Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 wrz 2013, o 19:52 
Użytkownik

Witam!

Borykam się ostatnio z takim problemem. Kupiłem tuner TV do analogowej telewizji, podłączyłem odtwarzacz VIDEO VHS i chcę zgrać filmy na dysk, później na DVD.

Problem pojawia się przy zgrywaniu, powiedzcie mi jakim programem mogę to zrobić? Dodam, że tuner używa się jak zwykłą kamerkę internetową, więc nie musi to być program do odbioru TV.

Konkretnie chodzi mi o program i kodek, jakim mam zapisywać film na dysku. Próbowałem MPEG4, film 2h waży około 2,5GB, ale jakość nie jest zadowalająca.

mirekk36 może podzielisz się w jaki sposób kodujesz swoje poradniki?:) rozdielczość nagrania to 720x576 bodajże.

Każda wskazówka będzie pomocna :)

Aktualnie nagrywałem programem ferro cyfrowy magnetowid, ale jakość nagrania jest kiepska, obraz się jakby kwantuje i nie da się tego normalnie oglądać, lepsza już była jakość w VHS :)

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 wrz 2013, o 19:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mikandrzej napisał(a):
Konkretnie chodzi mi o program i kodek, jakim mam zapisywać film na dysku. Próbowałem MPEG4, film 2h waży około 2,5GB, ale jakość nie jest zadowalająca.
i nie będzie, zwróć uwagę z jaką rozdzielczością jest nagrany materiał na VHS.

PostNapisane: 13 wrz 2013, o 20:00 
Użytkownik

Nie chodzi nawet o rozdzielczość, tylko o to, że te kwadraciki się pojawiają. Na podglądzie jest okej, tylko jak już zacznie się nagrywać to jest lipa. Jak włączę nagrywanie bez kompresji, to jest super, tylko nagranie zajmuje 1,3GB/min

PostNapisane: 13 wrz 2013, o 21:28 
Użytkownik

Ja do zrzucania filmów z VHS używałem virtualdub - http://www.virtualdub.org, na pierwszy rzut oka jest spartański, ale ma spore możliwość uzbrojony w pluginy to potężne narzędzie do przechwytywania video, obróbki i kompresji.
Jeśli ci nie podpasuje możesz spróbować Avidemux - http://fixounet.free.fr/avidemux/ jest bardziej intuicyjny.
Co do samego procesu to w pierwszej kolejności przechwytujesz video wykorzystując bezstratny kodek YUV musisz poszukać w necie, minusem działania tego kodeka jest to że minuta filmu zajmuje jak wcześniej pisałeś ponad 1Gb, ale to w dzisiejszych czasach nie problem, następnie z takiego materiału usuwasz przeplot, przycinasz dolne lub górne paski , poprawiasz gammę, usuwasz logo stacji itp, następnie przychodzi faza montażu czyli napisy, przejścia, wstawki itd., ja to kiedyś robiłem za pomocą ULEAD VideoStudio 8, ale dzisiaj jest zapewne lepszy soft - Mirek na pewno ci doradzi jakiego softu użyć, możesz oczywiście pominąć ten etap i przejść do ostatniej fazy czyli kompresji, tu wybór kodeków masz już duży zaczynając od xvid'a kończąc np. na H.264.

W załączeniu dodaje mały poradnik ;) dotyczący przechwytywania obrazu analogowego do poczytania, wiele spraw ci się wyjaśni. Mam nadzieje że nie przegiąłem ;) z tym plikiem - 4,5Mb.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 13 wrz 2013, o 22:56 
Użytkownik

Dzięki koledzy za pomoc, jak narazie wczytuję się w instrukcję zapodaną przez phill2k, zgrywając w tle nagranie do bezstratnego formatu.

Jutro będzie czas na pierwsze konwertowanie filmu do pożądanego formatu. Szkoda tylko, że nie posiadam komputera o jakiś bardzo przyzwoitych parametrach, będzie to trochę trwało :)

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 13:00 
Użytkownik

mikandrzej napisał(a):

Co do programu to nie wiem. Ale z kodeków najbardziej efektywny jest obecnie HEVC - ale jest chyba jeszcze na etapie standaryzowania więc nie ma go w powszechnym użyciu. Daje bardzo mały strumień, ok. 4 Mb/s dla jakości HD i 1 Mb/s dla SD.

