Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 17:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 sty 2014, o 21:57 
Użytkownik

Witam

Z racji tego że moją pasją jest robotyka postanowiłem nauczyć się programować mikroprocesory postawiłem na początek na AVR'y. Przed świętami udało mi się zakupić na stronie atnel'a "Mikrokontrolery AVR Język C- podstawy programowania Wydanie II oficjalne" i moje pytanie brzmi który zestaw ze strony sklepu atnel najlepiej wybrać ( chodzi mi o cenę ). Ceny tych zestawów są dość wysokie ale jeśli są takie dobre jak książka to się na nie skuszę :)

Pozdrawiam
Grzegorz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:03 
Użytkownik

A co to ma wspólnego z DIY ??

Wybierz który chcesz ..... ja uważam że są dobre
a pracowałem na wielu ...

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:13 
Użytkownik

Różnica polega na tym że zestawy LEO i TAURUS posiadają podstawki pod scalaczki w wykonaniu precyzyjnym to jeśli chodzi o samą bazę a każdy zestaw posiada inne zestawy dodatkowych elementów takich jak przewody, scalaczek na start itp. ale to już musisz sobie poczytać na stronie i wybrać co ci będzie potrzebne a co może już posiadasz np książkę niebieską.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Osobiście ja polecam super sprawa, pamiętam czasy jak się męczyłem na różnego rodzaju stykówkach i na pająka :lol:

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:26 
Użytkownik

No właśnie chodzi o to ze mam tą niebieską książkę i powiem ze jest zajefajna, tylko ze w trakcie jej czytania skapnąłem się że bd mi jeszcze potrzebny zestaw uruchomieniowy :)

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:29 
Użytkownik

Ja sobie zrobilem wlasna plytke ktora wystarczyla mi na wiele miesiecy programowania przy niebieskiej ksiazce. Teraz pracuje nad kolejna wersja plytki.

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:35 
Użytkownik

Ja kupiłem zestaw (LIBRA - miałem takie elementy jak przewody, pilot, zasilacz) dopiero po roku od przeczytania niebieskiej książki i muszę przyznać że żałuję że tak późno.

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:44 
Użytkownik

A ja właśnie nie mam dodatkowych akcesoriów więc chyba wybiorę Pakiet LEO. A czy orientujecie się może czy istnieje możliwość otrzymania jakiegoś rabaciku ?

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kwa, a może za takie wsparcie dasz autorowi coś więcej dla odmiany? Albo zaoferujesz wykonanie jakieś usługi "po znajomości" za pół ceny? Zabijacie mnie takimi pytaniami...

PostNapisane: 1 sty 2014, o 23:21 
Użytkownik

Na elektronike nie ma rabatow w atnel gdyz mirek poswiecil zycie dla avrow i nas. Wiec docen to :) sam przed wigilia zamowilem ATB taurus d. Na rabaty nie liczylem gdyz mirek uzywa porzadnych podzespolow na ktore sam nie ma rabatu. Wiec kolego docen to i przyjmij cane taka jaka jest :) i bedziesz napewno zadowolony.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 1 sty 2014, o 23:46 
Użytkownik

Tak tylko zapytałem o rabat ( bo kto pyta nie błądzi), wiem że dobry produkt musi mieć swoją cenę. Widzę że Pan Mirek musiał poświęcić kupę czasu na zagadnienia związane z AVR, ostatnio oglądałem 1 część jego poradnika o przerwaniach i po 4 min do głowy przyszła mi jedna fraza "kur** ale chłop ma łeb do tego"
Teraz mam łamigłówkę czy wybrać Pakiet LEO czy Pakiet TAURUS D i mieć wsparcie w postaci dodatkowej ks na 1-2 lat.
Czy lepiej jest mi się uczyć na atmedze 32A czy ATmega644P ( który z tych procków jest opisany w ks bo nie czytałem książki za dużo bo nie chcę potem po łepkach lecieć)
A jak jest z wbudowanym programatorem w te zestawy czy jest on dobrej jakości ( da się na ni coś podziałać) czy jest tylko po to bo ładnie w specyfikacji wygląda

PostNapisane: 1 sty 2014, o 23:56 
Użytkownik

kreator napisał(a):
...A jak jest z wbudowanym programatorem w te zestawy czy jest on dobrej jakości ( da się na ni coś podziałać) czy jest tylko po to bo ładnie w specyfikacji wygląda

Oczywiście, że da się na nim działać i nie jest tylko dlatego, że wygląda ładnie w specyfikacji...
looknij sobie: Programator sprzętowy w zestawach serii ATB to powinno ci wyjaśnić ;)

