Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: EEPROM
PostNapisane: 1 maja 2012, o 08:05 
Użytkownik

Witam
zamierzam poćwiczyć zapisywanie i czytanie z pamięci zewnętrznej eeprom 24C16
Jednak mam kłopot jak zapisać do odpowiedniej komórki w pamięci odpowiednią liczbę
Przerobiłem program z DVD jednak nie rozumie o co w nim chodzi
Oto mój program:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Czy coś tu jest dobrze?
Chcę zapisać do komórki 2 liczbę 16 jak to zrobić?
Proszę o pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: EEPROM
PostNapisane: 1 maja 2012, o 08:44 
Moderator

ten krótki fragment zmodyfikowanego przez ciebie kodu:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oznacza niestety - że w ogóle nie rozróżniasz albo nie wiesz :

1. co to są tablice
2. czym tablice różnią się od zwykłych zmiennych
3. jak się posługiwać tablicami czyli C-Stringami

ale najgorsze :(

4. w ogóle nie wiesz co to są TYPY DANYCH :( :( :(

a bez punktu 4 w ogóle nie ruszysz bo to podstawa podstaw

poza tym w ogóle nie zwracasz uwagi jak widzę na WARNINGI .... co to wg ciebie jest ten "tekst" w tej linii:

Kod:
uint8_t bo[ sizeof(tekst)+1 ];  // bufor pomocniczy na odczyt z EEPROM

???? i gdzie masz w kodzie ten tekst - i jak to jest zrobione w oryginalnym programie ?

to znaczy ja się bardzo cieszę że modyfikujesz i próbujesz własnych zmian - to bardzo ważne i istotny element ćwiczeń

ale bez podstaw się nie da

dlatego zwróciłem ci uwagę o czym musisz doczytać i najpierw zrozumieć ABSOLUTNIE DO KOŃCA ten oryginalny przykład który chcesz przerabiać - bo widzę że tak całkiem po omacku próbujesz się do niego dobrać

a przecież masz komentarze w nim i widać co jest do czego.... taka podpowiedź jak zaczniesz od nowa wszystko to czytać i analizować oryginalny przykład - czy dla ciebie nie ma różnicy zbyt wielkiej pomiędzy takimi dwoma liniami kodu:

Kod:
uint8_t tekst[] = "EEPROM";

uint8_t tekst = 16;

jeśli nie ma - to - oj oj - trza zawrócić o 180 stopni i jechać od początku ale teorię - o tablicach, zmiennych, typach itd

przy okazji - czy w ogóle zadałeś sobie trud aby sprawdzić w PDF swojej pamięci jaki ona ma adres??? bo widzę że bez krępacji powieliłeś sobie adres pamięci EEPROM jakiej ja użyłem w przykładzie która siedzi w zestawie uruchomieniowym ATB\

zresztą nawiasem mówiąc - taki zestaw jest albo byłby bardzo pomocny dla osób które startują od takich totalnych podstaw - bo przynajmniej miałbyś pierwsze działające przykłady i miałbyś namacalnie sprawdzone że oryginał działa - lepiej by się go modyfikowało - a tak ???? a tak to dla ciebie i tak jest czarna magia bez tych podstaw bo nawet nie jesteś w stanie sprawdzić czy kod podany na DVD działa i jak działa - a ja przecież pokazuję to w możliwy najprostszy sposób - zapisując bajty w postaci tekstu i prezentuję to na LCD

a ty co panie kolego ???? chcesz zapisać jakąś liczbę 16 ..... a zastanowiłeś się jak sprawdzić że ona tam później będzie zapisana ??? bo jakoś w kodzie nie widzę sprawdzania - a to powinno od razu być jeśli zamierzasz dokonać takiego swojego testu (jak mówię bardzo dobrze - ale bez zrozumienia oryginału i podstaw ANI RUSZ dalej nawet o krok nie dasz rady :(

PostNapisane: 1 maja 2012, o 09:07 
Użytkownik

Aha
Dzięki za rady na pewno się przydadzą.
Spróbuje po kolej drobiazgowo analizować kod z DVD
Może się uda. :)

PostNapisane: 1 maja 2012, o 09:51 
Moderator

Janadamis napisał(a):
Może się uda. :)

Na pewno się uda - tylko właśnie - po drodze pytaj o miejsca których nie do końca rozumiesz.

