Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lis 2024, o 14:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lip 2013, o 10:04 
Użytkownik

na wszystkich płytkach z gniazdami USB-B jakie widziałem i we wszystkich libsach do tych gniazd otwory są okrągłe
podobnie tez jak się tam nic nie zagina ...:)

PostNapisane: 2 lip 2013, o 11:28 
Moderator

sanwa napisał(a):
(no, bo odpowiedzią na pytanie, godną moderatora bym tego raczej nie nazwał

panie kolego sanwa - przywołuję cię do porządku i mam nadzieję, że ostatni raz na tym forum takie teksty piszesz (to nie jest pewne forum na e.... I wcale nie chodzi o to że piszesz to do moderatora. Nawet jeśli byłby to zwykły użytkownik to ...... zmień odrobinę ton - a szczególnie jak sam czegoś nie wiesz.

Sun bardzo dobrze i w dobrej wierze ci podpowiedział, udzielił właściwej odpowiedzi .... ale jeśli nie zrozumiałeś to dopytaj a nie oceniaj w ten sposób bo tak na prawdę tylko dobitniej pokazujesz że nie rozumiesz w czym rzecz

więc uzupełnię to co napisał Sun

NIKT nigdy do takich gniazd nie robi żadnych prostokątnych otworów - TYLKO i wyłącznie okrągłe

sprawdzasz szerokość tych blaszek (języczków jak je romantycznie nazwałeś) .... dodajesz ciut zapasu i taki otwór przygotowujesz w PCB

teraz jaśniej ?

PostNapisane: 2 lip 2013, o 12:01 

... i nie zagina się tych końcówek tylko lutuje.
Najlepiej zawsze korzystać z kart katalogowych w których jest równiez obrazek z wymiarami, jak sobie przygotować element pod pcb, coś tak jak tu pokazałem
Obrazek

a poza tym w bibliotekach eagla masz juz takie złącza USB.

Ostatnio edytowano 2 lip 2013, o 12:35 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lip 2013, o 12:31 

A tak na marginesie, można samemu zmodyfikować pady na dany element, co za problem zmienić kształt padu, importujesz gotowy podzespół z istniejącej biblioteki, potem zamieniasz mu pad i już.
Jak tworzyć elementy biblioteczne na forum jest opisane, znajdziesz tam, gdzie i jak ustawia się pady.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 12:32 

Ale koledze nie chodziło o kształt padu tylko o otwór prostokątny :)

PostNapisane: 2 lip 2013, o 12:51 

No a co za problem, zmienić sobie warstwę na mechanical ;), czy drill

PostNapisane: 2 lip 2013, o 14:05 
Moderator

sanwa napisał(a):
To właśnie zakaz rzeczowej krytyki moderatorów,

Pisałem wyraźnie, że nie nie ma znaczenie że to akurat moderator napisał ...

a kolega brnie dalej i to coraz gorzej ...

sanwa napisał(a):
Mirku; chcesz mnie pouczać dlatego, że "czegoś nie wiem"

ja ciebie chcę pouczać ? no przepraszam ale teraz to już kolega przegina .... ja podpowiadam to co wiem a nie pouczam

sanwa napisał(a):
Panowie spotykamy się tu, bo łączy nas hobby,

Niestety łączy nas także to - że nikt nikogo nie obraża - jeśli to dla ciebie zachowanie pięciolatków albo jak niektórzy mówią forum mdłe bo nic się nie dzieje i nie ma żadnej kłótni ..... to

sanwa napisał(a):
daje efekt zmierzania w stronę forum elektrody.

niech się kolega nie obrazi ale proszę tam albo na innym forum prowadzić dyskusję .....

niech sobie mówi każdy co chce a ja i tak będę bezwzględnie pilnował aby nie przekraczać pewnych granic - nawet jeśli przez to forum miałoby się przestać jakoś dynamicznie rozwijać ....

zdecydowanie przedkładam spokój i mniej stresów nad wszystko inne i koniec ... przykro mi ale dalsze zaczepki tego typu

sanwa napisał(a):
Teraz ja z tego samego powodu pouczam Ciebie, abyś postarał się w swoich wypowiedziach na forum bardziej przyłożyć do języka ojczystego; jest naprawdę piękny.

czy to do mnie czy do kogoś innego na forum spowodują, że się pożegnamy

a w odpowiedzi na twoje pouczenie powiem, że jestem tylko człowiekiem i pewnie że popełniam błędy - za wszystkie bardzo bardzo przepraszam bo także jestem zdania że język ojczysty jest piękny ....

