Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lis 2024, o 17:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 kwi 2014, o 19:03 
Użytkownik

Witam.

Pewnego dnia postanowiłem podszkolić się trochę i poznać działanie niektórych bibliotek dla AVR. Np. często używałem układu DS18B20 a nigdy nie wnikałem w szczegóły jak to naprawdę działa. Postanowiłem się tego dowiedzieć, a żeby wiedzę swoją utrwalić to wszystko zapisać. Dodatkowo korzystając z takiej wiedzy napisać swoje biblioteki. Niestety z ogólnie dostępnymi bibliotekami jest taki problem, że albo mają niejasne licencje albo są tak zagmatwane, że nie wiadomo o co w nich chodzi. Mi marzy się taka biblioteka, która będzie darmowa a do tego będzie wytłumaczone co i skąd się wzięło. Zacząłem tworzyć coś takiego

http://przewoznik.info/pdf/1wire%20-%20pisanie%20biblioteki.pdf.

Jest tego niewiele ale jest to już jakiś początek. Teraz mam takie pytanie: czy kogoś by to zainteresowało, gdybym po ukończeniu takiego dokumentu i innych dokumentów (bo planuję też poznać inne biblioteki a nawet stworzyć coś czego nie mogłem znaleźć - obsługę czujnika odległości HC-SR04) udostępniał to gdzieś na stronie www aby każdy mógł sobie to przeczytać i ewentualnie zgłosić jakieś swoje uwagi (dzięki temu zawsze będzie można zrobić coś lepiej). Czy może nie są potrzebne w internecie kolejne wersje bibliotek i opisów ? Tak czy inaczej będę tworzył to dla siebie. Idzie mi to bardzo wolno ze względu na brak czasu ale powoli uczę się nowych rzeczy. I pytanie drugie: czy warto poruszać temat mikrokontrolerów Xmega i tworzyć biblioteki uniwersalne dla ATmega i Xmega ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2014, o 19:07 

Sam pomysł bardzo ciekawy, jeżeli masz tylko czas i energię to wiesz co "nam" do tego ;). Bardzo fajna inicjatywa, coś na zasadzie poradników Mirka tylko w wersji tekstowej.
W sumie i tak pewnie będzie 1000x pytanie o to samo przez początkujących, ale przynajmniej będzie gdzie ich odesłać :lol:

PostNapisane: 6 kwi 2014, o 21:22 
Moderator

też uważam że inicjatywa o tyle fajna, że sporo się nauczysz ... tego nic nie zastąpi.

Ale dziwię się trochę na to pytanie na końcu czy tworzyć uniwersalne biblioteki i dla procków ATmega i jednocześnie dla Xmega ? .....

Ja tak odpowiem troszkę pytaniem .... a czy już stworzyłeś chociaż jedną bibliotekę która jest wspólna chociażby dla wszystkich procków tylko ATmega ? ... mówię tu o bibliotece, która korzysta np z jakichś przerwań chociażby ?

bo jeśli nie to może najpierw chociaż tym postaraj się zająć .... zobaczysz, że też będzie "SPORO" roboty .... Sporo w cudzysłowiu bo ... będzie masakrycznie dużo roboty.

Ja mogę życzyć tylko powodzenia i uporu w dążeniu do celu.

PostNapisane: 7 kwi 2014, o 00:27 
Użytkownik

t__d napisał(a):

[...ciach...]
Jest tego niewiele ale jest to już jakiś początek. Teraz mam takie pytanie: czy kogoś by to zainteresowało, gdybym po ukończeniu takiego dokumentu i innych dokumentów (bo planuję też poznać inne biblioteki a nawet stworzyć coś czego nie mogłem znaleźć - obsługę czujnika odległości HC-SR04) udostępniał to gdzieś na stronie www aby każdy mógł sobie to przeczytać i ewentualnie zgłosić jakieś swoje uwagi (dzięki temu zawsze będzie można zrobić coś lepiej). Czy może nie są potrzebne w internecie kolejne wersje bibliotek i opisów ?

Nie pytaj czy kogoś to będzie interesowało tylko pisz. Po pierwsze - będziesz miał to co chcesz a przy okazji dużo się nauczysz. Po drugie - przykładowych bibliotek, procedur itp. jest mnóstwo na sieci ale np. ja chętnie przeglądam takie wypociny żeby znaleźć jak najlepsze rozwiązanie (to pod warunkiem, że Twoje rozwiązanie będzie naprawdę Twoje, a nie tylko copy&paste z innego przykładu) dla swoich projektów. Dokumentacji takiego typu nigdy za wiele :)

