Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 23:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lis 2013, o 19:06 
Użytkownik

Witajcie

Władowałem się w pewien projekt i muszę zaprezentować jego betę w okolicach początku grudnia. Robię go ze znajomym, jego zepchnąłem do roli kodującego od strony serwera, niech się chopok wykazuje, natomiast na swoje bary wziąłem część sprzętową modułu.
Zadaniem całego systemu będzie pomiar poziomu hałasu w różnych punktach miasta.
Do tego celu zamierzam wykorzystać Megę (zarządzanie całym systemem), jakiś szybki ADC do pomiaru napięcia na mikrofonie + sample & hold, odbiornik GPS do ustalenia pozycji (Quectel L50; zanim ktoś napisze, że "po co to komu" odpowiadam: w założeniach mamy tych czujników mieć 20, a ustalenie pozycji i wyrysowanie poziomów na mapie ma się odbyć automatycznie) i modulik do przesyłania danych na serwer.

Wstępnie wytypowałem takiego dziada: http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... tID=188081
Wg dokumentacji ma zaimplementowany stos TCP/IP, UDP, PPP, FTP. Komunikacja za pomocą komend AT.
Teraz moje wątpliwości wynikają li czysto z faktu, że dotychczas nie przeprowadzałem komunikacji poprzez sieć komórkową (a Mirek jeszcze książki traktującej na ten temat nie wydał ;) )

Pomyśleliśmy (tzn. ja pomyślałem :| ), że najprościej będzie całość oprzeć o UDP. Procedura postępowania powinna być, jak mi się wydaje, następująca:
- inicjalizaccja modułu za pomocą komend AT (komunikuję się z dziadem poprzez UART przykładowo) - spis komend AT oraz takie tam na stronie producenta, szczegóły będę omawiał potem
- wysyłam dane

Na razie nie będzie relacji, mam tylko pytanie:
Czytam opis projektu zamieszczony na stronie: http://electronics-base.com/index.php/p ... t-commands i podstrony (przykładowo o wysyłaniu danych poprzez modem Siemensa - komendy AT i takie tam) i zastanawiam się, czy podejście do problemu, które urodziło mi się w głowie, jest podejściem "prawidłowym", to jest takim, które pozwoli mi osiągnąć zamierzone cele bez wyłamywania otwartych drzwi.
Jakieś słowo od Państwa? :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2013, o 09:20 
Użytkownik

krokodyl1220 napisał(a):
....Jakieś słowo od Państwa? :)

Całość brzmi nieźle :)

Chętnie zerknę na działającą całość.

Quectel'a nie znam, ale na modemach SIMCOM robiłem wysyłanie lokalizacji GPS do serwera GPSGATE oczywiście po GPRS'ie.
Komendy od GPRS'a które były użyte to:

AT+CSTT
AT+CIICR
AT+CIFSR
AT+CIPSTATUS
AT+CIPSTART
AT+CIPSHUT

to tak na szybko.
Tak jak pisałem wcześniej te komendy oczywiście z odpowiednimi parametrami pasują do np. SIM900

PostNapisane: 6 lis 2013, o 15:32 
Użytkownik

Dobra, zmieniam użyte moduły -porzucam nieznane nikomu Quectele na rzecz:
-GPS: FGPMMOPA6B
-modem GSM - SIMCOM 900D

Nie bardzo chcę się borykać z problemami, z którymi nikt się nie zetknął, a tak wiem, że są na forum ludzie, którzy korzystali z tego odbiornika (m.in. guru wszystkich Anty ;) ) oraz modemu (mr Sonix), tak więc będzie komu męczyć bułę w razie problemów :)

PostNapisane: 25 lis 2013, o 01:39 
Użytkownik

krokodyl1220,
bawiłeś się już FGPMMOPA6B? jak z zasięgiem tego modułu np. w obudowie urządzenia?

PostNapisane: 25 lis 2013, o 16:38 
Użytkownik

A owszem, bawiłem sie, już mam libsa przygotowanego nawet ;)

Obudowa z tworzywa na 100% nie powinna jakoś strasznie ograniczać zasięgu. Jeśli chodzi o blachę - nie jestem w stanie powiedzieć. Ogólnie zasieg prezentuje się tak, że na 4. piętrze bloku (przedostatnim, nade mną jest jedynie strych i dach) nie mam absolutnie zasięgu - moduł nie widzi ani jednej satelity. Wystarczy jednak wysunąć łapę na 1m i już jakieś satelity się pojawiają.
Po wyjściu na dwór i przycupnięciu na ławce moduł łapie fixa w okolicach minuty (przeważnie krócej, zwłaszcza, jak zrobi się podtrzymanie bateryjne).

