Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 17:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2012, o 22:16 
Nowy

Mam problem z wyświetlaczem LED. Czy jest gdzieś zworka lub pin zasilający wyswietlacz?? Podając na Anodę GND z 1 z 5 wyprowadzeń masy i VCC również z tych wyprowadzeń VCC przy wyświetlaczu LCD na diodę A nie ma żadnej reakcji. I nie mogę się domyślić dlaczego. Płytka zasilana jest z portu usb. ATB v1.03

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 22:33 
Moderator

atomik1234 napisał(a):
Mam problem z wyświetlaczem LED. Czy jest gdzieś zworka lub pin zasilający wyswietlacz?? Podając na Anodę GND z 1 z 5 wyprowadzeń masy i VCC również z tych wyprowadzeń VCC przy wyświetlaczu LCD na diodę A nie ma żadnej reakcji. I nie mogę się domyślić dlaczego. Płytka zasilana jest z portu usb. ATB v1.03

hmmm ale panie kolego nie do końca rozumiem o czym ty piszesz w końcu o pojedynczych diodach LED czy o wyświetlaczu 4-pozycyjnym LED ????

przede wszystkim to najpierw proszę zacząć od rzucenia okiem na schemat zestawu bo pewnie tego kolega nie zrobił jeszcze hmmm? ale ok ...

1. jeśli mowa o pojedynczej diodzie LED to w zestawie jest ona podłączona anodą przez rezystor do VCC a zatem na wyprowadzoną na goldpinie KATODĘ można podać tylko GND żeby się pojedyncza dioda zapaliła ??? nie podaje się z dwóch stron napięcia :( - na wszelki wypadek umieszczam poniżej fragment całego schematu jak są diody umieszczone w zestawie:

ObrazekObrazek

2. jeśli mowa o wyświetlaczu LED to tutaj są dwa rzędy goldpinów, jeden rząd na wspólne anody wyświetlaczy (4 piny) oraz drugi rząd na katody wyświetlaczy (8 pinów). Jednak trzeba spojrzeć na schemat - widać że aby sprawdzić czy działają pojedyncze segmenty czy wyświetlacze też wystarczą 2 przewody połączeniowe i należy np jeden wybrany segment A,B,C....H podłączyć do GND (bo to są katody diod w wyświetlaczu przecież), ale także na piny anod trzeba drugim przewodem też podać GND, bo jak widzisz są tam tranzystory PNP - i zapali ci się wybrany segment na wybranym wyświetlaczu

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 26 sie 2012, o 22:48 
Nowy

OK. Na schemat patrzę od jakichś 15 minut i nie mam pojęcia jak ja tego mogłem sam odpowiednio nie podłączyć. Chyba to już za późna godzina. Chodziło oczywiście o LED segmentowy. Dziękuje za szybką odpowiedź. Temat chyba do skasowania bo nie ma co zaśmiecać forum.

PostNapisane: 26 sie 2012, o 22:51 
Moderator

A tam zaraz do skasowania? i jakie zaśmiecanie ? ;) - ja też nie jestem bez winy bo dobre instrukcje to moja pięta achillesowa, więc jak najbardziej niech temat zostanie bo może się innym przydać taka informacja.

PostNapisane: 27 sie 2012, o 21:23 
Użytkownik

Niedobrze jest jak ktoś siedział nad czymś od początku do końca i robi instrukcję wiem ze swojego doświadczenia bo komuś coś wydaje się oczywiste a ktoś nieobeznany w temacie nie usłyszy od nas jakiegoś drobnego szczegółu i już się gubi.

Bo jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach

PostNapisane: 28 sie 2012, o 21:50 
Użytkownik

Witam
Do pełni szczęścia trza by tu jeszcze jakiś programik napisać :lol:
Ewentualnie pobawić się w zapalanie poszczególnych segmentów ręcznie.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 20:53 
Nowy

A czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego stosuje się tutaj tranzystory PNP? Czy chodzi tutaj o sterowanie (0 -załącz)? Czy można zastosować w to miejsce np NPN? Kurcze szukam po necie, wszędzie takie same przykłady a nigdzie nie potrafię znaleźć wytłumaczenia. Nie lubię się uczyć na pamięć wole znać podstawy.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 21:04 
Moderator

ravers_19 napisał(a):
A czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego stosuje się tutaj tranzystory PNP? Czy chodzi tutaj o sterowanie (0 -załącz)? Czy można zastosować w to miejsce np NPN? Kurcze szukam po necie, wszędzie takie same przykłady a nigdzie nie potrafię znaleźć wytłumaczenia. Nie lubię się uczyć na pamięć wole znać podstawy.

