Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 13:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sty 2014, o 16:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam Szanownych Użytkowników Forum;)

Kupiłem ostatnimi czasy Arduino Leonardo, bardzo fajna płytka zważywszy na fakt że jestem początkującym. Zrobiłem kilkanaście projektów itd ale mam pewien niedosyt. Chciałbym nauczyć się programowania w czystym C ponieważ Arduino IDE wydaje mi się bardzo ograniczony. Czy jest możliwość aby pisać na Arduino w języku C? Jestem początkującym i chciałbym kupić niebieską książkę Pana Mirka ale nie chce wydawać dodatkowych pieniędzy na zestaw ATB, przynajmniej na razie skoro mam już Arduino. Także proszę o pomoc;)

Pozdrawiam, Rafał

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sty 2014, o 16:34 
Użytkownik

Pierwsze co bym zrobił na twoim miejscu to bym właśnie kupił tą niebieską książkę, bez tego może ci być ciężko, do tego masz poradniki u Mirka na blogu no i wiadomo jak jeszcze bedziesz potrzebował pomocy, ekipa na forum zawsze pomoże 8-)

PostNapisane: 22 sty 2014, o 16:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No właśnie chcę ją kupić tylko chce się dowiedzieć czy na Arduino można pisać w czystym C. Po co mi książka jeżeli nie ma takiej mozliwości? Narazie brakuje mi pieniedzy na zestaw ATB..

Szukam w internecie i czytam i nie mogę nic sensownego znaleźć na ten temat..

PostNapisane: 22 sty 2014, o 16:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tak, można. Można nawet w środowisku Arduino pisać w C.

Autor postu otrzymał pochwałę

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 22 sty 2014, o 16:45 
Użytkownik

nie ma problemu z programowanie w C. Kompilujesz program i wgrywasz albo przez bootloader ardurino czyli normalnie przez usb albo za pomocą programatora tez normalnie.

PostNapisane: 22 sty 2014, o 16:47 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Czy jest możliwość aby pisać na Arduino w języku C?

A odnośnie tego pytania, to oczywiście że jest możliwość, każdy mikrokontroler da się zaprogramować w C oczywiście pod warunkiem jeżeli tylko dysponujemy odpowiednimi do niego narzędziami tj. kompilator, program ładujący, programator.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Najprościej w twoim przypadku: zainstaluj sobie Eclipse, ewentualnie AVR Studio no i można zabierać się do pisania kodu 8-)

PostNapisane: 22 sty 2014, o 16:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To dla mnie świetna wiadomość mówiąc szczerze;) czyli że jeżeli podłącze Arduino do komputera, a w Arduino IDE wpiszę jakiś przykładowy program w języku C np Blink to bez problemu taki program zadziała?

A jeżeli chciałbym użyć innego komplatora to jest taka możliwość? Widziałem że jest jakiś plugin do Visual Studio ale czy w wclipse byłaby taka możliwość?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Czyli instaluje eclipse, podłączam arduino i wgrywam sobie kod? heh.. myślałem że trzeba będzie bardziej kombinować:) dziękuje wam wszystkim za pomoc:)

PostNapisane: 22 sty 2014, o 17:06 
Użytkownik

Jesli miałbyś jakiś problem z konfiguracją Eclipse doczytaj sobie na forum, powinno tutaj być.. na początek możesz też spróbowć z AVR Studio 4 trochę prymitywne środowisko, ale jak na początek może być.

PostNapisane: 22 sty 2014, o 17:24 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
To dla mnie świetna wiadomość mówiąc szczerze;) czyli że jeżeli podłącze Arduino do komputera, a w Arduino IDE wpiszę jakiś przykładowy program w języku C np Blink to bez problemu taki program zadziała?

Pod arduino tak ...

Nefarious19 napisał(a):
A jeżeli chciałbym użyć innego komplatora to jest taka możliwość? Widziałem że jest jakiś plugin do Visual Studio ale czy w wclipse byłaby taka możliwość?

Tu nie zmienia ci się kompilator a tylko edytor ... dalej piszesz w arduino C++
tylko w innym edytorze - nic więcej

Nefarious19 napisał(a):
Czyli instaluje eclipse, podłączam arduino i wgrywam sobie kod? heh.. myślałem że trzeba będzie bardziej kombinować:) dziękuje wam wszystkim za pomoc:)

Nie do końca jest tak jak myślisz ... żeby zaprogramować w eclipse pod czystym C np pod kompilatorem z pakietu Toolchain Atmela musisz użyć programatora np USBasp podłączanego pod złącze ISP na płytce arduino ... tym samym po wgraniu pierwszego kodu w C bootloader wylatuje z procesora i przejście z powrotem na Arduino wymaga wgrania go zewnętrznym programatorem żeby zaś działó Arduino , albo używanie wgrywania przez programator z menu (już nie ikonką UPLOAD)

To tyle ... na razie :)

PostNapisane: 22 sty 2014, o 17:36 
Użytkownik

Kolega wyżej ma rację, ech te przyzwyczajenia... zawsze na Arduino patrzyłem jak na jakiegoś dziwoląga, dla mnie to poprostu zwykła płytka z mikrokontrolerem, nic więcej. Nigdy nie rozumiałem "całego szumu" wokół tego...

