Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 21:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 cze 2013, o 17:47 
Moderator

no w sumie racja ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2013, o 22:27 
Użytkownik

Witajcie!

Dzisiaj miałem wolną godzinkę i na placu boju kolejny postęp :) Uruchomiłem pierwszy raz ADC :) Mierzę sobie coś i mrygam diodami w zależności od ilości zmierzonego czegoś <jupi>

Teraz już prawie "tylko" pozostaje regulować PWM w zależności od ilości zmierzonego czegoś :)

P.S. Idzie mi lepiej i szybciej niż myślałem :) Oczywiście dzięki ATB i BLUE-DVD :)

Dobranoc :D

PostNapisane: 1 lip 2013, o 23:00 
Moderator

NIEBO! napisał(a):
w zależności od ilości zmierzonego czegoś

No to mierzenie tego "czegoś" daje mnóstwo pożytku ;) i możliwości w naszych przeróżnych projektach

PostNapisane: 3 lip 2013, o 07:15 
Użytkownik

Wczorajszy wieczór przyniósł kolejny krok milowy :)

Zrobiłem potworka co dostarcza do silnika DC w pętli:
przez 2 sek ~5% mocy
przez 2 sek ~15% mocy
przez 2 sek ~25% mocy
przez 2 sek ~45% mocy
...

Mam już zatem wszystkie kluczowe klocki, które muszę ze sobą zmieszać i powinno wyjść coś na kształt tego o co walczę :) Myślę że cel zostanie osiągnięty i za miesiąc będę się cieszył z gotowego urządzenia, które tu zaprezentuję :)

Wiedziałem, że jak to napiszę na forum to będę miał motywację do działania :D DZIĘKI!

PostNapisane: 3 lip 2013, o 16:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

to zrób płynne zwiększanie mocy- przyda się jak będziesz używał "rampy" ;)

PostNapisane: 29 sie 2013, o 23:22 
Użytkownik

Projekt doczekał się schematu... Czy ktoś rzuci okiem na moją laurkę i powie czy na pierwszy rzut oka jest wszystko OK? Głównie chodzi o to czy nie zapomniałem czegoś ważnego ... i nie jestem też pewien czy ADC będzie dobrze działało na taktowaniu wewnętrznym... czy nie dać jednak zewnętrznego rezonatora (muszę jeszcze raz obejrzeć Mirkowe filmy o ADC :D )

Obrazek

Jak zbuduję na podstawie tego PCB to też postaram się poddać krytyce nim wytrawię i polutuję :)

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 29 sie 2013, o 23:47 przez NIEBO!, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 sie 2013, o 23:33 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Niebiański!! Muszę dać po łapach.

Dość że źle zamieściłeś obrazek to jeszcze nie tam gdzie trzeba.

Ciebie to nie obowiązuje?
http://forum.atnel.pl/topic44.html

PostNapisane: 29 sie 2013, o 23:51 
Użytkownik

Spokojnie widlasty! <glaszcze> Obowiązuje! Tylko "za moich czasów" było zalecenie i prośba wrzucać na Shacka żeby Mirkowi nie obciążać hostingu ... teraz nagła zmiana... a ja do zmian muszę się przyzwyczaić :) Także grzecznie poprawiam i przepraszam ... aha i nie krzycz tyle :) Jeszcze się zastanawiałem przez chwilę i nie wiem czy dobrze zrobiłem, że połączyłem w taki sposób na schemacie AGND i GND ...

Powoli już mogę chyba zdradzić do czego to u mnie służy - ATB w akcji podłączone:

Teraz etap schematu i płytki do zbudowania samodzielnego urządzenia bo działający prototyp już w zasadzie mam :D

PostNapisane: 30 sie 2013, o 00:20 
Moderator

Najspokojniej w świecie możesz śmigać na wewn. oscylatorze ;)

kurka wodna co to za machina ? ;)

a Jaglasty czy tam widlasty ... no dobra nasz jedyny "różowy" ma rację ... od dawna obowiązują nowe zasady i obrazki zamieszczamy na naszym serwerku ;)

Bo jak nie ... to Jagi użyje tego trójzębu :lol:

