Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 mar 2025, o 00:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2013, o 22:31 
Nowy

Witam
Mam nadzieję, że trafiłem do dobrego działu z tym tematem, jeśli nie, proszę o przeniesienie.

Problem, który napotkałem, to problemy w kompilacji projektu o nazwie 'TERMINAL'. Pewnie poradziłbym sobie sam, gdyby nie to, że problem, który napotkałem jest zupełnie nietypowy, przynajmniej jak dla mnie.
Otóż po ściągnięciu paczuszki rar z całym zestawem, rozpakowaniu itepe, podmieniłem katalog MKUART na ten z niebieskiej książki (z wydania 1), uzupełniłem o funkcję "void uart_puts_P(const char *s)" (bo w wersji z niebieskiej książki tego nie ma), kompilacja.... i niby wszystko szumi i gra. ECLIPSE nie zgłasza żadnych warningów ni errorów, ale terminal nie działa... wyrzuca małe śmieci w lewym górnym rogu i nic. Żadnej reakcji.
Więc szybko do ECLIPSA, otwieram poszczególne pliki i - dziwo: błędy w postaci "Syntax error". I to w miejscach w których normalnie, w oryginalnej wersji - żadnych errorów nie było. (no i nic się nie pojawiło na konsoli, czy to normalne?)
Są to dokładnie dwa miejsca w mkuart.c - przy obsłudze ISR( USART_UDRE_vect) i przy obsłudze ISR( USART_RXC_vect ). Ale to tak, że żadnych wskazówek: po prostu pytajniczek z boku po lewej i "Syntax error"

Poza tym w mkterm.c mam błędy w liniach:

const char UCLS[] PROGMEM = { "\x1b""[2J" };
const char UHOME[] PROGMEM = { "\x1b""[;H" };
const char UCUR_HIDE[] PROGMEM = { "\x1b""[?25l" };
const char UCUR_SHOW[] PROGMEM = { "\x1b""[?25h" };
const char U_ATTR_OFF[] PROGMEM = { "\x1b""[m" };

"Wypowiedź" kompilatora:

**** Build of configuration Release for project TERMINAL ****

make all
Building file: ../main.c
Invoking: AVR Compiler
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega32 -DF_CPU=11059200UL -MMD -MP -MF"main.d" -MT"main.d" -c -o"main.o" "../main.c"
Finished building: ../main.c

Building file: ../MK_TERMINAL/mk_term.c
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega32 -DF_CPU=11059200UL -MMD -MP -MF"MK_TERMINAL/mk_term.d" -MT"MK_TERMINAL/mk_term.d" -c -o"MK_TERMINAL/mk_term.o" "../MK_TERMINAL/mk_term.c"
Finished building: ../MK_TERMINAL/mk_term.c

Building file: ../MKUART/mkuart.c
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega32 -DF_CPU=11059200UL -MMD -MP -MF"MKUART/mkuart.d" -MT"MKUART/mkuart.d" -c -o"MKUART/mkuart.o" "../MKUART/mkuart.c"
Finished building: ../MKUART/mkuart.c

Building target: TERMINAL.elf
Invoking: AVR C Linker
avr-gcc -Wl,-Map,TERMINAL.map -mmcu=atmega32 -o"TERMINAL.elf" ./main.o ./MK_TERMINAL/mk_term.o ./MKUART/mkuart.o
Finished building target: TERMINAL.elf

Invoking: AVR Create Extended Listing
avr-objdump -h -S TERMINAL.elf >"TERMINAL.lss"
Finished building: TERMINAL.lss

Create Flash image (ihex format)
avr-objcopy -R .eeprom -O ihex TERMINAL.elf "TERMINAL.hex"
Finished building: TERMINAL.hex

Create eeprom image (ihex format)
avr-objcopy -j .eeprom --no-change-warnings --change-section-lma .eeprom=0 -O ihex TERMINAL.elf "TERMINAL.eep"
Finished building: TERMINAL.eep

Invoking: Print Size
avr-size --format=avr --mcu=atmega32 TERMINAL.elf
AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega32

Program: 1798 bytes (5.5% Full)
(.text + .data + .bootloader)

Data: 269 bytes (13.1% Full)
(.data + .bss + .noinit)

Finished building: sizedummy

Czy ktoś może napotkał podobne błędy? Powalczę jeszcze sam z tym, jak coś rozwiążę to dam znać, ale póki co proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2013, o 22:52 
Moderator

ta wypowiedź jak ją nazwałeś z kompilatora przecież nie zawiera żadnych błędów

to co widzisz to mogą być pchełki z eclipse - pooglądaj poradniki moje video bo w co drugim mówię jak sobie z tym radzić

a błędy to możesz mieć z powodu złej sprzętowej komunikacji - tylko co tu podpowiedzieć ? skoro nic a nic nie napisałeś na ten temat itp...

jeśli masz tak podstawowe kłopoty to staraj się zawsze na maxa wszystko jasno opisać co robisz i czego używasz, pokazując nawet schemat połączeń czy jakieś zdjęcia swojego układu itp

bo inaczej można tylko wróżyć

PostNapisane: 29 gru 2013, o 23:24 
Użytkownik

JA tu widzę bardzo prawidłowy przebieg kompilacji
zero błędów ...

PostNapisane: 30 gru 2013, o 21:28 
Nowy

Ach... to przez cały dzień siedzenia przed kompem, zmęczenie materiału :) Robiłem z panem Mirkiem kursy, wszystko szło jak po maśle. Brakowały tylko tej porządniejszej obsługi USART-a, no i po skopiowaniu tegoż całego katalogu zapomniałem o ustawieniu prędkości komunikacji. A sprawdzałem już wszystko. Sprzęt musiał być ok, bo nigdy się na nim nie zawiodłem (wielozadaniowy kombajn uruchomieniowy ATB :) Poza tym jeden program wcześniej właśnie wszystko ładnie pracowało.
Teraz już wszystko ładnie działa, przepraszam za zamieszanie, mogłem się wstrzymać jedną noc i byłby problem rozwiązany we własnym zakresie...
Dziękuję za pomoc mimo wszystko

PostNapisane: 30 gru 2013, o 22:32 
Użytkownik

ależ proszę bardzo

Strefa czasowa: UTC + 1