Sam pomysł na coilguna to w zasadzie projekcik na dni otwarte z uwagi na profil na jakim jestem w LO.
Użyłem 3 kondensatorów o pojemności 4700uF każdy połączonych równolegle.
Użyty tyrystor ma symbol CDR55-800V(50A 800V)
i jest to właściwie zamiennik BTW69
Układ ma dołączony zdobyczny woltomierz który pokazuje napięcie na kondensatorach, więc wiemy kiedy nasze urządzenie jest gotowe do strzału. Użyty transformator to 2x18V 100W "bo taki miałem". Ładuje kondensatory do mniej-więcej 51-52V.
Żarówka jest po to aby ograniczyć udar prądowy w pierwszej fazie ładowania gdy kondensatory są puste. Użyta żarówka ma moc 75W.
Cewka jest dwuwarstwowa, długości 5,3cm mniejwięcej po 39-43 zwoje na warstwę. Nawinięta jest na lufie o średnicy zewnętrznej 7 mm, która jest uciętym kołkiem typu szybki montaż (kołek rozporowy).
Po paru próbach, użyłem też tego narzędzia
http://www.coilgun.info/mark2/inductorsim.htm i innych na tej stronie aby dobrać cewkę do moich pojemności i napięcia. Cewka zamontowana jest pod niewielkim kątem, jakieś 5 stopni, aby nieco zwiększyć zasięg który oscyluje w granicach 3-3,5 metra. Cewka jest zabezpieczona również diodą podłączoną w kierunku zaporowym (zwykła dioda 1n4007) Cewka została zalana klejem 2 składnikowym żeby się nie "rozjechała".
W 1 fazie działko się ładuje, następnie przełącznikiem wyłączam ładowanie gdy napięcie na kondensatorach osiągnie maksimum. Pociski to bity od taniego wkrętaka , nadawały się idealnie, w miarę lekkie, dobra średnica i długość. Wsunięte do cewki na ok 4mm latały najdalej. Po wyłączeniu można strzelać naciskając przycisk wyzwalający tyrystor. W nocie parametr Igt to 80mA maksymalnie, nie pamiętam jakiego prądu bramki użyłem ale było to prawdopodobnie 50mA, dla 50V bramka została podłączona do kondensatorów przez rezystor 1k i przycisk.
Właściwie to wszystko, w planach było aby były 2 cewki i sterowanie fotobramką ale nie udało mi się zestroić tego tak, aby dawało lepszy efekt niż jedna cewka.
Dziękuję koledze
janeczqu za wszelką udzieloną pomoc w przy wyzwalaniu i fotobramce, bez niej było by to dość koślawe wszytko.
Generalnie układ uproszczony jest maksymalnie i strzela dość przyzwoicie i swoje zadanie spełnił.
Pozdrawiam!