Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 03:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2012, o 16:33 
Moderator

tomwisnia napisał(a):
czy w atb 1.03 jest przewidziane złącze na płytce pod moduł atb-btm? Ewentualnie może jakaś przeróbka ktoś zastosował w płytce czy zostaje krosówka?

Takie gniazda są tylko od wersji 1.04 :( ... chociaż w zasadzie to nie gniazda a tylko miejsca na nie.

Nie mniej jednak moduły ATB-BTM-222 są na tyle fajnie przemyślane, że wystarczą 4 przewody połączeniowe i masz podłączony moduł Bluetooth do zestawu - zobacz ;)

Obrazek

Ja wcześniej zawsze tak sobie podłączałem i nie było większego problemu - pamiętaj tylko o rozwarciu zworek Rx i TX nad procesorem - poczytaj to:

http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 gru 2012, o 18:03 
Użytkownik

ok dzięki za info.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 22:26 
Użytkownik

Witam serdecznie, to mój pierwszy post, cieszę się że trafiłem na Wasze forum. Dorzucam do wątku poradnika prośbę o pomoc raczej hardware'ową. Podpinam swojego BTMa 222 przez 74htc14 (sprawdziłem 3 razy-poprawnie) na swojej płytce (niestety, teraz już wiem niefart BTM jest na płytce) i za chiny pod żadnym terminalem nie chce chodzić, Ustawienia portu COM jak to było wałkowane jak w datasheecie 19200,8,n,1. BTM wygląda na sprawny napięcia pomierzone (nawet zaczepnie mruga jak w poradniku :)). Używam przejściówki CP2102 jak tu:http://allegro.pl/konwerter-cp2102-cp-2102-usb-uart-ttl-przejsciowka-i3349437903.html. Łączony na krótko (RX z TX) zwraca znaki wysyłane. Sprawdzałem pod Windowsowym terminalem, Bascomowym, no i Putty. Zasilam układ z przejściówki. Nie mam pomysłów co mogłem schrzanić ani jak to sprawdzić. Załączam schemat, przejściówkę podpinam bezpośrednio przed 74hct14.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 23:02 
Moderator

schemat wydaje się być prawidłowy - rozumiem że sam sobie montowałeś wszystko ?

no to teraz zapytam - bo piszesz że podłączasz przejściówkę do 74hct14 ale co ? procesor wtedy odłączasz czy nie ? ;) czy wszystko naraz masz włączone i liczysz że zadziała ?

tak tylko pytam bo może wyjmujesz np procka z podstawki

jeśli tak - to hmmm no ciężko powiedzieć bo jak sam widzisz schemat nie jest skomplikowany ale moduł nie jest w sumie prosty do montażu i tu ludzie robią niestety wiele błędów

PostNapisane: 3 lip 2013, o 06:35 
Użytkownik

Witaj Mirku, tak myślałem, że będziesz pierwszy pędził mi z pomocą :) - dziękuję. Wstyd przyznać wsio jest smd no i przyciąłem ciut ścieżki RX TX od atmegi do 74hct14 i wpiąłem się tuż przed. Może coś da jak wyślę pcb, bo naprawdę nie mam pomysłów. Nie zakładam uszkodzenia BTMa.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 3 lip 2013, o 06:57 
Moderator

fliper_katrill --> mam dla ciebie niedobre wieści .... ale przyjmij też do wiadomości, że mogę się mylić - mówię jednak na podstawie tego co widzę.

Jeśli to jest rzeczywiście PCB tzn tak wygląda i takie ma ścieżki WĄSKIE to niestety MASAKRA :( sakreble :(

w czym ty to robisz ? a może jednak zainteresuj się programem EAGLE a na początek obejrzyj sobie choć 1-2 odcinki poradnika do niego hmmm?

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

ale idźmy dalej .... przecież nie wszystkie ścieżki na tym PCB się ze sobą łączą :( .... tylko nie mów mi że to takie poglądowe PCB a prawdziwe wygląda inaczej bo tak się nie robi :( to byłaby strata czasu przysyłać coś lipnego do analizy .... ok więc na przyszłość przesyłaj prawidłowy projekt jeśli go masz oczywiście

poza tym proszę - co to za PCB na którym nie widać jakichś chociaż lekkich oznaczeń elementów - co gdzie jest itd :(

ale i bez tego widać że największy koszmar to masz z prowadzeniem MASY a szczególnie do samego BTM'a

więc znowu mówię - nawet jeśli nie będziesz chciał użyć Eagla to i tak obejrzyj te poradniki z linku wyżej i to dokładnie wszystkie bo to są tak na prawdę poradniki projektowania obwodów i to niezależnie w jakim programie - mówię o wielu WAŻNYCH zasadach jak projektować i schematy ale co ważne PCB .... nie ważne czy w Eaglu czy jakimkolwiek innym programie - a masz z tym ogromny problem widząc to PCB .... nie obrażaj się - ale taka jest prawda a nie że chcę ci dogadać. Na szczęście mnóstwo ludzi szybko nauczyło się po tych poradnikach ...

