Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 18:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2014, o 07:40 
Nowy

Witam wszystkich serdecznie :)

To mój pierwszy post na forum i dopiero zaczynam przygodę z elektroniką i mikroprocesorami. Oglądam filmy Panie Mirku z YouTube - gratuluję wiedzy. Przymierzam się do przeczytania BlueBook'a :) Myślę że ułatwi to moją edukację. Pobrałem Eagla Lite wersję darmową i na nim próbuję "tworzyć układy". Troszeczkę to trwa - próbuję zrozumieć dlaczego "tak a nie inaczej" a nie tylko rysować w ciemno. Jestem po technikum informatycznym także programowania się nie boję ;)

Po króciutkim wstępnie chciałbym opisać mój plan i pytanie które już pojawiło się na początku "drogi".

Chce zbudować stację przekaźników - czujników, która będzie działać poprzez sieć kablową LAN. Do komunikacji wystarczy mi transmisja na poziomie 10 Mbps (10base-T). Dla transmisji 10 Mbps, potrzeba realnie 1 parę żył w skrętce. Dodatkowo po skrętce prześlę zasilanie 12V. Takie rozwiązanie to PoE (Power over Ethernet), stosowane w teleinformatyce już długi czas i sprawdza się.

Urządzenie to będzie odbierało zasilanie poprzez gniazdo rj45 (pin 4 i 5 - VCC, pin 7 i 8 - GND). Dalej to zasilanie będzie zredukowane do poziomu 5V (planuję zastosować mikroprocesor Atmega32A-PU) oraz wstępnie filtrowane.

Pozostałe 4 piny w porcie RJ45 (1, 2, 3, 6) mogę wykorzystać do transmisji. Chciałbym mieć możliwość skonfigurowania urządzenia (ustawienia mu konkretnego adresu IP, ew. praca z DHCP z możliwością ustawienia nazwy hosta).

Tutaj zaczyna się moje pytanie. Czy jest szansa wykonania przez zielonego, poprawnie działającej karty sieciowej na AVR czy lepiej zakupić zewnętrzny moduł? Widziałem w sklepie firmowym moduł ATB-ETHERNET. Niestety nie mam zestawu uruchomieniowego.

Jeśli wybrałbym moduł zewnętrzny, Panie Mirku czy można w jakiś sposób przekazać zasilanie z pinów RJ45 dalej do układu? Patrząc po schemacie chyba nie mam takiej możliwości. Jeśli się mylę - przepraszam jeszcze jestem "zielony" ;)

Prosiłbym o podpowiedź odnośnie karty sieciowej. Postaram się na dniach wrzucić schemat tego "co mam" ;)

Pozdrawiam, Paweł Z. :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2014, o 09:09 
Moderator

pabloz90 napisał(a):
Czy jest szansa wykonania przez zielonego, poprawnie działającej karty sieciowej na AVR

Przez każdego jest możliwość wykonania - jeśli czujesz się dobrze w elektronice, lutowaniu itp - to pewnie warto

pabloz90 napisał(a):
Dalej to zasilanie będzie zredukowane do poziomu 5V (planuję zastosować mikroprocesor Atmega32A-PU) oraz wstępnie filtrowane

Pomysł przesyłanie napięcia +5V przez skrętkę PoE jest niestety ZUPEŁNIE nie trafiony. Powinieneś sprawdzić jak to jest w urządzeniach z PoE. Napięcie minimum 12V .... A przy układach docelowych obniża się to napięcie i to znowu nie za pomocą stabilizatorów 7805 - tylko za pomocą przetwornic. I w tym wypadku już nie tyle chodzi o to że 7805 się grzeje ale o spadki napięć na wejściu .... Tę kwestię to trzeba sobie dobrze zaprojektować .... zasilanie to podstawa

pabloz90 napisał(a):
Widziałem w sklepie firmowym moduł ATB-ETHERNET. Niestety nie mam zestawu uruchomieniowego

