Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lut 2025, o 23:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lip 2013, o 17:05 
Użytkownik

Jeszcze ponawiam pytanie, czy można podłączyć wyświetlacz LCD (2x16) bez potencjometru?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2013, o 17:19 
Moderator

to mniej więcej tak jakbyś zapytał czy można pojechać autem ale bez wlania paliwa do baku ? :(

najpierw zawsze weź notę PDF, zobacz do czego jest dany pin - akurat do LCD masz tsiące not i opisów po polsku - zobaczysz że to odpowiada za kontrast - czyli widoczność znaków na LCD

jeśli więc uznasz - że nie musisz ich widzieć bo wystarczy że będziesz sobie wyobrażał że one tam są - to nie musisz dawać potencjometru.

PostNapisane: 23 lip 2013, o 17:33 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

erykko napisał(a):
Jeszcze ponawiam pytanie, czy można podłączyć wyświetlacz LCD (2x16) bez potencjometru?

Można tylko po co?

Znaki będą niewyraźne bądź wogóle ich nie będzie.

PostNapisane: 23 lip 2013, o 17:38 
Użytkownik

Myślałem, że do testów uda mi się jakoś zastąpić ten potencjometr.

PostNapisane: 23 lip 2013, o 17:43 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Teoretycznie można dać 2 rezystory, ale to półśrodki.

PostNapisane: 23 lip 2013, o 17:44 
Użytkownik

No oczywiście że możesz do testu nie używać potencjometru. wystarczy sobie odpowiedzieć na pytanie czym jest tak naprawdę potencjometr. Spróbuj wsadzić rezystor 1.5K jeśli sie mylę niech bardziej doświadczeni (nie wypominam wieku) koledzy poprawią mnie :P

PostNapisane: 23 lip 2013, o 18:06 
Użytkownik

kolego erykko ten temat był już poruszany tu na forum, zajrzyj proszę do tego wątku topic3417.html

PostNapisane: 23 lip 2013, o 19:14 
Moderator

Wilu88 napisał(a):
Spróbuj wsadzić rezystor 1.5K

przeczytaj to ;) o do czego słusznie podał link D_C

D_C napisał(a):
ten temat był już poruszany tu na forum, zajrzyj proszę do tego wątku topic3417.html

sam rezystor to nie potencjometr i do niczego nie wystarczy. Jak już to można się bawić w dwa rezystory i zabawę ze złożeniem odpowiedniego dzielnika napięcia ;)

PostNapisane: 23 lip 2013, o 20:03 
Użytkownik

erykko napisał(a):
Przy okazji mam pytanie, ponieważ jutro chciałbym rozpocząć zabawę z wyświetlaczem. Czy można podłączyć wyświetlacz bez potencjometru do ustawiania kontrastu? Akurat nie mam w domu, a chciałem coś niecoś porobić na wyświetlaczu, gdyż teraz potrzebna mi jest podstawowa znajomość jęz. C, obsługa wyświetlacza oraz timerów. Na inne projekty przyjdzie czas później:)

O jejku, no powiem tak, są takie możliwości:
-podłączyć bez i liczyć na to że będzie coś widać ;)
-zastąpić potencjometr 2 rezystorami, może nie będzię to idealne ale lepsza wersja od poprzedniej ;)
-użyć wyświetlacza oled, ale zapewne jak nie masz potencjometra pod ręką to nie masz też takiego wyświetlacza
-i najprostsza, kupić potencjometr, albo ew. wylutować z jakiegoś złomu

-------------------
Dodano:
oj. nie zauważyłem, że jeszcze 2. strona jest

PostNapisane: 24 lip 2013, o 05:28 
Użytkownik

Podłącz PWM i zapewne trzeba będzie kondensator dać, żeby przy tak małym wypełnieniu kontrast ci nie migal.

PostNapisane: 25 lip 2013, o 12:39 
Użytkownik

No właśnie myślałem żeby zastosować rezystory jako dzielnik napięcia. Ale dziś już się zaopatrzę potencjometr. Mimo, że problem rozwiązany to proszę nie zamykać wątku, gdyż będę jeszcze zapewne potrzebował pomocy do mojego projektu. Na pewno skorzystam z Waszego doświadczenia, gdyż ogólny pomysł realizacji mam, ale na pewno pojawią się mniejsze lub większe wątpliwości i brak pomysłu realizacji niektórych problemów.

