Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lis 2024, o 05:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2013, o 10:20 
Moderator

Sonix napisał(a):
Co do kotów... podobno mają 7 żyć, więc za którymś razem się w końcu nauczą żeby w zamykającą się bramę nie wchodzić

Sonix, protestuję ;) kolejny dowcipniś przez którego mam kawę na monitorze ;) będę musiał pomyśleć nad automatyczną wycieraczką do monitora jak do samochodu ;) hahahah

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

jp_elek napisał(a):
co do kotów , bydlę to jak wiadomo jest specjalnym przypadkiem stworzenia

oj tak - to specyficzne bydlę - ..... ale za to jakie kurna kochane ;) hyhyhy sam się nieraz wkurzam - ale jak przylezie na biurko, i walnie mi swoim czołem w moje czoło hahhahaa no to wymiękam ;)

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

Cytuj:
PS. Problemem z "inżynierami" projektującymi bramy jest taki, że słabo się rozeznają w tematyce rozkładu mas, bezwładności czy nawet trwałości użytych materiałów .......nie mówię tutaj o każdym, ale niestety sporo projektów woła o pomstę do nieba.

Generalnie to bardzo ciekawe zagadnienia. Ja sam nie miałem okazji bawić się jeszcze w zrobienie sterownika bramy .... ale co racja to racja, bo na poważnie mówiąc - co tam kod czy inne zwierzę .... ale człowiek-dziecko ? .... tu już nie ma żartów a nikt nie przewidzi jego zachowania ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 maja 2013, o 11:00 

Niestety Mirku, podobne problemy są przy projektowaniu maszyn, dźwigów itp. urządzeń, gdzie masa urządzenia przewyższa kilkunasto-kilkudziesiecio krotnie masę człowieka.
Nie ma to tam to ;)......no ale przecież co to zwykła brama, silnik zębatka atmega8 i heja ;).

A w kwestii kotów
Obrazek

PostNapisane: 23 mar 2014, o 12:25 
Użytkownik

Witam,
Czy ktos robil juz sterownik do bramy ?

Jak zrobic zabezpieczenie przeciazeniowe dla silnika DC?

PostNapisane: 23 mar 2014, o 12:39 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):

Podałem gdzieś kompletny schemat zabezpieczenia od automatu garażowego D600/700/1000. Chyba gdzieś w temacie o sterowaniu mosfetem. Jak znajdę to zapodam też od centrali MC424 (MCA2) firmy Nice.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 23 mar 2014, o 13:19 
Użytkownik

Z tego co kolega pisal zajmuje sie automatyka do bram.
Co powiesz o centralce firmy elmes model stb24vm1? Kupilem taka za cene 60zl czy warto Twoim zdaniem ? Ma ona posluzyc do sterowania brama garazowa.

PostNapisane: 23 mar 2014, o 13:36 
Użytkownik

Nie odbierz tego źle, ale nie zajmujemy się produktami marketowymi. Dla nas Elmes to wiśnie taki produkt marketowy. Jeśli już byś chciał coś do sterowania bramą garażową to proponuje jakiś sterownik firmy eLdrim. Nie są drogie, w większości mają wbudowane radio ale tylko pod swoje piloty lub pod piloty wiśniowskiego. Jeśli w nazwie magda literę Q lub H to powinny wejść wszystkie piloty na 433MHz z kodem dynamicznie zmiennym. Jak we wszystkich poważnych centralach da się podłączyć radio zewnętrzne

PostNapisane: 23 mar 2014, o 17:14 
Użytkownik

jp_elek napisał(a):
Schemat jako odniesienie do programu...

