Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 12:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sty 2014, o 16:07 
Nowy

Witam

Chce zacząć działać coś z mikrokontrolerami, padło na Atmega8, chyba dobry wybór.

Dobra, ale jaką Atmege8 kupić?

Jest ich trochę, na przykład:
ATMEGA8A-PU
ATMEGA8L-8PU
ATMEGA88PA-PU

nie będę wypisywał wszystkich

jaki poradzicie mi kupić?

Zastosowania,
- nauka, miganie diodkami., przyciski, i chyba nic więcej.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2014, o 16:25 
Użytkownik

Hmm, ATmega88 to już coś innego niż ATmega8 i z tych trzech to właśnie nią warto się zainteresować. Większe możliwości sprzętowe ma w sobie ukryte :)

PostNapisane: 19 sty 2014, o 16:48 
Użytkownik

Witam

Jeżeli posiadasz pełną wersję mkAvrCalculator to bierz jak najprędzej Atmegę88. Jeżeli korzystasz z wersji demo to pozostaje Ci Atmega8. Ponieważ ten program jest bardzo przydatny dla początkujących i nie tylko.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 19 sty 2014, o 17:54 
Użytkownik

Atmege8A możesz zasilać od 2,7V do 5.5V i taktować zewnętrznym rezonatorem kwarcowym do 16MHz a w atmedze8L jesteś ograniczony do 8MHz. Myślę, że Atmega 88/168/328 to dobry wybór na początek, ponieważ ma większe możliwości, przerwania PCINT itp, ale tak jak napisał kolega wyżej jeżeli nie masz pełnej wersji mkAvrCauculator to ciężko ci będzie ustawić fusebity w atmega88.

PostNapisane: 19 sty 2014, o 18:27 
Użytkownik

Ja bym jednak do zabawy polecił jakiś 40-pinowy procek (m16/m32), bo jak się korzysta z LCD i testuje różne wbudowane peryferia, to na takim 28-pinowym ciągle trzeba z podłączeniem latać w kółko, żeby zwolnić potrzebny pin.

Z drugiej strony przy takich częstych zmianach szybko można się nauczyć konfiguracji odpowiednich portów, więc może i jest to jakaś wartość edukacyjna ;)

PostNapisane: 19 sty 2014, o 19:00 
Użytkownik

w zasadzie to zdecydowanie lepsze podejście to jakaś mega w DIP40

np -- 16/32 lub nowsze /324/644/1284 z czego w zasadzie polecać mogę M32 lub M644

tu zasobów starczy ci na długo ...

ale jeśli tylko z wyż wymienionych to warto rozważyć m88 choć polecam 168 lub 328

PostNapisane: 19 sty 2014, o 19:18 
Użytkownik

Atmega 32 na start jest bardzo dobra , dużo pamieć , wyposażenie dobre i sensownie rozlokowane na pinach.
Jak nabierzesz ogłady w świecie programowania to polecam się zainteresować Atmegą 168 i 328 (nowsze procki z bajerkami ale upchane na mniejszej ilości pinów)

PostNapisane: 19 sty 2014, o 19:26 
Użytkownik

Z tych co podałeś to zdecydowanie ATMEGA88PA-PU , aczkolwiek wiele przykładów choćby w BB jest na ATMEGA32 , więc nie trzeba zbyt wiele zmieniać kodu , by móc przetestować działanie.

PostNapisane: 23 lis 2014, o 19:29 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Czy aby na pewno atmega88 jest lepsza od atmega8 ? Z tego co widzę atmega8 ma 6 kanałów 10-bitowego przetwornika analogowo-cyfrowego, podczas kiedy atmega88 tylko jeden kanał. Tak więc odczyty z wicej niż jednego ADC odpadają. Jedyna różnica na plus to wyższe taktowanie na korzyść atmega88. W cenie różnica 1 zł. Czy naprawdę warto kupić atmege88 zamiast atmege8 ? Moim zdaniem nie.

PostNapisane: 23 lis 2014, o 19:38 
Moderator

mondo90 napisał(a):
Z tego co widzę atmega8 ma 6 kanałów 10-bitowego przetwornika analogowo-cyfrowego

A może jednak zanim napiszesz coś takiego to lepiej przejrzysz PDF ? może skoro odkrywasz taką sensację po latach od ukazania się m88 to przynajmniej pisząc post na forum wkleisz fragment noty z którego to wyczytałeś o rzekomym JEDNYM wejściu ADC ?

Może po prostu przyjrzysz się DOKŁADNIE rysunkowi procka i opisowi jego pinów już na DRUGIEJ stronie noty PDF ?

Mówię ci - przypatrz się .... bo "dziwne rzeczy" piszesz

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

mondo90 napisał(a):
Czy naprawdę warto kupić atmege88 zamiast atmege8 ?

Oczywiście że WARTO! ;)

mondo90 napisał(a):
Moim zdaniem nie

To rozumiem bo nie czytasz KOMPLETNIE not PDF :( przykro mi

PostNapisane: 23 lis 2014, o 19:56 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Zgadza się, przepraszam mój błąd atmega88 również ma 6 kanałów ADC. Skąd mój błąd ? Nie spojrzałem do dokumentacji, a jedynie bezmyślnie wziąłem do siebie tekst z specyfikacji jednego z sklepów internetowych, który mówi:

Atmega8:
Taktowanie: do 16 MHz
...
6 kanałów 10-bitowego przetwornika analogowo-cyfrowego

Atmega88:
Taktowanie: do 20 MHz
...
10-bitowy przetwornik analogowo-cyfrowy //To zdanie zinterpretowałem jako jeden przetwornik ponieważ w przypadku każdej innej atmegi podano ilość kanałów

A więc jeszcze raz przepraszam za pomyłkę ;)

PostNapisane: 23 lis 2014, o 20:37 
Użytkownik

Spokojnie ... wystarczy zapamiętać sobie że mega8 to już staruszka babcia ... na jej podwalinach powstała następczyni bezpośrednia duzo bardziej rozwinięta mega88 ale jak widać ma 2 cyferki co oznacza że należy do rodziny mega8 i ma 8K flash a co za tym idzie w rodzinie tej poszerzony zestaw mcu znajdziemy:

mega 48/88/168/328 ... co jak widzisz daje już jakieś wyobrażenie niejako gdyż zasadniczo te same procki i koperty (zgodne pinowo) mają różne pojemności pamięci odpowiednio .... 4/8/16/32 KFlash co pozwala na lepsze zarządzanie projektem bez potrzeby sięgania po inne procki jak to miało miejsce w przypadku megi8 -- brakło ci flasha ?? no cóz przeróbka pod megę16 lub 32 .... a tu ładnie wszystko uproszczone :)

podobna sytuacja jest w przypadku megi 16 i 32 gdzie znajdziemy mcu z rodziny xx4 (nowocześniejsi kuzyni) tacy jak
mega 164/324/644 i 1284 ....

:)

Strefa czasowa: UTC + 1