PostNapisane: 26 lip 2013, o 13:14 
Użytkownik

To teraz tak. Nasuwa się pierwsze pytanie, jak zrealizować funkcję stopera na Atmedze32? Chodzi mi nawet o sam pomysł, bo na razie ciężko mi coś wymyślić. Mam kwarc 16MHz (czyli taktowanie będzie 16*10^6razy/sekundę), mogę skorzystać z timerów i prescalera. Jednak tu brakuje mi pomysłów, bo zliczanie odbywa się maksymalnie do dwóch bajtów. Czy może stworzyć jakąś zmienną pomocniczą, która przy każdym zliczeniu do dwóch bajtów będzie zwiększała się co 1? I na tej podstawie jakoś obliczać czas. A tak przy okazji to wiem, że timer można zatrzymać zerując jego konkretne bajty, czy wtedy jego wartość w momencie zatrzymania jest gdzieś zapisywana czy od razu się zeruje?

PostNapisane: 26 lip 2013, o 13:27 
Użytkownik

Chyba posiadasz błędne pojęcie o obsłudze timera.
Najlepiej ruchom go w trybie CTC, daj częstotliwość która po pomnożeniu przez stałą, daje ci wybraną przez ciebie podstawową jednostkę czasu i zliczaj ilość wystąpień przerwania.
więcej tu: link

PostNapisane: 26 lip 2013, o 14:57 
Moderator

erykko napisał(a):
bo zliczanie odbywa się maksymalnie do dwóch bajtów. Czy może stworzyć jakąś zmienną pomocniczą, która przy każdym zliczeniu do dwóch bajtów będzie zwiększała się co 1?

Z tego co wiem masz Bluebooka

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

masz w nim rozdział o Multipleksowaniu LED, i gdybyś go tylko przeczytał go dokładnie - to zrozumiałbyś jak się obsługuje timery. Bo ja tego rozdziału nie pisałem po to żeby zachwalać czytelnikowi multipleksowanie albo żeby go namawiać na zrobienie tego .... TYLKO na fajnym praktycznym przykładzie pokazuję KILKA WAŻNYCH RZECZY:

1. obsługę w C timerów sprzętowych
2. obsługę w C pamięci FLASH
3. inne techniki programowania

więc osoby, które sobie niefrasobliwie pomijają ten dział bo myślą

"A po co mi jakieś tam multipleksowanie skoro ja nie będę tego wykorzystywał"

to później pomimo posiadania niby książki - mają problemy z podstawowymi rzeczami w C....

I tak samo jest z innymi rozdziałami warsztatowymi - to jest PRZEDE WSZYSTKIM NAUKA JĘZYKA C a nie opisy sprzętu. Tyle że nauka na fajnych praktycznych i łatwych do zrozumienia przykładach. CO jeszcze WAŻNE - trzeba je czytać po kolei ....

PostNapisane: 29 lip 2013, o 10:48 
Użytkownik

Przeczytałem ten rozdział, choć samego multipleksowania nie wykorzystam, swego czasu robiłem o wiele prostsze multipleksowanie w języku Basic, także dla obsługi wyświetlaczy (przełączanie co pewien odstęp czasu). Przede wszystkim muszę wybrać dobry tryb timera i szukam pomysłu jak to zrobić, bo nawet przy tym moim pomyśle z pewną dokładnością można jakiś tam wynik uzyskać, choć na pewno nie będzie dosyć dokładny. Zastanawiam się też nad tym jaka dokładność jest mi potrzebna by uzyskać zamierzony przeze mnie efekt. Jeszcze jedno, czy w języku C występuje coś takiego jak zmienna losowa? Pamiętam jeszcze jak przez mgłę, że było coś takiego w Pascalu. Otóż chodzi mi o to by ta zmienna wylosowała określoną liczbę, która będzie odpowiadała jednostce czasu. Powiedzmy by wylosowała liczbę całkowitą z przedziału <1;3> i tu już powiedzmy prostą komendą w zależności od wylosowanej liczby 1 przyporządkuję 1s, 2-2s itd. Dlatego się pytam czy istnieje jakieś losowanie z danego przedziału czy też ze wcześniej zdefiniowanej tablicy.

PostNapisane: 29 lip 2013, o 12:51 
Moderator

są funkcje rand() ale na prawdę pseudo losowe ;)

PostNapisane: 30 lip 2013, o 09:59 
Użytkownik

Szukam chyba właśnie czegoś takiego, co w dosyć prosty sposób wylosuje jakąś liczbę z określonego przedziału i tyle. Nic specjalnego.

