Konstrukcja grota też jest istotna, stop z jakiego jest wykonany itd. Wiesz nie zagłębiałem się w fizykę termodynamiki grotów
. Sam używam stacji PACE oraz ELWIK na co dzień, z tego co pamiętam xytronic rewelacyjny nie był.
Po za tym j/w już wspomniałem krótszy grot i grubszy na końcu. Wszystkie typu szpileczka są kłopotliwe, aczkolwiek na ten z pace nie narzekałem pod względem równomierności temperatury, bardziej po prostu nie był praktyczny dla mnie.
Zauważ że przy długim i cienkim grocie jednak końcówka ma małą pojemność cieplną, jeżeli sam przekrój grota z jego rdzeniem z miedzi kończy się dużo wcześniej niż sama końcówka to jego przewodność będzie dużo gorsza.
Jeszcze raz powtórzę, cienki grot to jedno z mniej wygodnych ( dla mnie ) rozwiązań, lepiej się nauczyć lutować grubszym, a da się nawet obsadzać tym 0402, oraz ładnie lutować układy o rastrze 0.4mm z wykorzystaniem topników do SMD.
Spróbuj podkręcić temperaturę, jeżeli koniecznie chcesz korzystać z cienkiego grota, niestety wiąże się to z szybszym wypalaniem topnika.