Witam,
mam nadzieję, że temat w dobrym miejscu, ale jeżeli nie to proszę modów o przeniesienie.
Ale do rzeczy. Mam problem z komunikacją po RS232 z wykorzystaniem modułu BTM-222 pomiędzy PC a uC (ATmega88PA na wew. 8MHz z podłączonym modułem BTM-222 i PC wraz z jakimś donglem BT od esperanzy, choć ze sterownikami, które pan Mirek polecał). Problem objawia się tak że czasami komunikaty docierające z uC do PC zawieszają się na terminalu i zamiast pojawić się pełna linijka: "Przykladowy ale za to dlugi tekst do testow!" na termianlu pokazuje się tylko "P" i koniec. Czasami po dłuższej chwili "doleci" reszta tekstu i nawet działa dobrze, a czasami komunikacja siądzie całkiem.
Co do kodu to używam obecnie dość mocno zmodyfikowanego przykładu z 2 książki pana Mirka dotyczącego komunikacji ASCII po RS232. (uzupełnionego o trik związany z uaktualnieniem wzoru na UBRR dla "nieprzyjaznych" częstotliwości). Jednak gdy wykryłem owy irytujący błąd odpaliłem "czysty" kod z książki, w którym jedynymi zmianami było odpowiednie dostosowanie nazw rejestrów konfiguracyjnych i bitów na te występujące w mojej ATmedze w pliku od obsługi uarta. I tutaj niestety ten błąd również napotkałem, czy to przy resetowaniu uC gdzie na początku przesyłany jest do terminala tekst powitalny jak i przy komendzie "ATI" która również przesyła do PC dłuższą linijkę tekstu. Jest to na tyle irytujące i budzi mój niepokój że postanowiłem poszukać rozwiązania tej kwestii teraz zanim przejdę do dalszych etapów własnego projektu.
Ponadto niejako przy okazji wspomnę też o tym, próba połączenia się z BTM-222 przy użyciu putty (prędkość 19200) często udaje się dopiero za którymś razem, wcześniej racząc mnie wielokrotnie komunikatem o niemożności połączenia.
Dodam, że posiadany przeze mnie moduł BTM-222 nie jest firmy Atnel, nie dolutowałem też jeszcze antenki w postaci drucika, moje podejrzenie trochę kieruje się w stronę problemów z zasięgiem (podyktowane tym iż właśnie pisząc te słowa ułożyłem w innym miejscu na biurku płytkę stykową z moim układem testowym i o dziwo KAŻDA próba podłączenia przez putty poszła bez problemu oraz komunikacja się nie wieszała), ale o rade czy to może to a może zupełnie coś innego proszę kolegów