Ostatnio edytowano 1 sty 2014, o 23:57 przez ursmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 sty 2014, o 23:57 
Moderator

kreator napisał(a):
A jak jest z wbudowanym programatorem w te zestawy czy jest on dobrej jakości ( da się na ni coś podziałać) czy jest tylko po to bo ładnie w specyfikacji wygląda

hmm wiesz, przy mojej gwarancji, że jeśli komuś cokolwiek nie odpowiada w zestawie to może go zwrócić i otrzymać pełen zwrot kosztów - to nie wiem czy by mi się opłacało robić taki programator jaki opisujesz :( .... to byłaby lipa - gdyby miało to tylko ładnie wyglądać w specyfikacji

zapewniam cię, że to działa w pełni i to nie tylko z MkAvrCalculator ale i z Eclipse

może przed takimi kolejnymi podejrzeniami poczytaj troszkę mojego bloga .... stronę http://www.atnel.pl itp ... ok ?

a na blogu np te artykuły:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/mk ... pdate.html

http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/re ... torze.html

a zresztą zobacz także ten produkt, zawierający na pokładzie taki sam programator jak ten wbudowany w ATB:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/at ... -jest.html

zresztą jak masz jakieś wątpliwości to zapraszam też serdecznie np do rozmowy OnLine na skype (nick: mirekk36) wszystko chętnie wyjaśnię i odpowiem na każde pytanie - nic nie ukrywając bo nie mam takiego zwyczaju .... Uwierz mi, opłaca mi się bardziej działać w 100% uczciwie .... poważnie.

PostNapisane: 2 sty 2014, o 00:08 
Użytkownik

nie nie nie nie żebym Panu nie ufał tylko zapytałem bo kiedyś przeczytałem jakiś post artykuł o wbudowanych programatorach ( nie pamiętam gdzie to było) proszę nie brać tego do siebie,
to było pytanie żółtodzióba technika elektronika ( na papierze)

A co do wyboru Pakiet LEO lub TAURUS D który by Pan polecił dla nie do końca elektrofonicznego laika :)

A i na którym procesorze lepiej zaczynać naukę na atmedze 32A czy ATmega644P

Chyba mi Pan zafundował nieprzespaną noc bo Ciekawe artykuł ma Pan na blogu :}

PostNapisane: 2 sty 2014, o 01:11 
Moderator

kreator napisał(a):
A co do wyboru Pakiet LEO lub TAURUS D który by Pan polecił dla nie do końca elektrofonicznego laika

Same zestawy ATB są w nich IDENTYCZNE - te pakiety różnią się tylko tym że jeden jest z książką a drugi (LEO) bez książki

kreator napisał(a):
A i na którym procesorze lepiej zaczynać naukę na atmedze 32A czy ATmega644P

Myślę że jeśli to CAŁKOWITE początki a masz już niebieską książkę to może lepiej z m32A ... chociaż 2 procki bywają bardzo przydatne a m644P szczególnie później do większych projektów prototypowych jak znalazł

jak masz więcej szczegółowych pytań to łap mnie proszę albo online na Skype (nick: mirekk36) albo na tel, albo na maila biuro@atnel.pl zawsze chętnie wszystko wyjaśnię

PostNapisane: 2 sty 2014, o 01:38 
Użytkownik

kreator

Podsumuje ci wszystko

Wszystkie oferowane zestawy na stronie Pana Mirka bazują na tej samej zestawie z małą różnicą że jedne mają podstawki precyzyjne a drugie nie ( ja wziąłem precyzyjne choć zwykłe wystarczają bo jak wyjmiesz jakiś scalak raz na rok to będzie święto)
Inną sprawą jest wyposażenie dodatkowe ( kabelki, zasilacz, większy procek, pilot czy książki niebieska lub zielona) i to od tego wyposażenia zależy głownie cena zestawu.
Możesz wziąć najtańszy zestaw a potem dokupić pilota czy kabel.

Pytasz o jakość programatora w zestawie ATB, otóż wszystkie płytki które Pan Mirek sprzedaje są najwyższej jakości (elementy , laminat , luty czy nawet super czysta płytka po lutowaniu) Wracając do programatora wbudowanego w zestaw to jest on pełnoprawnym programatorem idealnie działającym o wielu wielu dodatkowych funkcjach. Warto także mieć programator USBASP bo można nim programować a programator wbudowany w ATB może robić jako przejściówka do komunikacji UART.

Podsumowując jak chcesz szybko łatwo zacząć się bawić AVR to tylko Pan Mirek i jego cacka nikt ci tyle nie zapewni co on (poradniki, blog, forum i skype)

UWAGA !!!!

Kupując zestaw ATB i książkę chciał czy nie chciał będziesz należał do społeczności ATNEL 8-) bo forum atnel zrzesza tych co chcą pomóc a nie zwyzywać zadającego pytanie.