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 22:19 
Użytkownik

Powstał schemat i coś na kształt PCB ... ktoś widzi coś do poprawki? Zworek można by uniknąć na 100% gdybym polygon masy mniej izolował ... ale chcę to mieć możliwość zrobić w domu :) Jak widzicie coś co można by zmienić tak na pierwszy rzut oka to słucham :)
Pewnie można lepiej, ale na mój stan umiejętności w Eaglu to dałem z siebie wszystko :) W zasadzie to największym problemem jest jak na schemacie oddzielić/połączyć AGND i GND i gdzie to połączyć na płytce skoro używam POLY :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

C9 oczywiście 100pF, a nie 100nF Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]

Usunąłem powielone zworki:
Obrazek

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 15:14 
Użytkownik

No jak to będzie się tak otwierać to pięknie będzie ta nawigacja wyglądała na desce rozdzielczej :)

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 19:20 
Użytkownik

No jeszcze parę tygodni minie, ale taki jest zamysł :D Dzisiaj nabyłem drogą kupna elementy więc mogę dopieszczać PCB pod konkretne obudowy :)

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 23:54 
Użytkownik

A można wiedzieć gdzie zdobyłeś taki fajny "plasticzek" ?

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 11:45 
Użytkownik

Można :) Na alledrogo :) Kupiłem okazyjnie (polowałem trzy miesiące) oryginalną navi do mojego modelu bez napędu DVD i bez pilota (bo są zbędne w przypadku jaki ja chce zrobić - zależało mi tylko właśnie na działającej windzie) - problem z nią jest taki że po pierwsze SOFT jest na DVD... po drugie jeśli auto oryginalnie nie miało NAVI to nie ma też wiązki przewodów do niej, a po trzecie i najważniejsze producent nie przewidział mapy Polski wiec jak przekroczysz granicę na wschód od Niemiec to jest to "bezużyteczny mebelek". Jako że ja mam w tym miejscu teraz schowek na okulary postanowiłem ze zabuduję tam navi i dodatkowo na monitorze będzie też obraz z kamery cofania. Żeby to zrobić wystarczy wybebeszyć oryginalny monitor i wstawić tam "sklepową" navi - pasuje idealnie co do mm, a dodatkowo ma o wiele większą rozdzielczość i funkcjonalność w zależności od tego co kupisz. Moja ma zestaw głośnomówiący i wejście AaudioVideo np. pod kamerę cofania. No ale jak wybebeszysz oryginalny monitor to na jego płytce jest też sterowanie otwieraniem - wiec to muszę teraz zrobić we własnym zakresie :) Dzisiaj mam inne zlecenie, ale może jutro skończę PCB - w sumie już bliżej końca bo z ATB działa - teraz muszę przenieść na własny układ żeby odzyskać ATB, ostateczne testy i trochę chciałbym jeszcze dołożyć funkcjonalności ale to mogę w każdej chwili. Najważniejsze żeby jak najszybciej cieszyć się z automatycznie otwieranej navi o ktorej istnieniu potencjalny złodziej nie ma pojęcia (bo w oryginale jest przycisk OPEN-CLOSE na desce) 8-)

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 09:50 
Użytkownik

Zanim wszystko rozkradniecie, warto byłoby żeby to jednak działało :D Zatem powiedzcie mi w nawiązaniu do tego co napisał Sonix w sąsiednim wątku
Sonix napisał(a):
Dawno temu miałem problem z innym procesorem Atmel'a ale w instalacji samochodowej.
Wszystko działało do momentu gdy silnik nie pracował. Po uruchomieniu silnika procek po prostu głupiał.
Pomimo tego że był na zasilaniu kondensator 100uF przy uC, pomogło dopiero przylutowanie go centralnie do nóżek procesora.
Powinienem coś jeszcze dać na filtrację zasilania? Czy to co mam będzie wystarczające? Profilaktycznie mogę tam wrzucić i 1000uF na "początek" (przed/za ATB-PWR) i 10uF przy nóżkach procka obok 100nF tylko czy to cokolwiek pomoże, a wręcz czy nie zaszkodzi?

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 18:24 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Na wejściu zasilania dodaj Transil jednokierunkowy na 20V (dla instalacji 12V). Na linii reset można dodać kondensator 100nF do masy,a także diodę zaporowo równolegle do rezystora podciągającego linię reset. A nieużywane linie nie mogą sobie wisieć najlepiej ustawić jako wyjście w stanie 0.