Jeśli dobrze widzę to osobne przekaźniki są dla zamykania/otwierania. Bardzo złe podejście. Oczywiście powinno być dwa przekaźniki z tym, że jeden załącza zasilanie, a drugi załącza się tylko jeśli potrzeba zmiany kierunku obrotów. Dochodzi jeszcze kwestia silników - czy muszą to być 230V??, a może 12/24 jak od wycieraczek wystarczy, za przekładnią naprawdę zyskają na mocy (mam bramę przesuwną i wcale nie trzeba aż tak dużo siły żeby ją pchnąć). Korzyści z tego takie, że można wtedy wywalić jeden przekaźnik i wykorzystać mosfet, który załącza zasilanie, a drugi przekaźnik dopiero gdy potrzeba zmian kierunku. Mało tego sytuacja taka bardzo oszczędziła by styki przekaźnika, bo najpierw powinno być jego załączenie i dopiero później mosfet podaje napięcie (wyłączenie w odwrotnej kolejności) -> nie ma iskrzeń = dłuższa żywotność.
Następna sprawa.
Zmiana prędkości przy starcie/zatrzymaniu - dyskusyjna opcja. Brama jednak jest na tyle ciężka, że przy prędkości zamykania (u mnie około 20s) zatrzymuje się natychmiast, a nawet jak przeleci 0,5cm dalej to nie ma to większego znaczenia, bo najazd i tak ma swój margines. Spowolnienie jej przy końcu mogło by dać odwrotny efekt od zamierzonego, bo jeśli osłabimy silnik, a będzie śnieżna zima i napęd się "zakopie" to może do końca nie otworzyć lub nie zamknąć.
Kolejny punkt.
matrix napisał(a):
- wyłączniki krańcowe nie są konieczne jeśli wyliczymy czas zamykania + czas dodatkowy (np centrala 452MPS)

Absolutnie się z tym nie zgadzam. W zimie zwykle brama idzie nieco wolniej (zawsze to trochę śniegu zawieje w przekładnie, a to oblodzona listwa, itd.). Czas maksymalny pracy oczywiście musi być ustawiany, ale bez krańcówek bym nie ryzykował.

Jeszcze odnośnie zabezpieczeń. Sterownik, który posiadam (kupny) szału nie robi i na pewno zmienił bym w nim zabezpieczenie przed niekontrolowanym zatrzymaniem bramy. U mnie jest zdecydowanie za długi (nie da się przestawić). Podejrzewam, że może być tam przeciążeniówka (albo czasowy - nie sprawdzałem) w każdym razie obowiązkowo impulsator na wał i kontrola obrotów. Dzięki temu po zaniku obrotów nim brama spotka się z krańcówką można ustalić czas 1-2-3s po których automatycznie odłączy napięcie od silnika (dokładnie takie rozwiązanie zastosowałem w moim pozycjonerze do paneli fotowoltaicznych) i cofnie np. 3-4cm (licząc obroty można dokładnie to ustalić). Takie coś było by o tyle dobre, że nie zablokowało by nieszczęśnika w bramie gdyby jakimś cudem bariera nie zadziałała.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Morcinek92 napisał(a):

Banalnie prosto :) Co prawda w moim pozycjonerze spełnia to rolę kontroli czy napięcie w ogóle płynie w obwodzie, ale zrobiłem to tak, że nawinąłem na kontaktron kilka zwojów drutu (dobrałem doświadczalnie aby zwierał przy prądzie 300mA) i w zależności jaki prąd w obwodzie płynie kontaktron zwiera lub nie. Ważne, żeby w programie zrobić odpowiednie badanie takiej sygnalizacji (np. 20-50ms - jak debounce) gdyż w moim przypadku np. iskrzenie na szczotkach potrafiło wyłączyć kontaktron i miałem błędne info dla procka ;)

PostNapisane: 23 mar 2014, o 19:36 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
jp_elek napisał(a):
Schemat jako odniesienie do programu...

Jeśli dobrze widzę to osobne przekaźniki są dla zamykania/otwierania. Bardzo złe podejście. Oczywiście powinno być dwa przekaźniki z tym, że jeden załącza zasilanie, a drugi załącza się tylko jeśli potrzeba zmiany kierunku obrotów. Dochodzi jeszcze kwestia silników - czy muszą to być 230V??, a może 12/24 jak od wycieraczek wystarczy, za przekładnią naprawdę zyskają na mocy (mam bramę przesuwną i wcale nie trzeba aż tak dużo siły żeby ją pchnąć).

Wystarczy zastosować przekaźniki SPDT i możesz podłączyć do tego układu dowolny silnik.

Obrazek

SylwekK napisał(a):

Korzyści z tego takie, że można wtedy wywalić jeden przekaźnik i wykorzystać mosfet, który załącza zasilanie, a drugi przekaźnik dopiero gdy potrzeba zmian kierunku. Mało tego sytuacja taka bardzo oszczędziła by styki przekaźnika, bo najpierw powinno być jego załączenie i dopiero później mosfet podaje napięcie (wyłączenie w odwrotnej kolejności) -> nie ma iskrzeń = dłuższa żywotność.

