wasu napisał(a):
..... pytanie dlaczego nie działało i do czego służy ten przycisk na przetwornicy?
eeeeh no moja wina
.... niestety nie nadążam z dokumentacją tzn jej tworzeniem do nowinek jakie pojawiają się w nowszych wersjach zestawów. Tymczasem w sumie od niedawna pojawiły się w zestawach te najnowsze wersje przetworniczek. A te nowinki z przetwornicą mają bardzo precyzyjne i przydatne znaczenie.
Nie dam rady teraz tu opowiedzieć o wszystkich możliwościach tej logiki wbudowanej w najnowsze wersje przetworniczek .... ale o tym klawiszu tajemniczym już piszę.
Bardzo często gdy we wcześniejszych wersjach nie było tego klawisza to podłączałem sobie zasilanie do zestawu z zasilacza no i pojawiało się napięcie w nim od razu gdy wkładałem powiedzmy zasilacz do gniazda sieciowego. Ale wiadomo jak to bywa gdy człowiek ma czasem kocioł na biurku szczególnie pod koniec dnia ciężkich testów
.... coś np leży pod zestawem jakaś metalowa pęseta czy coś podobnego no i nie zauważam jej od razu za to ochoczo włączam zasilacz - a tu TRACH! zwarcie w zestawie - wiadomo
..... yyyyyh pomyślałem sobie, wtedy że przydałaby się możliwość aby zasilanie można było załączać z jakiegoś klawisza w takim zestawie - wtedy po podłączeniu zasilacza do 230V jeszcze nic by nie trachnęło - a ja przed włączeniem zawsze bym sprawdził czy coś nie leży pod nim
No i tak zrobiłem - powstał ten specjalny mały klawisz-pikuś
to jest po prostu tylko i wyłącznie klawisz do włączania zasilanka w ATB....
wyłączyć zasilania już nim nie można tylko przez wyciągnięcie wtyczki albo .......
no właśnie jest jeszcze sposób na wyłączenie zasilania i to w ciekawy sposób bo np wprost za pomocą procesora tzn programu w procesorze. Wiem że to może wydawać się dziwne teraz i mało praktyczne - ale opiszę te właściwości przetworniczek wkrótce i pokażę fajne sposoby i pomysły na zastosowanie tych gadżetów w praktyce OK?
tymczasem przepraszam za problem.
www.youtube.com/mirekk36 ]