Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2025, o 13:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 paź 2013, o 16:36 
Użytkownik

Witam,
mój problem z modułem polega na tym, że po załączeniu zasilania w układzie kilka razy mignie niebieska dioda a później nie świeci w ogóle. Co za tym idzie nie moge sie połączyc z modułem.

Doszedłem mniej wiecej w czym jest problem. Wyprowadzenie Tx z atmegi na nim mam 2V, nie wiem dlaczego, gdy odłącze od modułu sam Tx z Atmegi wtedy moge nawiazac polaczenie przez Bluetooth. Gdy juz nawiaze polaczenie i podepne Tx transmisja działa poprawnie i nie ma problemu.
Jak rozlacze polaczenie z bluetoothem niebieski led miga z coraz mniejsza czestotliwoscia, a ponowne połączenie wraz z czasem od ostatniego połączenia jest coraz trudniejsze.

Wie ktoś w czym problem? Jakie powinno byc napiecie na Tx Atmegi po inicjalizacji Uarta ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2013, o 16:43 
Użytkownik

Nie większe niż VCC czyli TTL ~3 do 5V

PostNapisane: 12 paź 2013, o 16:57 
Użytkownik

Właśnie sprawdzałem, że Rx i Tx jako zwykle I/O dzialaja poprawnie. A po inicjalizacji UARTa mam na Tx jakies 1.8V.
Dlaczego?
Moduł ATB-BTM-222 nie działa poprawnie w takich warunkach.

PostNapisane: 12 paź 2013, o 17:18 
Użytkownik

A pracujesz na zestawie ATB 1.0x? Trzeba w nim rozłączyć zworki J6 i J7.

PostNapisane: 12 paź 2013, o 17:53 
Moderator

Ryszard56 napisał(a):
A pracujesz na zestawie ATB 1.0x? Trzeba w nim rozłączyć zworki J6 i J7.

dokładnie, poczytaj o tym w instrukcji:

http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html

PostNapisane: 12 paź 2013, o 18:18 
Użytkownik

Nie akurat pracuje na Atmedze128 wykorzystuje TXD1 i RXD1 z drugiego UARTa, w sumie mam jeszcze jednego UARTa ale wykorzystuje go w inny sposób. Zaraz sprawdze czy testowo ten pierwszy UART ruszy.
Wracając do modułu Bluetooth bo tylko go testowałem na tym uarcie, to w tych warunkach zachowuje sie poprawnie?
Coś mój UART nawalił?
Przychodzi coś komuś na myśl dlaczego ?

PostNapisane: 12 paź 2013, o 19:47 
Moderator

wojmajster napisał(a):
Wracając do modułu Bluetooth bo tylko go testowałem na tym uarcie, to w tych warunkach zachowuje sie poprawnie?
Coś mój UART nawalił?
Przychodzi coś komuś na myśl dlaczego ?

Sorki ale ja kompletnie nie rozumiem co miałeś na myśli :(

Postaraj się zrobić prosty test z pierwszą lepszą przejściówką USB/RS232(TTL) z tym modułem i wtedy opisz/zobacz czy działa

PostNapisane: 12 paź 2013, o 21:06 
Użytkownik

Sprawdzałem już z zwykłą przejściówką tego UARTa i transmisja działa.
Postaram sie dokładnie opisac problem.
Moduł bluetooth nie wstaje po podłączeniu zasilania do układu, tzn. niebieska dioda mignie 2-3 razy a potem nie świeci w ogóle.
Sprawdziłem, że gdy odłącze od mojego układu z podstawki moduł atb-btm-222 i przy podłączaniu kabelkami z wyprowadzenia Atmegi pin Tx zostawie nie podłączony wtedy dioda niebieska miga wszystko jest ok moge nawiazac połączenie na lini komp-moj_uklad za pomocą Pana modułu bluetooth. Połączenie nawiązane, oczywiście na kompie w terminalu nic nie przychodzi, podłącze Tx i wszystko gra - dane przychodzą. Rozłącze połączenie w terminalu dioda na module miga ale z coraz mniejszą czestotliwoscią, aż do momentu gdy zaczenie świecic(czasami wydawłlo mi sie, lecz nie jestem pewien ze po okresie wolnego migania przestała świecic). W czasie wolnego migania moge sie jeszcze ponownie połaczyc z ukladem w którym mam modul(miganie z coraz mniejszą czest. trwa kilka sekund).
Żeby łaczyc sie za pomocą ATB-BTM-222 musze odłączac Rx na płytce modułu, zrobic reset zasilania, wtedy dioda miga nawiaże połączenie i podpinam przewód danych wychodzacych z Atmegi na moduł.

Tak to u mnie wygląda.
Pytałem sie jeszcze jakie napiecie powinien miec Tx z atmegi po inicjalizacji, SunRiver napisał ~3 do 5V, no a ja jak sprawdzałem to mam ~2V.
W czym może byc problem ?

Dziekuje za wszystkie porady.

PostNapisane: 12 paź 2013, o 21:52 
Moderator

schemat - pokaż dokładny schemat jak to łączysz

co to dla ciebie znaczy zwykła przejściówka UART'a .... uwierz mi że to NIC nie znaczy a mogę wręcz przypuszczać że już tu robisz jakiegoś BABOLA :(

czy to kłopot podać dokładne dane, schemat a nawet jakieś fotki z układu testowego ?

jeśli chcesz żeby ci szybko i sprawnie pomóc to:

1. zapomnij na razie o podłączaniu tego do procka
2. sprawdź z przejściówką USB/RS232 ale podaj jej dokładne DANE .. na jakim scalaku , jaka firma ? jakie poziomy sygnałów na przejściówce bo czuję że tu majstrujesz coś strasznego :(
3. ZAPOMNIJ o jakimś tam resetowaniu modułu, odpinaniu RX'a czy TX'a bo to jakieś nieporozumienie genetyczne. Trochę martwi mnie wprawdzie że ta dioda sama gaśnie - ale z twojego dotychczasowego opisu nie mogę za choinkę dojść co się dzieje i jak się dzieje.

jak dojdę co to za przejściówka to wtedy sprawdzimy razem czy działa ... możesz wcześniej sobie sam jej echo sprawdzić

a przy okazji oglądałeś poradnik VIDEO odnośnie tych modułów ?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html

jeśli nie to obejrzyj dwa odcinki ale DOKŁADNIE ok ?