PostNapisane: 22 sty 2014, o 17:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czyli:

1) muszę nabyć zewnętrzny programator USBasp i podłączyć go pod ISP a wtedy poprzez Eclipse będę mógł wgrywać programy na Atmege w leonardo, tak?

2) jeżeli będę chciał znów coś pisać w arduino IDE to muszę wypalić w procku bootloader ale przez zewnętrzny programator USBasp ?

PostNapisane: 22 sty 2014, o 18:04 
Użytkownik

Dokładnie kolego..
Według mnie najlepszy na początek byłby dla ciebie taki niezbędnik:
http://sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-I-wy ... -USBASP/78

PostNapisane: 22 sty 2014, o 18:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czyli jeżeli już będę miał ten programator to wtedy będę miał albo"mikrokontroler AVR" albo "arduino" i nie muszę kupować zestawów uruchomieniowych? bo do Arduino mam i LCD i czujniki różne itd.? a potrzebuje jakąś przejściówke z kanda na ISP?

dzięki za pomoc;)

btw. bardzo pomocni ludzie są tutaj na forum;)

PostNapisane: 22 sty 2014, o 18:20 
Użytkownik

Dokładnie jest tak jak piszesz, a odnośnie przejściówki to możesz sobie sam dorobić albo kupić.
Nt. ISP KANDA tutaj masz sporo:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/06/is ... lemow.html

PostNapisane: 22 sty 2014, o 18:49 
Użytkownik

Na szczęście mając programator możesz sobie darować bootloader i korzystać z wgrywania w arduino też programatorem :) zaleta tego rozwiązania jest taka ze masz płytkę z prockiem i programujesz w czym chcesz
a tak jesteś uwiązany :)

przejściówki z KANDY są dostępne za grosze jak ci się nie chce robić

Pamiętaj też o tym ze pod C diametralnie zmieni ci się podejście do pisania kodu:

Blink dla arduino wygląda tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a w C już tak:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oczywiście to tylko jeden z 100000000 sposobów migania diodą :)

Polecam książkę pierwszą Mirka i nota procka w łapkę i do dzieła :)

PostNapisane: 22 sty 2014, o 20:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie przeraża mnie C w ogóle, mimo że Arduinowski C++ wydaję się taki jakby"ładniejszy" na pierwszy rzut oka to chciałbym umieć dobrze C. Z resztą programowałem na zajęciach archaiczny MKD-51 na intel 8051 w asemblerze a raczej próbowałem i nie szło mi tak źle więc myślę że trochę wolnego czasu i chęci i zacznę sobie tworzyć, jeszcze raz bardzo dziękuje za wszyskie odpowiedzi:)

PostNapisane: 22 sty 2014, o 21:25 
Użytkownik

Proszę bardzo

PostNapisane: 22 lut 2014, o 17:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Powiem Ci tak, ja kupiłem niedawno BlueBook'a + USBasp + MKavrCalculator(swoją drogą świetny program), miałem wcześniej już Leonardo kupione w tym pakiecie:

http://botland.com.pl/arduino-zestawy-startowe/1846-arduino-starterkit-electroprzewodnik-z-modulem-arduino-leonardo.html

bo się naoglądałem, naczytałem w necie jak to początkujący. Sama jakość wykonania płytki jest bardzo dobra. Również mnogość przykładów i gotowych rozwiązań przyprawia o zawrót głowy, np żeby podłączyć LCD wystarczy dołączyć gotową bibliotekę i posługiwać się gotowymi funkcjami.

Niestety jeżeli ktoś jest bardziej ambitny i chciałby wiedzieć jak to wszystko działa od podszewki, chciałby pisać swoje biblioteki i mieć "większą władze" nad posiadanym sprzętem to trzeba się uczyć C dla AVR. Później ewentualnie Assembler. Moim zdaniem Arduino jest dobre wtedy jeżeli chcemy się wyłącznie skupić na pisaniu kodu a nie za bardzo interesuje nas strona sprzętowa, w dodatku samo środowisko programistyczne jakim jest Arduino IDE jest takie troche... mizerne.

Na szczęście ja zakupiwszy programator przekonałem się że mogę sobie pisać w czystym C, mieć tą "kontrolę" nad urządzeniem i zrezygnować z Bootloadera wgranego już w Arduino.