A czy nasze moduły Ethernet są przeznaczone TYLKO do zestawów ??? ;) .... no coś ty ... wprawdzie mają taką możliwość że fajnie je się wpina w nasz zestaw - no ale to tylko jedna z ich zalet. Za to są specjalnie przygotowane do wykorzystania we własnych płytkach PCB. Zobacz chociażby tutaj:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/07/et ... i-itp.html

czy tutaj:

http://atnel.pl/karta-sieciowa-ethernet.html

masz nawet na naszej stronie tą naszą kartę jako gotowy element biblioteczny w Eaglu ;) aby osadzić go na własnym PCB

pabloz90 napisał(a):
czy można w jakiś sposób przekazać zasilanie z pinów RJ45 dalej do układu? Patrząc po schemacie chyba nie mam takiej możliwości. Jeśli się mylę

oczywiście że można przekazać zasilanie - no ale na ZEUSA ;) nie 5V którym zasila się ethernet i procka ! to byłoby zabójstwo :( ... po prostu gdzieś dalej włączasz się w ethernet całkiem innym gniazdem z samymi pinami i tam podajesz +12V

PostNapisane: 13 mar 2014, o 12:41 
Użytkownik

Dodam od siebie. Nie kombinuj z tworzeniem nowych standardów odnośnie LAN
Wykorzystujemy "piny" 1,2,3,6 i tak to zostaw a do PoE masz "piny" 7,8
Tak jak Mirek zapodał napięcie powinno być wyższe niż docelowe VCC
Nie mówisz ile tych przekaźników ale być może trzeba będzie dać nawet 24V zasilania aby obniżyć prąd płynący przez skrętkę

PostNapisane: 13 mar 2014, o 17:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Heh Panowie, ale z tego co ja czytam to Kolega zaczynający wątek opisał dość dobrze.

Po pierwsze napisał, że zamierza przesłać 12V (Ja bym polecał więcej chyba, że odległość mała), a Ty Mirku piszesz: "Pomysł przesyłanie napięcia +5V przez skrętkę PoE jest niestety ZUPEŁNIE nie trafiony."

Po drugie do PoE wykorzystuje się właśnie żyły 4,5,7,8 więc nie wiem o co chodziło koledze "tomson5" w zdaniu "Wykorzystujemy "piny" 1,2,3,6 i tak to zostaw a do PoE masz "piny" 7,8" - 4 i 5 też są dostępne, a dzięki wykorzystaniu par masz większy łączny przekrój przewodów.

Po trzecie co do wynajdowania "nowych standardów" to jeśli coś jest użytkowane tylko przez Ciebie to nie ma co się bać. Sam kiedyś potrzebowałem zasilić switch-a odległego o 100m - zastosowałem trafo i w skrętkę poszło 48V AC, a po drugiej stronie zbijałem do 12V AC i prostowałem. Wszystko działało ponad 6 lat bez żadnego problemu. Czasem trzeba poeksperymentować - wszystko zależy do czego sprzęt ma służyć i czy idzie "na rynek", bo wtedy to już tylko standard.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 13 mar 2014, o 17:34 
Moderator

Cytuj:
Po pierwsze napisał, że zamierza przesłać 12V (Ja bym polecał więcej chyba, że odległość mała), a Ty Mirku piszesz: "Pomysł przesyłanie napięcia +5V przez skrętkę PoE jest niestety ZUPEŁNIE nie trafiony."

tak ale to dlatego że autor pisał że chciał mieć możliwość wysłania zasilania z modułu ethernet - a skąd tam 12V

więc troszkę było to dla mnie niejasne i dlatego tak napisałem ....

Grzegorz... napisał(a):
Po trzecie co do wynajdowania "nowych standardów" to jeśli coś jest użytkowane tylko przez Ciebie to nie ma co się bać. Sam kiedyś potrzebowałem zasilić switch-a odległego o 100m - zastosowałem trafo i w skrętkę poszło 48V AC, a po drugiej stronie zbijałem do 12V AC i prostowałem. Wszystko działało ponad 6 lat bez żadnego problemu. Czasem trzeba poeksperymentować - wszystko zależy do czego sprzęt ma służyć i czy idzie "na rynek", bo wtedy to już tylko standard.

zgadza się

PostNapisane: 13 mar 2014, o 17:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Cytuj:

tak ale to dlatego że autor pisał że chciał mieć możliwość wysłania zasilania z modułu ethernet - a skąd tam 12V

więc troszkę było to dla mnie niejasne i dlatego tak napisałem ....