PostNapisane: 13 paź 2013, o 21:33 
Użytkownik

Witam,
tak to mam połączone
Obrazek
pozwoliłem sobie dodac 100nF na zasialnie na zapas.

Zwykła przejsciówka to ta która widac na powyzszym zdjeciu opiera sie na scalaku FTDI FT232RL. To co wysyłam z Atmegi bez problemu odbieram w terminalu na takich samych parametrach transmisji jak w atb-btm-222

Zamieszczam filmiki na których widac jak zachowuje sie moduł bluetooth w moim układzie. Przepraszam za jakośc ;(

Poradnik oglądałem już dawno temu. Gdy znajde dłuższa chwile to z miłą checią jeszcze raz obejrze.

Z ważnych rzeczy: dziś sprawdzałem moduł na z Atmega32 i nie mialem żadnego problemu transmisją.
Transmisja na przejściówce działa bez problemu.
Tylko na module w połączeniu z moim układem coś przestało grac.
Zabrałem sie za projekt po przerwie, przed przerwą nie miałem żadnego problemu z transmisja danych używając modułu.
Nie mam żadnego zwarcia na liniach Uarta czy też innych, zasilanie układu jest poprawe.

W czym może byc problem ?
Jeszcze jutro pobawie sie z lutownicą i przelutuje co sie da. Może kilkutygodniowa przerwa zaszkodziła mojemu układowi.

PostNapisane: 13 paź 2013, o 21:41 
Moderator

No teraz to wszystko mega fajnie opisane i pokazane

Ważne że masz przejściówkę USB/RS232 na porządnym scalaku czyli FT232R

widać że dobrze ją łączysz

ten 100nF naprawdę jest niepotrzebny bo na płytce są ładne pary kondków także na wejściu jest również 100nF ;)

ale jednak martwi mnie to że dioda niebieska przestaje migać - to nie ma żadnego związku z połączeniami czy programem ...

aczkolwiek na tym drugim filmiku jakiś dziwoląg się dzieje z tym odłączaniem

Tylko że na filmikach pokazałeś jak majstrujesz z tym modułem i swoim zestawem

a co z samą przejściówką na FT232R ??? gdy TYLKO do niej masz podłączony ATB-BTM-222 to działa czy nie działa ?

PostNapisane: 13 paź 2013, o 21:58 
Użytkownik

Cytuj:
a co z samą przejściówką na FT232R ??? gdy TYLKO do niej masz podłączony ATB-BTM-222 to działa czy nie działa ?

nie ma problemu przy takim połączeniu, transmisja w obu kierunkach działa.

A poza przelutowaniem mojego układu to nie wiem co jeszcze moge zrobic w związku z tym problemem.

PostNapisane: 13 paź 2013, o 22:19 
Moderator

wojmajster napisał(a):
nie ma problemu przy takim połączeniu, transmisja w obu kierunkach działa

Uuuuf to nareszcie mamy punkt zaczepienia wspólny ....

ok to teraz kolejne pytanie, propozycja

odepnij od swojego zestawu moduł BTM

zamiast niego podłącz przejściówkę USB/RS232 i teraz mi napisz czy działa ci transmisja ?

PostNapisane: 14 paź 2013, o 17:12 
Użytkownik

Cytuj:
odepnij od swojego zestawu moduł BTM

zamiast niego podłącz przejściówkę USB/RS232 i teraz mi napisz czy działa ci transmisja ?

nie ma problemu transmisja działa

albo i nie do konca działa co jakiś czas krzaki przychodzą

PostNapisane: 14 paź 2013, o 17:52 
Moderator

No to znaczy że albo masz jakiś "czeski" błąd w połączeniach i ciężko cokolwiek podpowiedzieć bo tego nie widać zdalnie. Jedyne co możesz jeszcze sprawdzić to jak zachowuje się ten BTM jeśli weźmiesz albo jeszcze inną przejściówkę albo całkiem inny układ - nawet procka na stykówce podłączając i do niego podłączając BTM'a tak jak ja to robię na wizji w niejednym poradniku WIDEO. Jeśli i tu będzie działać to masz odpowiedź - no błąd i to obstawiam że jakiś czeski leży w twoim układzie/połączeniach - ale co ?

jak chcesz to możesz też podesłać do mnie tego BTM'a do gruntownego sprawdzenia ..... no ale jeśli się okaże że w każdych warunkach będzie działać bez problemu to tylko niepotrzebnie poniesiesz koszty przesyłki ....

ale jeśli coś byłoby z nim nie tak to oczywiście natychmiast wymienimy na nowy

więc jak uważasz ...

ja bym jeszcze sprawdził na twoim miejscu jeszcze ten trzeci sposób o którym pisałem wyżej

PostNapisane: 14 paź 2013, o 17:56 
Użytkownik

Moduł w tzw. normalnych warunkach działa.
W moim układzie coś musiało sie popsuc, jeszcze musze posprawdzac na przejściówce bo krzaki co jakiś czas do mnie dochodzą.
Dzieki za porady, musze jeszcze troche sie tym pobawic.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1