PostNapisane: 12 wrz 2013, o 20:59 
Użytkownik

OK!

Można szydzić i drwić! Proszę! :)

Poprawiłem PCB wg rad Sun'a i Krauser'a. Usunąłem zworkę po TQFP, dodałem C na RESET i opcję diody Transil. Kosmetycznie pozmieniałem PCB i mam coś takiego ... jeszcze Was coś razi na schemacie lub PCB co powinienem poprawić?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

P.S. Wyświetlacz będzie podłączony tylko na czas uruchamiania do testów, więc nie martwcie się że nie ma go jak przykręcić :) Jestem tego świadomy
P.S.II. Ładnie wrzuciłem obrazki? :P :P :P

PostNapisane: 12 wrz 2013, o 22:13 
Użytkownik

Ad 1. Powiedziałbym po kie go, ale się wstydzę :oops:
Ad 2. Dzięki 8-)

Ktoś jeszcze ma jakieś sugestie? Zgłasza protest lub coś w tym stylu? :) Macie czas do jutra, bo w przeciwnym razie przelewam to na miedź :)

Kolega Intre zasugerował żeby edytować bibliotekę Eagle i zwęzić pady ATmega, bo się zleją podczas termotransferu - na razie tego nie zrobiłem i zaryzykuję - najwyżej wprasuję jeszcze raz. Ale ktoś miał podobnie?

PostNapisane: 12 wrz 2013, o 22:18 
Użytkownik

Jak do tej pory ani razu nie zmniejszałem padów od procesora. Nigdy też nie zlały mi się one ze sobą. Jeżeli taki problem występuje, to pewnie spowodowany jest zbyt wysoką temperaturą podczas termotransferu.

PostNapisane: 12 wrz 2013, o 23:04 

Juffre napisał(a):
Jak do tej pory ani razu nie zmniejszałem padów od procesora. Nigdy też nie zlały mi się one ze sobą. Jeżeli taki problem występuje, to pewnie spowodowany jest zbyt wysoką temperaturą podczas termotransferu.

Dokładnie tak, pomysł bez sensu.

Biblioteka została tak zrobiona aby pasować do rozstawu nóżek układu i nie ma co tam majstrować.

PostNapisane: 13 wrz 2013, o 23:11 
Użytkownik

Juffre i Jaglarzu ...nie działałem pod wpływem emocji i też biblioteki nie edytowałem - swoją drogą również dlatego, że musiałbym trochę czasu poświęcić żeby sobie przypomnieć jak to się robiło :)
Intre - koledzy chyba mają rację i masz złą temperaturę do termotransferu, bo mi pady akurat wyszły idealne! Wprawdzie trochę za mało razy przepuściłem przez LERVIĘ i w paru innych miejscach musiałem dokonać korekty pisakiem, bo ścieżki się nie przeniosły, ale całość uważam za udaną jak za pierwszym razem z użyciem laminarki ... no w sumie za drugim bo za pierwszym to mi prawie wszystko odpadło ... będę musiał poszperać tutaj jak Sun przerabiał Lervię, bo jest trochę za zimno. :D Ale mega wygoda w porównaniu do żelazka!

Po trawieniu i oczyszczeniu:
Obrazek

Po cynowaniu i oczyszczeniu - te kropelki to zwykły kwaśny deszcz :D
Obrazek

GwynBleidD napisał(a):
No to teraz musisz powiedzieć
Nie korzystałem jeszcze z tego dobrodziejstwa :) Wiem - wstyd, ale to byłaby kolejna rzecz jakiej musiałbym się nauczyć - jeszcze do tego wrócę, ale priorytetem było uruchomienie tego, a nie przedzieranie się przez kolejne "tematy"... Wiem że jest swietny film Mirka na temat komunikacji z terminalem. Jak skończe ten projekt to obiecuję do tego usiąść :) zaraz zapytacie, po co na m32? Odpowiem krótko - bo działa :P Również nie miałem czasu i chęci przenosić np na m8 która spokojnie ogarnęłaby temat. Więc ... wszystko przede mną - zwłaszcza jutro lub w niedzielę - wiercenie płytki :)