MPEG-4 AVC (H.264) będzie na chwilę obecną najlepszym wyborem. Kodek darmowy dla tego standardu zwie się x264. Strumień ok. 8 Mb/s dla HD. Dla SD daje ok. 2 Mb/s, więc dla 2h filmu powinno wyjść 1,8 GB. Oczywiście jest to orientacyjny rozmiar, dużo zależy od samego materiału oraz ustawień kodeka. Powinieneś zejść do ok. 500 MB przy zadowalającej jakości (odpowiadającej DiVX, XviD).

mikandrzej napisał(a):
Nie chodzi nawet o rozdzielczość, tylko o to, że te kwadraciki się pojawiają.

W opcjach kodeka poszukaj opcji o nazwie "Deblocking", "Deblocking filter: ON/OFF" itp. Upewnij się, że ta opcja JEST ZAZNACZONA/WŁĄCZONA. Wtedy kwadracików nie będzie. :)

GwynBleidD napisał(a):
NIE polecam H.264 ani MPEG 4. Są to kodeki, których użycie w komercyjnym wydaniu słono kosztuje, co oznacza, że odtwarzacz DVD który je odczyta będzie droższy :)

Bzdury. Darmowa implementacja H.264 (który jest częścią standardu MPEG-4, a nie dwa różne kodeki jak piszesz!) zwie się x264 i jest wyjątkowo wydajna. Żaden odtwarzacz DVD nie powinien mieć z nim problemów, bowiem składnia strumienia H.264 jest standaryzowana.

GwynBleidD napisał(a):
A z audio polecam Vorbis, sytuacja taka sama jak z VP8 :)

A ja polecę z audio AAC-HEv2. Najlepsze rozwiązanie na chwilę obecną. Jak nie będzie AAC-HEv2, to może być AAC-HE, lub samo AAC. Unikaj MP3 - to jest rozwiązanie z poprzedniej epoki...

phill2k napisał(a):
wybór kodeków masz już duży zaczynając od xvid'a kończąc np. na H.264.

XViD jest dość stary i archaiczny. Używajcie H.264 (AVC), warto. Tylko pamiętajcie, aby załączyć deblocking, schemat podpróbkowania chrominancji 4:2:0, profil główny (main profile).

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 15:38 
Użytkownik

Mylisz dwie kwestie. H.264 to standard międzynarodowy i nikt nie ma na niego patentu. Jak na MP3. Dopiero konkretne implementacje w postaci dekoderów, koderów itp. mogą być chronione i płatne. Twórca standardu H.264? Tysiące ludzi na całym świecie. Komu miałbyś płacić haracz? Dziesiątkom uczelni, ISO, IEEE?

MKV to nie format, tylko kontener. Możesz do niego wrzucić cokolwiek. http://pl.wikipedia.org/wiki/Matroska

Standaryzowana jest i ogólnie dostępna składnia strumienia AVC (H.264) - jest ona ogólnie dostępna (kilka tysięcy stron norm). Nie jest to standard zamknięty jak piszesz. Nie ma do niego praw Sony ani Samsung. Ale np. Sony może stworzyć własny koder H.264 i go chronić.

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 21:51 
Użytkownik

Ledes napisał(a):
Mylisz dwie kwestie. H.264 to standard międzynarodowy i nikt nie ma na niego patentu. Jak na MP3. Dopiero konkretne implementacje w postaci dekoderów, koderów itp. mogą być chronione i płatne. Twórca standardu H.264? Tysiące ludzi na całym świecie. Komu miałbyś płacić haracz? Dziesiątkom uczelni, ISO, IEEE?

O tym panom: http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG_LA trzeba zaplacic. A wiecej tu: http://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG ... _licensing

PostNapisane: 14 paź 2013, o 19:47 
Użytkownik

Wy się tu sprzeczacie, a ja zakupiłem sobie stacjonarną nagrywarkę DVDR-610 PHILIPSA za 70zł z przesyłką z allegro i się ładnie przegrywa :) bez zabawy niepotrzebnej :) jakość zadowalająca, bez zacięć, nie rzucają się w oczy linie synchronizacji i jest git! do tego od razu na DVD nagrywa, bez użycia komputera :)

Strefa czasowa: UTC + 1