Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 23:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2013, o 19:54 
Użytkownik

Witam.
Specjalnie założyłem ten wątek aby poruszyć ten temat. W gąszczu informacji na tym forum na Pana Mirka blogu, na atnelu i YT można się pogubić. Nie ma żadnego wątku w którym jest jasno napisane od czego zacząć naukę aż na czym można skończyć, aby być wstanie napisać na tym forum "sprawdźcie mój kod"...
Do rzeczy... Jak wystartować i uruchomić Eclipsę nauczyłem się z poradników P. Mirka. Podstaw elektroniki skąd indziej, C++ znam ale na PC!. Chciałbym nauczyć się jak adoptować moją wiedzę z C++ na AVR i tu zonk. Przeglądam to wszystko i nic nie widzę. Jest tylko wzmianka o książce, tylko że ja obecnie nie mam na to pieniędzy, ale z czasem kupie.
Proszę o pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 gru 2013, o 20:07 
Użytkownik

No ksiazka bb jest najlepsza i rzeczowa. Jak znasz c++ to z C nie powinno byc problemu. Zobacz w dzial rybny sciagnij gotowce z opisami i przeanalizuj kod. Mimo wszystko nie zastapi ci to BB

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 20 gru 2013, o 20:26 
Użytkownik

Jak niema ??? chcesz C++ jest Arduino najbliżej ...
a może nie chce się koledze poszukać ?? przecież nikt nie będzie drugiej książki piasał na forum dlatego jest o niej wzmianka bo traktuje o podstawach ....

Jaki miała by sens książka jak co 2 chce to samo za na forum ??
Niestety koszty wiedzy trzeba ponieść ... a tymi kosztami jest zakup literatury
dotyczy to każdej dziedziny ... nie tylko elektroniki

PostNapisane: 20 gru 2013, o 20:33 

W sumie na blogu jest wystarczająco by zacząć. Podobnie na forum, wystarczy poszukać.

PostNapisane: 20 gru 2013, o 21:17 
Użytkownik

Akurat oglądam film Pana Mirka odnośnie tego forum i forum na e. Ale Sun River miedzy twoją wypowiedzią a wypowiedziami na forum e nie widzę różnicy. Jak to się mówi? Poszukaj se na googlach?

PostNapisane: 20 gru 2013, o 21:46 
Moderator

in2dex napisał(a):
Akurat oglądam film Pana Mirka odnośnie tego forum i forum na e. Ale Sun River miedzy twoją wypowiedzią a wypowiedziami na forum e nie widzę różnicy. Jak to się mówi? Poszukaj se na googlach?

Pozwól, że ja się nie zgodzę z tym co mówisz .... prześledźmy to co mówisz..

z jednej strony piszesz, że chciałbyś jakoś zacząć ... i prosisz o podpowiedź jak .... no bo na moim blogu czy w poradnikach moich na YT można się pogubić jak twierdzisz ....

no więc kolega majester poleca ci Bluebooka, ale też źle bo nie możesz na razie ... i ok to jest zrozumiałe ...

no to teraz powiedz sam czego oczekujesz ?

jakiegoś jednego hmmm prostego kursu w internecie od początku do końca ? .... to może zdefiniuj co to dla ciebie jest koniec a co początek ? czy spodziewasz się, że to co dla ciebie będzie początkiem i końcem - to dla innych tak samo będzie ??? chyba sam w to nie wierzysz

owszem jest w internecie mnóstwo blogów, stron , forów odnośnie programowania i to w C .... szukałeś sam ? Tu się mylisz bo ani Sun ani ja nie odsyłamy cię do googla ... ale uważasz, że ktoś ukrywa tu przed tobą jakieś strony internetowe tego typu ? to chyba żart

Do tego ja WSZĘDZIE mówię wprost a nawet w swoich poradnikach VIDEO mówię wprost, że moje poradniki to są poradniki do książek, że dopiero to tworzy pełną całość a na tym forum można jeszcze dodatkowo sobie uzupełnić sporo wiedzy ....

Ja np nie umiem tak jak to się niektórym osobom wydaje, przekazać to co napisałem w książce - to na forum tylko że w 2-3 zdaniach .... no nie umiem ... Po to powstały książki i powstają / powstaną kolejne mam nadzieję ...