Jeśli kolega uważa że lepiej nic nie pisać, lepiej nic nie mówić z obawy przed popełnieniem błędu to proponuję utworzyć własny blog, forum , tworzyć własne poradniki .... i dzielić się wiedzą z pięknym językiem ojczystym - życzę sukcesu i to bez żadnej ironii - ale to może będzie słuszna droga zamiast się męczyć i np czytać moje posty z błędami czy też oglądać moje poradniki z błędami .... nie mogę każdego z osobna i wciąż za te moje niedociągnięcia przepraszać ..... to tyle

PostNapisane: 2 lip 2013, o 14:23 

Mirku rozumiem, co kolega sanwa, chciał przekazać, nie raz byłem świadkiem właśnie "podobnego" wrzucania postów przez użytkowników :), Sun nie chciał nikogo urazić, ale jego post nie wiele wniósł do tematu ;), a czasem jak człowiek chce się szybko czegoś dowiedzieć, takie "lanie wody" bywa frustrujące.

Co prawda nie prostokątne pady, ale podłużne często stosowane są w laptopach pod złącza USB :P.
I wtedy czasem są właśnie zaginane te boczne skrzydełka ;), by nie wyrwać złącza z płyty.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 14:39 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Co prawda nie prostokątne pady, ale podłużne często stosowane są w laptopach pod złącza USB .
I wtedy czasem są właśnie zaginane te boczne skrzydełka , by nie wyrwać złącza z płyty.

Ale posłuchaj - powiedz mi sam - tak na spokojnie - bo pewnie że bywają takie pady z drilami podłużnymi stosowane ....

tylko na co można się aż tak obrażać - skoro ktoś podpowiada że można to i zwykle się robi a szczególnie w amatorskich PCB - w postaci otworów okrągłych ??? Ja podobnie chyba jak Sun gdy zobaczyłem to pytanie pomyślałem sobie bez żadnej ironii że kolega pytający skoro jest początkujący w tym temacie np projektowania w eaglu to może po prostu nie wie o tym

dlatego podpowiedział że widział w wielu libsach eaglowych właśnie w takich gniazdach okrągłe otwory i to jest wręcz konkretna podpowiedź a nie jakieś lanie wody jak piszesz.

być może kolegę pytającego to absolutnie nie interesuje ale co szkodzi taka podpowiedź skoro w pytaniu nie było zaznaczone że np

"wiem że można używać okrągłych otworów ale mnie z jakiegoś tam X względu interesuje tylko i wyłącznie podłużny otwór"

innemu pytającemu być może by to wystarczyło i nie raz wystarcza takie wskazanie czasem innej drogi bo może o tym nie pomyślał ?

przykład :

kiedyś na elektrodzie kiedyś ktoś zapytał jak użyć USBASP w AVR Studio - a ja podpowiedziałem że przecież w razie czego może skorzystać z Eclipsa bo tam z powodzeniem go użyje (sądziłem że może akurat nawet nie wie o Eclipsie bo pytanie wydawało się na prawdę od początkującego) i co ?

oczywiście pojawiły się także inne odpowiedzi - różne ale też takie że nie warto np babrać się z takim kocim programatorem bo AVR studio go nie obsługuje natywnie i lepiej kupić sobie AVR Dragona a USBASP wyrzucić

i co dalej ? ... kolega pytający podziękował mi - nawet kliknął klawisz pomógł a potem na PW jeszcze zadał kilka pytań i do dzisiaj używa Eclipsa - a co z moją poradą na elektrodzie

dostałem ostrzeżenie od moderatora że bredzę nie na temat bo pytanie było o USBASP pod AVR Studio a nie o jakimś Eclipse - no to są dopiero PRL-owskie metody ! Pomimo iż pomogłem to dowalić mi tak dla zasady

totalna GŁUPOTA !

więc nie mów że czasem zwrócenie uwagi na inne alternatywne rozwiązania to lanie wody

ja bardzo często tak ludziom podpowiadam i jakoś w większości wypadków okazuje się że udaje się pomóc - nie mówię że zawsze

PostNapisane: 2 lip 2013, o 14:47 

Nie no masz rację, tylko dla mnie post Suna był jak by to powiedzieć, odrobinę za bardzo skrótowo myślowy :). I mógł być odebrany j.w.

Bo jaka tak naprawdę jest różnica w stosowaniu padów, do w/w języczków ;), czy to okrągłe czy prostokątne (niech ktoś spróbuje dać prostokątny otwór pada do produkcji PCB, albo zrobić go metodą domową ;)).

