Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 gru 2024, o 22:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ATB-BTM
PostNapisane: 19 lut 2014, o 19:07 
Użytkownik

Witam
Nie mogę poradzić sobie z połączeniem ATB-BTM z komputerem wiem że domyślnie pracuje jako slave z prędkością 19200 i tak też go ustawiłem w PC.
Dodam że moduł nie był modyfikowany tak jak jest to pokazane w poradnikach, więc wydaje mi się że powinien działać, jedyne co to lampka na module sygnalizuje połączenie i putty wyświetla okno połączenia niestety nie mogę nic do niego wpisać, a jak już coś się pokaże to jakieś znaczki.
Poniżej zamieszczam ustawienia dla btm: po lewej ustawienia obecne po prawej domyśle.
Obrazek

i ustawienia dla putty
Obrazek

może to coś ze sterownikami??

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB-BTM
PostNapisane: 19 lut 2014, o 19:17 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

A co robisz teraz? Łączysz się przez przejściówkę USB-USART z modułem, czy łączysz się poprzez Bluetooth ze sparowanym już urządzeniem?
Najlepiej sięgnij po MkAvrCalculator i w narzędziach masz ATB-BTM-222 config i to okienko pokaż, bo na nim jest wszystko. Lewe służy do komunikacji poprzez USART, a prawe do łączenia poprzez Bluetooth ze sparowanym modułem.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 19:34 
Użytkownik

Tak połączyłem go z takim modułem ( jakiś tani firmy krzak bo nie dorobiłem się jeszcze Mirkowego) Rx do in a tx do out. używałem też tamtego nażędzia z MK-calkulatora. Wyskakuje że połączenie nawiązane niestety nic się nie wysyła nie odbiera.

Nie wiem czego to wina bo to są moje pierwsze kroki z RS więc nie za bardzo mam pojęcie czego szukać.

Ale leżeli dobrze rozumiem btm powinien odpowiadać na komendy tak jak to było w poradniku bez podłączonych do niego lini rx i tx

PostNapisane: 19 lut 2014, o 19:51 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

W przejściówce Rx to wejście i należy dołączyć do OUT/TX ATB_BTM-222. Natomiast Tx przejściówki podłącz do IN/RX ATB_BTM-222. Masę GND przejściówki podłącz z masą GND ATB_BTM-222. W RS232/USART linie sygnałowe się krzyżuje.
Jak nie jesteś pewien przejściówki, czy np. tx to rzeczywiście wyjście sygnału to możesz tam wpiąć LED z rezystorem 1k i zobaczyć czy przygasa jak wysyłasz jakieś znaki.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

gronoarona napisał(a):
le leżeli dobrze rozumiem btm powinien odpowiadać na komendy tak jak to było w poradniku bez podłączonych do niego lini rx i tx
Chyba przegapiłem ;) . Przez USART konfigurujesz i wtedy odpowiada na komendy. Jak już zestawisz połączenie bluetooth i dioda na module świeci ciągle to moduł jest w trybie danych i to co wyślesz przez wirtualny com-bluetooth pojawi się na wyjściu szeregowym i na odwrót.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 20:01 
Użytkownik

już rozumiem mój błąd źle, założyłem więc najpierw muszę połączyć się z btm przez przejściówkę usb usart

Strefa czasowa: UTC + 1