Sterowniki bram robię od 18 lat, nie zdarzyło się jeszcze żeby jakiś wrócił z powodu zużycia przekaźnika. Trzeba tylko stosować elementy sprawdzonych producentów a nie pierwszy lepszy za 'złotówkę' żeby urządzenie było tańsze... :)

A co do mosfet'ów przy silnikach 230V jakoś nie jestem do końca przekonany...

PostNapisane: 23 mar 2014, o 20:04 
Użytkownik

matrix napisał(a):
- wyłączniki krańcowe nie są konieczne jeśli wyliczymy czas zamykania + czas dodatkowy (np centrala 452MPS)

SylwekK napisał(a):
Absolutnie się z tym nie zgadzam. W zimie zwykle brama idzie nieco wolniej (zawsze to trochę śniegu zawieje w przekładnie, a to oblodzona listwa, itd.). Czas maksymalny pracy oczywiście musi być ustawiany, ale bez krańcówek bym nie ryzykował.

Dwie rzeczy:
1. Jeśli mowa o automacie przesuwnym to krańcówki raczej są zawsze. Nie spotkałem się z przesuwem który ich nie posiada
2. Brama absolutnie nie służy do odśnieżania a te Twoje słowa:

SylwekK napisał(a):
(...) jeśli osłabimy silnik, a będzie śnieżna zima i napęd się "zakopie" to może do końca nie otworzyć lub nie zamknąć.

w pełni na to wskazują. A później zimą dzownią ludzie do naszego serwisu i mamy setki pytań typu:
- proszę pana, brama mi się nie zamyka.
- a odśnieżył pan/pani wjazd ?
No i zdziwienie że koszt naprawy automatu wysoki bo się bramą wjazd odśnieża.

Poniżej automaty FAAC 414 i centrala City7. Pokaże mi kolega gdzie tam są krańcówki ? Centrala nawet nie ma wejść na krańcówki. (film może się jeszcze przesyłać)

Proszę nie odbierz tego jako atak na Twoją osobę. Absolutnie nie było to moim celem, to są tylko kontrargumenty.

PostNapisane: 24 mar 2014, o 09:59 
Użytkownik

@matrix - spieszę z odpowiedzią :)
Wielokrotnie już powtarzałem i jeszcze raz powiem, że to co opisuję to opisuję zazwyczaj na własnych doświadczeniach. Jasne, że brama uchylna nie może służyć jako odśnieżacz, bo jeśli nawet ktoś by założył siłowniki hydrauliczne to zapewne rama się rozleci :D Mówiąc o zakopaniu napędu miałem na myśli bramę przesuwną i sytuację jaka mnie się nie raz przytrafiła, kiedy wracałem do domu z pracy o 3-ej rano, a tu mała zamieć śnieżna nawiała nieco śniegu w miejsce gdzie odsuwa się brama. Z zewnątrz bez łopaty nawet nie mam możliwości odkopać i profil nośny wbija się (na szczęście niewielką powierzchnią) w śnieg, a często też na zębatce zawieruszyło się troszkę śniegu i to powodowało chwilowe przyblokowania (zazwyczaj w takiej sytuacji nie czekałem aż się brama zatrzyma tylko jej pomagałem przejechać). Są to skrajne sytuacje, nie mniej jednak się zdarzają. Napęd mam V2 Elektronika (czy jakoś tak w sumie bezawaryjnie chodzi już jakiś parę latek) założony dawno temu przez fachowca od bram (nie byłem wtedy w temacie i nie miałem czasu żeby dłubać coś samemu).

Sprawa krańcówek przy siłownikach.
Nie miałem doświadczenia z wieloma siłownikami, ale akurat te co kupiłem do pozycjonera takowe posiadały i w pełni z nich korzystam. Każdy siłownik posiada takie dwie dowolnie regulowane zbocznikowane diodami i w momencie osiągnięcia, któregoś końca automatycznie odcina zasilanie. Wykorzystałem to do badania obciążenia przez program. Tu możesz cały temat przejrzeć http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2154082&highlight=. Siłowniki to jakieś chińczyki z allegro i jakością wykonania zapewne im daleko do takiego FAAC'a, ale jakby nie patrzył krańcówki mają i chętnie wykorzystałem tę właściwość w swoim projekcie, a układ działa już kilka lat.

