Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lis 2024, o 23:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2013, o 22:01 
Użytkownik

Dziś tworzyłem schemat z użyciem kości PIC16F688 i w Eaglu nie było elementu bibliotecznego dla wyprowadzeń typu SO-14, więc szybko zrobiłem go na bazie istniejącego dodając obudowę SO-14 i odpowiednio przydzielając końcówki układu.
Nie chciałem tworzyć nowej biblioteki, ale wstawiłem do istniejącej microchip.lbr
Tutaj dodaję dwa pliki:
    Plik tekstowy zawierający kod typu xml, który zawiera informacje o nowym device PIC16F688-SO14, który można dodać do pliku biblioteki microchip.lbr przez wklejenie go prawie na końcu pliku tuż przed kończącym znacznikiem </devicesets>
    Plik microchip.lbr z uzupełnionym device PIC16F688-SO14

Oba pliki są zawarte w pliku spakowanym.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 23:55 
Moderator

dodawanie własnych elementów do takich systemowych bibliotek ma jedną wadę ;) ... jak się zainstaluje nowszą wersję eagla to biblioteka zostanie pokryta przez nową wersję i Quniec ...

a jeśli chodzi o edycję w czystym xml'u to kolega już hardcore odstawia ;)

PostNapisane: 21 lis 2013, o 07:10 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
dodawanie własnych elementów do takich systemowych bibliotek ma jedną wadę ;) ... jak się zainstaluje nowszą wersję eagla to biblioteka zostanie pokryta przez nową wersję i Quniec ...

a jeśli chodzi o edycję w czystym xml'u to kolega już hardcore odstawia ;)

Oczywiście, że po aktualizacji ta nowa wkładka kodu nie będzie już działała, ale mam nadzieję, że nie będzie to potrzebne, gdyż zaktualizowana biblioteka będzie już uzupełniona o ten element, który dokładam.
O propos edycji, to nie ma wielkiego strachu, to tylko plik tekstowy, trzeba tylko uważać, żeby wkleić we właściwe miejsce. Ja proponuję zrobić kopię oryginału przed edycją.

PostNapisane: 21 lis 2013, o 08:24 

Dokładnie, co prawda eagla sobie odpuściłem, ale w altiumie dokładnie tak robię, oryginalne biblioteki są święte. Jeżeli chce coś dodać tworzę albo w oryginalnej bibliotece kolejny folder/plik albo całkiem osobny z własnymi elementami.

PostNapisane: 21 lis 2013, o 21:08 
Użytkownik

Ja przemyślałem, o czym wcześniej pisałem, i uważam, że to nie jest najlepszy sposób mieszać w bibliotekach oryginalnych. Może to działa, ale jest mało elastyczne. Najlepiej tworzyć swoje biblioteki w oddzielnych plikach i rozdzielać je od tych wbudowanych w Eagle'u, żeby później było łatwo przenosić je do zaktualizowanego programu. Później jak zrobię, to zamieszczę bibliotekę tej kości co wyżej o niej pisałem w oddzielnym pliku.

PostNapisane: 21 lis 2013, o 22:11 
Użytkownik

Zamieszczam obiecany plik biblioteki, wykonany przez edycję kodu dowolnej biblioteki (używałem możliwie najmniejszej) i dodanie sekcji device poprzednio stworzonego, w sekcji symbol dodanie symbolu PIC16F688 zaczerpniętej z biblioteki microchip.lbr, w sekcji package wstawienie kodu obudowy SO-14.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Strefa czasowa: UTC + 1