Pewnie chodziło, koledze sanwa, że nie do końca uzyskał odpowiedź jakiej można by się spodziewać ;).
Oj zresztą nie ma co drzeć kotów i tak zmiana kształtu pada w eaglu to nie jest jakaś wielka filozofija :P.
(i tak wolę altium:P).

Sun, użył skrótu, kolegę sanwę poniosło ;), ech te wtorki :P.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 14:51 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
(niech ktoś spróbuje dać prostokątny otwór pada do produkcji PCB, albo zrobić go metodą domową ).

DOKŁADNIE ;)

rezasurmar napisał(a):
Sun, użył skrótu, kolegę sanwę poniosło , ech te wtorki

A myślałem że to tylko poniedziałki tak działają ;)

a na poważnie dokładnie - proponuję na prawdę aby emocje opadły i dyskutujmy dalej bez kłótni i takich tam ....

PostNapisane: 2 lip 2013, o 14:53 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

rezasurmar napisał(a):
Sun nie chciał nikogo urazić, ale jego post nie wiele wniósł do tematu

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.

Post akurat był rzeczowy i gdyby Sanwa pomyślał to doszedłby do wniosku że nie ma większego sensu męczyć się z kwadratowym/prostokątnym otworem tylko dałby okrągły i dawno miałby gotowy element.

No ale lepiej toczyć pianę w stylu Elektrodowym.

Ludzie! Nie przenoście tamtych zwyczajów tutaj. Obrazek

PostNapisane: 2 lip 2013, o 14:54 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
i tak zmiana kształtu pada w eaglu to nie jest jakaś wielka filozofija

Ja przyznaję bez bicia że jeszcze nie robiłem i musiałbym pokombinować jak już - ale zauważyłem wyżej twoją podpowiedź ;) ... i już mam jakiś trop jakby kiedyś się zdarzyła taka potrzeba

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Jaglarz napisał(a):
Ludzie! Nie przenoście tamtych zwyczajów tutaj.

I ja tyż tak proponuję wciąż nieśmiało.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 14:56 
Użytkownik

Jeśli kolega się czuje urażony jego sprawa - odpowiedziałem jasno że nie robi się do nich żadnych prostokątnych otworów i nic się w nich nie zagina ... ale widać kolega czytać nie umie jak widać ze zrozumieniem
i jeśli koledze przeszkadza że przypadkiem mam wyższą funkcję to da się zmienić

Jeśli dalej kolega uważa że coś się zagina to niech sobie zagina

ale najpierw proponują przejrzeć setki fabrycznych Płytek z tymi gniazdami i zobaczyć jak są MONTOWANE

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

i jeszcze jedno -- wypada umieć czytać dokumentację elementów , a nie siać herezje i potem obrażać innych
jak się nie rozumie :

Obrazek

masz czarno na białym ..

dalej nie rozumie kolega ??

PostNapisane: 2 lip 2013, o 15:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tak na marginesie, właśnie przed kilkoma dniami utylizowałem wzmacniacz z wieży Sony made in Japan z ubiegłego wieku. Robiony jeszcze na jednostronnym laminacie wielkim jak ocean spokojny. Chciałem pozyskać trochę biżuterii z wylutu ale na razie leżą na półce wymontowane całe płyty. Powód? 90% elementów przewlekanych jest zaginanych przed lutowaniem. Ot tak japończyk sobie wymyślił że będzie lepiej.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 15:28 
Użytkownik

Swego czasu kolego perlon zaginanie nóżek elementów THT było normalnym zjawiskiem z tego powodu że znakomita większość była układane ręcznie i lutowana ręcznie wiec żeby nie wypadały. potem wprowadzono masowe lutowanie na fali i w tyglach. Niemniej w tych gniazdach USB taki kształt "uchwytów montażowych" w zalecanym przez producenta otworze fi = 2.30mm powoduje zatrzaśnięcie się i nie wypadanie gniazda z miejsca montażu po odwróceniu PCB.

Ale żeby to zrozumieć najpierw trzeba doczytać notę i zalecenia montażowe producenta , czego w/w kolega nie zrobił i zaczyna się tu czerwienić .... jego sprawa

PostNapisane: 2 lip 2013, o 15:36 

Zauważ ze dzięki zaginaniu powstawało jednak zdecydowanie mniej usterek ;) a i gniazdo ciężej wyrwać.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 2 lip 2013, o 15:39 

No dobra, nie skupiajmy się na tym nieszczęsnym zaginaniu. ;-)

Pytanie dotyczyło kwadratowych otworów i mam nadzieję że wykazano już bezcelowość upierania się przy nich.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 16:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A w razie czego to proponuję użycia kwadratowego wiertła :lol:

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:02 
Moderator

janeczqu napisał(a):
A w razie czego to proponuję użycia kwadratowego wiertła

No ja cię nie mogę ;) .... tobie też urwę głowę ..... masakra - ja to się mam z wami ... to już nie pierwszy raz - klawiatura kawą zalana .... jak to przeczytałem to nie wytrzymałem i o ! ;) Janeczq .... odpowiesz za straty ;) a nadmienię że policzyłem je i wyszła ładna kwadratowa sumka ;) hahahahaaaa

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:06 

janeczqu napisał(a):
A w razie czego to proponuję użycia kwadratowego wiertła

Hm, ale gdzie takie kupić? I jakie są dostępne rozmiary?

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:24 
Użytkownik

Proszę bardzo aczkolwiek nadmieniam że do zastosowań amatorskich są za drogie :
i na pewno zakup się nie kalkuluje na jedno gniazdo:

Obrazek

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:29 
Użytkownik

Witam
Proszę przykład kwadratowego otworu.

augustyn1

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:30 
Moderator

Przesada ;) ..... Sun .... hmm może zapytam inaczej... a jest coś czego jeszcze ty nie widziałeś ? ;) .... czy już nie ma takich rzeczy na świecie

jeśli to nie fotomontaż - to normalnie podaj jakieś miejsca gdzie można to zobaczyć bliżej , szerzej a może nawet powiedz jaka jest cena ;) ... no chyba że dałem się nabrać hahahaha dzisiaj już wszystko możliwe

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

augustyn1 napisał(a):
Proszę przykład kwadratowego otworu.

a jednak to prawda ;)

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na pewnym forum o nazwie na e moderator wyrzucił mojego posta i skomentował "skąd ja te obliczenia wziąłem?"
i to była moja ostatnia aktywność na tamtym forum. Z koniem nie będę się kopał. Może kolega sanwa ma podobne doświadczenia z moderatorami?

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:46 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Aby w Eagle mieć pad z podłużnym otworem kładziesz pad typu Long i rysujesz linię w warstwie Milling (warstwa frezowania). Przykład na obrazku poniżej. Pad z otworem 1mm, o rozmiarze 1.6mm i linią w warstwie Milling o szerokości 1mm od -0.8mm do 0.8mm. Należy zwrócić uwagę jakim frezem dysponuje fabryka np. 1mm czy 0,8mm. W domowych warunkach wiercisz 2, 3 otwory i rozpychasz małym płaskim śrubokrętem.
Obrazek

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

są takie rzeczy co się fizjologom nie śniły ;)

osobiście używałem ale takich do drewna- zresztą tak po prawdzie to nie wiem czy można używać takowych- teraz każdy prostokąt z zaokrąglonymi kątami łamie patenty firmy co w logo ma nadgryzione jabłko ;)

Mirku: z chęcią podaruję Tobie taką fajną silikonową klawiaturę którą po zalaniu kawą można w pralce wyprać: http://www.komputronik.pl/product/18424 ... B_PS2.html :lol: ale najpierw spotkanie forumowiczów :P

PostNapisane: 2 lip 2013, o 20:06 
Moderator

sanwa napisał(a):
nikt z Was nie wie:
jakie mam do dyspozycji możliwości produkcyjne,

No właśnie - typowy problem na forach - ktoś coś napisze ale nie wszystko bo po co ? ktoś inny wchodzi myśląc że ma do czynienia z początkującym i okazuje się że odpowiedział jak to określiłeś

ni w ...., ni w oko .....

przykro mi kolego ale sprowadziłeś tą dyskusję do poziomu gorszego niż na jakimkolwiek innym forum - aż się dziwię, że jeszcze się tu wciskasz dalej ? po co ? ....

to było po raz ostatni - jeśli jeszcze raz spotkam się z twojej strony z takim zachowaniem - to nawet jak sam nie będziesz chciał zmienić forum to ja ci pomogę.

PostNapisane: 3 lip 2013, o 22:02 
Użytkownik

Trochę późno ale się wtrącę, pewnie chodziło o podobne gniazda USB które używam na co dzień:

http://www.tme.eu/pl/details/mx-54819-0 ... 48190519/#

Tak czy inaczej nic się w nich nie zagina, przy standardowej grubości płytki 1,5-2mm długość 'skrzydełek' pozwala ledwo na ich 'złapanie' cyną z drugiej strony.

Na co dzień serwisuję również nawigacje z naprawdę różnymi gniazdami USB i jeszcze żadne z nich nie było w żaden sposób zaginane.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1