Najprostsze wyjaśnienie - to tranzystorem PNP sterujemy obciążenie w kolektorze a emiter do VCC zaś w przypadku NPN też obciążenie w kolektorze ale emiter do GND. Oczywiście można inaczej ale to już trzeba więcej poczytać na temat samych tranzystorów bo inaczej tylko pamięciówka cię czeka.

PostNapisane: 28 maja 2013, o 05:48 
Nowy

Acha czyli jako tako ogólne wyjasnienie;) Pytam bo jestem osoba, która chce wiedzieć powód stosowania:) Nie interesuje mnie np jak auto jeździ, ale jaki jest silnik i zastosowane technologie żeby jechało:) Stąd moje pytania którymi dręczę ludzi już od podstawówki:P Dlaczego??:) Myślałem, że jest jakies sensowne wyjaśnienie tego zjawiska:) Np spadki napieć na tranzystorze;) Gdyby to było w emiterze, a kolektor do Vcc (NPN), to byłby wtórnik emiterowy, gdzie na wyjściu byłoby max 4,6 V. Pomyślałem sobie, że dlatego PNP, ponieważ nie ma spadku napięcia, i teoretycznie (nie praktycznie), całe napięcie zasilania z emitera (Vcc) odłożyłoby się na obciążeniu w kolektorze...może się mylę...nie dam sobie z tym spokoju i jak nie znajde odp to zbiorę się za symulacje:P Zawsze musze mieć czarno na białym:P a nie, że tak jest i już;] musze mieć dowód:P Dziękuje za pomoc:P:)

PostNapisane: 28 maja 2013, o 07:53 

No dokładniej chodzi o to, że NPN, stosuje się kiedy zasilasz obciążenie z +, czyli one jest podłączone na kolektorze, a emiter do masy (jak pisał już mirek) czyli układ typu WE (wspólny emiter), układ ten odwraca fazę sygnału.....
Zresztą nie ma co przepisywać tutaj informacji, poszukaj sobie na temat układów WE, WC, WB.
Polecam kurs w EdW (Tranzystor Dla Początkujących), książka "Sztuka Elektroniki"

Masz opisane zalety i wady poszczególnych układów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tranzystor_bipolarny (jest tabelka zalet i wad)

Ogólnie rzecz biorąc układ WE (OE) stosowany jest jako włącz wyłącz, czyli emiter na masie, a przez to jak zasilasz układ z plusa to stosujesz NPN (jak byś chciał coś włączać z ujemnego, wtedy dał byś PNP).
Układ WK wspólny kolektor, jest stosowany "bardziej" w układach wzmacniaczy gdzie sygnał jest nałożony na składową stałą i tranzystor pracuje cały czas w "połowie" charakterystyki (tak w uproszczeniu).

Główną zaletą układu w wspólnym emiterem (czy też układu typu otwarty kolektor), że można bez problemu zasilać "obciążenie" np. z 12V, a włączać 5V, czyli prosty układ dopasowania, bez kombinowania :P.
Wyświetlacz w tym momencie jest trochę bardziej złożonym problemem bo nie możesz stosować przecież "zwarcia" jednej z elektrod wyświetlacza do masy (no chyba, że masz za dużo nóg procesora ;)).
Stąd potrzeba użycia PNP i włączania ich +5V, ale znowu przy większych wyświetlaczach trzeba stosować bardziej złożone sterowanie tj. np. na dwu tranzystorach, albo UDN2987, który pozwala na sterowanie większymi wyświetlaczami które muszą mieć już wyższe napięcie niż 5V.

Strefa czasowa: UTC + 1