Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 19:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 wrz 2013, o 08:10 
Użytkownik

Witam,
Chciał bym zapoznać się z Waszym zdaniem na temat zestawów do nauki FPGA.
Jakiś czas temu odbyłem kilkudniowe szkolenie z podstaw FPGA na Spartan-3E zestaw Basy 2. Chciał bym iść za „ciosem” i coś zakupić dla siebie…
Przeglądając ofertę zestawów całkiem sporo proponuje digilentinc i można kupić je z zniżką dla studentów u polskiego dystrybutora. Jeżeli chodzi o literaturę do podstaw spokojnie można znaleźć w języku polskim kilka kursów oraz jest też kilka ciekawych bardziej zaawansowanych pozycji anglojęzycznych – więc o literaturę nie ma się co martwic…
Chciał bym się zmieścić za sam zestaw do 400zł ale jeżeli coś ma mi pozwolić by na tym ćwiczyć znacznie dłużej to coś się do zbiera i absolutny max to 650zł….
Natomiast trapi mnie (małe doświadczenie w temacie) czy Spartan-3 nie jest już staruszkiem i kupić coś z Spartan-6 na pokładzie?

Kilka pozycji nad którymi się zastanawiam:
1. ZL9PLD + ZL10PLD
2. Basys2-100 - EDU
3. Nexys3 - EDU
4. Nexys2 500K - EDU

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny, wymienione wyżej zestawy nie są w żadnym wypadku narzucone i nie do zmiany...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2013, o 08:18 

W/g fpga to wybieraj o jak największej liczbie zasobów, oraz najważniejsze z normalnymi złączami :). Wszelkie wynalazki typu hirose itp. potem ciężko znaleźć do nich wtyczkę/gniazdo.

A zasobów w FPGA nigdy dość :).

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1