Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2025, o 20:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sie 2013, o 16:34 
Nowy

Witam, nie wiedziałem gdzie to napisać więc pisze tutaj. Zamówiłem książkę Tomasza Francuza o języku c dla mikrokontrolerów czy ktoś ją czytał i czy nauczę się z niej języka c dla mikrokontrolerów jako początkujący? Jeśli się zainteresuje mikrokontrolerami to zamierzam również kupić książkę wydawnictwa atnel ale to najprawodpodobniej później bo może mi się sprzydać do technikum.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sie 2013, o 17:02 
Nowy

Dzięki, a jest jakaś promocja na książki wyd. atnel.

PS: czy jeśli przeczytam jakiś podstawowy kurs c na necie to wystarczy mi to do tej książki?

PostNapisane: 4 sie 2013, o 17:16 

Posiadam "wszystkie" możliwe pozycje C dla AVRów ;), Mirka, Tomka, Borkowskiego itp.

Jedynie Mirka książka "zmusiła" mnie do nauki, przez swoje czysto praktyczne podejście.
Niestety książka Tomka, jest zbyt ogólnikowa w zakresie praktyki, owszem dział dotyczący opisu avr-gcc jest bardzo rozległy, w zasadzie jest tłumaczeniem dokumentacji avr-gcc. Owszem zaglądam do niej często i nie żałuje jej zakupu, ale ona jest jak by rozwinięciem niebieskiej książki Mirka niż pozycją dla początkującego.
Niestety brak wsparcia w postaci przyjaznego forum ;) mocno uszczupla sens zakupu książki Tomka jako książkę dla całkowicie początkującego.
Owszem jest blog kolegi dondu i to pełen wartościowych artykułów, ale brak "typowego" forum, oraz dosyć ogólnikowe potraktowanie praktycznie w każdym rozdziale książki Tomka nie pozwoliło mi zbytnio nawet przez chwilę poczuć się, że to pozycja dla początkującego.
Zaletą (chociaż dla mnie to nie ma znaczenia) książki Tomka jest dosyć dobra korekta, ale niestety w kilku przypadkach dotyczy ona wyłącznie literówek, czy "poprawności" językowej, a niestety nie dotyczy tak naprawdę clue książki czyli samego języka C, gdzie w kilku przypadkach są dosyć poważne błędy w programach, które nie do końca działają stabilnie, lub zgodnie z założeniami.
Ogólnie książka Tomka to dla mnie taka "-4", - za brak wsparcia, oraz praktycznie totalnie olewatorskie podejście forum elektroda na którym TMF się udziela.

Pozycja Paweł Borkowski AVR&ARM..... mam do tej książki bardzo mieszane uczucia. Z jedne strony humorystyczny ton łagodzi ciężar tematu, ale przez to i przez fakt rozdrobnienia się autora na 4języki programowania (sensu opisania pascala nie zrozumiem chyba nigdy) książka w zasadzie kończy się, zanim zaczyna się jakikolwiek ciekawszy temat. Owszem jest lekko liźnięty ARM, ale w zasadzie powinna być to osobna pozycja, bo tak nic w zasadzie konkretnego z tej książki się nie dowiemy, a szkoda.
Nie chcę być odebrany jako wazeliniarz, ale uważam że mimo dużego wydawnictwa, kolejny raz widać, że wystarczy przetłumaczyć połowę PDFa wrzucić to do książki i sprzedać to pod swoim nazwiskiem, no bo przecież helion to taki jest prof i w ogóle ;).

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 sie 2013, o 18:37 
Nowy

Chyba zakupie książkę wyd. atnel tą niebieską na allegro patrzyłem to tam gościu sprzedaje 2 wydanie i czy tam są poprawione literówki bo podobno przy pierwszym wydaniu zdarzały się, w ogóle jest sens kupować tą książkę czy treści w nich podane są podobne (mam nadzieje, że nie takie same) i czy zrobiłem błąd zamawiając książkę Tomasza Francuza? Jeszcze jedno pytanie czy ćwieczenia w książce atnel są dedykowane zestawowi do uruchomienia czy można je zrobić z własnym programatorem i własną płytką?