Ale najpierw przeczytaj w kolejności te podstawy o których wspominałem i nawet jeśli przy ich czytaniu nasuną ci się jakieś pytania konkretne to wal śmiało - bo najważniejsze - załapać to od podstaw ok?

zawsze chętnie pomogę.

PostNapisane: 1 maja 2012, o 18:58 
Użytkownik

A więc po 1 odchudziłem cały kod. To znaczy usunąłem wszystko co jest związane z RTC, tylko zostawiłem to co jest związane z EEPROM.
Błędów nie pokazuje ale czy taki program będzie chodził? Skoro oryginalny chodzi to ten też powinien. Dlatego proszę o sprawdzenie.
język c

No to do dzieła :)

1. Doszedłem tyle że program zapisuje do komórki 253 zawartość tablicy "treść" czyli napis EEPROM. A potem odczytuje tą tablicę i wyświetla na lcd.

2. Jeśli chodzi o adres pamięci to jest taki sam jaki ja używałem kiedyś do tej pamięci jeśli piny A0,A1,A2 nie są podłączone.Czyli:
język c

W systemie binarnym to by było 10100000

3.Funkcja:
język c

Z tego co wyczytałem i wiem to jest to chyba zmienna. Używana do tego by zobaczyć ile zajmuje bajtów ten tekst który ma być wpisany w EEPROM

4.Funkcja

Tutaj nie wiem o co w tym chodzi. Wiem z książki że void oznacza że mamy do czynienia z czymś nieznanym

5.Funkcja
język c

Z biblioteki I2C chyba wynika że co chyba inicjalizacja szyny i2c?

6.Funkcja
język c

Z tego co zauważyłem zapisuje do pamięci eeprom w komórkę 253 zawartość tablicy "treść"
Tylko co to są te banki? Czy to są takie banki że każdy mieści po 256 coś takiego? Jeśli tak to gdzie tu jest napisane do którego banku się to wpisuje. Nie rozumie tego.

7.Funkcje
język c

Tutaj 1 funkcja odczytuje z pamięci eeprom z komórki 253 tą tablicę a potem zostaje ona wyświetlona na LCD. Tylko czemu w lcd_str((char*)bo); jest char? czy to jest jakby uproszczenie żeby zajmowało mniej miejsca i zamiast w definicjach na początku to tutaj jest definicja? Bo ta tablica jest odczytywana z eeprom do zmiennej "bo" i wyświetlana na lcd.

8. Funkcje po za main, te na samym dole programu to są definicje zapisu i odczytu żeby nie pisać kilka linijek w programie to jest to skrócone do 1 linijki.(żeby zajmowało mniej miejsca)

Czy coś co tu napisałem jest dobrze czy wszystko jest źle?
Proszę o porady czy jestem na dobrym tropie czy nie :)

PostNapisane: 1 maja 2012, o 19:44 
Moderator

Wiesz co - ale to niedobrze że ty czytasz w książce tylko 2-3 pierwsze zdania z rozdziałów niektórych - tak mi to wynika - po tym co napisałeś na temat void :( .... bo masz np rozdział "Typ Void" strona 77 i na początku w kilku pierwszych zdaniach owszem jest to co napisałeś ale dalej jest już wyjaśnione, co oznacza void po lewej stronie funkcji, cytuję:

Cytuj:
W trzeciej linijce pierwszy specyfikator void ten przez nazwą funkcji mówi o tym, że zdefiniowana w ten sposób funkcja nie będzie zwracać żadnego wyniku. Natomiast specyfikator void pomiędzy nawiasami okrągłymi mówi, że do tej funkcji nie będą przekazywane żadne argumenty.

Przykro mi ale z takim podejściem będziesz miał strasznie ciężko :( - to akurat są bardzo istotne informacje szczególnie dla ciebie jako początkującego.

Później piszesz kolejny raz rzeczy - totalnie niestworzone :(

Cytuj:
uint8_t bo[ sizeof(tekst)+1 ];

Z tego co wyczytałem i wiem to jest to chyba zmienna. Używana do tego by zobaczyć ile zajmuje bajtów ten tekst który ma być wpisany w EEPROM

co w tej linijce jest dla ciebie zmienną ? o czym ty w ogóle mówisz - a przecież w książce masz rozdział