W ogóle miałem zamieścić jakiś post z postępami (płytki zrobione, uruchomione i trochę kodu powstało), ale jakoś nie mam czasu. Z resztą, jakiegoś wielkiego zainteresowania nie zanotowano :lol:
Żartuję, jak będę miał chwilę, to zamieszczę materiały ;)

EDIT: Tak gwoli OT - radość z wysłania smsa z linii komend przez RSa jest niesamowita :lol:

PostNapisane: 25 lis 2013, o 20:43 
Użytkownik

krokodyl1220 napisał(a):
..................
W ogóle miałem zamieścić jakiś post z postępami (płytki zrobione, uruchomione i trochę kodu powstało), ale jakoś nie mam czasu. Z resztą, jakiegoś wielkiego zainteresowania nie zanotowano :lol:
Żartuję, jak będę miał chwilę, to zamieszczę materiały ;)

EDIT: Tak gwoli OT - radość z wysłania smsa z linii komend przez RSa jest niesamowita :lol:

Frajda z wysłania paczki do serwera z lokalizacją GPRS/GPS online i zobaczenie swojej aktualnej pozycji GPS jest jeszcze lepsza :)

W razie czego, gdy już ogarniesz trochę kod i GPRS'a, mogę Ci udostępnić testowo slot na serwerze lokalizacji online. Musisz tylko wysyłać dane w standardzie np. gpsgate'a (TCP lub UDP) i podać mi IMEI modemu GSM.
Testowo możesz też skorzystać np. z darmowej strony obsługującej różne standardy transmisji http://pl.gps-trace.com/

PostNapisane: 25 lis 2013, o 21:12 
Użytkownik

O, fajnie, zapewne skorzystam. Dzięki :)

Dzisiaj po dyskusji zmieniliśmy nieco podejście do przechowywania danych i wysyłania. W tym nowym podejściu dane zbierane przez ADC i na bieżąco obrabiane zapisywane będą w formie logów na karcie SD i na żądanie przerzucane na ftp serwera, gdzie przerobem ich na lokalizację z informacjami i wyrzuceniem tego na mapki Google'a zajmie się już skrypt.
W zamierzeniach ma to zniwelować ilość danych przesyłanych na serwerem, choć te założenia są trochę naciągane, bo podstawowym problemem, jaki powstał nam w użyciu darmowego hostingu było utworzenie socketu TCP i obsługa odbioru danych w sytuacji, gdzie strona nie byłaby załadowana w pamięci i nie działałby skrypt - wymagałoby to postawienia autonomicznego serwera i uruchomienia softu (napisanego chociażby w C#, co poniekąd ułatwiłoby nam integrację z API Google'a), a jakoś nie za bardzo chcą nam dawać autonomiczny serwer ;)

Końcowo ma to wyglądać tak, że na żądanie uaktualnienia danych ze strony serwera www moduł łączyć się będzie poprzez ftp i wysyłał dane.
Pozwoli nam to m.in. wprowadzić do systemu kilka inych parametrów niż tylko położenie (bo w zasadzie nie jest to nadrzędny obserwowany przez nas parametr) i na dalszych etapach prac, jak już wszystkie podstawowe założenia zostaną zapięte na ostatni guzik, obróbkę tych danych (rysowanie wykresów, jakieś analizy statystyczne i takie pierdy ;) )

Ale bredzę :)

PostNapisane: 29 lis 2013, o 21:51 
Użytkownik

futaba napisał(a):
(pokazuje zupełnie nową technologię, pozwala ujarzmić sieć GSM, i to nie za pomocą SMS-ów, a danych pakietowych)

Panie futaba, proszę nie słodzić, taka technologia jest dostępna od lat i od lat stosowana. Ba, nawet zdarzyło mi się pracować przy montażu takowej jako "ten techniczny, co jeździ samochodzikiem i drobnym przedsiębiorcom-podwykonawcom czas zabiera, żeby zamontować badziewie wymagane przez umowę określającą warunki wykonania zamówienia publicznego a finansowane przez nas, drobnych przedsiębiorców posiadających wielkie chaty i drogie samochody" :lol:

Ale co do jednego się zgodzę - temat nie jest szczególnie eksploatowany w szeroko pojętych amatorskich kręgach, tak więc co nieco mogę skrobnąć - nie mówiąc o tym, że są użytkownicy dysponujący znacznie rozleglejszą wiedzą w temacie - choć na tle pewnych osób z forum takich jak Sonix, Antyk, czy też nasz guru Mirkoniasty, zmagający się z owym modemem, to jestem cienki w uszach. ;)

futaba napisał(a):
Jeżeli opublikujesz chociażby materiały zawierające opis tego jak wysłać SMS-a za pomocą komend przesyłach przez "COM-a", to już będzie kosmos.

Pokrótce to w zasadzie sprawa kilku komend AT, tak jak wszystko w komunikacji z modemami GSM :) Na szybko w oparciu o pełną listę komend AT dostępną tutaj:
AT+CMGF=1 (tekstowy tryb wysyłania danych)
AT+CSCS="GSM" (komenda cscs ustawia tryb kodowania znaków)
AT+CSCA=" NR CENTRALI SMS OPERATORA Z PREFIXEM ",145 (ustawia nr centrali sms operatora ;) )
Na tym można zakończyć podstawową konfigurację.

Wysłanie smsa:
AT+CMGS=" NR TELEFONU ODBIORCY"
następnie wpisać tekst i zatwierdzić go wysyłając kod oznaczający ctrl+z (1A)
Jeśli wszystko zostało skonfigurowane, smsiak zostanie wysłany :)

Wszystkie komendy zatwierdzamy kodem <CR> - jeśli wysyłamy z terminala, wystarczy klapnąć enter.

Jak będzie czas, to wrzucę więcej materiałów, choć szczerze polecam lekturę wcześniej podanego dokumentu i samodzielne eksperymenty - to jest prostsze, niż się wydaje ;)

PostNapisane: 30 lis 2013, o 10:09 
Użytkownik

Czując się poniekąd wywołanym do tablicy przez kolegę Krokodyl, chiałem poinformować tylko że nie będę pisał żadnych poradników.
Nie to że nie chcę, ale moje procedury są oparte o język asm a w C jestem jeszcze 'za cienki w uszach'.

Tak czy inaczej wbrew pozorom sterowanie modemem GSM komendami AT wcale nie jest jakieś arcytrudne.
Nawet korzystając z Bluebook'a i procedur parsowania komend AT (rozdział o UDP) można śmiało wykonać pierwsze 'pogaduszki' z modemem.

Komendy AT np. dla SIM900 są ogólnie dostępne w sieci. Żeby nie było że jest to jakaś wiedza 'tylko dla wybrańców', dołączam bardzo ciekawą ściągę opisującą podstawowe procedury które trzeba wykonać aby np. wysłać SMS'a czy nawiązać połączenie głosowe.

Mam nadzieję że to trochę ułatwi start początkującym :)

krokodyl1220 napisał(a):
AT+CSCA=" NR CENTRALI SMS OPERATORA Z PREFIXEM ",145 (ustawia nr centrali sms operatora ;) )

Tak tylko informacyjnie, SIM900 potrafi skonfigurować centrum SMS automatycznie bez podawania dodatkowych komend. Komenda AT+CSCA została chyba tylko po to aby modem był kompatybilny wstecz ze starszymi modelami.
Często ułatwia to sprawę bo zmieniając kartę na innego operatora nie musisz zmieniać ustawień w programie :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 30 lis 2013, o 11:10 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
krokodyl1220 napisał(a):

Tak tylko informacyjnie, SIM900 potrafi skonfigurować centrum SMS automatycznie bez podawania dodatkowych komend. Komenda AT+CSCA została chyba tylko po to aby modem był kompatybilny wstecz ze starszymi modelami.
Często ułatwia to sprawę bo zmieniając kartę na innego operatora nie musisz zmieniać ustawień w programie :)

A no patrz, tego to nie wiedziałem :) Dzięki za info!

Strefa czasowa: UTC + 1