Powiem tak, z perspektywy czasu żałuję że nie kupiłem od razu zestawu ATB bo za cenę tego zestawu masz prawie to samo co w tym zestawie startowym, w dodatku masz dobre wsparcie techniczne ze strony http://www.forum.atnel.pl. Arduino do dla mnie "zabawka" a jak chcesz się zająć na poważnie programowaniem mikrokontrolerów to bardziej zestaw ATB polecam + jakieś kilka drobnych części na początek.

Oczywiście możesz taką płytkę zrobić sobie sam, albo kupić klona, ale jak to będzie działać? I czy wesprzesz tym twórców projektu? Musisz pomyśleć co wolisz.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 17:22 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Arduino do dla mnie "zabawka" a jak chcesz się zająć na poważnie programowaniem mikrokontrolerów to bardziej zestaw ATB polecam + jakieś kilka drobnych części na początek.

Oczywiście że polecamy ATB bo to naprawdę idealne rozwiązanie

jednak ... Arduino to nie jest zabawka ... to Płytka z prockiem i zestawem standartyzowanych nakładek shield
jest uboga , ale na tym miało to polegać , prosta płytka i proste API wymuszające otwartość kodu

Płytka ta jak każda inna może być używana z dowolnym językiem -- Arduino C+ , BAscom, C, asm
, ale wymaga więcej połączeń i walających się dodatków
bo sama ma tylko procka z przejściówką USB-UART :)

Dreg napisał(a):
To ja zadam pytanie by się też upewnić, bo jakoś nie mogą do mnie dotrzeć poprzednie posty. Jeśli kupię Arduino Leonardo i napisany przez siebie program w C będę wgrywać poprzez programator USBasp, a nie bootloader to program ten może być napisany jak pod AVRkę? Więc mogę 'zaoszczędzić' nie kupując zestawu ze strony atnel tylko o połowę tańszy arduino? W czym są różnice? A może lepiej kupić płytkę stykową kilka diod, procesor i samemu zrobić sobie mikrokontroler? Jak będzie cenowo to wyglądać?

cóz mogę powiedzieć zależy co chcesz osiągnąć :)
zaglądnij na moją stronę ... znajdziesz tam wiele i wiele ci się wyjaśni łącznie z opisami budowy własnej płytki zgodnej z arduino
sprzętowo .. wszystko zależy od ciebie i twojej wyobraźni .. oczywiśćie polecam zacząć od zakupu BB i jak możesz ATB

PostNapisane: 22 lut 2014, o 19:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
jednak ... Arduino to nie jest zabawka ... to Płytka z prockiem i zestawem standartyzowanych nakładek shield
jest uboga , ale na tym miało to polegać , prosta płytka i proste API wymuszające otwartość kodu

cóż, może źle się wyraziłem, chodziło mi raczej o to że jak na mój gust popełniłem bląd kupując Arduino bo równie dobrze mogłem na początek kupić jakiś tani procek np atmege 8 czy atmege 16 i programator, wyniosłoby mnie to 1/2 albo nawet 1/3 tego co zapłaciłem za arduino. Ale z drugiej strony to gdyby nie Arduino nie zacząłbym zabawy z AVR'ami i nie miał takiej frajdy z tego jaką mam:) dla kogoś kto zaczyna zabawę z elektroniką jest to proste i fajne narzędzie:) i można bez trudu zrobić naprawdę skomplikowane projekty.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 19:56 
Użytkownik

Takie było założenie twórców arduino , coś prostego dla każdego ,.... z ceną przesadzonego :)

PostNapisane: 24 lut 2014, o 21:24 
Użytkownik

Czyli nie da się rogramować Arduino w C bez programatora dodatkowego np. USBasp ?

PostNapisane: 25 lut 2014, o 19:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzonzi napisał(a):
Czyli nie da się rogramować Arduino w C bez programatora dodatkowego np. USBasp ?

Nie rozumiem dlaczego na forum wciąż głosi się tę dezinformację.
Do programowania Arduino NIE JEST POTRZEBNY PROGRAMATOR. Spokojnie można sobie załadować wsad przez arduinowy bootloader. Dlaczego miało by być inaczej? Przecież zarówno Arduino IDE jak i Eclipse czy MkAvrCalc do ładowania korzysta tego samego programu: avrdude.

