Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sty 2014, o 23:08 
Użytkownik

Marcin_G napisał(a):
Twoje funkcje do wysyłania bajtu wyglądają tak?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Bo jeśli tak masz to nie wiem czy właśnie te pętle nie są problemem. Ja też próbowałem zamknąć wysyłanie bajtu w pętli, a nie poprzez powielenie osiem razy funkcji send_one() lub send_zero(), i muszę Ci napisać że też zaczęły się dziać cuda.

Wiąże sie to pewnie z tym ze instrukcja for zajmuje wiecej czasu niz same czyste polecenia...
Próbowałem bez pętli i działa właśnie tak jak opisywaliśmy :/
Dziwne ze u jednego z kolegi na kwarcu 16Mhz działa a u mnie za czort nie chce :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 sty 2014, o 23:10 
Moderator

sieja napisał(a):
Dziwne ze u jednego z kolegi na kwarcu 16Mhz działa a u mnie za czort nie chce

to nie dziwne - podpowiem że na kwarcu 20MHz czy 24MHz też by działało .. a na wolniejszych już zaczną się chocki klocki ...

i tu właśnie przydaje się zajrzeć pod podwozie czyli w bebechy do pliku lss czyli .. do piekła jakim jest asssssssembler ;) on prawdę powie ... już wkrótce

PostNapisane: 24 sty 2014, o 01:03 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
[teraz postarajcie się pomyśleć jeszcze dlaczego te cuda się dzieją gdy używacie tych pętli i jak sobie z tym poradzić ? ... może ktoś wpadnie na pomysł jeszcze przed ukazaniem się kolejnej części poradnika.

Problem z pętlą brał się chyba, a raczej na pewno, z tego że zły był warunek wykonywania pętli, czyli i<7. Przy takim warunku pętla wykonywała 7 "okrążeń", a przy ósmym warunek już nie był spełniony bo i==7. Zmiana warunku na i<=7 zlikwidowała u mnie problem z pętlą.
Nie wiem czy o takie rozwiązanie chodziło, ale obecnie funkcja ta działa tak samo prawidłowo, jak np. wysłanie ciągiem osiem funkcji send_one();

PostNapisane: 24 sty 2014, o 07:59 
Moderator

ach tak - ja nawet nie zwróciłem uwagi na ten błąd ... przepraszam a chodziło mi jeszcze o coś nieco innego jeśli chodzi o działania w pętli ... jakoś tak siłą rzeczy widziałem tam chyba to co chciałem widzieć czyli - wysyłanie poszczególnych bitów bajtu ... z przesuwaniem tego bajtu . Ale ok ... wyjaśnię już to w poradniku dokładniej

PostNapisane: 24 sty 2014, o 08:28 
Użytkownik

Marcin_G napisał(a):
Twoje funkcje do wysyłania bajtu wyglądają tak?

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Bo jeśli tak masz to nie wiem czy właśnie te pętle nie są problemem. Ja też próbowałem zamknąć wysyłanie bajtu w pętli, a nie poprzez powielenie osiem razy funkcji send_one() lub send_zero(), i muszę Ci napisać że też zaczęły się dziać cuda.

u mnie cuda nawet się dzieją kiedy nie używam pętli :) piszę procedurkę z ośmioma send_one(); i send_zero();
i nie mam zielonego pojęcia czemu tak się dzieje :/

Np. taki kod wyświetla mi tylko 2 diody pierwsza żółta druga niebieska :)
żadnych pętli no poza while :)

język c

Z niecierpliwością czekam na kolejny poradnik Pana Mirka może wtedy te diody zaczną mnie słuchać :)

PostNapisane: 24 sty 2014, o 12:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Próbowałem coś zmajstrować wg idei przedstawionej w tym poście topic5625.html#p65949 Nie bardzo to działa, tzn. działa ale nie do końca tak jak powinno. Ale nieważne. Przy okazji jednak na tej bazie zmajstrowałem krótki programik, którym można sprawdzić czy te diodki wogóle działają. Sprawdziłem, moje działają ;-)
Programik jest na m328 z kwarcem 16MHz. Żeby dostosować do innego taktowania trzeba stosownie zmienić stałe BIT, H0 i H1 (ale tego nie testowałem) np. dla kwarca 20MHz było by to, odpowiednio 24, 18, 11, dla 11,059MHz: 13, 10, 6, dla 8MHz: 9,7,4. Ciekawe efekty na ostatniej diodce są kiedy wstawi się trochę inną wartość BIT np. 20 dla 16MHz ;-)

język c

PostNapisane: 24 sty 2014, o 23:18 
Użytkownik

Po obejrzeniu 2-go odcinka wpadłem na szalony pomysł: a gdyby tak do sterowania magic led wykorzystać przerwania?
Moim zamiarem było wykorzystać powtarzalność czasową przerwania, co miało zagwarantować stabilność wysyłania kodu NZR. W grę wchodził tylko kwarc 20Mhz, i przy wykorzystaniu Timer0 bez preskalera, zrobiłem szybki test a mianowicie w przerwaniu ustawiałem na jednym pinie najpierw stan "1", potem był jeden "nop" i potem ustawiałem "0", poniżej zrzut z oscyloskopu:

Obrazek

Częstotliwość nie powalała na kolana, pomierzone 384kHz, to wynik zdecydowanie daleki do wymarzonych 800 kHz :evil:

Pomimo to pomysł wypalił i kod ładnie działa na 30 diodach. W pętli głównej efekt pływającego zielonego światełka w tą i z powrotem. Oczywiście dłuższy kod w przerwaniu obniżył częstotliwość do 140 kHz więc raczej nie tędy droga :)

Dla zainteresowanych kod poniżej (atmega 644p)

język c

PostNapisane: 25 sty 2014, o 00:14 
Użytkownik

No niestety po całym wieczorze prób przyszedł czas na pytania.
Mam podłączone ATB + ShieldM128

Założona zworka (oryginalnie) pomiędzy PG0 a DI - oryginalny program który był wgrany przez Mirka działa więc diody są sprawne.
FCPU 110592 - jak oryginalnie jest ustawione ATB

Piszę prosty programik i obie diody świecą na biało.
Wywalam wszystko z mainc.c - pusty kod w pętli while oraz wyłączam funkcję inicjalizacji WS2812 i też obie świecą na biało.
Czy tak to ma być? A może jest błąd i nie PG0 jest koło DI tylko jakiś inny PIN.

Ma ktoś jakiś pomysł.
język c

język c

PostNapisane: 25 sty 2014, o 00:27 
Użytkownik

Nie wiem czy masz tak w kodzie naprawdę czy źle Ci się wkleiło, ale w funkcji _delay_us brakuje u Ciebie otwierającego nawiasu, _delay_us(1050);

Jeśli ten delay nie jest błędem, to i tak diody się nie zaświecą bo wysyłasz same zera, czyli wszystkie diody wygaszone. Chociaż do jednej prześlij jedynkę.

Co do faktu świecenia diod na biało, to zapalają się one na ten kolor podczas programowania. O ile program który wgrasz jest poprawny, to zaczną działać tak jak przewiduje program. Natomiast jeśli kod jest niepoprawny, czyli do diod nie dotrą dane w żądanym czasie i formacie, to i tak będą świeciły na biało dopóki nie odetniesz im zasilania.

PostNapisane: 25 sty 2014, o 00:34 
Użytkownik

Marcin_G napisał(a):
Nie wiem czy masz tak w kodzie naprawdę czy źle Ci się wkleiło, ale w funkcji _delay_us brakuje u Ciebie otwierającego nawiasu, _delay_us(1050);

Zauważyłem że się źle wkleiło więc poprawiłem. Kompiluje się poprawnie więc to nie to
Marcin_G napisał(a):
diody się nie zaświecą bo wysyłasz same zera, czyli wszystkie diody wygaszone. Chociaż do jednej prześlij jedynkę.

no właśnie w tym problem, że cały czas świeca. A chcę je wyłączyć bo jadą po oczach :)

Marcin_G napisał(a):
Co do faktu świecenia diod na biało, to zapalają się one na ten kolor podczas programowania. O ile program który wgrasz jest poprawny, to zaczną działać tak jak przewiduje program. Natomiast jeśli kod jest niepoprawny, czyli do diod nie dotrą dane w żądanym czasie i formacie, to i tak będą świeciły na biało dopóki nie odetniesz im zasilania.

i to jest chyba to. Domyślnie jeśli nic sterowniki WS2812 nie wykryją to zapalają diody.
No to pytanie - jak je zgasić.

Ale robię teraz inne testy bo wydaje mi się że błąd jest w innym miejscu. Mianowicie podłączyłem pod PB0 diodę. Wydłużyłem delaya do 1000ms i dioda powinna migać a ona ciągle świeci. Więc wygląda że pętle się w ogóle nie wykonują.

PostNapisane: 25 sty 2014, o 00:39 
Użytkownik

Podpiąłeś zwykłą diodę? A jaki jest kod do tego migania?

PostNapisane: 25 sty 2014, o 00:49 
Użytkownik

Kod jest tak prosty, że nie ma możliwości żeby nie działał.
Gdyby nie to, że na Mirka kodzie ten Shield działał to pomyślałbym, że uwalony :) a kod do migania diodą wyglada tak. Uprościłem go tak i dioda ciągle świeci
język c

PostNapisane: 25 sty 2014, o 00:57 
Użytkownik

Kurcze, nie chcę być upierdliwy, ale piszesz że podłączyłeś diodę pod PB0 a w kodzie konfigurujesz porty G.