kolejna rzecz - o ile oczywiście dobrze widzę to przedziwne PCB bez oznaczeń elementów to niestety przykro mówić ale skopałeś zasilanie BTM'a zdaje mi się i chyba leci na niego 5V zamiast 3,3V albo w ogóle nic nie idzie .... sprawdzałeś miernikiem zasilanie na pinach BTM'a ? .... zresztą nie masz też masy na jednym ważnym punkcie BTM'a

niestety takie pomyłki mogą nawet kosztować życie BTM'a :(

REASUMUJĄC - sprawdź to wszystko co mówię i napisz mi koniecznie czy to prawdziwy PCB i czy dokładnie tak masz na swojej płytce ??? a jeśli tak ? to od razu wszystko rozlutuj ... i rób od nowa i to koniecznie

albo jeśli masz możliwość to zamów sobie gotowy moduł BTM .... i sprawdź jak to się w ogóle robi, sprawdź że działa i jak się odzywa w terminalu - będziesz miał jakiś wzór

i zrozum też że nie ma sensu (widzisz chyba po tym przypadku) .... wlutowywać BTM-222 na jakąś tam płytę główną PCB ..... zdecydowanie nie ... lepiej sobie przygotować taką małą płytkę a dobrze ją przygotować i potem tylko wpinać - bo chyba sam czujesz że wylutowanie BTM'a będzie graniczyło z cudem żeby go nie uszkodzić :( ... uważaj bo przy odlutowywaniu nieumiejętnym lubią odpaść te PADY pozłacane na bokach PCB modułu BTM

PostNapisane: 3 lip 2013, o 07:51 
Użytkownik

Witaj ponownie, przepraszam z góry za pcb. Wysłałem to co miałem na poczcie, jestem w pracy (ale muszę to rozgryźć bo mi chodzi wciąż po głowie :)), nie mam wglądu do projektu ;( w zasadzie wysłałem tylko zarys ścieżek bo tak beznadziejnie zrobił to z oryginalnego projektu PDF Creator. W rzeczywistości te ścieżki są od 0,5 do 1mm. Projektuję w KiCADZIE. Co do projektowania masy masz rację, nigdy mnie tego nie uczono a sam się nie przykładałem niestety... Obiecuję podesłać już z domu konkretny schemat z oznaczeniami. Zaintrygowałeś mnie tym pinem BTMa który nie jest podłączony u mnie, o który chodzi?
PS Z zasilaniem w BTMie jest ok na 2 i 17 3,3V
PS2 BTM na płycie = nigdy w życiu!! :)

PostNapisane: 3 lip 2013, o 09:57 
Moderator

Cytuj:
PS2 BTM na płycie = nigdy w życiu!!

No jak to - przecież jest na PCB razem z prockiem ;) to o czym ty mówisz ;)

ale ok - bez porządnego widoku PCB ja na razie kończę - sorki (musisz mi wybaczyć) ale mam mało czasu na zgadywanie ok ?

PostNapisane: 3 lip 2013, o 12:30 
Użytkownik

No to właśnie była konkluzja z tym BTMem że nigdy więcej na pcb :) Przecieram niecierpliwie nogami dywan żeby podesłać wkrótce plik a narazie muszę siedzieć w pracy :(

PostNapisane: 3 lip 2013, o 13:29 
Moderator

fliper_katrill napisał(a):
Przecieram niecierpliwie nogami dywan

No tylko spokojnie bo dziurę zrobisz ;)

a plik pcb wygeneruj z Eagla a nie jakiegoś kociego PDF'a ;) to będzie ok

PostNapisane: 3 lip 2013, o 15:39 
Użytkownik

No to jestem, używam KiCada. Żeby nie było problemu z bibliotekami i podglądem wysyłam screena w pdf, myślę że jest wszystko dobrze widoczne. Jak to mało mogę podesłać projekt. No to teraz już w ogóle czekam z niecierpliwością... :)

Załączniki:

PostNapisane: 3 lip 2013, o 16:29 
Użytkownik

Czy robiłeś może test DRC tej płytki? Bo coś mi się wydaje że nie. Najlepiej wrzuć ten projekt, to zobaczę jak to naprawdę wygląda.

