Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 10:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2013, o 19:45 
Użytkownik

To mój pierwszy post na tym forum , dlatego nie wiem gdzie się wkręcić , ze swoim tematem . Do rzeczy potrzebuję dobrą książkę o budowie AVR-ów i programowaniu w języku C . Co sądzicie o " Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji " Tomasz Francuz wydawnictwa Helion , chyba ze znacie lepsze książki na ten temat.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lis 2013, o 19:50 
Użytkownik

ale kolego przecież są dwie genialne pozycje, które przygotował Mirek http://atnel.pl/wydawnictwo.html po co kombinować

PostNapisane: 25 lis 2013, o 19:53 

Było już sporo o tej książce na forum szukaj pod hasłem TMF, Tomek Francuz, Tomasz Francuz.
Dobra jako kolejna po niebieskiej Mirka, ale niestety sporo błędów brak wsparcia w postaci forum, spróbuj zadać jakieś pytanie początkującego na elce = temat w koszu.
Ogólnie jej zaletą jest dosyć bogaty wstęp do Jezyka C, co prawda na starym toolchainie ale sporo jest opisane.
Część praktyczna znowu jest bardzo po łepkach tj. skierowana do bardziej zaawansowanych.
Mam ją w zbiorach jako inne spojrzenie oraz uzupełnienie zagadnień niebieskiej książki Mirka. Warto ją mieć, ale jako jedną z wielu. Jako pozycja osobna niestety się nie broni.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

D_C napisał(a):
ale kolego przecież są dwie genialne pozycje, które przygotował Mirek http://atnel.pl/wydawnictwo.html po co kombinować

Ja tam jestem za tym by książek kupować jak najwięcej i naprawdę warto ją mieć. Ale bez Mirkowej w sumie za wiele z niej nie zrozumiałem.

PostNapisane: 25 lis 2013, o 20:00 
Użytkownik

nie żebym uprawiał kryptoreklamę ale również korzystam z innych pozycji, BB i GB służą mi jako fundament

PostNapisane: 25 lis 2013, o 20:16 
Użytkownik

Ale przecież nie powiedziałem że chce bazować , na jednej książce czy też na jednym autorze.
Niebieską 2 wydanie Mirka już mam , zieloną mam zamiar kupić . Tylko z Mirka książkami jest taki problem ,że budowę AVR-ów opisują po łepkach . Dlatego potrzebuję dobrą literaturę opisującą głównie budowę.

PostNapisane: 25 lis 2013, o 20:28 
Użytkownik

z pierwszego postu zrozumiałem że wcale nie masz żadnej książki i zastanawiasz się którą kupić

PostNapisane: 25 lis 2013, o 20:32 
Użytkownik

AndreAs napisał(a):
.....Tylko z Mirka książkami jest taki problem ,że budowę AVR-ów opisują po łepkach . Dlatego potrzebuję dobrą literaturę opisującą głównie budowę.....

Najlepszą literaturą opisując budowę i rejestry procka jest jego datasheet :lol:

PostNapisane: 25 lis 2013, o 20:43 
Użytkownik

Witam.
Budowę najlepiej opisuje datasheet do każdego procka. Nie ma lepszego i pełniejszego źródła.
Mam np. jakieś starsze wydanie "Mikrokontrolery AVR w praktyce" Jarosława Dolińskiego opisująca AVR-y na przykładzie AT90S2313. Kupowałem ją jakieś 10 lat temu gdzie ciężko było o dobrą książkę. Patrząc na nią z perspektywy czasu to tak naprawdę w części opisu działania to przepisany datasheet tyle że po polsku. Bo tak naprawdę to co można lepszego wymyślić opisując budowę AVR-a czy innego procka? Moim zdaniem kupowanie więc książki "o budowie" avr mija się z celem.
Widziałem gdzieś też na sieci jakiś pdf z tłumaczeniem datasheet'a chyba od ATMEG8 jak ktoś ma problemy z językiem. Język angielski w datasheetach jest naprawdę prosty i wymaga dosłownie podstaw angielskiego plus odpowiednie słownictwo techniczne ale bez takiej wiedzy poruszanie się dziś w świecie elektroniki jest bardzo utrudnione.
Pozdrawiam
Jarek

No i mnie sonix ubiegł :)

PostNapisane: 25 lis 2013, o 21:20 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Sonix napisał(a):
AndreAs napisał(a):
.....Tylko z Mirka książkami jest taki problem ,że budowę AVR-ów opisują po łepkach . Dlatego potrzebuję dobrą literaturę opisującą głównie budowę.....

Najlepszą literaturą opisując budowę i rejestry procka jest jego datasheet :lol:

Cokolwiek by to nie było wyjąłeś mi to Sonix z ust. :lol:

Przepisywać pdf'a do książki to byłaby lekka przesada.

PostNapisane: 25 lis 2013, o 22:03 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

jark napisał(a):
Mikrokontrolery AVR w praktyce" Jarosława Dolińskiego opisująca AVR-y na przykładzie AT90S2313.

mam również tą książkę i pare innych o AVR które mnie zniechęciły do zagłębiania w nie... dopiero jak natrafiłem na Mirka książki, blog etc to zobaczyłem że można zdobyć wiedzę w bardzo przystępny sposób.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 06:12 
Użytkownik

AndreAs napisał(a):
Ale przecież nie powiedziałem że chce bazować , na jednej książce czy też na jednym autorze.
Niebieską 2 wydanie Mirka już mam , zieloną mam zamiar kupić . Tylko z Mirka książkami jest taki problem ,że budowę AVR-ów opisują po łepkach . Dlatego potrzebuję dobrą literaturę opisującą głównie budowę.

w takim wypadku lepiej poczyta trochę książek na temat assembler'a dla avr np Attiny2313 w praktyce

PostNapisane: 26 lis 2013, o 06:31 

Cytuj:
Dlatego potrzebuję dobrą literaturę opisującą głównie budowę.
No to karty katalogowe - do tego za darmo.
Jak koniecznie w formie książki to http://wydawnictwo.btc.pl/index.php?uke ... ductID=387 ale to już wydane kilka lat temu. Karty katalogowe i dokumentacja na stronie producenta to najlepsze źródło dotyczące budowy mikrokontrolerów.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 08:20 

Jest też Atmega w praktyce o medze128, ale krążą po sieci bodajże dwa tłumaczenia not katalogowych Atmega8 i Atmega128.
Jak już koledzy wspominali nota i tylko nota. Masz tam wszystko czego potrzebujesz, jak nie to szukaj po uczelnianych serwerach często i gęsto zdarzają się prace dyplomowe z dosyć dobrze opisanymi megami.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 12:17 
Użytkownik

Dzięki za wszystkie posty , gdyż dobrze jest poznać zdanie bardziej doświedczonych kolegów . Reasumując nie ma sensu kupować książek na temat budowy , skoro mamy noty katalogowe . Jeszcze raz dzięki za cenne opinie i pozdrawiam.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 12:19 

No, na początek ciężko się odnaleźć w notach, ale jak będziesz miał pytania to po prostu wal jak w dym na forum. Przejrzyj ile razy ktoś już pytał o timery, uart itp.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 12:26 
Użytkownik

Jestem co do tego absolutnie pewny , że na swoim poziomie wiedzy o AVR-ach , na forum będę częstym gościem. A zaczne od timerów programowych.

Strefa czasowa: UTC + 1