Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 23:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2014, o 23:00 
Nowy

Witam,

Zacznę od tego, że oglądałem po kilka razy video-poradniki P. Mirka, kilku krotnie przeinstalowałem system i szukałem odpowiedzi wszędzie gdzie się da i jakoś nie potrafię sobie poradzić z uruchomieniem raz a porządnie programu Eclipse we współpracy z ATB 1.04.

Zainstalowałem sterowniki, Jave, winavr, Eclipce, plugin, wrzuciłem tez patch z końcówka .jar do programu, sciagnalem rowniez plik msys aby avrdude nie wyrzucal bledy,ustawilem port ft0 przy wyborze programatora i dalej mi się dzieją cuda. Mkavrcalculator działa poprawnie, znajduje płytkę ATB, z tego poziomu mam dostęp do mikrokontrolerów ale z Eclipse dzieją mi się dziwne rzeczy, mianowicie kiedy mam ustawione fusy bity przez calculator na zew. kwarc 16MHz wszystko jest okej, poprawna komunikacja z eclipse, poprawne czasy (timer) w avrze wzsytko jest w porządku. Problem się pojawia natomiast kiedy pracuje z inna czestotliwoscia, wtedy timer mi szaleje dziwne czasy/czesstotliwosci wychodza. Dzisiaj Eclipse wogole przestal mi się komunikowac w momencie kiedy przestawilem w calculatorze czestotliwosc na wewn.osc 1MHz (przywrocilem ustawienia fabryczne) bardzo dlugo sie komunikuje i w pewnym momencie staje i nie chce dalej ruszyc i wywala bląd avrdude RC=-1. Do tego mam problem z podlaczeniem i zaprogramowaniem innych mikroprocesorow, calculator widzi wszystkie ale eclipse nie widzi a jak wrzuce mu opcje load from MCU to mieli po czym po dluzszej chwili staje w miejscu, wybrałem ręcznie np. attiny2313A to caly czas jest informacja ze procesor nie jest obslugiwany. Probowalem nawet zmienic toolchaina i tam dzialy sie rzeczy podobne.

Projekty z ksiażki Pana Mirka tez się nie ładują, chyba że zmienię częstotliwość.

Nie potrafie sobie poradzić z tym - być moze nie potrafie skonfigurowac czegos albo o czyms nie wiem, nie mam pojecia ale walcze pare dni i mam coraz wieksza ochote się poddać...

Kiedy pracowalem na windows Vista wszystko smigalo jak trzeba, teraz przyszedl windows 8.1 i juz nie jest tak fajnie i do tego niesamowicie ciezka konfiguracja....

Czy mogłby ktoś mi powiedzieć gdzie i czego szukać albo co robię zle ? System zrobiony na świeżo bez żadnych programow.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2014, o 23:03 
Moderator

Niepotrzebnie sobie przestawiasz taktowanie na 1MHz ... i wtedy na własne życzenie masz kupę problemów na początek

ale nawet jak masz 1MHz to w MkAvrCalculator wystarczy użyć slowsck

a jak użyć slowsck w eclipse ? o tym też mowa w poradnikach

http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/re ... torze.html

http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/mk ... pdate.html

obejrzyj ....

a jak nie pomoże to łap mnie na Skype - zdalnie w 2 minutki ci podpowiem

PostNapisane: 25 mar 2014, o 23:08 
Nowy

Oglądałem i zapomniałem wspomnieć i o slowsck - używałem tej opcji i jest to samo, eclipse sie wiesza i nie odpowieda, a do tego teraz jeszcze mkvavrcal przestal dzialac i przy probie zmiany fusow mieli bez odzewu. Przeinstalowanie winavr nie pomoglo.

PostNapisane: 25 mar 2014, o 23:12 
Moderator

widzę że za bardzo nerwowo i chaotycznie na razie działasz - ale rozumiem czasem tak bywa jak się stawia pierwsze kroki

dlatego pisałem - usiądź ;) uspokój się i dawaj do mnie na skype ;)

PostNapisane: 26 mar 2014, o 20:52 
Nowy

Witam,

Otóż muszę podziekować Panu Mirkowi za pomoc i za anielską cierpliwość i przeprosić za swoją amatorkę i brak sluchania i oglądania ze zrozumieniem.

Problemy które opisałem w pierwszym poście wynikały z nie wpisania w eclipse w zakładce Project->Properties->AVR->AVRdude->other->Other options wartości KTÓRA JEST INNA DLA KAZDEGO PROGRAMATORA wynikająca z programowego zwalniania czyli opcji slowsck. Jestem przyzwyczajony do starego eclipsa którego mialem pod viste oraz starego mkavrcalc dlatego takie zle nawyki.

Do tego wszystkiego aby bylo smieszniej nie zmienilem bitu w attiny2313 który dzieli prędkość taktowania przez 8.

Przepraszam za klopot i dziekuje za pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1