PostNapisane: 26 lut 2014, o 15:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Będzie działał. A dlaczegóż by nie? Oczywiście mówię o pisaniu i wgrywaniu przy użyciu Eclipsa, bo jakbyś chciał to wpisać i załadować arduinowym IDE to się nie uda (kompilator będzie krzyczał o braku funkcji setup i loop)

PostNapisane: 26 lut 2014, o 20:58 
Użytkownik

xor napisał(a):
Będzie działał. A dlaczegóż by nie? Oczywiście mówię o pisaniu i wgrywaniu przy użyciu Eclipsa, bo jakbyś chciał to wpisać i załadować arduinowym IDE to się nie uda (kompilator będzie krzyczał o braku funkcji setup i loop)

przecież można zrobić to tak (biorąc powyższy przykład) i bez problemu da się to wgrać poprzez Arduino IDE
język cpp

poza tym
język c

w Arduino IDE 1.5.6-r2 kompiluje się bez żadnych problemów

PostNapisane: 26 lut 2014, o 22:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Aha, nie wiedziałem, ja mam jeszcze wersję 1.0x a tam to nie działa (kompilacja programów w C). Fajnie, że to działa, ale trochę nie o to chodzi (mi). Ja tylko próbuję powiedzieć, że bootloader to nie żadna franca czy inna choroba wykluczająca Arduino z "normalnego" użytkowania. Ani nie wynalazek chłopaków od arduino (wystaczy poczytać datasheeta). Bootloader ma za zadanie w określonych warunkach zapisać wczytany program do flasha i przekazać mu sterowanie i bootloadery zainstalowane w Arduino wg. mojej wiedzy dokładnie tylko to robią.

PostNapisane: 20 mar 2014, o 23:47 
Nowy

Witam,
I ja mam podobny problem, kupiłem Arduino MEGA2560 podłączyłem zasilanie no i LED sobie mrugał czyli płytka sprawna jakiś program wgrany. Uruchomiłem środowisko Arduino i wgrałem przykładowy program z obsługą PWM i elegancko dioda się rozjaśniała i przyciemniała, stwierdziłem działa wszystko w porządku. Do rzeczy chcę programować tą Atmegę 2560 poprzez pisanie w czystym C więc na początek napisałem program który zamruga mi tą diodą, która według noty katalogowej Arduino jest podłączona do Pinu 7 w porcie B. Na początek użyłem Atmel Studio6 w którym siedzę już dłuższy czas. Wynik dioda świeci nie mruga, myślę zrobiłem jakiś błąd więc szybko szukam przykładu do mrugania od Mirka wgrywam i dalej nic dioda nadal świeci.
Użyłem Atmel Studio, Eclipse, WinAVR Notepad, BascomAVR, z żadnego nie udało mi się uzyskać efektu wysterowania wyjścia PB7 (mrugania albo chcicaż zgaszenia diody) . Oczywiście wgrywam programatorem USBAsp poprzez złącze ISCP bezpośrednio do Atmegi2560. Nie mam pełnej wersji mkAVRCalk ale sprawdzając FuseBity odnośnie rezonatora programem BascomAVR wygląda że jest ustawione na EXT 16MHZ.
Proszę o pomoc w naprowadzeniu mnie na jakieś sensowne rozwiązanie. Pozdrawiam.

PostNapisane: 21 mar 2014, o 21:27 
Użytkownik

przemo_v napisał(a):
...
Proszę o pomoc w naprowadzeniu mnie na jakieś sensowne rozwiązanie. Pozdrawiam.

Witaj, baz najmniejszego problemu działa miganie diadą :)

przykładowy kod:

język c

co prawda nie używam Atmel Studio jedynie Eclipse i ArduinoIDE 1.5.6 r2 i w obu przypadkach to działa. W przypadku używania ArduinoIDE powyższy kod wklejasz do edytora... kompilujesz i wysyłasz standardową metodą do megi (oczywiście musisz mieć wgramy i sprawny bootloader) nie musisz nic zmieniać w fusach. Druga metoda z użyciem Eclipsa i USBASP wymaga zmiany fusebitów na standardowe + ustawienie zewnętrznego kwarcu + wyłączenie JTAG oraz przywrócenie standardowego lock bit ale tu uwaga tracisz bootloader (ale mając usbasp bez problemu go wgrasz ponownie jeśli zajdzie taka potrzeba) i wtedy bez problemu będzie migała dioda :)

w załączeniu masz cały projekt dla mega2560 z eclipse z ustawionymi fusami wystarczy ustawić w nim swój usbasp a następnie wgrać do procka.

Załącznik:
mega2560_led.zip

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 22 mar 2014, o 10:29 przez lemurek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 mar 2014, o 05:46 
Użytkownik

Cytuj:
co prawda nie używam Atmel Studio jedynie Eclipse i ArduinoIDE 1.6.2

Mam drobne pytanie skad kolega ma tą wersje arduino ? :shock:
tego co wiem jest 1.5.6 r2 :P.

PostNapisane: 22 mar 2014, o 10:27 
Użytkownik

foreste napisał(a):
Cytuj:
z tego co wiem jest 1.5.6 r2 :P.

I tu mnie masz...już to poprawiam i sam nie wiem skąd mi to się wzięło

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1