BIGjack napisał(a):
Tak mam dokładnie ten wyświetlacz którego schemat podał kolega > jacek232 < swoją drogą to nie wiedziałem że jest taka stronka ze schematen tego mdułu.
Drogi Mirku, oczywiście że schemat jest niezbędny do prawidłowej analizy aczkolwiek również oczywiste jest to że nie będę go tworzył bo bazuje na notatkach
z opisem wyprowadzeń które poczyniłem jak pisałem kod w bascomie kiedyś, kiedyś.
Odnośnie ataku z Twojej strony chodziło mi raczej o Twoją wypowiedź
Cytuj:
czy dla ciebie to wszystko jedno czy jest on np ze wspólną anodą? katodą ? itp ? szok ..... no troszkę jestem w szoku po tym co piszesz - że jest jakiś tam z dekodera echostar ....
albo że migotał - a co to wyświetlacz sam z siebie migocze ?
Dodam tylko że zirytowało mnie to że poprzez ten wpis niejako przeniosłeś atmosferę z forum na "E" i zaprzeczyłeś swoim zapewnieniom o przyjazności tego miejsca.
Ja jednak odniosę się jeszcze do tego - bo jak mi ktoś zarzuca w takim miejscu atak - to niech na prawdę sam uderzy się w pierś. Toż zobacz, że sam przeczysz sobie .... z jednej strony nie wiedziałeś o stronie, nie rozrysowałeś sobie schematu CZYLI nie wiedziałeś nawet sam o tranzystorach NPN (SKĄD JA MOGŁEM W TAKIM RAZIE WIEDZIEĆ co to jest jakiś wyświetlacz z echostara? albo ktoś inny ? i jak pomóc ?).... nie dziw się więc, że jestem jeszcze bardziej zdziwiony twoim podejściem i dalszym uporem w tej sprawie a nie ma to NIC WSPÓLNEGO z jakimś atakowaniem.
Schemat albo jego nawet tak na szybko rozrysowanie POMOGŁOBY PRZEDE WSZYSTKIM już samemu TOBIE , a nie mi .... zatem to była pomoc a nie atak
To forum jest i będzie przyjazne .... ale bez przesady - zresztą widać po tym wątku - że SCHEMAT BYŁ podstawą, a ty mogłeś co najwyżej napisać że go nie masz, że nie chodzi ci o SAM WYŚWIETLACZ tylko o jakąś płytkę na której jest on już zamontowany i ma jakieś sterowanie, którego nie potrafisz może np sobie rozrysować itp .... co za problem było tak przedstawić swoje pytanie ?
Z uporem maniaka będę dążył do tego - żeby też pokazać czy nauczyć jak zadawać pytania na forum, a nie obrażać się po jednym zdaniu za rzekomy atak bo się już ma wiele lat doświadczenia z elektroniką .....
Ja nie mam ani wiele lat doświadczenia z elektroniką ani programowaniem AVR'ków - i na nikogo się nie obrażam gdy mi podpowiada albo zadaje dodatkowe naprowadzające pytania ....
----------------------------------
Na koniec - żeby nie było nieporozumień - ja nigdzie nie krytykuję "E" jak mówisz - ja odnoszę się tylko czasem do dziwnych ludzi, którzy tam ostatnio zagościli - a forum jak forum - tworzą je tylko ludzie ....
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]BIGjack napisał(a):
Na koniec proponuję abyśmy nie wracali już do tego wątku i skupili na pomocy mi w poprawieniu źle dostosowanego kodu do modułu którym się aktualnie posłużyłem
no i to mam na celu od początku ale powiedz mi czy teraz nie próbujesz zmienić sterowania anodami ? trzeba zamienić JEDYNKI z ZERAMI czyli wystarczy wyłączyć negowanie zmiennej licznik, czyli tę linię
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
napisz tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i już będzie krążyła JEDYNKA po pinach ANOD a o to zdaje się chodzi patrząc na ten schemat
www.youtube.com/mirekk36 ]