Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 mar 2025, o 00:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 gru 2013, o 07:03 
Użytkownik

Cześć,

Nie zauważyłem, aby taki wątek pojawił się na tym forum, lecz z drugiej strony Mirek bardzo często używa określenia "KOCIE Atmel Studio", co chyba nie jest zbyt pozytywnye :) Tak więc mam pytanie, dlaczego produkt firmy Atmel wydaje się być w opinii użytkowników, a może tylko Mirka ;) mniej przyjazny niż Eclipse?

Dziękuję!

@Mirek: Dzięki za filmik na temat RTC, który pojawił się w odpowiednim momencie mojego życia :) Przydał się ogromnie!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2013, o 07:12 
Użytkownik

http://mirekk36.blogspot.com/2011/11/dl ... tudio.html

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 2 gru 2013, o 07:17 
Użytkownik

No to się wyjaśniło! dzięki majster. Można zamknąć wątek...

PostNapisane: 2 gru 2013, o 07:26 
Moderator

jan mazur napisał(a):
KOCIE Atmel Studio

kocie bo: (tak w skrócie)

- edycja kodu w stylu visual studio - masakra w porównaniu do Eclipse (ale ok to może być subiektywna ocena)
- KONIECZNOŚĆ ustawiania F_CPU w czaluściach ustawień toolchaina - zamiast we właściwościach projektu to jest MASAKRA !!!
- domyślne w Atmel Studio wyłączona jest obsługa błędów typu "pedantic errors" ... a potem wciąż się coś każdemu szczególnie początkującemu miesza i nie dziwne
- informacja o błędach kompilacji - tu już Eclipse bije po 100-kroć kocie Atmel Studio na głowę
- możliwości pracy z kodem źródłowym - Atmel Studio wydaje się być tu zabawką
- możliwość w Eclipse pracy z wieloma projektami w jednym oknie - gdzie jest coś takiego w Atmel Studio ?

to tyle w skrócie - i nie oznacza to jak głoszą co niektórzy, że ja na siłę wciskam każdemu swoje zdanie. Po prostu mam swoje i dość jasno potrafię wskazać różnice.

NIJAK się maja do tego zarzuty do moich punktów że w Atmel Studio jest symulator i debuger ... bo ja nie porównuję tych narzędzi które są dodatkiem tylko wartości edycyjne i pracy z kodem. A rzeczywiście jakbym miał sięgnąć po debuger czy nawet symulator to bym odpalił Atmel Studio i co z tego ? Czy to że ja mówię , że Eclipse jest lepsze to oznacza że należy spalić i zakopać Atmel Studio ? Nigdy tego nie powiedziałem ... i sam mam zainstalowane dwa narzędzia pomimo że w 99,99% korzystam z Eclipse.

Na zakończenie powiem to co zawsze powtarzam, jeśli komuś nie przeszkadza to co napisałem wyżej to niech spokojnie korzysta sobie z kociego Atmel Studio - ja przecież nikomu nie zabraniam bo nawet nie mam jak ;)

Na zakończenie oceniam Atmel Studio pod kątem pracy z językiem C a nie przypadkiem asembler.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Cytuj:
@Mirek: Dzięki za filmik na temat RTC, który pojawił się w odpowiednim momencie mojego życia Przydał się ogromnie!

cieszę się że mogłem pomóc ;)

PostNapisane: 2 gru 2013, o 08:19 
Użytkownik

Super! Dzięki Wielkie!

Ja muszę się przyznać, że nie korzystałem do tej pory z tych środowisk - "zwykły edytor tekstu" plus kompilator gcc odpalany z linii komend :) Jednak powoli zaczyna mnie to męczyć i raczej wybór padnie na Eclipse, a to też głównie ze względu, że nie używam Windows'a.

Jednak jak na razie męczę się nad zaprogramowaniem ATXMega poprzez PDI w mkII, gdyż coś się źle dzieje z avrdude. No ale to wątek na inny temat...

PostNapisane: 2 gru 2013, o 08:25 

Mirek zapomniał jeszcze o jednej głównej zalecie eclipsa,
Eclipse to nie tylko AVRy, to wiele innych środowisk, np.Całkowicie darmowe CooCox dla ARMów który jest na eclipsie, TrueAtolic płatny na elipsie. I jeszcze wiele innych, przez co nie trzeba za każdym razem uczyć się nowego "środowiska".

Reszta j/w

PS. Jeżeli ktoś musi używać środowiska AS, w pracy, na uczelni. To ok tragedii nie ma.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 08:33 

rezasurmar napisał(a):
PS. Jeżeli ktoś musi używać środowiska AS, w pracy, na uczelni. To ok tragedii nie ma.