AAA to miałeś na myśli no ale chyba nie używasz do niczego 4,5,7,8 w RJ-45, bo wtedy dało by się tam podać napięcie wymagane do PoE pewnie też troszkę "partyzancką" metodą, ale jak już pisałem wszystko to kwestia gdzie to ma działać. Zresztą jak pisałeś wcześniej zawsze można sobie samemu zaprojektować płytkę i przewidzieć podanie napięcia na odpowiednie PIN-y.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 13 mar 2014, o 20:15 
Użytkownik

Celowo Grzegorzu pominąłem parę 4,5 ponieważ nie byłem pewny czy ta para jest według standardu wykorzystywana do tego celu. Oczywiście jest tak jak mówisz że można z niej skorzystać.
Nadal upieram się aby poprawnie korzystać ze skrętki w standardzie T568B
Kolega chce projektować urządzenie oparte o moduł Ethernet i chcąc mu zaoszczędzić kosztów i nerwów odradzam inny tok myślenia.
To tak jak z przewodem czarnym i czerwonym. Ja zawsze dam plus zasilania na czerwony. Co nie znaczy że odwrotnie się nie da. ;)

PostNapisane: 13 mar 2014, o 20:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

tomson5 napisał(a):
Celowo Grzegorzu pominąłem parę 4,5 ponieważ nie byłem pewny czy ta para jest według standardu wykorzystywana do tego celu. Oczywiście jest tak jak mówisz że można z niej skorzystać.
Nadal upieram się aby poprawnie korzystać ze skrętki w standardzie T568B
Kolega chce projektować urządzenie oparte o moduł Ethernet i chcąc mu zaoszczędzić kosztów i nerwów odradzam inny tok myślenia.
To tak jak z przewodem czarnym i czerwonym. Ja zawsze dam plus zasilania na czerwony. Co nie znaczy że odwrotnie się nie da. ;)

No, ale przecież kolega napisał, że dla sygnałów chce użyć 1,2,3,6, więc zachowuje standard.

Hehe...
Co do czerwonego, czarnego i czy się nie da to Polacy są w awangardzie od dawna ;-).
Nie wiem czy wiesz, ale samochody Syrena były produkowane z + na masie.
Wyobrażasz sobie zdziwienie dzisiejszego mechanika/elektryka samochodowego.
Sorry za offtopic, ale nie mogłem się powstrzymać.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 13 mar 2014, o 23:56 
Nowy

Witam,

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Cieszę się że jest taki odzew.

Przyjrzę się firmowemu rozwiązaniu tj. karta LAN. Może to najpewniejsze rozwiązanie.

Jeśli chodzi o PoE wykorzystujemy 4 żyły - 2 pary. Pracuję w branży gdzie PoE to "chleb powszedni" i znam temat. Oczywiście napięcie na skrętce będzie wyższe niż 5V. Nie wiem czy są w ogóle zasilacze PoE na 5V, choć dla chcącego nic trudnego. Chciałbym zasilać całość zasilaczem buforowym. Prawdopodobnie 12V lub też 24V. Na wyjściu zasilacza nie ma idealnie takiego napięcia - po drodze są straty na przewodzie także konieczna jest redukcja do potrzebnego 5V.