PostNapisane: 25 sty 2014, o 01:03 
Użytkownik

Marcin_G napisał(a):
Kurcze, nie chcę być upierdliwy, ale piszesz że podłączyłeś diodę pod PB0 a w kodzie konfigurujesz porty G.

Było PB0 - teraz jest PG0. Tak czy inaczej nie działa - więc problem sprzętowy, a nie programowy. Tak naprawdę mam i PB0 i PG0 podłaczone, z tym że wyrzuciłem wszystko z kodu żeby poszukać błędu.

Ale wgrałem raz jeszcze oryginalny wsad i po wywaleniu zworki DI - PG0 diody w ogóle się nie zaświecają.
Ale zgadza się z tym co mówił Mirek na filmie, że jeżeli podamy jakiś bajt na diodę to do czasu nadejścia nastepnego bajtu dioda ciągle świeci i tylko na zmiany reaguje.

Przekopiowałem ten prosty kod do nowego projektu i działa. W starym projekcie za nic nie chce działać. No nic - przekopiuje kod od WS2812 i może teraz ruszy.

PostNapisane: 25 sty 2014, o 01:39 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ach tak - ja nawet nie zwróciłem uwagi na ten błąd ... przepraszam a chodziło mi jeszcze o coś nieco innego jeśli chodzi o działania w pętli ... jakoś tak siłą rzeczy widziałem tam chyba to co chciałem widzieć czyli - wysyłanie poszczególnych bitów bajtu ... z przesuwaniem tego bajtu . Ale ok ... wyjaśnię już to w poradniku dokładniej

Co prawda poniższy kod przesuwa bit w bajcie, ale czy właśnie coś takiego miałeś na myśli?

język c

Ostatnio edytowano 25 sty 2014, o 11:35 przez Marcin_G, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 25 sty 2014, o 02:01 
Użytkownik

Napisałem jeszcze raz kod do WS2812 i o ile się programuje to niestety diody nie działają. Ciągle świecą się białym światłem.
Poddaje się - i poczekam na dalsze instrukcje i poradnik Mirka. Ważne że teraz widać że się programuje.

PostNapisane: 25 sty 2014, o 14:59 
Użytkownik

Czekając na kolejny poradnik, wykombinowałem coś takiego:

język c

Funkcja ta rozjaśnia zieloną diodę od 0 do 255.

PostNapisane: 25 sty 2014, o 16:35 
Użytkownik

Witam,

Tak sobie probuje zapalic jakies diody a ze dostem dzisiaj nowym osyloskop USB HAntek6022BE,to pomyslem ze go wyprobuje i oto jego pomiary dla atmegi 1284p i 16MHz:

byte_zero :

Obrazek

Kod:

język c

byte_one:

Obrazek

kod:

język c

PostNapisane: 25 sty 2014, o 17:08 
Moderator

no i ładniutkie przebiegi ;)

PostNapisane: 25 sty 2014, o 18:23 
Użytkownik

Nawet na takiej zabawce jak ten osyloskop usb mozna zobaczyc ze czasy sie rozjezdzaja i czestotliwosc tez nie jest duza okolo 450 Hz.

PostNapisane: 25 sty 2014, o 20:25 
Użytkownik

Hmmmm,

U mnie przy kwarcu 20 MHz wychodziło ok 364 kHz i jest to bardzo wolno, a to dlatego że realizacje wysyłania kodu NZR zrobiłem w przerwaniu (zdjęcie i opis parę postów wyżej) więc u Ciebie powinien być podobny rząd wielkości a nawet szybciej. Z tego co widzę na Twoim zdjęciu to 450 Hz określa jakąś częstotliwość próbkowania lub odświeżania, ale czasy trwania stanu wysokiego to 375ns a stanu niskiego to 625ns więc raczej częstotliwość samego kodu NZR jest zdecydowanie wyższa i wg mnie jest to 375ns+625ns=1000ns czyli 1us a to jest 1Mhz i co najważniejsze obliczenia zgadzają się z podstawą czasu jaką miałeś ustawioną na oscyloskpie :)

PostNapisane: 25 sty 2014, o 22:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Udało mi się ujarzmić te kapryśne diodki:

PostNapisane: 26 sty 2014, o 00:59 
Moderator

Jak zobaczycie później ... wcale nie będą takie kapryśne, i co więcej dadzą się popędzać spokojnie 800 kHz z AVR'ków ;)

PostNapisane: 27 sty 2014, o 14:40 
Użytkownik

xor napisał(a):
Udało mi się ujarzmić te kapryśne diodki:

Na bazie Mirka biblioteki? Ładnie to to chodzi.
Może udostępnisz kod dla potomnych.