Ja jako zwolennik AS 8-) uważam że tragedii to w ogóle nie ma ;) każdy pracuje w tym w czym mu wygodniej, lepiej czy też do czego się przyzwyczaił, a o jakości pracy świadczy efekt końcowy, a nie to czy męczy się z linii poleceń czy też używa takiego czy innego IDE. Też byłem na etapie, że porównywałem eclipse, AS czy inne płatne środowiska i jakoś ostatecznie wracałem do AS - bo takie przyzwyczajenie :) Więc nie ma co na to czasu tracić, tylko wybrać to co komu odpowiada i konsekwentnie się tego trzymać.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 08:48 

No Wojtku jak bym musiał to i pewnie AS by był przyjemny, bo to w 80% kwestia przyzwyczajenia :). Tylko, że znając eclipsa i jego naprawdę wiele udogodnień w edytowaniu oraz przyzwyczajenie które przydaje się na CooCox gdzie co jest, bierze w tym momencie górę.
No i dla mnie najważniejsza zaleta eclipsa, kopiuję go i do innego folderu/komputera i działa, zajmuje zdecydowanie mniej niż AS.

Jeżeli ktoś działał od początku na ASach to na pewno lepiej czuje się na ASie niż na eclipsie, który też potrafi sprawiać dziwne psikusy.

Ja absolutnie nie dyskredytuje ASa, tylko patrzę też z punktu widzenia początkującego. Napiszesz kod, masz problem wrzucasz nawet cały projekt na forum, albo komuś na PW i jest w stanie szybko zweryfikować z czym masz problem. Przy AS to już nie jest takie oczywiste.

No i Eclipse jest też pod Linuxa, a AS nie.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 10:17 

Sam często używałem ASa do Dragona, czy fusów, ale w sumie po opanowaniu dragona na eclipsie oraz zakupie mkAVRcalka AS przestał mi być potrzebny.

Najlepiej przetestować obydwa środowiska, na początek eclipse do nauki, potem jak już opanujemy środowisko to można spróbować na ASie coś zrobić i zobaczyć które nam bardziej pasuje.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 10:42 
Moderator

Panowie - żeby była jasność - jeszcze raz podkreślę co ja mam na myśli i lepiej żeby ten wątek się nie rozwijał na tym forum w postaci kłótni które środowisko jest lepsze a które gorsze ...

JA PRZEDE WSZYSTKIM oceniam Eclipse tzn jego jakość pod kątem początkującego ... i to takiego, który zaczyna a później potrzebuje się o coś zapytać, coś szybko zrobić - czy sam poradzić sobie....

KONIA Z RZĘDEM stawiam temu kto pieje peany nad Atmel Studio a potem pomaga w setkach przypadków pytań, problemów a szczególnie z kocim #define F_CPU xxxx które pleni się w kodach źródłowych początkujących jak perzyna ... i to też przez Atmel Studio właśnie ... i to też przez inne blogi które podniecają się Atmel Studio .... ale później pomocy taki początkujący to już nie znajdzie dalej ... bo komu by się chciało odpowiadać ....

napisałem zalety Eclipsa na początku też pod kątem początkujących - to jest forum dla początkujących ... Więc już chociażby tylko dlatego nie wspominałem o tym co zresztą słusznie zauważył kolega rezasurmar - że Eclipse później się używa np do ARM'ów, albo ktoś inny zauważył że Eclipsa mamy pod Linuxem

Więc proszę nie patrzeć tylko przez tzw czubek własnego nosa - że JA ZNAM ATMEL STUDIO I ONO JEST BOSKIE

bo każdy kto je zna, przyzwyczaił się, uważa nawet że jest lepsze niż ECLIPSE - to i bardzo dobrze. Czy ja mam coś przeciwko ? czy toczę kopie żeby wmawiać takim zaawansowanym już osobom czy programistom że jest inaczej, żeby zmienił zdanie .... ?

Jakoś ciężko niektórym osobom zrozumieć ideę którą staram się szerzyć jeśli chodzi (znowu się powtórzę) dla początkujących, gdzie wyrobiłem sobie metody szybkiej pomocy i jestem w stanie każdemu z pamięci nawet przez telefon szybko udzielić często podpowiedzi - zrób to i siamto i zacznie ci działać

Ba! - często sama kompilacja w Eclipse w porównaniu do Atmel Studio od razu Z MARSZU pomaga początkującemu bo po prostu działa bez żadnych zbędnych dodatkowych dziwnych kroków.

Oczywiście że debuger w eclipse jest gorszy , że nie ma symulatora i te narzędzia jak już to pod kocim Atmel Studio trzeba używać.

Co gorsze może się okazać, że niedługo zmienią na tyle toolchaina że i pod Eclipsem będzie ciężko działać jeśli ktoś nie wymyśli (bo ja nie potrafię) jakiegoś sposobu aby to znowu pod Eclipsem uruchomić ...