Samo urządzenie w zamierzeniu ma działać po wpięciu do niego kabla sieciowego z wtyczką RJ45. Będzie to zarówno kabel zasilający jak i transmisji danych.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 08:29 
Użytkownik

To się nazywa czytanie z pamięci hehe :-) zobaczyłem 1,2,3 i mózg dodał sobie dalej 4,5
Wszystko się zgadza. Czekam na ciekawy projekt. Sam o czymś takim zawsze myślałem ale za cienki jestem szczególnie od strony softu PC

P.S. BTW ciekawe czym się kierowali nasi konstruktorzy. Może samochód zasilany normalnie był postrzegany za imperialistyczny i mało czerwony :-D

PostNapisane: 14 mar 2014, o 09:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Domorośli konstruktorzy robią PoE mniej więcej tak: http://tuxgraphics.org/electronics/200903/hobby-poe.shtml

PostNapisane: 14 mar 2014, o 10:03 
Użytkownik

Sam też tak robiłem 2x z kamerą IP bo nie miała PoE a to było dla mnie jedyne wyjście :)

PostNapisane: 14 mar 2014, o 13:01 
Nowy

Jeśli ktoś nie chce bawić się z żyłami to można użyć narzędzia o nazwie PoE Injector. Podłączamy Kabel z zasilaniem do gniazda PoE, dane połączenia mamy na wyjściu LAN natomiast zasilanie na gnieździe zasilania.

Chyba rozpocznę od zewnętrznej karty LAN z sklepu, a docelowo spróbuję zmieścić ją na płytce projektu :)

PostNapisane: 14 mar 2014, o 22:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

pabloz90 napisał(a):
Chce zbudować stację przekaźników - czujników, która będzie działać poprzez sieć kablową LAN. Do komunikacji wystarczy mi transmisja na poziomie 10 Mbps (10base-T). Dla transmisji 10 Mbps, potrzeba realnie 1 parę żył w skrętce. Dodatkowo po skrętce prześlę zasilanie 12V. Takie rozwiązanie to PoE (Power over Ethernet), stosowane w teleinformatyce już długi czas i sprawdza się.

Takie przekaźniki gdzie będą miały zasilanie przez skrętkę mogą powodować zakłócenia w transmisji.
Ethernet 10base-T wykorzystuje 2 pary w skrętce.
przesłanie 12 V po skrętce to nie PoE. Standard PoE jest opisany w IEEE 802.3af.
Wykorzystuje się np. do telefonów IP gdzie nie muszą mieć zasilacza bo poprzez skrętke, switch podaje je, z tym że jest to 48 V i prąd nie większy niż 400mA. Zgodnie ze standardem Ethernet takie zasilanie działać ma na długości 100 m skrętki.
Wiec amatorsko można się pokusić i przesłanie 5 V ale nie przekraczając 400mA (tu może być spadek napięcia łatwy do obliczenia - prawo Ohma), jak chcemy uzyskać większą moc to zasilanie 48V wprowadzone do skrętki przez Injector PoE a po drugiej stronie Spliter PoE z przetwornicą co da na wyjściu 5V i prąd np. 2A.
Bez przetwornic nie powinno się więcej przekraczać 0,4 A. Jak to jest wystarczający prąd do projektu to można spróbować.
W innym przypadku poszukać w sklepach Injector PoE i Spliter PoE zgodne z IEEE 802.3af
Obrazek

Lub zupełnie amatorsko tak jak na tuxgraphics
Obrazek

PostNapisane: 15 mar 2014, o 01:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

OdeOn napisał(a):
pabloz90 napisał(a):

Takie przekaźniki gdzie będą miały zasilanie przez skrętkę mogą powodować zakłócenia w transmisji.
Ethernet 10base-T wykorzystuje 2 pary w skrętce.
przesłanie 12 V po skrętce to nie PoE. Standard PoE jest opisany w IEEE 802.3af.
Wykorzystuje się np. do telefonów IP gdzie nie muszą mieć zasilacza bo poprzez skrętke, switch podaje je, z tym że jest to 48 V i prąd nie większy niż 400mA. Zgodnie ze standardem Ethernet takie zasilanie działać ma na długości 100 m skrętki.
Wiec amatorsko można się pokusić i przesłanie 5 V ale nie przekraczając 400mA (tu może być spadek napięcia łatwy do obliczenia - prawo Ohma), jak chcemy uzyskać większą moc to zasilanie 48V wprowadzone do skrętki przez Injector PoE a po drugiej stronie Spliter PoE z przetwornicą co da na wyjściu 5V i prąd np. 2A.
Bez przetwornic nie powinno się więcej przekraczać 0,4 A. Jak to jest wystarczający prąd do projektu to można spróbować.
W innym przypadku poszukać w sklepach Injector PoE i Spliter PoE zgodne z IEEE 802.3af
Obrazek

