Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Analizator
PostNapisane: 2 lip 2013, o 18:41 
Użytkownik

Czy mógłby ktoś wyrazić opinie na temat dwóch analizatorów stanów logicznych. Potrzebuje wiedzieć czy tańsza opcja jest wystarczająca do pracy przy mikrokontrolerach czy jednak będzie potrzebna wersja droższa. ??

http://www.atlantec.pl/acute-tl2236b-4g ... -p-30.html
http://www.atlantec.pl/acute-tl2136b-4g ... -p-29.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Analizator
PostNapisane: 2 lip 2013, o 19:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

http://www.gotronik.pl/interfejs-zgodny ... p-420.html myślę ze to jest wystarczające w tym przypadku, a zapłacisz 10% ceny tamtych urządzeń.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 19:55 
Użytkownik

Faktycznie cena 10 kroć mniejsza. To w czym tkwi szczegół że jest taka duża rozbieżność cenowa między analizatorami ??

PostNapisane: 2 lip 2013, o 20:01 
Użytkownik

mam analizator podobny do tego który podlinkował janeczqu i muszę powiedzieć, że mi w zupełności wystarcza do uC. Jest tam nawet taki a'la oscyloskop

PostNapisane: 2 lip 2013, o 20:07 
Użytkownik

Jak widać reklama ma wiele wymiarów. To ma być niby sprzęt dla tych co zajmują się elektronika 8 bitową i to amatorsko ?

PostNapisane: 2 lip 2013, o 20:16 
Użytkownik

nie tylko, to ma być sprzęt kupiony do firmy, cena ma mniejsze znaczenie.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 21:31 

Mam Acute 2136, kupiony Prywatnie, za prywatne pieniądze :P w celach hobbystycznych.

Krótko, polecam, jeżeli masz taki budżet to bierz nawet ten droższy ;), 18M bufor mnie musiał starczyć bo miałem max 4kzł na to przeznaczone.

A teraz o samym analizatorze.
Działa świetnie, bardzo porządne chwytaki, dobry soft, mnóstwo przeróżnych analizowanych magistral.
Bardzo dobra jest funkcja łączenia z DPO, DSO itp. ma możliwość połączenia z kilkoma popularnymi producentami :), czyli Tektronix, Rigol, agilent itp.
Można wtedy rozszerzyć możliwości swojego oscyloskopu, albo analizatora, zależy jak na to spojrzeć.
Bardzo dobry kontakt z producentem, świetny support techniczny, bardzo szybka reakcja na znaleziony błąd w bibliotece LCD1602.
Bardzo przydatna możliwość pomiarów różnicowych tj. przy bardziej "zaszumionych" sygnałach, nie tylko można ustawić odrzucanie np. sygnałów poniżej 35ns (lub mniej), ale też jeżeli nakładają się "dzwonienia" na zboczach, podpinamy dwie sondy pod jeden sygnał (jest dokładnie co i jak w instrukcji) uzyskujemy coś na zasadzie Przerzutnik Schmitta, tj. sygnał nie jest interpretowany jako wielokrotne przerzuty.

Najważniejsze to, że Acute posiada dynamiczny buffor pamięci, czyli ile kanałów użyjesz to tyle jest dzielone na te 18M w przypadku 2136 72M w 2236 (tego kupię służbowo ;)).
Dodatkowo jest tryb kompresji, dla sygnałów w stylu burst, czyli rzadko występujące paczki danych.
Ilość danych jaką idzie przechwycić jest iście gargantuiczna :P.

PS. Do tego świetne wykonanie, bardzo ciekawe podzespoły w środku, dobrze zabezpieczone wejścia jednym słowem nie ma lipy :).
Jeżeli masz jakieś konkretne zapytanie pytaj, co prawda nie testowałem wszystkich protokółów (bo nie mam jak), ale używając już jakiś czas, mogę śmiało polecić, dla mnie 10/10
No jedyne do czego można się przyczepić, to dosyć nietypowy kabel do synchronizacji z oscyloskopem, oryginalny z BNC jest trochę drogi, ale łatwo można zrobić samemu :).

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lip 2013, o 21:47 
Użytkownik

Cześć.
snipermafia86 napisał(a):
Faktycznie cena 10 kroć mniejsza. To w czym tkwi szczegół że jest taka duża rozbieżność cenowa między analizatorami ??

Problem polega na tym że ten za 1/10 ceny to jest klon a oryginalny usbee-dx kosztuje 1500$ więc dużej rozbieżności cenowej nie ma:)
http://www.usbee.com/usbeedxtestpod.aspx
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 2 lip 2013, o 21:57 

Sam robiłem ostre rozeznanie rynku, dobrym "tanim" wyborem jest jeszcze saleae 16, chodź dla mnie jednak jest za wolny, bo przy pełnej obsadzie ma tylko 12,5MS.
Za to ma dosyć fajny ficzer, bo dzięki wolnemu samplingowi, ma ogromniasty bufor zależny w zasadzie tylko od ramu. Co prawda skromnie u niego wygląda ilość protokołów, ale co kto lubi i co kto potrzebuje.
PS. Był już temat na temat analizatorów ;), trochę tam się rozpisywaliśmy.

PostNapisane: 16 lip 2013, o 07:25 

Jak by kto był zainteresowany jak wygląda Acute w środku to proszę bardzo
Obrazek

PostNapisane: 16 lip 2013, o 10:50 
Użytkownik

Ja używam Saelae 8 i Saelae 16 jest to naprawdę dobry sprzęt to że nie ma wiaderka analizatorów w niczym nie przeszkadza , soft jest intuicyjny i przejrzysty, a niewielkie rozmiary pozwalają na zmieszczenie się z kosteczka wszędzie.

W przypadku hobbystycznego podejścia Saelae 8 zupełnie ci wystarczy , zarówno przewody jak i chwytaki sa wysokiej jakości i precyzyjne , posiada analizery popularnych magistral i tryb freeruning.

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

Urządzenie spisuje sie na medal i nie mam co narzekać naprawdę rozwiązuje sporo problemów, wybór się okazał słuszny.
Jeśli więc chcesz dobry sprzęt w niewysokiej cenie to polecam przedstawiony Saelae Logic 8,

PostNapisane: 16 lip 2013, o 10:53 

Hehe no wiedziałem, uderz w stół a nożyce się odezwą.
Sun ma 100% racji do amatorki saleae wystarcza aż nadto :), maleństwo, a ile potrafi :).

PostNapisane: 16 lip 2013, o 13:29 
Użytkownik

ja posiadam ten jest to klon tego co Sun i nawet scalak ma ten sam w srodku : http://propix.com.pl/pl/p/Analizator-Saleae/51

http://imageshack.us/photo/my-images/17 ... 04433.jpg/

Strefa czasowa: UTC + 1