phill2k: Tak, czytałem. I muszę przyznać, że wiedzy jest ogrom. Niestety nie tego potrzebowałem, kiedy chciałem zaimplementować standard
. Kiedy muszę zaimplementować z góry narzuconą technologię to niestety nie interesuje mnie jej etymologia, sens (no, tutaj obchodziła, ale jest oczywista), wydajność/sprawność... tylko chce wiedzieć co muszę zrobić, żeby "było dobrze".
Wiedza tam zawarta jest naprawdę bardzo ciekawa, ale jest jej za dużo... Mnie czytanie tego poradnika wprawiło jedynie w frustrację. Potrzebowałem jedynie zaimplementować CRC, a czytałem o jakiś metodach przy słowie dziesiętnym, co to jest XOR... a na końcu metody były, tylko że było ich z ~5 i nie wiedziałem którą wybrać.
Z kolei dokument Maxima w rozdziale "Cyclic Redundancy Check" zawierał to (i jedynie to) czego potrzebowałem, aby zrozumieć co mam zrobić, aby dobrze zaimplementować CRC. I to on do mnie trafił, kiedy poradnik mg101 niestety tego nie potrafił
-- 12 sie 2013, o 11:51 --
Optymalizacja przez tablicowanieMetoda bit-po-bicie jest metodą najprostszą w implementacji, zajmującą najmniej FLASHa oraz najwolniejszą (no bo nic w życiu nie może być proste
). Obliczanie CRC można przyśpieszyć poprzez przygotowanie tablicy w której będziemy mieć wartość z którą będziemy XORować rejestr w zależności od wartości bitów, które robią "wypad".
Wzorem:
Bcrc = Bo + Bp
gdzie:
Bcrc - ilość bitów rejestru CRC
Bo - ilość bitów, których "wypad" będziemy optymalizować (od MSB do LSB)
Bp - bity, które pozostaną w rejestrze (od LSB do MSD)
Należy pamiętać, że nie interesuje nas wartość bitów Bp, a jedynie wartość z jaką będą one XORowane.
Pseudokodem C można zapisać to tak:
Bcrc=0bBoBp;
Mechanizm optymalizacji opiera się na tym, że jeżeli mamy 16bitowe CRC i wprowadzamy do niego bajt (8bitów) to sekwencja XORowania rejestru kluczem jest zależna jedynie od najstarszych 8bitów rejestru (czyli tych, które zrobią "wypad"). Sekwencję tą można zoptymalizować do postaci:
XORoptymalizacji=(XOR0<<0)^(XOR1<<1)^(XOR2<<2)........
W praktyce polega to na stablicowaniu wszystkich możliwości bitów Bo za pomocą następującego algorytmu:
1. Ustawiamy rejestr CRC na wartość:
Bo - obecnie sprawdzana wartość
Bp - wszystkie na zero
2. Dodajemy do rejestru tyle "0" ile jest Bo (tak jak zwykłe dane)
3. W rejestrze czeka na nas nasz XORoptymalizacji
Podany algorytm realizuje poniższa funkcja:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Przed jej wywołaniem inicjalizujemy bibliotekę funkcją crc_init(...), a następnie wywołujemy naszą nową funkcję podając jako parametr ilość bitów które chcemy optymalizować.
Mądrze będzie wyrzucić wyliczone wartości na jakiś terminal, aby wygodnie skopiować je do kodu programu.
Skoro mamy już mamy naszą tablicę z wyliczonymi sekwencjami XORowania rejestru (zastępującą klucz w metodzie bit-po-bicie) musimy jeszcze przerobić funkcję dodającą bajt do CRC, tak aby była w stanie wykorzystać nową optymalizację
Zakładając, że będziemy korzystać tylko z CRC16 i przygotowaliśmy tablicę dla Bo=8, funkcja może wyglądać tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Czyli do rejestru jest dodawany nowy bajt, a potem rejestr jest XORowany wartością zapisaną pod indeksem tablicy będącym bajtem, który zaliczył "wypad" z rejestru.
Kilka właściwości:
1. Możliwe jest wykorzystanie tablicy przygotowanej dla n bitów podczas dodawania m<=n bitów.
Dowód
Bo_m=3
Bo_n=5
Stan wejściowy CRC (przy generowaniu tablic dla takich ilości bitów i wartości bitów Bo = 3 (0b011)), rejestr CRC 8 bitowy:
CRC_m=0b01100000; // 3x"0"
CRC_n=0b00011000; // 5x"0"
Po dodawaniu zer tak długo, aż następnym bitem, który zrobi "wypad" będzie "1" uzyskamy
CRC_m=0b11100000; // 2x"0" - wsunęliśmy 1 bit
CRC_n=0b11100000; // 2x"0" - wsunęliśmy 3 bity, wartości rejestrów zrównały się
2. Możliwe jest stosowanie tablicy optymalizacji obliczonej dla Klucza1, dla Klucza2, jeżeli K2 ma mniej bitów niż K1 i ich wartości są identyczne z tymi klucza K1 (aż do końca bitów K2, potem bez znaczenia).
3. Szybkość konwersji skaluje się prawie liniowo do ilości bitów optymalizacji:
Szybkość=Szybkość_bit_po_bicie*Bo
Zajętość pamięci niestety rośnie wykładniczo:
FLASH=(rozmiar_rejestru)*(2^Bo)
Nowe kody:
bCRCnoInit.h (kompilator narzekał na niewykorzystane definicje i deklaracje)
język c
bCRC.h
język c
język c
Tablica wartości dla CRC16 do wykorzystania przy kartach SD w bonusie
No i kilka fotek z pogaduszek z kartą
F_CPU=8MHz
SPI=F_CPU/2 (czyli do oporu
)
Dla transmisji bajtu T1-T2 to czas transmisji SPI, width to czas obliczeń (w większości).
Dla transmisji bloku T1-T2 to czas faktycznego przesyłania bloku, a width zawiera do tego "prolog" i "epilog" transmisji.
Bit-po-bicie
Optymalizacja 4bitowa
Optymalizacja 8bitowa
W kodach jest jeszcze metoda uniwersalna, ale jak to metody uniwersalne mają w zwyczaju, jej szybkość jest taka, że żal pokazywać (dla 8 bitów optymalizacji ~połowa czasu bit-po-bicie)...
Na zakończenie chciałbym podziękować Fredkowi za analizator stanów, bez niego nic nie byłoby takie proste