No i sprawa centralki i braku wejść na te krańcówki...
Moje (wcale nieskromne) zdanie jest takie - "w czym lepszy jest projektant jakiegoś masowego produktu ode mnie?". Toż to człowiek lub grupa ludzi, którzy dostali zadanie od szefa zaprojektować coś wg pewnych założeń i ma działać. No ok, ale jeśli ja nie mogę znaleźć produktu na rynku z funkcją, która mnie interesuje, a której nie posiada ŻADNE z oferowanych na rynku urządzeń i ja takie zaprojektuje (przykład mojego sterownika do pieca CO, którego nawet wsad udostępniłem na elektrodzie) to przychodzi mi do głowy pewne powiedzenie - "grupa naukowców stwierdziła, że się zrobić nie da po czym przychodzi ktoś kto o tym nie wie i robi to" ;)
Inny przykład to mój sterownik do ramienia kamerowego - kiedyś chciałem kupić gotowca - ceny sprowadziły mnie na ziemię, więc wziąłem sprawy w swoje ręce (w zasadzie to przeważyło aby zająć się mikrokontrolerami :) ) i zaprojektowałem mały ster, któremu po pierwsze jeszcze żadna polska produkcja i również wiele zagranicznych (nie licząc oczywiście urządzeń profesjonalnych) jeszcze nie dorównała funkcjonalnością, a po drugie jest o rząd wielkości tańszy nawet gdyby go składać ręcznie, a nie w chińskich fabrykach.
Nie chodzi tu o przechwałki, po prostu mam swoje zdanie na temat masówek i niestety nie jest ono zbyt dobre, bo przeważnie jeśli coś jest dobre to nie jest tanie i na odwrót, a główną rolę odgrywa tu też marka... za to się niestety czasem baaardzo przepłaca, nie mówiąc już jak często skomplikowana i nieintuicyjna obsługa jest takich urządzeń.

Cytuj:
A później zimą dzownią ludzie do naszego serwisu i mamy setki pytań typu:
- proszę pana, brama mi się nie zamyka.
- a odśnieżył pan/pani wjazd ?
No i zdziwienie że koszt naprawy automatu wysoki bo się bramą wjazd odśnieża.

Radosna twórczość niektórych ludzi i permanentne przestawianie mózgu w tryb IDLE, to niestety powszechne zjawisko ;)

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 26 mar 2014, o 11:38 
Użytkownik

Mam pytanie jak rozwiązany jest problem w przypadku kiedy brama garażowa posiada wbudowane dodatkowo drzwi? Czy jest na nich jakieś zabezpieczenie np. kiedy są one otwarte i ktoś przypadkowo otworzy nam drzwi??

PostNapisane: 26 mar 2014, o 11:44 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):
Mam pytanie jak rozwiązany jest problem w przypadku kiedy brama garażowa posiada wbudowane dodatkowo drzwi? Czy jest na nich jakieś zabezpieczenie np. kiedy są one otwarte i ktoś przypadkowo otworzy nam drzwi??

Wystarczy do obwodu fotokomórki dołożyć czujnik, który będzie informował że wewnętrzne drzwi są otwarte i wtedy sterownik nie przejdzie w tryb zamykania.
Czujnik powinien być tego samego typu (NC lub NO) co fotokomórka i podłączony w odpowiedni sposób (NC- szeregowo, NO-równolegle)

PostNapisane: 26 mar 2014, o 11:50 
Użytkownik

To rozumiem, nie muszę nawet o obwód fotokomórki, mam osobne "wejście bezpieczeństwa" w sterowniku więc pewnie je wykorzystam.
Bardziej chodzi mi jak/gdzie umieścić ten czujnik/krańcówkę ? Bo raczej kabelek odpada, bo jak jeśli brama jest ruchoma?..

Mam podobną bramę :
ObrazekObrazek

No i jeszcze dom ocieplony więc boję się , że jeśli zostawię drzwi otwarte a przez pomyłkę ktoś wciśnie guzik to mogą być nie małę straty..

