Panowie - żeby była jasność - jeszcze raz podkreślę co ja mam na myśli i lepiej żeby ten wątek się nie rozwijał na tym forum w postaci kłótni które środowisko jest lepsze a które gorsze ...
JA PRZEDE WSZYSTKIM oceniam Eclipse tzn jego jakość pod kątem początkującego ... i to takiego, który zaczyna a później potrzebuje się o coś zapytać, coś szybko zrobić - czy sam poradzić sobie....
KONIA Z RZĘDEM stawiam temu kto pieje peany nad Atmel Studio a potem pomaga w setkach przypadków pytań, problemów a szczególnie z kocim #define F_CPU xxxx które pleni się w kodach źródłowych początkujących jak perzyna ... i to też przez Atmel Studio właśnie ... i to też przez inne blogi które podniecają się Atmel Studio .... ale później pomocy taki początkujący to już nie znajdzie dalej ... bo komu by się chciało odpowiadać ....
napisałem zalety Eclipsa na początku też pod kątem początkujących - to jest forum dla początkujących ... Więc już chociażby tylko dlatego nie wspominałem o tym co zresztą słusznie zauważył kolega rezasurmar - że Eclipse później się używa np do ARM'ów, albo ktoś inny zauważył że Eclipsa mamy pod Linuxem
Więc proszę nie patrzeć tylko przez tzw czubek własnego nosa - że JA ZNAM ATMEL STUDIO I ONO JEST BOSKIE
bo każdy kto je zna, przyzwyczaił się, uważa nawet że jest lepsze niż ECLIPSE - to i bardzo dobrze. Czy ja mam coś przeciwko ? czy toczę kopie żeby wmawiać takim zaawansowanym już osobom czy programistom że jest inaczej, żeby zmienił zdanie .... ?
Jakoś ciężko niektórym osobom zrozumieć ideę którą staram się szerzyć jeśli chodzi (znowu się powtórzę) dla początkujących, gdzie wyrobiłem sobie metody szybkiej pomocy i jestem w stanie każdemu z pamięci nawet przez telefon szybko udzielić często podpowiedzi - zrób to i siamto i zacznie ci działać
Ba! - często sama kompilacja w Eclipse w porównaniu do Atmel Studio od razu Z MARSZU pomaga początkującemu bo po prostu działa bez żadnych zbędnych dodatkowych dziwnych kroków.
Oczywiście że debuger w eclipse jest gorszy , że nie ma symulatora i te narzędzia jak już to pod kocim Atmel Studio trzeba używać.
Co gorsze może się okazać, że niedługo zmienią na tyle toolchaina że i pod Eclipsem będzie ciężko działać jeśli ktoś nie wymyśli (bo ja nie potrafię) jakiegoś sposobu aby to znowu pod Eclipsem uruchomić ...
REASUMUJĄC - panowie - to że WY dobrze znacie Atmel Studio i lubicie to BARDZO DOBRZE - ja się cieszę i życzę powodzenia. Ale taka mała prośba nie psujcie mi roboty i tego co ja mam do zrobienia .... proszę ew założyć inny blog czy forum i tam np założyć kącik Atmel Studio gdzie będziecie wspólnie pomagać wszystkim początkującym jak się w tym poruszać, jak sobie radzić z błędami, jak to czy siamto ... wtedy nawet ja będę tych początkujących, którzy na siłę uważają że jednak Eclipse nie dla nich z miłą chęcią odsyłał do waszego bloga czy forum - przysięgam .... zakładając oczywiście, że nie będą wracać do mnie z żalem że tam im nikt nie pomaga jak to bywa w innych miejscach w internecie ...
kurczę piszę już to wszystko oficjalnie i po raz kolejny ....
a każdy początkujący sam wybierze sobie to co zechce .... zamiast wciąż albo co jakiś czas powtarzać że mirek nie lubi eclipse i to tu na tym forum, że tylko mirek nie lubi a wszyscy dookoła działają na Atmel Studio przecież ...
koniec
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]rezasurmar napisał(a):
Najlepiej przetestować obydwa środowiska, na początek eclipse do nauki, potem jak już opanujemy środowisko to można spróbować na ASie coś zrobić i zobaczyć które nam bardziej pasuje.
o i to też jest dobre podsumowanie ...