4.4.6 Operator sizeof() - str: 104

Możesz powiedzieć np że nie wiesz co to jest sizeof() ale przecież w spisie treści widać ten specyfikator jak na dłoni

a zmienną to jest

bo[]

i to jest zmienna ale tablicowa - tymczasem ty wciąż piszesz tak jakbyś NIGDY ale to NIGDY nie przeczytał rozdziału na temat tablic :( - to trochę straszne :( bo to PODSTAWA PODSTAW języka C

cały rozdział:

4.7 Tablice - od str.141

jest dla ciebie do przestudiowania linijka po linijce a nie dwa pierwsze zdania :( .... cały rozdział z podrozdziałami - pamiętaj ;)

poza tym co to dla ciebie znaczy:

uint8_t bo[];

jak nie wiesz - to czytaj, czytaj i czytaj - ale dokładnie a potem pytaj o szczegóły - bo znowu przeszedłeś do kodu - a pokazuję ci dokładnie czego nie przeczytałeś i nigdy nie przećwiczyłeś :(

no i owocem totalnego niezrozumienia tablic są później takie zdania - które po prostu jak się czyta to aż w kręgosłupie coś łamie:

Cytuj:
Z tego co zauważyłem zapisuje do pamięci eeprom w komórkę 253 zawartość tablicy "treść"

tu nie ma czego zauważać - bo jeszcze raz powiem - TO JEST WYRAŹNIE OPISANE w książce krok po kroku - działanie poszczególnych funkcji z tego kodu programu - dlaczego nie chcesz tego poczytać :( .... tak to nie będę w stanie pomagać na forum przykro mi bo musiałbym przepisywać jak widzisz połowę książki

jak można do JEDNEJ KOMÓRKI pamięci zapisać ZAWARTOŚĆ tablicy ???? no szok - skoro tablica to przecież ileś tam elementów i jeszcze trzeba sobie zdawać sprawę jakiego typu są te elementy

dlatego proszę cię bardzo - jeszcze raz się pochyliłem nad twoimi problemami i jeszcze raz już konkretnie PALCEM ci pokazałem i to z numerami stron - co masz przeczytać szczególnie

inaczej nie jestem w stanie w tym temacie nic więcej pomóc - bo ty zamiast np dopytać - że np nie rozumiesz co to są typy, albo kłopot ci sprawia zrozumienie tablic bo to i to .....

to ty znowu zabierasz się za przerabianie kodu, którego ni w ząb nie rozumiesz - tak nie można po prostu i mówię to dla twojego dobra - no trzeba na to poświęcić czas niestety :( nie da się przeskoczyć pewnych kwestii.

PostNapisane: 2 maja 2012, o 10:53 
Użytkownik

Ajajaj...
Znów źle napisałem :(
Nie jestem dobry w opisywaniu i przez to źle zrozumiałeś kilka rzeczy :(
Mianowicie:

Jeśli chodzi o void to ja to przeczytałem cały ten rozdział. Tylko nie napisałem całego co zrozumiałem z tego rozdziału :(
Czyli void to gdy mamy do czynienia z nieznaną ale do tego nie zwraca żadnego wyniku.

Jeśli chodzi o sizeof() to ja wiem co to jest. To jest taka zmienna która patrzy jaki ma rozmiar ta tablica "tekst" i to zapisuje w tablicy "bo"
Napisałeś co znaczy dla mnie ta funkcja:
uint8_t bo[];
Ona znaczy że to jest tablica "bo" 8bitowa

Co do:
"Z tego co zauważyłem zapisuje do pamięci eeprom w komórkę 253 zawartość tablicy "treść" "

Właśnie próbuje to zrozumieć tylko gdzie to jest w książce opisane? Bo ja szukam i nie mogę znaleźć
Według mnie to jest powiązane z tymi bankami i zapisuje do 1 banku pierwszą literę oczywiście w systemie binarnym czy hexabinarnym i do kolejnych analogicznie. Czy tak?
Gdzie to jest opisane?
To co udało mi się znaleźć w książce to przeczytałem kilka razy żeby dobrze zrozumieć ale innych rzeczy nie mogę znaleźć. :(
Przepraszam Cię za to moje pisanie nie zrozumiałe :( :(

PostNapisane: 2 maja 2012, o 12:09 
Moderator

Janadamis napisał(a):
Napisałeś co znaczy dla mnie ta funkcja:
uint8_t bo[];
Ona znaczy że to jest tablica "bo" 8bitowa

No widzisz i tu cię mam ;) .... to nie jest absolutnie ŻADNA tablica 8-bitowa.

