Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 23:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2013, o 17:12 
Użytkownik

Zarejestrowałem się dziś na forum, zacząłem się trochę udzielać i... zauważyłem, że skrypt/moduł PHPBB który jest odpowiedzialny za dodawanie obrazków nie widzi plików z rozszerzeniem JPEG (nie mylić z JPG).

Pozwoliłem sobie zajrzeć do źródła/skryptu "uploadera obrazków" (który znajduje się chyba w indeksie katalogu "http://forum.atnel.pl/_obrazki/")i znalazłem tam linijkę:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język javascript
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wystarczy zmienić na:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język javascript
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Taka poprawka ułatwi wstawianie m.in. niektórych zdjęć z Allegro (które nie wiedzieć czemu domyślnie zapisują się jako JPEG a nie JPG).

Niechcący znalazłem też coś "niedobrego" w tym samym źródle, mianowicie:

Kod:

<!--Begin Header-->
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

(dodałem to znacznikiem code, bo nawet "syntax" się wykrzacza kiedy jest komentarz przed doctype he he)

Przed doctype nie powinno być komentarza - ta podstronka nie zadziała w starych Internet Explorerach. Wieeem, że nikt tego badziewia nie używa, ale to dobry nawyk.

Z wikipedii, hasło "Quirks mode" (link):

Cytuj:
Tryb "quirks" w przeglądarce Internet Explorer 6 zostanie również zastosowany w przypadku, gdy jakiekolwiek znaki poza znakami białymi (Whitespace) będą poprzedzały sekcję DOCTYPE. Np. jeżeli dokument zawiera komentarz lub jakikolwiek inny znacznik przed DOCTYPE-m, IE 6 użyje "quirks mode":

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1