PostNapisane: 2 sty 2014, o 08:46 
Użytkownik

Wybór zestawu to trudna sprawa ... sam się czasem dziwię jak widzę różne pseudo zestawy na aletanio i potem po forach 2 tony pytań bo nie działa ... sam wiem po sobie bo bylem długo przeciwnikiem takich płytek (mirek zresztą też) potem się przełamałem , bo jest wygodniej mieć podstawę do prototypów , a nie siedzieć i robic dedykowane płytki , które czasem lądują wiadomo gdzie.

potem używałem ZL3 która była jedną wielką masakrą po przeróbkach dopiero się nadawała do moich celów.
obecnie jadę na zmutowanej ATB i jestem zadowolony, i bynajmniej nie tylko na AVR , ale uzywam jej z PIC, ARM czy MSP ... pracuje się wygodnie i przede wszystkim :

Skupiam się na programowaniu a nie szukaniu i rozwiązywaniu problemów sprzętowych

PostNapisane: 2 sty 2014, o 09:04 
Moderator

SunRiver napisał(a):
bo bylem długo przeciwnikiem takich płytek (mirek zresztą też)

Dokładnie - nawet na elektrozgrozie z dawnych czasów gdy jeszcze tam kiedyś byłem, można znaleźć kilka moich wpisów gdzie sam krytykuję - może nie jakiś konkretny zestaw ale w ogóle ideę używania zestawów ... i że lepiej używać płytki stykowej (o zgrozo! jak dzisiaj sobie to przypomnę ) :lol: ale jak to mówią - tylko krowa nie zmienia zdania ... a człowiek uczy się całe życie

PostNapisane: 2 sty 2014, o 10:29 
Użytkownik

dziabi3 napisał(a):
Kupując zestaw ATB i książkę chciał czy nie chciał będziesz należał do społeczności ATNEL 8-) bo forum atnel zrzesza tych co chcą pomóc a nie zwyzywać zadającego pytanie.

Powiem że jestem pod ogromnym wrażeniem tego forum gdyż przypadkiem trafiłem na stronę sklepu atnel ( nie wiedziałem o istnieniu forum :) ) i wczoraj przypadkiem zajrzałem na forum. Po przeczytaniu kilku tematów i wypowiedzi zwykłych członków forum, aż po moderatorów jedyne co przychodzi mi do głowy to to że to forum jest przeciwieństwem jednego z portali ( niegdyś najlepszym o elektronice)
Chyba odnalazłem swoje miejsce w internecie :]

A co do zestawów to muszę pomyśleć bo albo kupię pakiet leo i dokupię do niego atmegę32 lub pakiet taurus D i mieć spokój...

Dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli moje pytania kogoś uraziły :)

PostNapisane: 2 sty 2014, o 11:18 
Użytkownik

Przesadzasz kol. kreator :) kogo miałeś urazić , owszem trafiają się czarne owce , jak wszędzie , ale staramy się
prostować lub element wywrotowy eliminować :)

albowiem czyże byłby ten świat bez wywrotowców :)

Po prostu częstuj się wiedzą i czuj jak u siebie ...:)

PostNapisane: 2 sty 2014, o 12:05 
Moderator

SunRiver napisał(a):
Po prostu częstuj się wiedzą i czuj jak u siebie ...

nic dodać, nic ująć ... no może tylko .... smacznego :lol:

PostNapisane: 2 sty 2014, o 12:31 

dziabi3 napisał(a):
Wszystkie oferowane zestawy na stronie Pana Mirka bazują na tej samej zestawie z małą różnicą że jedne mają podstawki precyzyjne a drugie nie

Z tego co mi wiadomo od dawna wszystkie zestawy są na precyzyjnych podstawkach. Przynajmniej jeżeli chodzi o procesory. Ja brałem na firmę rok temu te najbardziej ubogie i 100% podstawek jest precyzyjna.

PostNapisane: 2 sty 2014, o 20:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja powiem, że warto kupić zestaw z podstawką precyzyjną, niekoniecznie z procesorem M64 ale z całą pewnością dokupić przejściówkę ma M8. Mam i bardzo sobie chwalę. Inne akcesoria wg potrzeb. Pilot RC5 czy kabelki do stykówek to w szufladach elektronik ma, za to książki - rzecz niepowtarzalna.

PostNapisane: 3 sty 2014, o 11:03 
Użytkownik

Dzisiaj jak się wyrobie to wyślę zamówienie a jak nie to jutro :]

PostNapisane: 17 sty 2014, o 18:26 
Użytkownik

Kupiłem Libre niedawno i mam wszystkie podstawki precyzyjne.

Strefa czasowa: UTC + 1