Jest to tablica składająca się z n elementów a każdy z nich jest typu uint8_t

gdybym napisał tak:

uint16_t bo[10];

to by oznaczało tablicę 10-ciu elementów a każdy z nich jest typu uint16_t !!! czyli zawiera już aż DWA bajty a nie jeden

...... eeeej - no panie kolego - gdzie to jest opisane w książce ???? oj niedobrze

ok ja bardzo dobrze rozumiem że jesteś początkujący - dlatego mam sporo cierpliwości - no ale nie dziw się że piszę, że nie czytasz - skoro wyżej podałem ci rozdział o tablicach i stronę:

4.7 Tablice - od str.141

a ty mnie pytasz gdzie to znaleźć ??? no to troszkę już tak wygląda nieteges :(

Janadamis napisał(a):
Co do:
"Z tego co zauważyłem zapisuje do pamięci eeprom w komórkę 253 zawartość tablicy "treść" "

Właśnie próbuje to zrozumieć tylko gdzie to jest w książce opisane? Bo ja szukam i nie mogę znaleźć
Według mnie to jest powiązane z tymi bankami i zapisuje do 1 banku pierwszą literę oczywiście w systemie binarnym czy hexabinarnym i do kolejnych analogicznie. Czy tak?
Gdzie to jest opisane?
To co udało mi się znaleźć w książce to przeczytałem kilka razy żeby dobrze zrozumieć ale innych rzeczy nie mogę znaleźć. :(
Przepraszam Cię za to moje pisanie nie zrozumiałe :( :(

ok nie ma co przepraszać - ale wybacz że nawet nie będę opisywał dalej o tym EEPROMIE skoro ty nie wiesz co to tablice i jak się nimi posługiwać - w związku z tym i tak nie zrozumiesz dalszych rzeczy chociaż nie wiem jak bym chciał.

NIGDY W ŻYCIU nie można zapisać tablicy "text" do jakiejś komórki pamięci ..... co? nagle zmieścisz ileś tam komórek w jednej komórce ???? sam widzisz że to niedorzeczności ..... dlatego jeszcze raz mówię czytaj o tablicach i ćwicz działania z tablicami - inaczej będziesz miał krucho ze zrozumieniem czegokolwiek dalej w C niestety

PostNapisane: 20 cze 2012, o 20:28 
Użytkownik

Witam,
włączyłem sobie ćw. 8 czyli komunikacje I2C,
jeśli chodzi o zegarek wszystko ładnie chodzi problem jest z pamięcią eeprom tzn. wygląda to jak na zdjęciu wyświetla się napis EEP a reszta to kwadraty.

http://img710.imageshack.us/img710/9469/dsc0277hz.jpg

Kody pobrałem nowe ze strony.
Adres pamięci ustawiony jest 0xA8

PostNapisane: 20 cze 2012, o 21:41 
Użytkownik

O rany Mirek ty masz czas na wyklady? Szok. Koledze proponuje przeczytac od poczatku dokladnie tom 1 Mirka ksiazki.Tam juz prosciej sie nie da wytlumaczyc podstaw.

PostNapisane: 20 cze 2012, o 21:56 
Użytkownik

heh jakoś mnie nie poratowałeś kolego jahu. Czy w kodzie mam jeszcze coś zmienić, tu jest jakaś zastawiona ,,pułapka" przez autora?
Jeszcze mogę dodać że zaznaczyłem ptaszka w Eclipse aby wgrywać obraz dla pamięci EEPROM.
Może jakaś podpowiedź bo jestem początkujący a nie chciałem zakładać nowego tematu bo po co....

PostNapisane: 20 cze 2012, o 22:19 
Moderator

tomwisnia napisał(a):
Czy w kodzie mam jeszcze coś zmienić, tu jest jakaś zastawiona ,,pułapka" przez autora?

Pułapka może nie ale.... ale czytałeś to?

topic27.html

a szczególnie czy pobrałeś to?

08_TWI - dodano funkcję void i2cSetBitrate(uint16_t bitrateKHz)

a jeśli tak? to czy użyłeś tego?

Kod:
i2cSetBitrate(100);

tomwisnia napisał(a):

Może jakaś podpowiedź bo jestem początkujący a nie chciałem zakładać nowego tematu bo po co....

No właśnie tylko ja zawsze nie rozumiem za bardzo tego dopisku "bo po co..." albo że "nie chciałem zakładać nowego tematu"

a dlaczego nie ? w nowym temacie znacznie lepiej, łatwiej i szybciej się odpowiada, więc na drugi raz - mam prośbę - załóż nowy temat dobrze ?