PostNapisane: 4 sie 2013, o 18:43 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Co Cię interesują "literówki"? Ważne żeby kody był prawidłowe.

rafalp144 napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie czy ćwieczenia w książce atnel są dedykowane zestawowi do uruchomienia czy można je zrobić z własnym programatorem i własną płytką?

Nie ma znaczenia. Trzeba tylko tak samo podłączyć.

PostNapisane: 4 sie 2013, o 18:55 
Użytkownik

Ja osobiście po kupnie Mirkowej księgi, przeczytaniu jej i dojściu do rozdziału o praktyce kupiłem ATB. Po dojściu do rozdziału o LCD nie zdzierżyłem używania stykówki. Miliony połączeń, często coś nie działało, rozpinało i nie stykało. Gdy kupiłem ATB - jak ręką odjął. I Ty pewnie też tak zrobisz, jeżeli będziesz używał stykówki ;). Ona jest dobra do małych projektów i jako przystawka do ATB. Jako gówna "platforma" do nauki się nie nadaje - często jak coś nie działa tracimy ochotę na programowanie i nici z nauki...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 sie 2013, o 19:49 

Oj to fakt, ale nie ma nacisku na posiadanie jakiegoś bardzo zaawansowanego zestawu. Jeżeli się przyłożysz do własnego, co na forum udowodniło kilku kolegów że się da to potem idzie łatwiej.
Stykówka jako sama baza, oj można sobie czasem wyrwać trochę włosów z głowy.
Najważniejsze by być systematycznym, czyli jak coś nie działa, sprawdzamy od samego początku. Połączenia, połączenia, połączenia, potem reszta ;).
Ja np. sam zaciskałem z 500kabelków (bo mam kilka zestawów) i czasem któryś z nich nie stykał (2-3szt) no można było dostać kota ;) szukając usterki.

PostNapisane: 4 sie 2013, o 20:08 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

rafalp144 napisał(a):
Witam, nie wiedziałem gdzie to napisać więc pisze tutaj. Zamówiłem książkę Tomasza Francuza o języku c dla mikrokontrolerów czy ktoś ją czytał i czy nauczę się z niej języka c dla mikrokontrolerów jako początkujący? Jeśli się zainteresuje mikrokontrolerami to zamierzam również kupić książkę wydawnictwa atnel ale to najprawodpodobniej później bo może mi się sprzydać do technikum.

Mam tą książkę już od 2 lat , nawet ebooka kupiłem bo pomyślałem ze fajnie mieć ja wszędzie....robiłem parę podejść do czytania i zatrzymałem się (zniechęciłem, być może dla niektórych to dobra książka , mi osobiście trudno się ja czyta...)...aż w końcu zamówiłem książkę Mirka i czytam ją z ogromnym zainteresowaniem.

I zdecydowanie polecam kupić Tobie książki napisane przez Mirka.
Masz pełen support na forum, video blog.

PostNapisane: 4 sie 2013, o 20:41 
Nowy

Dobra, a trzeba konkretnie atb z tej strony czy może być z innej? Chodzi mi również o to czy książka jest dedykowana tylko temu atb.

PostNapisane: 4 sie 2013, o 20:42 

bogdanc napisał(a):
Nie ma znaczenia. Trzeba tylko tak samo podłączyć.

No przecież padła już odpowiedź ;).

PostNapisane: 5 sie 2013, o 13:05 
Nowy

dobra dzięki, czytałem jeszcze, że ma wyjść 2 wydanie niebieskiej książki i czy będzie wiele się różnić od tej co teraz jest, czy tylko twardą okładką i jeszcze jak myślicie cena będzie ponad 100 czy mniej?

PS: Na szczęście sprzedawca z allegro zgodził się na anulowanie transakcji i zamówiłem książkę Mirosława Kardasia w cenie 86zł z płytką DVD :)

PostNapisane: 5 sie 2013, o 13:34 

No to jak byś miał jakiekolwiek problemy to wal jak w dym na forum :).

