Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 17:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2014, o 19:14 
Nowy

zrzut ekranu - projekt zaimportowany z bloga

Obrazek

[ obrazki umieszczamy na forum - mirekk36 - w przeciwnym razie będą kasowane tak jak ten przykro mi :(

tu masz instrukcję co i jak - wystarczy zajrzeć:
topic44.html

]

zapisuje, kompiluje i nic.
jest dobrze tylko w jednym przypadku - gdy sam tworzę projekt oraz stworzeniu projektu w opcjach ustawiam odpowiedni mikrokontroler

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2014, o 19:51 
Użytkownik

Witam. Analizuję ten kod użytkownika jacekk232 na Atmega8 ale nie mogę zrozumieć jak to działa że sygnał jest generowany na 5 portach a następnie odczytany na pinie INT0. Czy mógł by mi to ktoś wytłumaczyć?

PostNapisane: 14 lut 2014, o 22:02 
Użytkownik

Skoro zostałem wywołany do tablicy :-) to postaram się wytłumaczyć jak to działa.

Klawisze jednym końcem podłączone są do pinów PC1...PC5, natomiast drugie końce podłączone są do pinu PD2 czyli INT0.

Na początku konfiguracja pinów. PC1 do PC5 jako wyjścia w stanie niskim a PD2 jako przerwanie zewnętrzne wywoływane zboczem opadającym. Jednocześnie PD2 ustawiony zostaje jako wejście z podciągnięciem do VCC.
Wciśnięcie jakiegokolwiek klawisza powoduje, że na PD2 zostaje podany stan niski. Wywołane zostaje przerwanie INT0 i skok do funkcji obsługi tego przerwania.

Na początku przerwania zostaje zmieniona konfiguracja pinów czyli PC1 do PC5 jako wejścia podciągnięte do VCC a PD2 jako wyjście w stanie niskim. Następnie mamy pięć warunków sprawdzających na którym wejściu od PC1 do PC5 panuje stan niski podany poprzez wciśnięty klawisz z pinu PD2.
Na końcu funkcji zostaje przywrócona pierwotna konfiguracja pinów czyli PD2 jako wejście podciągnięte do VCC (przerwanie INT0 cały czas jest włączone) a PC1 do PC5 jako wyjścia w stanie niskim.

Po wyjściu z przerwania i powtórnym wciśnięciu jakiegokolwiek klawisza cała procedura zaczyna się od nowa.

Myślę, że ten opis przybliży nieco działanie tego mechanizmu.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 23:30 
Użytkownik

A to w której linijce kodu jest to badanie na którym pinie następuje stan niski?

PostNapisane: 14 lut 2014, o 23:34 
Użytkownik

W tych liniach są sprawdzane stany na pinach PC1..PC5
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 23:36 
Użytkownik

O to teraz kod zaczyna robić się jasny dla mnie. Wielkie dzięki za pomoc.

PostNapisane: 20 lut 2014, o 16:40 
Użytkownik

Ale teraz jeszcze dojrzałem, że w int main(void) klawisze ustawione są jako wyjścia i stan niski gdzie w ISR( INT0_vect ) klawisze są ustawione jako wejście i załączony wewnętrzny rezystor. Jak to może działać skoro według mnie całość się zaprzecza przez co całość nie powinna działać.

PostNapisane: 20 lut 2014, o 19:41 
Użytkownik

tukang napisał(a):
Jak to może działać skoro według mnie całość się zaprzecza przez co całość nie powinna działać.

Nic tu niczemu nie zaprzecza a całość doskonale działa. A jak to działa to opisałem w poprzednim poście. Ale może niejasno to opisałem.
Dlatego może napisz z czym konkretnie masz problem, której części kodu nie rozumiesz. A ja wtedy postaram się to wyjaśnić.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 14:53 
Użytkownik

To prosiłbym część w której sprawdzany jest czy i który przycisk został wciśnięty.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 23:08 
Użytkownik

Sprawdzanie wciśnięcia klawiszy odbywa się w przerwaniu INT0 w liniach od 11 do 15.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A działa to tak. Po wejściu do przerwania piny klawiszy ustawiane są jako wejścia podciągnięte do Vcc (linia 3 i 4).
Następnie pin PD2 jest ustawiany jako wyjście w stanie niskim (linia 6 i 7). Na PD2 panuje stan niski więc możemy go potraktować jako GND. Czyli mamy typową sytuację, w której wciśnięcie klawisza zwiera wejście do GND.