No i sprawdź to co wyżej napisałem może

PostNapisane: 20 cze 2012, o 23:07 
Użytkownik

jachu napisał(a):
O rany Mirek ty masz czas na wyklady? Szok. Koledze proponuje przeczytac od poczatku dokladnie tom 1 Mirka ksiazki.Tam juz prosciej sie nie da wytlumaczyc podstaw.

Aaaaah Mirku, ale Ty cierpliwy tutaj jesteś :) Ciekawe czy dla mnie też będziesz miał tyle cierpliwości :) Póki co jestem na str 104 i powolutku mi idzie, bo czytam tylko na spacerach z Małą (wózek dobrze się sprawdza jako podkładka pod książkę :)), ale dzisiaj np padał deszcz, a pelerynki na książkę nie dołączyłeś w przesyłce :) Już nie mogę się doczekać rozdziału 5 :) Ale cierpliwie "jadę" po kolei i już się dowiedziałem ciekawych rzeczy, o których nie wiedziałem i chyba nie było (przynajmniej nie tak fajnie opisane) w innych książkach np. o enum. Jadę powoli i szukam Chochlika :) Czy to http://atnel.pl/errata_01.pdf najnowsze opracowanie erraty do wydania II Książki I? Bo przyznam, że trochę innych błędów znalazłem ... i nie chodzi o literówki epickie tylko różne błędy w przykładach i parę błędów "logicznych". Później Ci przedstawię żeby wydanie III było jeszcze lepsze tylko muszę wiedzieć czy to najbardziej aktualna errata, bo może gdzieś już to co znalazłem jest zaznaczone a ja na to nie trafiłem.

P.S. Książka super! Jak dojadę do końca dodam do sklepu opinię :) No chyba że nie wytrzymam i będę musiał tam przelać co myślę wcześniej niż przed końcem :lol:

A Tobie Janadamis życzę cierpliwości i radzę jak jachu chyba zacząć czytać od nowa - tym razem ze zrozumieniem ... jeśli nie to "Page Up i powrót karetki" :), bo chyba rzucasz się do zbyt głębokiej wody :)

PostNapisane: 20 cze 2012, o 23:38 
Moderator

Niestety zdaję sobie sprawę, że w tym II wydaniu nieoficjalnym są jeszcze błędy literówki pomimo tych które ujawnione zostały w erracie. Ale jeśli masz coś - to jak najbardziej - jeśli możesz napisz mi na maila, która strona i co i jak - zbieram to powoli - bo też powoli przygotowuję się do wydania II ale już oficjalnego wydania tej książki I-szej

Tak a na przyszłość muszę oczywiście pomyśleć o dodatkowych pelerynkach - obowiązkowo ;)

PostNapisane: 21 cze 2012, o 07:34 
Użytkownik

tomwisnia napisał(a):
....Jeszcze mogę dodać że zaznaczyłem ptaszka w Eclipse aby wgrywać obraz dla pamięci EEPROM.....

'ptaszek' do wgrywania obrazu do EEPROM dotyczy wewnętrznej pamięci EEPROM procesora.

PostNapisane: 21 cze 2012, o 19:04 
Użytkownik

No tak racja.
Jednak co do mojego problemu czy to z ptaszkiem czy bez efekt mam ten co przedstawiłem na zdjęciu.
Założę nowy temat zgodnie z sugestiami Mirka

PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:39 
Użytkownik

tomwisnia napisał(a):
Witam,
włączyłem sobie ćw. 8 czyli komunikacje I2C,
jeśli chodzi o zegarek wszystko ładnie chodzi problem jest z pamięcią eeprom tzn. wygląda to jak na zdjęciu wyświetla się napis EEP a reszta to kwadraty.

http://img710.imageshack.us/img710/9469/dsc0277hz.jpg

Kody pobrałem nowe ze strony.
Adres pamięci ustawiony jest 0xA8

Ehhhhh ..... weź no Panie spojrzyj w program i sprawdź pod jakie adresy pamięci wpisywany jest ten napis, później pomyśl jak dużą pamięć masz, następnie sprawdź z kąd i ile czytasz tych bajtów, wyciągnij wnioski i napisz nam tu ;)

( Żeby nie było ja też na początku się na to złapałem ) :)

Strefa czasowa: UTC + 1