PostNapisane: 30 lip 2013, o 11:13 
Użytkownik

Przepraszam, że tak ciągle zawracam gitarę, ale udało mi się uruchomić wyświetlacz. Mam chyba problem z jakimś kablem, bo raz działa a innym razem nie. Ale chodzi mi o co innego, bo kablami się jeszcze pobawię. Otóż jest to wyświetlacz http://elmicro.com/files/lcd/gdm1602a_datasheet.pdf , więc ma piny 15 oraz 16 do podświetlenia. Chciałbym je uruchomić. Czy potrzebny jest jakiś rezystor? Wolę się upewnić niż podać zbyt duże napięcie i uszkodzić wyświetlacz.

PostNapisane: 30 lip 2013, o 11:46 
Użytkownik

Kolego zerknij sobie tutaj: http://forum.atnel.pl/topic2891.html

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 sie 2013, o 07:36 
Użytkownik

To teraz 2 pytania:
1. Jeśli chcę by mikrokontroler pracował na zewnętrznym kwarcu 16MHZ i podłączyłem go pod nóżki XTAL1 i XTAL2 to teraz wystarczy w mkAVRCalculator przestawić Fusy uproszczone na >8MHZ, czy trzeba użyć jakiegoś innego programu do dokładniejszego ustawienia? Oczywiście w Eclipse też trzeba zmienić, jednak chodzi mi o tę stronę sprzętową mikrokontrolera.

2. Jak uruchomić timer 16-bitowy? W nocie zauważyłem, że ma 2 tryby CTC, czy jest między nimi jakaś duża różnica? Zauważyłem też, że są 2 tabelki jedna z nazwą kończącą się na "A", druga na "B". Czy to oznacza, że timer składa się niejako z dwóch jednobajtowych timerów? Jak się odczytuje wartość timera w momencie jego zatrzymania? Bo chyba zrobię prosty stoper, który będzie obliczał do danej wartości, a następnie wartość odczytaną pomnożę przez odpowiednią część sekundy i otrzymam wynik. W nocie w przykładach jest literka "i", czy nie trzeba jej jakoś wcześniej zdefiniować? Tak trochę byle jak opisane, ale mam nadzieję, że skojarzycie o co chodzi. Sama bibliotek do wyświetlacza autorstwa p. Mirka naprawdę bardzo fajna, popróbowałem kilku rzeczy, chociaż sam zapewne na razie będę korzystał tylko z małej części jej możliwości.

PostNapisane: 1 sie 2013, o 09:52 
Moderator

Cytuj:
1. Jeśli chcę by mikrokontroler pracował na zewnętrznym kwarcu 16MHZ i podłączyłem go pod nóżki XTAL1 i XTAL2 to teraz wystarczy w mkAVRCalculator przestawić Fusy uproszczone na >8MHZ, czy trzeba użyć jakiegoś innego programu do dokładniejszego ustawienia? Oczywiście w Eclipse też trzeba zmienić, jednak chodzi mi o tę stronę sprzętową mikrokontrolera.

Ale jakiego dokładniejszego ? ;) nie ma mniej dokładnych i bardziej dokładnych. Pewnie nie rozumiesz jeszcze do końca o to chodzi więc wyjaśniam. Fusebity przestawia się na taktowanie z zewn. karca > 8MHz po to, że później taki kwarc jaki podłączysz - to TAKIE będziesz miał taktowanie. Czyli jeśli dasz kwarc 10MHz to masz taktowanie 10MHz. Jeśli dasz kwarc 12MHz to taktowanie 12MHz itd ....

erykko napisał(a):
. Jak uruchomić timer 16-bitowy? W nocie zauważyłem, że ma 2 tryby CTC, czy jest między nimi jakaś duża różnica?

No jest różnica - spójrz na prawą stronę tabelki jaki rejestr jest odpowiedzialny za porównanie. Proponuję ci wybierać ten pierwszy z trybów gdzie masz OCR1A

erykko napisał(a):
Zauważyłem też, że są 2 tabelki jedna z nazwą kończącą się na "A", druga na "B". Czy to oznacza, że timer składa się niejako z dwóch jednobajtowych timerów?

Nigdy w życiu - Timer1 jest 16-bitowy ... skąd taki pomysł. Literki A i B odnoszą się do dwóch kanałów PWM, które można niezależnie wykorzystywać. Można także i przerwania dla dwóch kanałów - ale jeśli interesuje cię tryb CTC to na początek interesuj się tylko tym z literką A.

erykko napisał(a):
Jak się odczytuje wartość timera w momencie jego zatrzymania?