PostNapisane: 26 mar 2014, o 13:51 
Użytkownik

Przy warsztacie mam taką właśnie bramę i też myślę o jej zautomatyzowaniu. Do czujnika drzwi można użyć tego typu kabelka od przedłużacza 12V
Obrazek

PostNapisane: 26 mar 2014, o 14:03 
Użytkownik

W sumie, pomysł całkiem dobry.

Ja pomyślałem że można było by zastosować podczerwień zamiast przewodu. Wyłącznik krańcowy zamontowany do drzwi , mały uC np.attiny13 + bateria, a odbiornik również at13 które wysteruje przekaźnik jako styk do sterownik w zależności od położenia krańcówki. Choć nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią...

PostNapisane: 26 mar 2014, o 14:23 
Użytkownik

No tak, a futryny też przesuwają się względem bramy więc kabel będzie w ciągłym ruchu.. jakoś te rozwiązanie do mnie nie przemawia, choć niewątpliwie jest najtańsze i najprostsze w rozwiązaniu

PostNapisane: 26 mar 2014, o 14:37 
Użytkownik

A dlaczego zasilanie bateryjne odpada? Normalnie procesor będzie uspany więc pobór prądu będzie minimalny także mam nadzieje że bateria starczy na długi czas.
W bramie którą posiadam ten pomysł raczej się nie sprawdzi. Później zrobię zdjęcia i pokaże w czym rzecz

PostNapisane: 26 mar 2014, o 14:40 
Użytkownik

Zwykle stosuje się do tego tzw przewód mięśniowy, jak od telefonu stacjonarnego. Najlepiej połączyć info pod wejście STOP automatu.

PostNapisane: 26 mar 2014, o 15:06 
Użytkownik

Twoje argumenty mnie przekonały :)
Wycofuję się z mojego pomysłu i chyba tak jak mówicie zastosuję ten elastyczny przewód najmniej problemu i pewne rozwiązanie. Dziękuję

PostNapisane: 26 mar 2014, o 17:02 
Użytkownik

Rozwiązanie z laserem też jest ok. Kabel nie będzie się ciągnął za bramą.
Jeśli drzwi w bramie otwierają Ci się do wewnątrz to nie musisz nic montować na drzwiach, jeśli do zewnątrz to wystarczy kawałek "blaszki" w kształcie litery L w miejscu gdzie będzie szedł laser wzdłuż drzwi. Sprawdzasz czy laser pada na odbiornik czy nie i cała filozofia.

PostNapisane: 26 mar 2014, o 18:18 
Użytkownik

@matrix - w tego typu bramach to chyba wszystkie otwierają się do zewnątrz, przynajmniej ja innych nie widziałem, a wielu moich znajomych takie posiada. W każdym razie ten pomysł z przecięciem wiązki przedni :) Można by się nawet o lustereczko naklejone na tą blaszkę (lub odblask) pokusić, żeby kabli nie ciągnąć na drugą stronę.

PostNapisane: 26 mar 2014, o 18:33 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
@matrix - w tego typu bramach to chyba wszystkie otwierają się do zewnątrz, przynajmniej ja innych nie widziałem

Najpewniej tak właśnie jest bo po podniesieniu bramy drzwi trzymają się na zakładkach a nie na samym zamku.
Według mnie pomysł jest przedni tylko w tym przypadku nie można podłączyć się pod wejście stop ponieważ po poniesieniu bramy laser nie będzie oświetlał odbiornika i rozłączy automat. Trzeba by kombinować znowu z procesorem by sprawdzał stan odbiornika lasera tylko w chwili podania impulsu na otwarcie.

PostNapisane: 26 mar 2014, o 19:02 
Użytkownik

można "odbłyśnik" lasera umieścić po drugiej stronie bramy
i przecinać wiązkę lasera "przesłoną" umocowaną do drzwi
Jak promień nie dociera do odbiornika to mamy drzwi zamknięte

PostNapisane: 26 mar 2014, o 19:21 
Użytkownik

Sory
ale zrozumiałem że odbłyśnik dajesz na skrzydle drzwi
i po podniesieniu bramy tracisz kontakt z wiązką
widocznie coś źle zrozumiałem :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1