No faktycznie wybrałem SIGLENT SDS 1072CML 70 MHz, uhm wrażenia cóż jest to mój 1-wszy oscyloskop w życiu i nie mam porównania czy odniesienia do innego urządzenia a obsługi jego jak i miernictwa za pomocą oscyloskopu się dopiero uczę od niecałego miesiąca. Mocno się zastanawiałem nad zakupem Rigol DS1052E , kusiła też Sanwa.
Wrażenia z samego wyglądu urządzenia, jego estetyki dla mnie są pozytywne. Wiadomo są to raczej niedrogie urządzenia tego typu - myślę że taka granica rozsądku między jakością a ceną, bo wiadomo są tańsze rozwiązania pseudooscyloskopowe np. DSO NANO lub jakieś samoróbki, kombajny AVT, Vellmana jednakże zagłębiając się w literaturę internetu, gazet typu EP, a także po rozmowach z fachowcami uznałem iż jest to raczej wyrzucenie pieniędzy i na tej podstawie podjąłem decyzje o zakupie urządzeni mieszczącego się w granicach 1000-1500 zł jako rozsądne myślę na rozpoczęcie nauki. Jak się wprawię kiedyś i stwierdzę że sporo korzystam, mi się to naprawdę przydaje to raczej będę chciał już nabyć coś bardziej profesjonalnego z droższych modeli.
Analizowałem jeszcze propozycje SunRivera o który pisze w jednym z tematów na forum dość szeroko odnośnie oscyloskopów Uni-T jednakże po rozmowach z dostawcami sprzętu który nawet takowy sprzedawali odradzali mi na każdym kroku - nie chcą ich sprzedawać ze względu na wysoką awaryjność co za tym idzie zabawę z gwarancją.
Zostały więc jakby dwa do wyboru Siglent i Rigol. I
Teraz wypunktuje co mnie skłoniło na zakup Siglenta:
1. Na niego uwagę zwrócił kolega z forum "krokodyl", który sam bodajże używa Rigola ale stwierdził że teraz by kupił Siglenta bo
tu się powołał na znany blog testera oscyloskopów Eevblog
http://www.eevblog.com/forum/testgear/is-rigol-ds1052e-still-the-best-option-in-its-class/ po wczytaniu sie w temat dowiemy się że w 90% Rigol i Siglent ma podobne podzespoły z których są zrobione, chipy itp. Tu można też obejrzeć od środka Siglent`a
http://www.youtube.com/watch?v=RyNXlSqEEwY2. Większy ekran 7 cali, i pasmo 70Mhz bez przeróbek i utraty gwarancji a także większa pamięć próbkowania niż Rigol
3. Rozdzielenie gałek kanałów
4. kolega rezasurmar po krótkiej analizie not katalogowych też ocenił parametry na korzyść SIGLENT`a
Ogólnie jak na razie jestem zadowolony, pomiary się dokonują czy są natomiast wiarygodne, prawdziwe niestety nie jestem wstanie stwierdzić.