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 20:27 
Użytkownik

No to wczoraj nastąpił przełom i prace nabrały większego tempa :) - jak już powierciłem PCB to nie mogłem się doczekać i musiałem całość polutować :) Zresztą ja tak mam że jak są części i jakaś PCB do obsadzenia to nie mogę się powstrzymać 8-) a powiem ze dużą frajdę zrobiło mi lutowanie SMD po nabyciu zakrzywionej ostrej pęsety, bo wcześniej to się gimnastykowałem ... uwaga ... wykałaczką :P Mam tylko nadzieję że pod Atmegą nie mam zwarć, bo w sklepie zamiast topnika w strzykawce dali mi pastę zawierająca cynę jak się potem okazało - nawet fajnie się nią pracuje ale nałożyłem jej za dużo bo nie miałem igły do aplikowania i się zorientowałem za późno co to tak właściwie jest :P Teraz czeka mnie przedzwonienie płytki i na dniach podpięcie 12V :mrgreen:

Po wierceniu TOP
Obrazek

Po wierceniu BOTTOM
Obrazek

Po naniesieniu warstwy opisowej - skusiłem się zrobić to pierwsz raz w domowych warunkach i jestem zadowolony choć moja nieprzerobiona LERVIA nie dała rady 2 razy - za trzecim razem użyłem żelazka i było o wiele lepiej chociaż część już się trochę rozpłynęła
Obrazek

Po zabezpieczeniu warstwy opisowej
ObrazekObrazek

Po lutowaniu BOTTOM, ale przed czyszczeniem
Obrazek

Po lutowaniu TOP
Obrazek

Nauczka dla mnie z tej lekcji? Robić sobie większe pady pod wiercenie!

P.S. Można już wyśmiewać :D :D :D

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 20:34 

Dziwi mnie czemu masz takie białe ścieżki...

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 20:42 
Użytkownik

Cynowanie Cię dziwi? :) Dziwne :lol:

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 20:44 

tak ładnie pocynowałeś?? Myślałem że to jest pozostałość po papierze.

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 20:52 
Użytkownik

Niebo, jak się lutowało pady masy? Bo widzę, że nie zrobiłeś takich tradycyjnych, łatwych do nagrzania ;)

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 21:11 
Użytkownik

Cynowanie bardzo ładne. Podasz swój sposób?

Komentarz GwynBleidD mnie rozwalił :lol:

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 21:12 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
tak ładnie pocynowałeś??
Dziękuję! 8-)
GwynBleidD napisał(a):
Mazda 6? Radzę Ci: sprzedaj to auto jak najszybciej, bo nim się obejrzysz to całe Ci zgnije...
Jakaś autopsja w tym temacie? Chętnie posłucham offtopa! ;) Plan mam taki, że jeszcze z 3-5 lat będę musiał nią pojeździć żeby się zwróciły inwestycje :) (oby dożyła :lol: ) Ale prawdą jest, że jakość użytych materiałów bo budowy elementów podwozia pod względem korozji pozostawia wiele do życzenia, ale będę z rudą walczył :) Nie mam innego wyjścia choć autko pod każdym innym względem raczej mnie nie rozczarowuje.
ajek napisał(a):
Niebo, jak się lutowało pady masy?
No jakoś widzisz się udało, bo ja nie idę na łatwiznę :lol: jednak następnym razem zrobię te łatwe Obrazek

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 20:22 
Użytkownik

Jest malutki postępik w pracach - dostałem brakujący 47R i lutowanie mam (chyba) skończone. Podłączyłem zasilanie z niemałą obawą - nie wybuchło :) Zaświeciła się dioda POWER więc 5V mam :) Zaświecił się LCD :) Podłączyłem USBasp - mkavrcalc wykrył Atmegę <jupi> Fusy się wgrały. Wsad się wgrał i .... i d**a :) Jeszcze mam coś skopcone, bo na LCD kwadraty :) Ale "coś tam" działa :D

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 19:59 
Użytkownik

Hłe hłe - znalazłem dzisiaj wolniejszy wieczór.
Podłączam ATB - nic nie zmieniałem. wgrywam wsad - reset - działa od strzała.
Podłączam moje PCB - nic nie zmianiałem. wgrywam wsad - reset - działa od strzała. :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1