Nie ważne czy w momencie zatrzymania czy "w biegu" zawsze tak samo - odczytujesz parę rejestrów

erykko napisał(a):
W nocie w przykładach jest literka "i", czy nie trzeba jej jakoś wcześniej zdefiniować?

nie kojarzę o jaką literkę "i" tobie chodzi

PostNapisane: 1 sie 2013, o 10:30 
Użytkownik

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jako, że to moje pierwsze zabawy z mikrokontrolerem i językiem C to chcę się nauczyć, gdzie szukać tych najpotrzebniejszych informacji dotyczących np. timerów. W nocie jest taki oto przykład:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To jeśli dobrze zrozumiałem, by włączyć Timer1 muszę użyć takich poleceń:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A aby zatrzymać zerujemy bity:
język c

Ostatnio edytowano 1 sie 2013, o 10:45 przez erykko, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 sie 2013, o 10:33 
Moderator

Ale kolego już wiele razy pisałem i ja i inni moderatorzy - jak się wstawia znaczniki syntax :( a ty zobacz co robisz i jak wyglądają kody pokazane przez ciebie :( ... nijak ... porwane ... no bo nie chcesz użyć we właściwy sposób znaczników. Wyedytuj sobie pierwsze posty z poprawionymi kodami i zobacz ok? proszę.

PostNapisane: 1 sie 2013, o 10:46 
Użytkownik

Nie zauważyłem nawet, bo nie mam dziś internetu i muszę korzystać z powolnego połączenia przez kom.

PostNapisane: 1 sie 2013, o 14:46 
Moderator

erykko napisał(a):
To jeśli dobrze zrozumiałem

No tak teraz gdy widać prawidłowo kody które wpisałeś - to widać, że BARDZO dobrze zrozumiałeś. Dokładnie o to chodzi ;)

PostNapisane: 2 sie 2013, o 09:58 
Użytkownik

Obecnie mój program wygląda mniej więcej tak. Po pierwsze nie wiem jak wyświetlić na LCD liczbę typu float, co pokazałem w kodzie. Po drugie nie działa mi przerwanie tak jak bym tego chciał, otóż chciałbym by po przekroczeniu tych 3 sekund przerwanie wywołało reakcję na podstawie, której na wyświetlaczu pojawia się napis. Poza tym wszystko ładnie działa.

język c

PostNapisane: 2 sie 2013, o 10:58 
Moderator

erykko napisał(a):
Po pierwsze nie wiem jak wyświetlić na LCD liczbę typu float

Po pierwsze to (już nie raz powtarzałem) ;) czytaj pan mojego bloga - a w tym przypadku szczególnie to:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/04/ec ... float.html

Po drugie to zapamiętaj sobie żeby generalnie uciekać od zmiennych typu float/double na prockach 8-bitowych gdzie pieprz rośnie - a najlepiej zapomnieć - szczególnie w takich prostych operacjach. Można sobie równie dobrze radzić bez float/double żeby wyświetlać liczby zmiennoprzecinkowe. Jak? .... a zaglądałeś w Bluebook'u np do rozdziału na temat ADC ? albo może nawet obejrzyj sobie na youtube moją serię poradników wideo do ADC to zobaczysz jak - ok?

PostNapisane: 2 sie 2013, o 12:04 
Użytkownik

Ja nie mam tego problemu ze znakiem zapytania. U mnie najmniejszą jednostką czasu jaką zarejestruję jest 0,000064s, a największą 3s i chodzi o to by odwzorować to jak najdokładniej. O ile część dziesiętną ładnie wyświetlę to wydaje mi się, że będzie problem z częścią ułamkową.

Wszystko wskazuje na to, że zmienna a nie pobiera wartości z timera, bo gdy próbuję ją wyświetlić to dostaję 0.

PostNapisane: 3 sie 2013, o 09:05 
Użytkownik

Ktoś wie co robię źle próbując odczytać stan timera w locie? Bo kod a=TCNT1 wziąłem z przykładu z noty i teoretycznie powinien działać.

PostNapisane: 4 sie 2013, o 10:08 
Użytkownik

Znalazłem już błąd i działa timer. Po prostu zajrzałem do noty i aby uruchomić tryb CTC trzeba pobawić się rejestrem B Timera1, mimo że chcemy tak jakby wykorzystywać tylko rejestr A to i tak w rejestrze B definiuje się tryb CTC oraz preskaler. Teraz pozostaje mi zabawa by poprawnie wysłać na wyświetlacz otrzymany wynik.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1