Jeśli wciśnięty został np. klawisz 3 podłączony do PC3 to stan niski z PD2 zostanie podany na wejście PD3. Warunki w liniach od 11 do 15 sprawdzają na którym pinie od PC1 do PC5 jest stan niski.
Czyli po wciśnięciu PC3 PINC przyjmie wartość 0bxx11011x. Na tą wartość zostaje nałożona maska KL3 czyli 0b00001000. Po wykonaniu iloczynu logicznego & otrzymujemy
Kod:
  0bxx11011x
  0b00001000
& 0b00000000

Wartość 0b00000000 to FALSE (fałsz) co po zastosowaniu negacji logicznej ! da nam TRUE (prawda). Czyli wykonany zostanie warunek
język c

Gdyby jednak przerwanie się wykonało a żaden klawisz nie byłby wciśnięty (drgania styków) to żaden warunek się nie wykona bo
Kod:
PINC  0bxx11111x
KL3   0b00001000
&     0b00001000  (TRUE)

!0b00001000 (FALSE)

Dla pozostałych klawiszy zadziała to tak samo.
W PINC literą x oznaczyłem bity, które nas nie interesują.

PostNapisane: 19 maja 2015, o 20:56 
Użytkownik

Witam!
Bardzo pięknie i logicznie to wszystko opisane. Wielkie dzięki.
Pytanko mam o tą wstawkę
język c

Co ona robi, dlaczego trzeba i skąd wiadomo że trzeba ją wstawić?
Czy to chodzi o eliminację drgań styków?
W niebieskiej książce jest użyte _delay_ms(50) i powtórne zbadanie stanu styków.
Tutaj tego nie ma. Czy magiczne "nop" to załatwia ?

PostNapisane: 19 maja 2015, o 21:03 
Moderator

jacekrv1 napisał(a):
W niebieskiej książce jest użyte _delay_ms(50) i powtórne zbadanie stanu styków.

To o czym mówisz w Bluebooku to panie jest absolutny wstęp - pierwsze zetknięcie początkującego z tym zagadnieniem, i jeśli chcesz się dowiedzieć jak używać przycisków szczególnie w sposób nieblokujący to po prostu czytaj dalej książkę i nie zatrzymuj się na tym rozdziale - rozumiesz ?

Poza tym zaglądaj na mojego bloga - szczególnie zobacz sobie to:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html

poczytaj to dokładnie

PostNapisane: 19 maja 2015, o 21:28 
Użytkownik

Dzięki Mirku za szybką odpowiedź. Masz rację: "Kto czyta nie błądzi"!
Już mam wiedzę nt. eliminacji drgań styków. Ale moje pytanie dotyczy asm("nop"). Po cholerę toto jest? Widzę, że w niektórych listingach jest to używane nawet kilka/naście razy pod rząd. Domyślam się że chodzi o zwłokę czasową. Ale ile ona trwa? No i powtórzę: dlaczego trzeba i skąd wiadomo że trzeba ją wstawić? Jak wtedy zachowuje się procesor?

PostNapisane: 19 maja 2015, o 21:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

"nop" jest rozkazem assemblera. . Mówi on do ALU "nie rób nic" i trwa jeden cykl zegara.

PostNapisane: 20 maja 2015, o 22:25 
Użytkownik

Jeśli na pin procesora zostanie podany jakiś stan, to ten stan zostanie wpisany do rejestru wejściowego po upływie jednego taktu zegara. Dopiero wtedy procesor odczyta faktyczny stan pinu. Jeśli odczyt nastąpiłby wcześniej, procesor odczytałby poprzedni stan pinu mimo, że na tym pinie panowałby już nowy stan.

To samo działa dla rejestru wyjściowego. Pomiędzy wpisaniem jakiegoś stanu do rejestru wyjściowego a wystawieniem tego stanu na pinie mija też jeden takt.

To wyjaśnia dlaczego w programie jest użyta instrukcja nop, która zatrzymuje ów program na jeden takt zegara.
język c

Piny na porcie C przestawione zostały z wyjść na wejścia i włączone zostały pull-upy.
Następnie PD2 zostaje przestawiony z wyjścia ne wejście w stanie niskim.
Następnie następuje odczyt stanów na pinach portu C.
Jednak wcześniej program zostaje wstrzymany na czas jednego taktu po to aby mieć pewność, że stan niski z PD2, podany na jeden z pinów portu C poprzez przycisk, wpisany został do rejestru wejściowego PINC.

PostNapisane: 21 maja 2015, o 22:12 
Użytkownik

O widzisz! O taką informację mi chodziło. Teraz mam jasność.
Szacun wielki jacekk232. Gdzie się klika "pomógł"?
:-)

PostNapisane: 22 maja 2015, o 10:17 
Użytkownik

W tym temacie nie klikniesz "pomógł" żadnej osobie bo wydaje mi się, że to tylko autor danego tematu może. Ale spoko. Najważniejsze, że moje wypociny na coś się zdały :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1