Piszę to w ramach ciekawostki i ku ewentualnemu podpowiedzeniu początkującym jak rozwiązać sobie problem,
a także poznania waszej opinii gdyż może coś zrobiłem nie tak , czegoś nie ustawiłem lub problem leży np. w komputerze.
Od wczoraj zacząłem się bawić Eclipse Kepler - dystrybucja przygotowana przez SunRiver, zainstalowany Atmel Toolchain, no i oczywiście poprawka AvrDude z MkAvrCalkulator - wszystko zainstalowane analogicznie wg. poradników Mirka z bloga do Indiago.
Zrobione odpowiednie patche. No i wszystko działa, gra i buczy programy się kompilują, wgrywają elegancko do ATB działają ok.
Programy do testów zaimportowałem z nowej płyty dostarczonej do Bluebook`a HD, najpierw utworzyłem nowy Workspace później zaimportowałem projekty i zacząłem sobie wgrywać, testować.
No i pojawiają się dwa interesujące komunikaty 1-szy:
Ten pojawia się przy każdym wejściu w ustawienia "properties" gdzie wybieramy programator, procesor i zmieniamy taktowanie.
Ustawienia są zapamiętywane po 1-szym ich zmodyfikowaniu jednakże jak wejdziemy to komunikat znów jest ale ustawienia są ok.
Ot ciekawostka przy czym w Indigo tego nie maiłem. Nie zauważyłem żeby to ogólnie wpływało na tworzenie projektu jego działanie lub nie działanie. Pytanie się nasuwa czy ten typ tak po prostu ma czy trzeba coś zmodyfikować zmienić?
Drugi komunikat jest ciekawszy i najciekawsze jest to w nim że nie występuje z każdym zaimportowanym projektem a tylko z niektórymi. Pojawia się on w momencie programowania procesora. tutaj przykład wgrywania zaimportowanego projektu 03_Multi_LED
Oczywiście przed wgraniem zmieniam procesor, ustawiam programator, taktowanie robię też zapis na nowo, opcję "celan", nawet zmieniam coś w tekście opisu i buduje jeszcze raz - nie pomaga z tym zaimportowanym projektem.
Jednakże doszedłem do prostego rozwiązania i sposobu poradzenia sobie z tym komunikatem - wystarczy utworzyć nowy C projekt, skopiować same pliki *.c , *.h i zrobić nowe budowanie programu i działa wtedy wszystko cacy. Wgrywa się kompiluje błędu nie ma, program działa prawidłowo. Mi to osobiście nie przeszkadza, no bo co za problem poświecić z 15 min i wszystkie projekty przekompilować raczej mnie to tylko ciekawi dlaczego tak jest. Jak pisałem wcześniej nie ze wszystkimi tak jest np. na projekcie 04_LCD błąd nie występuje.
Analizę tego zrobiłem z 2-3 razy, wgrywając sierze pliki z płyty ponownie nawet.
Czasu mi wczoraj już zbrakło na analizę tego z Idiago bądź z WinAVR lub inne testy na innych komputerach. Dziś tylko na szybko skonsultowałem moje spostrzeżenia z rana na "Mini-chat" z kolegami rezasurmar i wojtek, którzy u siebie przeprowadzili podobne testy na szybko i mieli te same komunikaty.
UWAGA !!! POST ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU .... SunRiver