REASUMUJĄC - panowie - to że WY dobrze znacie Atmel Studio i lubicie to BARDZO DOBRZE - ja się cieszę i życzę powodzenia. Ale taka mała prośba nie psujcie mi roboty i tego co ja mam do zrobienia .... proszę ew założyć inny blog czy forum i tam np założyć kącik Atmel Studio gdzie będziecie wspólnie pomagać wszystkim początkującym jak się w tym poruszać, jak sobie radzić z błędami, jak to czy siamto ... wtedy nawet ja będę tych początkujących, którzy na siłę uważają że jednak Eclipse nie dla nich z miłą chęcią odsyłał do waszego bloga czy forum - przysięgam .... zakładając oczywiście, że nie będą wracać do mnie z żalem że tam im nikt nie pomaga jak to bywa w innych miejscach w internecie ...

kurczę piszę już to wszystko oficjalnie i po raz kolejny ....

a każdy początkujący sam wybierze sobie to co zechce .... zamiast wciąż albo co jakiś czas powtarzać że mirek nie lubi eclipse i to tu na tym forum, że tylko mirek nie lubi a wszyscy dookoła działają na Atmel Studio przecież ...

koniec

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

rezasurmar napisał(a):
Najlepiej przetestować obydwa środowiska, na początek eclipse do nauki, potem jak już opanujemy środowisko to można spróbować na ASie coś zrobić i zobaczyć które nam bardziej pasuje.

o i to też jest dobre podsumowanie ...

PostNapisane: 2 gru 2013, o 10:54 
Użytkownik

Kurcze... takie jedno małe pytanie, a jest niesmacznie... aż mi głupio, że zapytałem.

To jak wcześniej pisałem... proszę o zamknięcie wątku.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 10:58 

jan mazur napisał(a):
Kurcze... takie jedno małe pytanie, a jest niesmacznie... aż mi głupio, że zapytałem.

Nie o to chodzi kolego, tylko właśnie inaczej się patrzy z perspektywy początkującego, a inaczej zaawansowanego.
Po drugie jak byś wolał tłumaczyć początkującemu na środowisku które bardzo dobrze znasz, czy w programie gdzie jest milion ustawień.
Po za tym, paczkę z eclipsem możesz przygotować wrzucić gdzieś na serwer, pobierasz ją rozpakowujesz i wszystko działa.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 11:05 
Moderator

jan mazur napisał(a):

Absolutnie nie kierowałem słów do ciebie panie kolego - nawet dopiero teraz zauważyłem, że ty startujesz bardziej z prockami Xmega ... z którymi ja nie mam doświadczenia i nie wiem nawet czy w Eclipse jest dla nich pełne wsparcie. Więc bez dwóch zdań sam polecę ci do Xmega właśnie Atmel Studio. Tyle że gdy będziesz miał pytania to mi ciężko będzie z uwagi na ten brak doświadczenia w tym zakresie coś podpowiedzieć - ale liczę na to, że ci panowie na naszym forum, którzy dobrze znają Atmel Studio i go używają na co dzień - po prostu pomogą .....

Lepiej zamiast tracić czas na kłótnie które środowisko lepsze a które gorsze - poświęcić go na wspomaganie tych którzy mają pytania w tym zakresie. Ja np wyłączam się często na forum z podpowiedzi gdy ktoś męczy się w Atmel Studio - ale nie mam żadnych nawet najmniejszych pretensji gdy ktoś inny pomaga w tym zakresie ... bo o to chodzi .... to o to właśnie chodzi.

Powiem nawet więcej - jestem gotów założyć specjalny dział na naszym forum "Atmel Studio" bez przymiotnika "kocie" .... i proszę bardzo tam każdy kto woli to środowisko to tam zadaje pytania i tam podpowiadają wszyscy którzy znają i wolą to środowisko ...

jeśli jesteście "za" takim działem, to proszę dać znać.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

rezasurmar napisał(a):
Po za tym, paczkę z eclipsem możesz przygotować wrzucić gdzieś na serwer, pobierasz ją rozpakowujesz i wszystko działa

kolejna zaleta - dzięki reza - ja się pokuszę o takie porównanie środowisk w poradniku video - już chyba czas na to jak widzę

PostNapisane: 2 gru 2013, o 13:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A ja stanę w obronie Eclipse, idealny nie jest. Ciężki, powolny, czasem się zacina, ale.
Obsługuje wiele języków, kiedyś dużo pisałem w PHP, teraz w Pythone, C/C++. Środowisko jest to samo, nie trzeba uczyć się czegoś innego. Działa pod praktyczne każdym popularnym systemie operacyjnym.
Posiada bardzo dużo rozszerzeń, np. ładnie obsługuje SVN. Umożliwia edycję plików XML, JSON czy YAML. Ma dopracowane autouzupełnianie i hyperlinking który otwiera deklaracje funkcji.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

Strefa czasowa: UTC + 1