Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 gru 2024, o 12:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 mar 2014, o 14:53 
Użytkownik

Cześć Wam,
narysowałem schemat płytki i mam tam wejście na wyższe napięcia (np. 12V ) aby móc sobie podłączać do ADC przez rezystorowy dzielnik napięcia i chyba nie powinienem łączyć tej masy GND_12V i GND_5V bo zaprojektowałem je oddzielnie. To GND_12V powraca do gniazda JACK a GND_5V do USB z którego zasilam układ.

P.S. Nie wrzucę schematu bo nie wiem jak się na tym kompie robi print screen (albo po prostu coś nie działa) o_O :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2014, o 15:07 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

A w jakim programie narysowałeś ten schemat?

PostNapisane: 27 mar 2014, o 15:10 
Użytkownik

Eagle

PostNapisane: 27 mar 2014, o 15:13 
Użytkownik

Oczywiście niezbędne jest połączenie mas obu układów. Nie wyobrażam siebie, żeby do ADC był podpięty jakiś tam przewód (antena) i żadnego punktu odniesienia (potencjału masy). W takiej sytuacji można się spodziewać niesamowitych szumów z ADC.

Odnośnie screen'a można uruchomić klawiaturę ekranową poleceniem "osk" w Start->Uruchom i tam jest na pewno PrtScn ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 mar 2014, o 15:21 

Masy powinny być połączone - inna sprawa ze możesz je ze wspólnego punktu rozdzielić na masę analogową i cyfrową podobnie zresztą jak i zasilanie w przypadku gdy chcesz korzystać z przetwornika A/D mikrokontrolera.

PostNapisane: 27 mar 2014, o 15:32 
Moderator

ZgłebiaczTajników napisał(a):
i chyba nie powinienem łączyć tej masy

Panie kolego .... naprawdę - czy aż tak szkoda koledze czasu aby obejrzeć ten cykl poradników ? :(

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

zobacz na tej stronie SPIS TREŚCI pod odcinkiem nr 6 ..... szczególnie o łączeniu MAS

skąd w ogóle przychodzą młodym ludziom takie pomysły do głowy żeby mas nie łączyć ?? skąd ? :( ... pytam bo naprawdę aż ciekawy jestem.

P.S. Nie wrzucę schematu bo nie wiem jak się na tym kompie robi print screen (albo po prostu coś nie działa) o_O

Mam nadzieję, że ostatni raz w swoim życiu kolega pisze takie bezeceństwa :lol: i że jednak poświęci czas i obejrzy te poradniki

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

ok ? ;)

PostNapisane: 27 mar 2014, o 15:38 

mirekk36 napisał(a):
skąd w ogóle przychodzą młodym ludziom takie pomysły do głowy żeby mas nie łączyć ??
z braku elementarnych podstaw wiedzy elektronicznej

PostNapisane: 27 mar 2014, o 15:39 
Użytkownik

Wyjątkiem nie łączenia mas mogło by być zastosowanie optoizolacji, wtedy masy były by osobne.
Ale w twoim przypadku niema to uzasadnienia.

PostNapisane: 27 mar 2014, o 15:44 
Użytkownik

Cytuj:
skąd w ogóle przychodzą młodym ludziom takie pomysły do głowy żeby mas nie łączyć ?? skąd ? :( ... pytam bo naprawdę aż ciekawy jestem.

To tak sobie wydedukowałem bo myślałem że jakaś różnica potencjałów się zrobi i jeszcze dlatego że tak naprawde (tak sobie myślałem) po co je łączyć skoro jedna nie ma nic wspólnego z drugą.

(póżniej odpowiem na inne pytania czy uwagi bo lece) pozdrawiam i dzięki za odp.

PostNapisane: 27 mar 2014, o 16:03 
Moderator

wojtek napisał(a):
z braku elementarnych podstaw wiedzy elektronicznej

hmmm no tak to - to rozumiem ... ale .... ale jednak jakoś w zdecydowanej większości przypadków spotykam się z tym (sam też tak miałem chyba o ile dobrze pamiętam ;) ) .... że, nawet bez tej elementarnej wiedzy to jakoś tak pierwszy odruch ... to właśnie połączyć masy ...

pamiętam jak kiedyś pewna młoda osoba mi napisała - gdy ją "docisnąłem" .... w odpowiedzi na moje pytanie : "a dlaczego połączyłeś masy?" A to był naprawdę nastolatek bez żadnego jeszcze nawet podstawowego wykształcenia elektronicznego ...

Cytuj:
no bo masa to jak uziemienie, kiedyś nawet myślałem że GND układu trzeba zawsze uziemiać ... a skoro tak no to wydało mi się oczywiste że jak są różne układy i przesyła się sygnały między nimi to to uziemienie musi być żeby po dwóch stronach były takie same napięcia na tych sygnałach ;) .... Bo bez uziemienia to tak jak z liniami wysokiego napięcia - jak ptak na nich usiądzie to go prąd nie zabije ;) ale jak dotknie ogonem metalowego słupa albo ziemi to zamieni się w skwarkę. No więc i w układach trzeba łączyć te masy - tak mi się wydawało

nie wiem czy dokładnie to odtworzyłem bo z pamięci, ale proszę zobaczyć te kombinacje i podejście ;) .... już nie ważne czy dobrze czy źle czy z błędami - ale jakosik tak naprowadziło młodego człowieka na dobrą drogę.