Lub zupełnie amatorsko tak jak na tuxgraphics
Obrazek

Wiesz ja nie do końca się zgodzę, że standard jest tak restrykcyjnie stosowany w urządzeniach korzystających z PoE.
Po pierwsze sam standard nie jest restrykcyjny (nie bijcie mnie, bo piszę z tego co pamiętam) i określa 25-60V, ale już sami producenci sprzętu realizują PoE na własną "modłę".
Dobry przykład to dość znane Ubiquiti, któremu raczej totalnej prowizorki czy "homebrew" zarzucić nie można, a stosuje zasilacze PoE np.: 15V, 0.8A i TO DZIAŁA. A żeby było weselej to do tego samego routera dostałem kiedyś zasilacz 12V.

I tu nadal się będę upierać, że przytoczone przeze mnie rozwiązanie z przesyłaniem 48V AC jest lepsze niż standard PoE. Ludzie siedzący w temacie będą wiedzieć czemu AC a nie DC. A i Ci którzy nie są w temacie to mogą spojrzeć na własną sieć zasilającą ich dom - nie jest DC a właśnie AC.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 15 mar 2014, o 08:21 
Nowy

Ubiquiti od kilku lat stosuje już zasilacze 18V bądź 24V. Natomiast dobrym przykładem są urządzenia firmy Mikrotik, które działają na zasilaczach 12V-24V. Widziałem instalacje na jeszcze wyższym napięciu i także działały.

Jeśli chodzi o planowaną stację - chciałbym aby komunikacja i zasilanie urządzenia odbywało się poprzez port RJ45, bez dodatkowych złącz tak jak ma to miejsce w typowych stacjach CPE. Ma to być podstawa pod:
- przekaźniki 230V
- stację z czujnikami
- stację do transmisji na częstotliwości 433 MHz

Realizuję projekt dla siebie. Nie jest to żadne rozwiązanie komercyjne :) Po prostu chcę poznać mikroprocesory AVR i ułatwić sobie życie :D
Żartuję oczywiście z tym ułatwianiem ;) ... choć czemu nie :)

-----------------------------------------------

Zastanawiam się nad rozwiązaniem zasilania w taki sposób:
Do sieci wpuszczam 12V poprzez PoE. Zasilanie wstępnie filtrowane jest w urządzeniu a następnie zredukowane do 5V za pomocą układu LM2574N-5.0 i ponownie filtrowane (znalazłem informacje iż powinienem filtrować zasilanie przed i po zmianie napięcia).

Czy takie rozwiązanie ma sens?

PostNapisane: 16 mar 2014, o 18:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jestem zdania że skoro jest norma to warto się jej stosować. Zanim ogłosili tę normę robili obliczenia, badania i testy.
Z mojej wiedzy przewody jak skrętka czy telefoniczne tzw. sygnałowe mają izolację do 50V. Jeśli popłynie prąd w przewodzie jest takie zagadnienie jak długookresowa obciążalność przewodu zależna od gęstości prądu w przewodzie, temperatury otoczenia i izolacji. Inna sprawa to to, że płynący prąd w przewodzie wytwarza wokół niego pole elektoromagnetczyne co przy skrętce gdzie obok biegną linie z sygnałami może wpływać na jego zakłócanie.
Także jak bym sam coś chciał zasilić skrętką równolegle z ethernetem, to brałbym informacje zawarte w standardzie i bym ich nie przekraczał. Więc zawsze nie więcej jak 0,4A i napięcie nie większe jak 50V.

