Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lis 2024, o 19:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2014, o 21:59 
Użytkownik

Hejka,
Ma ktoś ten model lutownicy ? Jakie są wasze opinie na jej temat?
Posiadam tą lutownice już około pół roku i jakoś nie jestem z niej zadowolony...
Nie wiem czy to wina jest grota jaki posiadam, ale temperatura jest jego górnej części, na "czubku" jest ona zbyt mała żeby roztopić cynę, nawet przy 400st. Myślałem ze to wina grota , więc wymieniłem na inny nadal tak samo, może to też cyna której używam, bo to najtańsza Cynel 0,8mm kupuje w fiolkach bo jakoś nie umiem się zebrać żeby zamówić większa ilość. Pastę lutowniczą też używam.

http://allegro.pl/stacja-lutownicza-lf2 ... 75456.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 mar 2014, o 22:24 
Użytkownik

Również używam Cynela i nie mam problemów - lutuję 898D Zhaoxin.
Tym xytroniciem lutowałem w szkole (dosłownie 10 min lutowania). Nie do końca mi dogrzewała się cyna (dłużej musiałem trzymać niż przy 898D) przy 350 stopniach.

PostNapisane: 30 mar 2014, o 09:01 

Morcinek92 zrób w miarę wyraźne zdjęcie grota, w jakim jest stanie? czytałeś temat "lutujemy co się da..." jest tam podana metodyka postępowania z grotem.
Groty typu Igła są "upierdliwe" tj. końcówka bardzo szybko się utlenia, oraz co zrozumiałe biorąc pod uwagę rozmiar grota, bardzo małą bezwładność temperaturową ma. Przez co trzeba podnosić temperaturę grzałki o jakieś 30-40stopni wyżej.
Ogólnie lepiej lutuje się grotami typy śrubokręt, ścięty stożek, lub polecana już nie tylko przeze mnie "minifala"

Szpileczka przydaje się do lutowania bardzo małych elementów, niestety bardzo szybko oddaje temperaturę, oraz jak już wspominałem bardzo szybko się utlenia. Trzeba stosować praktycznie co punkt, pełną procedurę czyszczenia grota (która opisywana jest w w/w temacie).

PS. Ja szpilkowych grotów przestałem używać bardzo szybko, bo są kompletnie nie praktyczne.
Teraz głównie używam dwu Minifala 3.3mm oraz minifala 2mm, w elwiku mam śrubokręt 3mm, albo stożek też ok 3mm i w sumie nawet 0402 bez problemu się tak lutuje.

PostNapisane: 30 mar 2014, o 14:24 
Użytkownik

Dokładnie szybko się utlenia za każdym razem kiedy przylutuje jeden emlement musze czyścić grot nabierać pasty, cyny itd..
Tutaj jest dokumentacja jakie do mojej lutownicy są dostępne groty. Ja mam XY401, XY404, Myślałem nad zakupem minifali.. tylko jest 4,8mm oraz 5mm

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 30 mar 2014, o 20:33 

Groty nie wyglądają źle, niestety ale taka jest procedura, często trzeba czyścić grot, nie ma że boli ;). Każde odłożenie lutownicy na kilka-kilkanaście minut = czyszczenie grota na gąbce (wilgotnej, nie mokrej lekko wilgotna ma być) nakładanie świeżej cyny, znowu czyszczenie i nałożeniu odrobinki by tylko zwilżyć grot i dopiero po tym można znowu lutować.

PostNapisane: 30 mar 2014, o 21:22 
Użytkownik

Okej, a powiedz mi ta nierownomierna temperatura na grocie to wina stacji czy konkretnie tego grota ? Bo jak lutowalem gls i element 0603 to mialem problem rozgrzac pada bo temperatura byla w polowie grota a nie na jego poczatku... a jak sie uda wkoncu to nie wygladaja zadowalajaco luty ;//

PostNapisane: 30 mar 2014, o 23:00 

Konstrukcja grota też jest istotna, stop z jakiego jest wykonany itd. Wiesz nie zagłębiałem się w fizykę termodynamiki grotów ;). Sam używam stacji PACE oraz ELWIK na co dzień, z tego co pamiętam xytronic rewelacyjny nie był.
Po za tym j/w już wspomniałem krótszy grot i grubszy na końcu. Wszystkie typu szpileczka są kłopotliwe, aczkolwiek na ten z pace nie narzekałem pod względem równomierności temperatury, bardziej po prostu nie był praktyczny dla mnie.

Zauważ że przy długim i cienkim grocie jednak końcówka ma małą pojemność cieplną, jeżeli sam przekrój grota z jego rdzeniem z miedzi kończy się dużo wcześniej niż sama końcówka to jego przewodność będzie dużo gorsza.
Jeszcze raz powtórzę, cienki grot to jedno z mniej wygodnych ( dla mnie ) rozwiązań, lepiej się nauczyć lutować grubszym, a da się nawet obsadzać tym 0402, oraz ładnie lutować układy o rastrze 0.4mm z wykorzystaniem topników do SMD.
Spróbuj podkręcić temperaturę, jeżeli koniecznie chcesz korzystać z cienkiego grota, niestety wiąże się to z szybszym wypalaniem topnika.

Strefa czasowa: UTC + 1