Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 23:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2013, o 17:55 
Nowy

No jak w opisie. Próbowałem mikrokontroler taktować kwarcem zegarkowym, na co pozwala dokumentacja, chyba, że ją źle czytam i ustawiłem CKSEL na 1001 no i zablokowałem uC. wiem, że nie tylko ja mam z tym problemem. Problem identyczny tylko już rozwiązany jest tutaj : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1292611.html jednakże jest to robione w programie BASCOM i na programatorze stk200. Jak to przenieść na MkAVRCalculator na programator usbasp? Kwarc jest podłączony pod nóżki XTAL 1 i 2 razem z kondensatorami 22pF. Bardzo proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sie 2013, o 20:15 
Nowy

Zrobiłem to przez pomyłkę. Chciałem zrobić właśnie tak jak mówisz ale no jak widać nie wyszło. Zorientowałem się co tak naprawdę zrobiłem jak już to zrobiłem. Mam kwarc 16 MHz ale nie działa. Sam kwarc zegarowy z SCK na 500Hz też nie działa. Kondensatory ceramiczne mam o wartościach 15pF 22pF 220pF a potem już rzędów nF żaden piko nie działa. Oscylatora nie mam najprędzej w poniedziałek jeśli będzie w elektronicznym. Jak mam podłączyć kwarc szybki przeprogramowując fusebity jak nie mogę podłączyć uC do komputera?

------------------------ [ Dodano po: 35 minutach ]

Ale nie rozumiem dlaczego uC się zablokował może mi to ktoś wytłumaczyć? Skoro ma we fusebitach taktowanie takim kwarcem i taki kwarc mu daję to dlaczego w ogóle się nie chce odzywać?

PostNapisane: 6 sie 2013, o 21:37 
Użytkownik

Też tak kiedyś zrobiłem. Pomogłem sobie kwarcem (nie ceramikiem) 100 khz. Mam taki w szklanej obudowie, podpiąłęm go bez kondensatorów i ruszyłem. Dodatkowo najwolniejsze chyba ustawienie w USBasp.

Jak nie ruszy, to zawsze możesz spróbować podłączyć mu generator jakiś jako źródło taktu. W sumie nawet na innym avru zrobić taktowanie hehehe :P

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 sie 2013, o 11:13 
Nowy

Dzięki spróbuję ;)

Strefa czasowa: UTC + 1