Witam,
Zacznę od tego, że oglądałem po kilka razy video-poradniki P. Mirka, kilku krotnie przeinstalowałem system i szukałem odpowiedzi wszędzie gdzie się da i jakoś nie potrafię sobie poradzić z uruchomieniem raz a porządnie programu Eclipse we współpracy z ATB 1.04.
Zainstalowałem sterowniki, Jave, winavr, Eclipce, plugin, wrzuciłem tez patch z końcówka .jar do programu, sciagnalem rowniez plik msys aby avrdude nie wyrzucal bledy,ustawilem port ft0 przy wyborze programatora i dalej mi się dzieją cuda. Mkavrcalculator działa poprawnie, znajduje płytkę ATB, z tego poziomu mam dostęp do mikrokontrolerów ale z Eclipse dzieją mi się dziwne rzeczy, mianowicie kiedy mam ustawione fusy bity przez calculator na zew. kwarc 16MHz wszystko jest okej, poprawna komunikacja z eclipse, poprawne czasy (timer) w avrze wzsytko jest w porządku. Problem się pojawia natomiast kiedy pracuje z inna czestotliwoscia, wtedy timer mi szaleje dziwne czasy/czesstotliwosci wychodza. Dzisiaj Eclipse wogole przestal mi się komunikowac w momencie kiedy przestawilem w calculatorze czestotliwosc na wewn.osc 1MHz (przywrocilem ustawienia fabryczne) bardzo dlugo sie komunikuje i w pewnym momencie staje i nie chce dalej ruszyc i wywala bląd avrdude RC=-1. Do tego mam problem z podlaczeniem i zaprogramowaniem innych mikroprocesorow, calculator widzi wszystkie ale eclipse nie widzi a jak wrzuce mu opcje load from MCU to mieli po czym po dluzszej chwili staje w miejscu, wybrałem ręcznie np. attiny2313A to caly czas jest informacja ze procesor nie jest obslugiwany. Probowalem nawet zmienic toolchaina i tam dzialy sie rzeczy podobne.
Projekty z ksiażki Pana Mirka tez się nie ładują, chyba że zmienię częstotliwość.
Nie potrafie sobie poradzić z tym - być moze nie potrafie skonfigurowac czegos albo o czyms nie wiem, nie mam pojecia ale walcze pare dni i mam coraz wieksza ochote się poddać...
Kiedy pracowalem na windows Vista wszystko smigalo jak trzeba, teraz przyszedl windows 8.1 i juz nie jest tak fajnie i do tego niesamowicie ciezka konfiguracja....
Czy mogłby ktoś mi powiedzieć gdzie i czego szukać albo co robię zle ? System zrobiony na świeżo bez żadnych programow.
|