Na pewno w przewodzie skrętki można i większe prądy popłynąć, ale zgodnie z prawem ohma U = I*R czym większy prąd tym większy spadek napięcia, a gdy ten spadek jest za duży to na tym przewodzie wytworzy się moc P= I*U, która może podnieść temperaturę przewodu, w najgorszym scenariuszu roztopi izolacje i zewrze z innymi przewodami w skrętce.

PostNapisane: 20 mar 2014, o 23:22 
Nowy

Witam wszystkich i przepraszam za dłuższą nieobecność :)

Zastanawiałem się nad PoE w moim projekcie... Powiem szczerze tak: Rozumiem że są pewne standardy. Natomiast z doświadczenia wiem że po skrętce (dobrej skrętce - 6 cat) stosowane jest zasilanie nawet dla radiolinii 12V 3A. Jest to np. Siklu EtherHaul (sprzęt za ponad 10 tyś zł netto!!!). Z doświadczenia i pracy wiem że cały czas stosowane jest zasilanie 12V/18V do urządzeń i stacji CPE i nie koniecznie 0.4A. Zazwyczaj jest to 1.5A. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z uszkodzonym przewodem czy tam stopionymi żyłami (ponad 400 instalacji i prac konserwacyjnych "po latach"). Dlatego też chciałbym dalej zastosować zasilanie przez skrętkę.

Zastanawiam się jeszcze nad sposobem komunikacji pomiędzy "stacjami". Jutro postaram się opisać moje przemyślenia ;)
Wiem że długa droga przede mną by zrealizować finalnie ten projekt, jednak powoli staram się edukować w zakresie elektroniki i mikroprocesorów :) Krok po kroku... :)

PS. Dziś dostałem BlueBooka w spóźnionym prezencie urodzinowym :D

PostNapisane: 28 mar 2014, o 20:18 
Nowy

Witam po dłuższej przerwie.

Rozmyślam nad różnymi opcjami i mam co raz więcej pytań.
Jeśli wykorzystam skrętkę jako magistralę dla RS485, mogę poprowadzić razem z nią kabelek zasilający do innego urządzenia? Czy mogą wystąpić zakłócenia?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

PostNapisane: 28 mar 2014, o 21:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

pabloz90 napisał(a):
Witam po dłuższej przerwie.

Rozmyślam nad różnymi opcjami i mam co raz więcej pytań.
Jeśli wykorzystam skrętkę jako magistralę dla RS485, mogę poprowadzić razem z nią kabelek zasilający do innego urządzenia? Czy mogą wystąpić zakłócenia?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Wiesz jak dla mnie RS-485 jest dość odporne na zakłócenia zewnętrzne - używałem go na maksymalnej odległości około 0,5 Km w linii napowietrznej (a tu akurat o zakłócenia nietrudno), ale na 100% Ci nie poradzę, bo sam nie robiłem instalacji gdzie zasilanie biegło razem z sygnałem.
Mogę jedynie powiedzieć, że kiedyś w pewnej sporej firmie instalowałem monitoring i ich automatyk nie miał nic przeciwko kładzeniu przewodów sygnałowych obrazu i zasilania 24V w tych samych kanałach gdzie biegły linie RS-485 dla współpracujących ze sobą kolejnych elementów linii produkcyjnej. Jednak nie bierz tego za pewnik - nie znam gościa i nie wiem jaką miał świadomość sytuacji. Dodam tylko, że wszystko działa od 5 lat i nikt nie zgłaszał problemów. Jeśli robisz dla siebie to kwestia polega na testowaniu, a potem jeszcze raz testowaniu, a jak to za mało to jeszcze testowanie ;-).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 30 mar 2014, o 08:44 
Nowy

Co sądzicie o magistrali full duplex? Warto taką wykonać do komunikacji pomiędzy stacjami? Czy lepiej zostawić halfduplex + linia zajętości?
Pomiędzy urządzeniami będzie skrętka więc mam 8 żył do wykorzystania. W wypadku full duplex nie muszę martwić się o kolizje.

Strefa czasowa: UTC + 1