PostNapisane: 3 lip 2013, o 16:56 
Moderator

Dobra no to nie masz doprowadzonej masy do nogi nr.1 BTM'a .... chociaż chyba i tak jest tam ona zwarta do tej blaszanej obudowy więc powinna być tam jakaś masa

nie mniej jednak jeśli widać takie babole na schemacie bo przecież na schemacie masz niby poprowadzoną masę do pinu nr.1 a na PCB w ogóle nie ma - to hmmm można spodziewać się wielu innych kwiatków na PCB :( W Eaglu by ci się taki kwiatek nie udał gdybyś działał zgodnie z poradnikami .... no ale jak wolisz się męczyć ;) w kikadzie ....

nie dam rady tego PCB więcej analizować bo też niby nie widać jakichś rażących błędów - może jeszcze coś masz źle podlutowane itp

proponuję ci jak najszybciej zrobić sobie małą płytkę luzem z BTM'mem i wtedy testować

poza tym kto wie jeszcze co to za przejściówka USB/RS232. Wiem wiem pisałeś że echo w niej dochodzi ale z tymi scalakami to bywa różnie. Na przyszłość pamiętaj że jak chcesz mieć 100% pewną taką przejściówkę to z zamkniętymi oczami bierz na scalaku FT232R

PostNapisane: 3 lip 2013, o 17:47 
Użytkownik

Wrzucam projekt, mam nadzieję, że nie braknie bibliotek. Testy robiłem, nie przerażają mnie komunikaty że piny są za blisko siebie albo nie połączone wg KiCada, ponieważ na wydruku ścieżki są, sprawdziłem. Masa jest rzeczywiście przez obudowę. W Eagle'u nie staram się rysować bo kosztuje, wydawało mi się że do zastosowań komercyjnych darmowy KiCad wystarczy. Nie uczę się programu za który muszę zapłacić nieraz niemało (dlatego też porzuciłem dawnego Protela) :) a wg mnie funkcjonalności ma wystarczające. Co do przejściówki to rzeczywiście może sprawdzę FTka i dam znać... Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową dyskusję.

Załączniki:

PostNapisane: 3 lip 2013, o 17:54 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

W Eagle'u nie staram się rysować bo kosztuje, wydawało mi się że do zastosowań komercyjnych darmowy KiCad wystarczy. Nie uczę się programu za który muszę zapłacić nieraz niemało

Przecież jest darmowa wersja Eagle...

PostNapisane: 3 lip 2013, o 18:41 
Moderator

Nie uczę się programu za który muszę zapłacić nieraz niemało

No właśnie tylko ten strach przed ceną - powoduje że :

1. nie oglądasz poradnika z którego byś się nauczył projektować obwody prawidłowo - już mówiłem to nie jest poradnik stricte do Eagla - ale jak chcesz

2. to o czym mówię wyżej w pkt.1 właśnie wychodzi - widać po tym co piszesz - że

nie przerażają mnie komunikaty że piny są za blisko siebie albo nie połączone wg KiCada, ponieważ na wydruku ścieżki są, sprawdziłem.

niestety to jest najgorsze ze wszystkich podejść i pewnie jeszcze dużo czasu upłynie i sporo pieniążków niepotrzebnie stracisz na nieudane projekty - podchodząc tą metodą :(

3. NAJWAŻNIEJSZE - ale pisał już o tym wyżej Jaglarz - toż panie kochany - EAGLE jest za FREE do użytku niekomercyjnego i taką płytkę narysowałbyś w nim zupełnie za darmo ... więc znowu powtórzę - jeśli wolisz się męczyć ;)

PostNapisane: 3 lip 2013, o 19:40 
Użytkownik

jakby to wytłumaczyć... każdej płytki nie narysuję w Eagle'u w wersji darmowej, potem kosztuje a jak się uczyć to raz a dobrze a nie tak skakać z programu na program :) Tak całkiem poważnie Mirku obejrzałem kurs ale niestety dzisiaj , po Twoich poradach czyli za późno :) DRC sprawdzi mi reguły które zapodam i sprawdzi czy wyjścia i wejścia (jak w bibliotece) są podłączone prawidłowo (czytaj jak w schemacie, który stworzę ja, proszę poprawcie mnie jeśli się mylę), więc JA widzę że po wydruku jest ok a że mu nie pasuje że coś nie styka no to trudno :) jak pokaże inne błędy pewnie że poprawiam! KiCad podobnie jak Eagle łączy na krótko właściwe piny linią pomocniczą, nie sposób tego zepsuć, chyba ze się wyłączy opcję sprawdzania. Się rozpisałem a BTM milczy...:p Idę powalczyć z FT..