PostNapisane: 27 sty 2014, o 16:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Eeee...yyyy...no więc...kod jest całkowicie inny. Przypuszczam, że w dalszych odcinkach poradnika pojawią się jakieś podobieństwa. ...Chyba, że Mirek wymyśli jeszcze całkiem coś innego, sam jestem ciekaw. :-)
Niepotrzebnie się z tym wyrwałem...jak Filip z konopii. Więc może żeby nie robić zamieszania zostawmy to narazie.

PostNapisane: 27 sty 2014, o 16:23 
Moderator

Panowie ... tak ustalmy na przyszłość - żeby nikt do nikogo nie miał urazy na tym forum ...

Jeśli ktoś chce, ma taką ochotę to prezentuje swój kod źródłowy (to jest zupełnie dobrowolne nawet w DIY)

jeśli ktoś nie chce to nie prezentuje kodu tylko nawet sam efekt .... i też może być (nie wiem jak dla innych ale dla mnie to zawsze inspiracja - że jeśli ktoś tak zrobił to znaczy że da radę ;) i sam też będę próbował to osiągnąć)

To co ja tu prezentuję i jeszcze zaprezentuję w dalszych poradnikach to też jest tylko JEDNA z wielu dróg ... bo można to robić na miliony sposobów ... i też ma to być że tak powiem inspiracją .... a że przy okazji będzie na czym poćwiczyć ... to już inna sprawa ;)

Mnie osobiście też nie przeszkadza - jeśli z kolei ktoś wrzuca tu jakieś swoje kody ... też to podkreślę, żeby nie było np takich myśli że ja się na to krzywo patrzę itp ....

Ja wspominałem w tej części poradnika że gdzieś w necie znalazłem jak ktoś się pochwalił efektem spadających kropli deszczu - ale kodu nie widziałem .... tak mi to jednak łazi po głowie - że i za to się kiedyś wezmę ... to są wbrew pozorom fajne wyzwania i warto przynajmniej próbować ...

Bo jak się nie spróbuje to NA PEWNO NIE WYJDZIE ;) ... ale jak się spróbuje to jest duża szansa że wyjdzie - i tego się trzymać

PostNapisane: 27 sty 2014, o 19:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie że to jakaś tajemnica tylko, że nijak ma się do bieżących odcinków poradnika. Ale na 100% jestem pewien, że w którymś z następnych o tym powiesz i doskonale wytłumaczysz idee. Wtedy można coś tam pokazać. A teraz nie ma co wychodzić przed orkiestrę.
Tak po prawdzie to nie bardzo jest co prezentować, bo mam tylko 4 czy 5 prymitywnych, zupełnie podstawowych, procedurek do przygotowania i wyświetlania danych. Żeby coś, nawet nie bardzo skomplikowanego wyświetlić trzeba się trochę namachać ifami ;-) A ten filmik który przedstwiłem to właściwie test procedury wyświetlania, którą wymęczyłem w asm. Nie mam niestety oscyloskopu żeby sprawdzić jak wyglądają przebiegi, ale jak widać procedurka działa :-)

A tak a propos kropli deszczu - taką ozdóbkę mają na jednym domku koło mnie, faktycznie bardzo ładnie to wygląda. Przed chwilą tamtędy przechodziłem i skręciłem komórką (na żywo wygląda to znacznie lepiej):

PostNapisane: 27 sty 2014, o 21:31 
Użytkownik

Cytuj:
Panowie ... tak ustalmy na przyszłość - żeby nikt do nikogo nie miał urazy na tym forum
...Jeśli ktoś chce, ma taką ochotę to prezentuje swój kod źródłowy (to jest zupełnie dobrowolne nawet w DIY)
jeśli ktoś nie chce to nie prezentuje kodu tylko nawet sam efekt ....

Jasna sprawa, aczkolwiek prezentując sam tylko efekt dobrze byłoby dodać kilka słów np.
Napisałem w C czy ASM fajną bibliotekę lub znalazłem ją w sieci itp.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 09:53 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ja wspominałem w tej części poradnika że gdzieś w necie znalazłem jak ktoś się pochwalił efektem spadających kropli deszczu - ale kodu nie widziałem ....

Czy o takim efekcie myślisz ?? Bo mi w głowie siedzi inny efekt ale nie mogę filmu znaleźć .... kropla się pojawiała po czym spadała... a utaj jest troszkę inaczej:

PostNapisane: 14 lut 2014, o 10:27 
Moderator

no coś w tym stylu - ale to jeszcze nie to .... tutaj bym określił że te krople są leniwe ;) i ściekają po jakimś dachu :lol: takie porównanie mi przychodzi do głowy

oooo! jest znalazłem ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1