor (ja 470ohm) do GND i analogicznie można byłoby poszukiwać co gdzie jest.

Zakładałem, że oprócz nieokreślonej "pinologii" wyświetlacza, nie jest wiadome czy to WA czy WK. :)

Przy okazji:

http://forum.atnel.pl/topic4520.html

To kiedyś pisałem o stosowaniu rejestrów, natchnięty poradnikiem Mirka.
W pomyśle, zależało mi sterowaniu wyświetlaczy wyłącznie przez rejestry, aby niezależnie od ilości i rodzaju wyświetlaczy dało się to zrobić przez SPI (3 piny procesora).

Później powstał projekt z 14 segmentowcami :)

Wszystko idzie przez SPI.

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 19:25 
Użytkownik

WA

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 20:36 
Moderator

lucas0091 napisał(a):
Mnie zmylił schemat w bb bo wydawało mi się że tranzystory i rezystory ma już w sobie (i niby tak by było wygodniej)

O Matko jedyna ;) ... a gdzie w BB jest taka herezja opisana - że niby wyświetlacze LED mają wbudowane jakieś tranzystory i jeszcze rezystory ? ;)

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 21:30 
Użytkownik

No jest trochę nie jasno dla osób nie znających tego wyświetlacza. W miękkiej BB na 182s. jest schemat na górze "Wyświetlacz LED" A zaraz pod piny które idą do tranzystorów PNP a one do rezystorów wyświetlacza, a w miedzy czasie pląta tam się Vcc. Tak jak pisałem dla zielonego jest to mylne bo daje wrażenie całości :) Wystarczyłoby dodać "Wyświetlacz LED składa się z samych diod ze zwartymi anodami bądź katodami ze sobą, rezystory są konieczne aby nie popalić segmentów, a tranzystor służy do sterowania stanem niskim lecz można to pominąć programowo" :) Taka skromna uwaga :) Panie Mirku mam sprawę do Pana ale może w oddzielnym temacie :)

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 22:26 
Moderator

lucas0091 napisał(a):
Wystarczyłoby dodać "Wyświetlacz LED składa się z samych diod ze zwartymi anodami bądź katodami ze sobą

Absolutnie nie piszę tego złośliwie teraz więc nie zrozum mnie źle, ale na pewno nie wystarczyłoby tego dodać. Tak jak jest jest w 100% ok, braknie może na tym etapie jeszcze u kolegi znajomości czytania schematów i praktyki czy obycia z elementami elektronicznymi (ale to nic dziwnego - z drugiej strony, jeśli się jest początkującym ... dlatego akurat temu się nie dziwię. Każdy z nas kiedyś zaczynał i popełniał rozmaite błędy i wpadki - ;) ja także - zresztą do dzisiaj je popełniam gdy się czegoś uczę ; ) ... No ale jeśli chodzi o temat - to tak na przyszłość - trzeba ZAWSZE robić to o czym co i rusz przypominam nie tylko w BB

W łapki bierzemy noty PDF w tym przypadku trzeba było wziąć noty różnych wyświetlaczy - i szybko by kolega zrozumiał że typowy wyświetlacz LED to same diody ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

lucas0091 napisał(a):
Panie Mirku mam sprawę do Pana ale może w oddzielnym temacie

A nie ma sprawy - zapraszam. Masz rację czasem warto założyć nowy wątek dla różnych pytań.

Strefa czasowa: UTC + 1