PostNapisane: 3 lip 2013, o 20:45 
Moderator

ok nie ma sensu dalej dyskutować czy kicad czy eagle bo to tak na prawdę obojętne ;) tym bardziej że BTM nie działa. A poza tym każdy lubi coś innego no i na pewno nie zamierzam na siłę ciebie przekonywać.

a skoro mówisz że kicad ma sprawdzanie to powiedz jak się stało że tej masy nie masz na tym pinie ?

generalnie skoro nie działa - no to nie ma bata - musi być coś źle zrobione bo jak ? inaczej ? ;)

PostNapisane: 3 lip 2013, o 21:16 
Użytkownik

Przyznaję się robiłem na szybkiego, wyłączyłem opcję podpowiedzi, mój bardzo duży błąd!! Drogi Mirku ważniejsza wiadomość DZIAŁA!!! Ale tu przestroga dla potomnych... Przejściówkę pt. CP2102 można sobie wsadzić między wódkę a zakąskę, nie działa. FTek sprawdził się w 100% !! wróciłem z FTka za CP żeby się upewnić no nie działa i spowrotem na FTku działa, więc to nie przypadek! Dlaczego nie działało?
1. Nic nie warta przejściówka
2. Schemat połączenia z ATmegi poprawny, to ja przy rozcinaniu ścieżek na krótko odwrotnie podłączyłem RX i TX, dzięki Bogu BTMek żyje!!
Oczy mi się zaszkliły jak na AT otrzymałem OK. No to zabawę czas zacząć :) Pozdrawiam i dziękuję za pomoc !

PostNapisane: 3 lip 2013, o 21:23 
Moderator

a widzisz - i kolejny raz się potwierdza że jak coś na FT'ku to działa ;)

ważne że ruszyło i oczy zaszklone ;) powodzenia - teraz już sobie doprowadzisz to do ładu

PostNapisane: 3 lip 2013, o 21:28 
Użytkownik

Aha zapomniałem dodać...
Teraz mam pomysł, ale nie wiem jak się zabrać (jak najprościej).
Chciałbym zrobić tak...
Wsiadam do samochodu włączam BT w telefonie i widzę mojego BTMa pod nazwą np. AUTOALARM, paruję wpisuję pin i......koniec. Chciałbym mieć jakąś daną do odczytania przez ATmegę z BTMka, że ten telefon to jest cacy i ATmega załączy mi swój pin na stan wysoki (włączając np. przekaźniki zapłonu itd.) Wiem Mirku że mówiłeś w poradniku o opcji CONNECT i MAC adresie jako nieprzydatnej zazwyczaj funkcji, może akurat u mnie by się przydała? Ja nie potrzebuję wysyłać i odbierać danych. Pewnie musiałbym użyć ATD i ATF...

PostNapisane: 3 lip 2013, o 22:21 
Moderator

jak by ci się przydała to nie wyłączaj komunikatów i ją wykrywaj w czym problem

tylko co to za dziwny moduł skoro nie będzie komunikacji ;)

PostNapisane: 4 lip 2013, o 06:38 
Użytkownik

w zasadzie ma służyć autoryzacji, ot nowa funkcja :) ale żeby nie było siary to wprowadzę jakiś komunikat "możesz włączyć silnik" czy cuś...

PostNapisane: 4 lip 2013, o 08:04 
Moderator

w zasadzie ma służyć autoryzacji, ot nowa funkcja

aaa to takie buty ;) ... ok jak zrobisz urządzenie to pochwal się nim na naszym forum ;) ... oczywiście tu nie ma żadnego obowiązku jak na ele... aby zamieszczać wsady, kody itp .... Czasem opis fajnego urządzenia i jego funkcjonalności może być inspiracją dla innych po prostu ;) i o to chodzi.

PostNapisane: 27 sie 2013, o 12:23 
Nowy

Witam
Za poradnik do BTM222 ma Pan ode mnie 10 na 10, z resztą reszta poradników też jest na bardzo wysokim poziomie. Jednak mam pytanie w kwestii poboru prądu (mam nadzieję że się nie powtarzam), w dokumentacji producent podaje że są tryby obniżonego poboru mocy, jednak nigdzie nie spotkałem się z informacją jakie to są dokładnie te tryby oraz jak ich się używa.
Z góry dziękuję za odpowiedz i proszę jeszcze o nakierowanie na jakieś układy radiowe (najlepiej 2.4 GHz) które dobrze sprawdziły by się przy zasilaniu bateryjnym? Dodatkowo 3 urządzenia musiały by wymieniać między sobą niewielką ilość danych (tutaj chyba w przypadku bluetooth przełączanie się masterem na 1 z 2 urządzeń slave raczej nie wypali) Może moduły XBEE?
Dzięki

PostNapisane: 27 sie 2013, o 12:40 
Moderator

szyss napisał(a):
Jednak mam pytanie w kwestii poboru prądu (mam nadzieję że się nie powtarzam), w dokumentacji producent podaje że są tryby obniżonego poboru mocy, jednak nigdzie nie spotkałem się z informacją jakie to są dokładnie te tryby oraz jak ich się używa.