PostNapisane: 5 sie 2013, o 21:37 
Użytkownik

Ceny nie znamy, ale zdecydowana wiekszosc bardzo sie na nia napala :) ja nue chcialem czekac i kupilem obecbe wydanie z 3 tygodnie temu. Dla mnie brakuje w tej ksiazce wyłącznie nie wydania jej jako ebook. A teraz z niecierpliwością czekam na zestaw ATB. Moim zdaniem warto go kupic bo książka prezentuje przykłady z jej wykorzystaniem-wiec szkoda czasu na adoptowanie zestawów innych producentów (pomijając juz fakt, ze nie są do końca dopracowane).

Sent from my mobile

PostNapisane: 6 sie 2013, o 05:54 

Anty masz więcej informacji na temat tej książki o ARM?, osobiście czekam też na nowa pozycje Tomka Francuza, co prawda ma być o ATXmega, ale zawsze z chęcią przejrzę.
Na dniach przyjdzie mi książka o programowalnych modułach internetowych (tibbo).

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 6 sie 2013, o 06:04 

To jest w zapowiedziach BTC.

PostNapisane: 6 sie 2013, o 06:08 

Dobra, gupek ze mnie, przecież Sun pisał Kinetisa ;) no ale mam zaćmienie ;).

PostNapisane: 6 sie 2013, o 06:21 

;) Czyzbysmy rozszyfrowali autora?

Ostatnio edytowano 6 sie 2013, o 06:26 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 sie 2013, o 06:22 

Jeżeli to jest to o czym przez ostatnie kilka miesięcy z Sunem rozmawiałem to zapowiada się naprawdę ciekawa książka :).

PostNapisane: 6 sie 2013, o 06:31 

No jeżeli nie wycofał się to pewnie jest to, chociaż w zapowiedziach jest chyba dopiero na 3 pozycji więc jeszcze poczekamy.

PostNapisane: 6 sie 2013, o 06:43 

Obiecywał, że będzie na wrzesień październik ;). Bo to teraz w rękach BTC jest z tego co wiem, Sun jakiś miesiąc temu skończył pisać ostatni rozdział.
Mam nadzieje, że mnie za to nie zlinczuje ;), bo pewnie zaraz będzie 1000 pytań do ;).

PostNapisane: 6 sie 2013, o 06:46 

E tam, jak dobrze pogooglasz to zidentyfikujesz autora :) A przeciez my tylko dobrze życzymy autorowi.

PostNapisane: 6 sie 2013, o 07:28 
Użytkownik

PawelGaj napisał(a):
Ja osobiście po kupnie Mirkowej księgi, przeczytaniu jej i dojściu do rozdziału o praktyce kupiłem ATB. Po dojściu do rozdziału o LCD nie zdzierżyłem używania stykówki.

Hahaha... ja też zatrzymałem się z zabawą w stykówkę na mutlipleksowaniu, do LCD nie dobrnąłem :lol: Za dużo roboty przy dalszych ćwiczeniach ;), właśnie zbieram na zestaw ATB i drugą (zieloną) księgę.

W mojej opinii książka Mirka jest najbardziej przystępna. Na studiach miałem do czynienia z różnymi opracowaniami ale tak naprawdę nauczyłem się czegoś czytając w domu Bluebooka :)

PostNapisane: 6 sie 2013, o 13:23 
Użytkownik

Cytuj:
Obiecywał, że będzie na wrzesień październik . Bo to teraz w rękach BTC jest z tego co wiem, Sun jakiś miesiąc temu skończył pisać ostatni rozdział.
Mam nadzieje, że mnie za to nie zlinczuje , bo pewnie zaraz będzie 1000 pytań do .

Przecież Sun jest tak tajemniczy, że nie wiadomo, czy jednak nie jest kobietą, a legend już sporo słyszałam :lol: ale żeby książkę pisał to o uszy mi się nie obiło :P

Markus napisał(a):
W mojej opinii książka Mirka jest najbardziej przystępna. Na studiach miałem do czynienia z różnymi opracowaniami ale tak naprawdę nauczyłem się czegoś czytając w domu Bluebooka

Mnie BB zachęcił do pisania w C, a tak to inne publikacje jakoś nie wciągnęły mnie w ten język ;)

Strefa czasowa: UTC + 1