A teraz moje "ale" odnośnie tego pomysłu.
Niby piszesz dla siebie, ale chcesz to udostępnić dla wszystkich. Jak najbardziej pozytywne działanie, super. Tylko może na początku ustal sobie dla jakiej grupy chcesz te dokumentacje tworzyć. Zieloni ? nowicjusze ? "średni" ? zaawansowani ? Bo jeśli chcesz przekazywać swoją wiedzę zaawansowanym, to IMHO trochę chybiony pomysł. Datasheet'y do scalaków są w sieci, opisy protokołów też. Stary wyga zna na tyle dobrze język angielski, że bez większych problemów zdobędzie potrzebne wiadomości. Na tapecie zostają "średnio zaawansowani" i początkujący. I jeśli to dla nich miałaby być przeznaczona Twoja praca, to z pewnością nie może to być dokument zawierający błędy czy niedomówienia, a taki w tej chwili jest Twój pdf (z pewnością nie jest to wersja ostateczna). Skoro piszesz, że zaczynasz się tego wszystkiego uczyć i chciałbyś ułatwić innym start, to proponuję umieszczać wszystkie problemy czy niejasności, i ich rozwiązania. Nawet jeśli dla Ciebie będą to sprawy oczywiste. Żeby wytłumaczyć o co mi chodzi, podam kilka przykładów na podstawie powyższego pdf'a:
1 - zdjęcie poglądowe układu DS18B20. Niby normalna rzecz, wszyscy to znają na pamięć ale gdyby widok z góry zastąpić modelem 3D ? myslę że wtedy nie byłoby "prób" złego podłączenia czujnika.
2 - rezystor R1. Wszyscy wiemy, że bez pullup'a daleko się nie zajedzie ale może warto nawet to dopisać.
3 - tranzystor. Jeśli już schemat to bez powielania błędów (zasilanie na emiterze).
4 - tryb overdrive. Z tego tekstu można się dowiedzieć tylko tyle, że istnieje i da się go włączyć. Nic więcej. Dla początkującego to za mało. Albo opisz dokładnie albo nie pisz wogóle. Nie wszystkim jest to potrzebne, zwłaszcza początkującym.
5 - wykres. Jak najbardziej jestem za wykresami z opisem ale opisałeś tylko reset. A może początkujący będzie się zastanawiał co znaczy stan niski na linii po resecie ?
To co napisałem nie ma na celu zniechęcić Cię od pracy nad tym projektem. Chciałbym tylko żeby w sieci znalazła się wartościowa praca, nie ginąca w zalewie internetowego chłamu.

t__d napisał(a):
Idzie mi to bardzo wolno ze względu na brak czasu ale powoli uczę się nowych rzeczy. I pytanie drugie: czy warto poruszać temat mikrokontrolerów Xmega i tworzyć biblioteki uniwersalne dla ATmega i Xmega ?

Już Ci odpisali inni a ja powtórzę: za dużo srok naraz chcesz złapać. Stwórz jeden porządny dokument, niech to będzie DS1x820, cokolwiek. Ludzie na tym forum pomogą Ci w wyłapaniu błędów, a jak całość będzie gotowa to zmierzysz się z następnym tematem.
Życzę Ci wytrwałości w tym projekcie.

PostNapisane: 7 kwi 2014, o 06:26 
Użytkownik

Ogólnie pomysł fajny, ale tak jak poprzednicy pisali twórz małymi kroczkami to będzie dobrze. Jak od razu da dużo będziesz chciał to wyjdzie niedokładna kicha i szybko się zniechęcisz. Tak masz szansę stworzyć kilka małych perełek szczególnie dla początkujących.

PostNapisane: 7 kwi 2014, o 06:33 
Użytkownik

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :) bardzo dużo mi pomogły. Nie dość, że zachęciły do dalszej pracy to pokazały w jakim kierunku iść. Fajnie, że gordo wyłapał już tyle błędów w tak małym PDF-ie. O to mi właśnie chodziło. Postaram się je wszystkie naprawić i przy okazji zrobić jak najmniej nowych :) Pozdrawiam.

p.s. Mam tylko jedno pytanie dotyczące p.3 gordo - jak prawidłowo powinienem podłączyć ten tranzystor? Przepraszam, że pytanie może banalne ale jak pisałem wcześniej dopiero się wszystkiego uczę.

PostNapisane: 7 kwi 2014, o 17:33 
Użytkownik

t__d napisał(a):
p.s. Mam tylko jedno pytanie dotyczące p.3 gordo - jak prawidłowo powinienem podłączyć ten tranzystor? Przepraszam, że pytanie może banalne ale jak pisałem wcześniej dopiero się wszystkiego uczę.

Chodzi o dołączanie obciążeń na kolektor, emiter do +5V a kolektor do czujnika (choć w Twoim przykładzie takie połączenie też będzie działać).

Strefa czasowa: UTC + 1