Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 kwi 2013, o 19:01 

Dlatego decydując się na zakup, miernika, oscyloskopu, analizatora itd. zawsze analizuję każdy parametr, większości sprzętu z danego przedziału cenowego, by potem nie mieć niespodzianek.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 paź 2013, o 09:21 
Użytkownik

Witam Panów,
Mam podobny problem.
Na alledrogo są dwa oscyle w tej samej cenie.
Którego wybrać:

http://allegro.pl/oscyloskop-siglent-sd ... 19346.html
http://allegro.pl/oscyloskop-rigol-ds10 ... 19643.html

To mój pierwszy oscyloskop. Więc nie wiem jaki byłby lepszy.
Ceny chyba nie sa za wysokie porównując do innych z podobnymi parametrami, a jest 3 lata gwarancji.
Kusi mnie też ten rigol z miernikiem w zestawie, ale jakby nie patrzyć to 300zł to tez jest trochę, a narazie miernik mam.

Pozdrawiam i proszę o jakieś porady doświadczonych kolegów :)

PostNapisane: 9 paź 2013, o 09:54 

Rigol to już w zasadzie dosyć stara konstrukcja, sigilent ma szersze pasmo większy ekran i bufor, znowu nie wiem ale bodajże rigola można przerobić na 2x szersze pasmo, ale nie wiem czy czegoś nie zabezpieczyli.

Ostatnio było też o tym na forum, zresztą pooglądaj na youtubie o obydwu oscyloskopach. Bodajże kolega Intre ostatnio też miał ten dylemat i chyba wybrał sigilenta z tego co kojarzę, możesz się go spytać o wrażenia z używania.

PS. Jeżeli jest Sanwa PC5000 to warto brać za te 300zł to bardzo dobry miernik w przedziale do 1000zł.

PostNapisane: 9 paź 2013, o 11:11 
Użytkownik

No faktycznie wybrałem SIGLENT SDS 1072CML 70 MHz, uhm wrażenia cóż jest to mój 1-wszy oscyloskop w życiu i nie mam porównania czy odniesienia do innego urządzenia a obsługi jego jak i miernictwa za pomocą oscyloskopu się dopiero uczę od niecałego miesiąca. Mocno się zastanawiałem nad zakupem Rigol DS1052E , kusiła też Sanwa.

Wrażenia z samego wyglądu urządzenia, jego estetyki dla mnie są pozytywne. Wiadomo są to raczej niedrogie urządzenia tego typu - myślę że taka granica rozsądku między jakością a ceną, bo wiadomo są tańsze rozwiązania pseudooscyloskopowe np. DSO NANO lub jakieś samoróbki, kombajny AVT, Vellmana jednakże zagłębiając się w literaturę internetu, gazet typu EP, a także po rozmowach z fachowcami uznałem iż jest to raczej wyrzucenie pieniędzy i na tej podstawie podjąłem decyzje o zakupie urządzeni mieszczącego się w granicach 1000-1500 zł jako rozsądne myślę na rozpoczęcie nauki. Jak się wprawię kiedyś i stwierdzę że sporo korzystam, mi się to naprawdę przydaje to raczej będę chciał już nabyć coś bardziej profesjonalnego z droższych modeli.

Analizowałem jeszcze propozycje SunRivera o który pisze w jednym z tematów na forum dość szeroko odnośnie oscyloskopów Uni-T jednakże po rozmowach z dostawcami sprzętu który nawet takowy sprzedawali odradzali mi na każdym kroku - nie chcą ich sprzedawać ze względu na wysoką awaryjność co za tym idzie zabawę z gwarancją.

Zostały więc jakby dwa do wyboru Siglent i Rigol. I
Teraz wypunktuje co mnie skłoniło na zakup Siglenta:

1. Na niego uwagę zwrócił kolega z forum "krokodyl", który sam bodajże używa Rigola ale stwierdził że teraz by kupił Siglenta bo
tu się powołał na znany blog testera oscyloskopów Eevblog http://www.eevblog.com/forum/testgear/is-rigol-ds1052e-still-the-best-option-in-its-class/ po wczytaniu sie w temat dowiemy się że w 90% Rigol i Siglent ma podobne podzespoły z których są zrobione, chipy itp. Tu można też obejrzeć od środka Siglent`a http://www.youtube.com/watch?v=RyNXlSqEEwY
2. Większy ekran 7 cali, i pasmo 70Mhz bez przeróbek i utraty gwarancji a także większa pamięć próbkowania niż Rigol
3. Rozdzielenie gałek kanałów
4. kolega rezasurmar po krótkiej analizie not katalogowych też ocenił parametry na korzyść SIGLENT`a

Ogólnie jak na razie jestem zadowolony, pomiary się dokonują czy są natomiast wiarygodne, prawdziwe niestety nie jestem wstanie stwierdzić.

PostNapisane: 9 paź 2013, o 13:27 
Użytkownik

A jak wygląda obsługa tego SILGLENTa? Menu jest też w języku polskim? Szkoda, że do SIGLENTa nie dodają Sanwy. Wybór bylby łatwiejszy ;)

PostNapisane: 9 paź 2013, o 15:12 
Użytkownik

Kiedyś widziałem ofertę Siglenta z polskim menu, ale to chyba była przeróbka zrobiona przez sprzedawcę.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 21:47 
Nowy

Posiadam Rigola DS1104B i jestem zadowolony.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1