----------------------

skoro pisałeś że książki nie możesz kupić to SunRiver podpowiada ci może na początek żebyś zaczął chociaż od Arduino a sam na swojej stronie bardzo fajnie pokazuje co i jak, nie mówiąc ile na naszym forum pomaga wszystkim arduinowcom ...

a kolega co ??? że odsyła on do googla ? na prawdę przed rzucaniem takich słów - może najpierw poszperaj na tym forum, zobacz ile kolega SunRiver poradników napisał, ilu osobom pomógł, zobacz co on robi - ale Robi przez duże R dla początkujących - sam z siebie i bez żądania żadnego poklasku czy chwały. Takich użytkowników mamy tu więcej ....

a ty i tą propozycję odrzucasz - więc jak ? jeśli ci ktoś nie udzieli natychmiast 100 procentowo jasnej odpowiedzi, nie wskaże strony która wg ciebie od początku do końca wszystko wyjaśnia tak żeby nie trzeba było żadnej książki kupować .... to co ? to będziesz zły ?

nie uważasz, że to jednak troszkę dziecinne podejście ? albo może takie nie fair ? .... a może nie ma takiej strony w internecie ?

pomyśl nad tym wszystkim - zanim zaczniesz dalej obrażać tych , którzy - śmiało mogę powiedzieć, na tym forum pomogli innym nawet więcej niż ja .... bo to forum to już fajna społeczność - a ty - pierwszy dzień na forum i już takie rzeczy ?

pomyśl proszę - pomyśl .... zajrzyj do działu poradników naszego forum, poczytaj .... i poszukaj.

PostNapisane: 21 gru 2013, o 19:02 
Użytkownik

No właśnie, chyba się nie rozumiemy, ja znam C++ na PC i to w stopniu bardzo dobrym a baaa nawet to i lubię. Arduino miałem już w dłoniach i kodowałem na niego, ale to jest prostota co jest dobre bo już porządny program zrobiłem w kilka godzin, ale to gotowiec dla US i wstyd się z tym pokazać miedzy profesjonalistami. Ja potrzebuje podstaw na tyle aby ruszyć. Chcę dowiedzieć się jak działać i odwoływać się do poszczególnych nóżek I/O tyle... resztę to ja nadrobię. A co do BB to po opiniach widzę że jest dobra w co nie wątpię i z czasem sobie ją kupię, ale teraz nie mogę. Przepraszam jak kogoś uraziłem ale mi trochę śpieszno bo chcę wykorzystać technikę mikroprocesorową w pewnym systemie chłodniczym co zarazem będzie moją pracą dyplomową, wiec każda złotówką się liczy i myślę że z czasem zaowocuje. Na forum e zauważyłem że są odpowiedzi na zaawansowane tematy ale na te najprostsze to... sami wicie. Pozdrawiam

PostNapisane: 21 gru 2013, o 20:09 
Użytkownik

in2dex napisał(a):
No właśnie, chyba się nie rozumiemy, ja znam C++ na PC i to w stopniu bardzo dobrym a baaa nawet to i lubię. Arduino miałem już w dłoniach i kodowałem na niego, ale to jest prostota co jest dobre bo już porządny program zrobiłem w kilka godzin, ale to gotowiec dla US i wstyd się z tym pokazać miedzy profesjonalistami. Ja potrzebuje podstaw na tyle aby ruszyć. Chcę dowiedzieć się jak działać i odwoływać się do poszczególnych nóżek I/O tyle... resztę to ja nadrobię. A co do BB to po opiniach widzę że jest dobra w co nie wątpię i z czasem sobie ją kupię, ale teraz nie mogę. Przepraszam jak kogoś uraziłem ale mi trochę śpieszno bo chcę wykorzystać technikę mikroprocesorową w pewnym systemie chłodniczym co zarazem będzie moją pracą dyplomową, wiec każda złotówką się liczy i myślę że z czasem zaowocuje. Na forum e zauważyłem że są odpowiedzi na zaawansowane tematy ale na te najprostsze to... sami wicie. Pozdrawiam

Chcesz wiedzieć jak się odwoływać do poszczególnych nóżek I/O?
Proszę bardzo: http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/avr-porty-wewy-dir-podstawy.html
poczytaj i już będziesz wiedział.

Strefa czasowa: UTC + 1