Dlatego tego pytania "skąd taki pomysł żeby nie łączyć mas" nie zadaję złośliwie czy ironicznie .... ale z ciekawości co kieruje nieraz tymi, który wymyślą żeby z kolei nie łączyć. Nawet też jakaś taka prosta teoria ... a pytanie moje dlatego - bo wydaje mi się, że dzięki temu będę w stanie przygotować jakiś fajny krótki poradnik dla takich początkujących o tych masach .... Tylko żeby czasem zrobić dobry poradnik - warto wiedzieć co ludzie myślą i jaką drogą dochodzą do błędnych wniosków - wtedy łatwiej pokierować i prościej wytłumaczyć ... to jest mój cel

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

To tak sobie wydedukowałem bo myślałem że jakaś różnica potencjałów się zrobi i jeszcze dlatego że tak naprawde (tak sobie myślałem) po co je łączyć skoro jedna nie ma nic wspólnego z drugą.

O! bardzo dziękuję ... to się przyda do moich rozważań ;) .... dobrze że to napisałeś

PostNapisane: 27 mar 2014, o 17:55 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Nie wrzucę schematu bo nie wiem jak się na tym kompie robi print screen

To tak na przyszłość w Eagle w menu File->Export->Image możesz sobie wyeksportować schemat do pliku png.

PostNapisane: 27 mar 2014, o 20:17 
Użytkownik

Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi. Naprawdę miałem pierwszy odruch żeby połączyć masy ale wolałem zapytać.
Cytuj:
O! bardzo dziękuję ... to się przyda do moich rozważań ;) .... dobrze że to napisałeś

Coś czuję że wspomni pan o tym w jakimś poradniku :shock:

Cytuj:
Mam nadzieję, że ostatni raz w swoim życiu kolega pisze takie bezeceństwa :lol: i że jednak poświęci czas i obejrzy te poradniki

Ok. Z ciężkim sercem ale obiecuje ale nie wszystkie (bo wcześniejsze oglądałem) tylko te co było o masie analog. i cyfr. bo ten tak na wyrywki oglądałem oraz te późniejsze odcinki.
Pozdrawiam.

P.S. Muszę jutro porobić eksperymenty bo naprawde myślałem że może się pojawić różnica potencjałów między masami - muszę to sprawdzić.

PostNapisane: 28 mar 2014, o 11:25 
Nowy

Niech kolega spróbuje połączyć leda do jedego z zasilania tylko nóżką "+", a do masy na drugim układzie(masy nie połączone). Co się stanie? prosze sprawdzić.
PS. nie zapomniec o rezystorze przy ew. powrocie do złączonych mas.

PostNapisane: 28 mar 2014, o 11:40 

Pokaż ten schemat, bo mnie np. intryguje inna sprawa czy mówisz o ADC z mikrokontrolera czy jakiś osobny układ, dlaczego chcesz koniecznie podawać mu 12V przez dzielnik, ADC pewnie zasilane jest też 5V (jeśli nawet jest oddzielnym układem)? Jak machniesz się w dzielniku to możesz mieć problem. Rozumiem że to jakiś układ do ćwiczen jest. Możemy coś podpowiedzieć ewentualnie.

PostNapisane: 28 mar 2014, o 16:24 
Użytkownik

Tak sobie to wymyśliłem zaraz zobaczę co powiecie i czy będzie stres :P

Obrazek

PostNapisane: 28 mar 2014, o 17:41 

Tak na szybko to nie widze problemu, dodałbym tak tylko na Vcc kondensator od 10uF do 47uF (jaki tam będziesz miał). Dla tych 12V tak szczerze mówiąc nie widzę uzasadnienia, wystarczyłoby dać potencjometr do 5V i tak zrobić dzielnik na wejście przetwornika. Oczywiście tu nie jest to ci aż tak potrzebne ale masy analogową i cyfrową można też rozdzielić tak aby łączyły się tylko w punkcie wspólnym przy np. złączu USB a do mikrokontrolera dochodziły osobno (ale to nie jest konieczne) W sumie dołożyłbym, jeszcze poprzez zworki możliwość podłączenia kwarca zewnętrznego (ale to też nie jest konieczne). z koncepcją w ogóle układu jako takiego nie dyskutuję bo to ty masz jakąś myśl w tym.

PostNapisane: 30 mar 2014, o 18:06 
Użytkownik

Rezystancje 10K przy diodach LED to dużo za dużo.

PostNapisane: 3 kwi 2014, o 15:05 
Użytkownik

Zmontowałem układ i wszystko działa dzieki za podpowiedzi.

Strefa czasowa: UTC + 1