To są moduły OEM więc się nie używa tych trybów bo nie ma jak - działa jak działa - żre do 100mA przy nadawaniu i nie ma co myśleć w związku z tym o zastosowaniach bateryjnych.

szyss napisał(a):
i proszę jeszcze o nakierowanie na jakieś układy radiowe (najlepiej 2.4 GHz) które dobrze sprawdziły by się przy zasilaniu bateryjnym?

np RFM73 ?

szyss napisał(a):
(tutaj chyba w przypadku bluetooth przełączanie się masterem na 1 z 2 urządzeń slave raczej nie wypali

pewnie że nie wypali bo nie jest do tego. Tu połączenia TYLKO 1:1

szyss napisał(a):
Może moduły XBEE?

pewnie - jeśli budżet pozwala to czemu nie ... ale porównaj cenę RFM73 ;)

PostNapisane: 27 sie 2013, o 18:06 
Nowy

Sterowanie robota robiłem na RFM70, całkiem sprytnie to nawet działało. Jednak to było rozwiązanie 1 do 1. Z tego co się trochę zorientowałem to zigbee jest dobrym rozwiązaniem do zasilania bateryjnego i działania sieciowego. Jednak tylko chyba moduły Xbee mają zaimplementowany stos w sobie, bo w większości przypadków moduły obsługują tylko 2 najniższe warstwy.
Dziękuję za odpowiedź o bluetooth, nie mam doświadczenia z modułami BT ale tak sądziłem że do mojego zastosowania mogą być złym pomysłem.
Pozdrawiam

PostNapisane: 27 sie 2013, o 18:11 
Moderator

rfm70 na pewno nie jest 1:1 ;) ale trzeba oczywiscie opracowac wlasna komunikacje 1 do wielu. to mozliwe. za to xbee maja juz jak zauwazyles gotowa warstwe sieciowa. tylko cena pozostaje no i roznica w nakladzie pracy

PostNapisane: 30 paź 2013, o 15:42 
Użytkownik

Witam.
Próbuję uruchomić transmisję bluetooth. Program działa po kablu (COM8), jednak po podłączeniu bluetooth nie działa. Korzystam z ATB 1.03, moduł BTM 222 firmy Atnel.
Biblioteka pochodzi z pierwszej książki.

W pliku MKUART/mkuart.h prędkość mam ustawioną na 9600.
Terminal ustawiony na 9600, 8, n, 1.

Procedura parowania bluetooth i komputera przebiegła pomyśłnie.
We właściwościach Serial Adaptor, zakładka Usługi widnieje
Port szeregowy SPP COM13.

No i tutaj pojawia się problem, ponieważ gdy Ustawie ten port COM13 w putty wyświetla komunikat: "Unable to open connection to COM13"

Działanie programu:
Po naciśnięciu przycisku wysyłam tekst do terminala i zmieniam stan diody.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 30 paź 2013, o 15:54 
Moderator

Po pierwsze to chyba zbyt pobieżnie kolega ten poradnik oglądał a szkoda - bo ciężko od nowa jeszcze raz to wszystko tu opisywać :(

taki MEGA PODSTAWOWY błąd - który robisz a o którym w poradniku jest MOWA na 100000%

ustawiasz prędkość na 9600 a przecież domyślnie moduł śmiga na 19200 - więc oczekujesz że się połączy ? ja bym nie oczekiwał

druga rzecz - to że masz jakiś problem z połączeniem się z komputera przez BT to sprawa twojej przejściówki USB/BT i driverów pod windows - tego nikt za ciebie nie zrobi i nie sprawdzi ? :( musisz np spróbować się skontaktować nią np najpierw z jakimś telefonem i zobaczyć czy w ogóle dobrze działa

A dopiero potem próbować z BT ....

no ale o tym wszystkim jest w tych dwóch poradnikach video tylko trzeba usiąść i dokładnie obejrzeć i robić ew ćwiczenie razem ze mną

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1