Po to jest to forum, żeby pomóc i przyznam szczerze że w jednym z poprzednich przypadków już miałem dokładnie ten sam problem jak sobie przypominam. A było tak że klient miał wcześniej zainstalowany jakiś koci zestaw a dlatego koci że producent dał do niego jakieś super kocie sterowniki, które powodowały, że działał TYLKO ten FT232 z tego zestawu w całym Windows XP a jak ktoś chciał sobie podłączyć inny - np zwykłą przejściówkę na FT232 to ZONK!..... Tymczasem po zainstalowaniu oryginalnych sterowników od FTDI okazywało się że działa zarówno koci zestaw ale także przejściówka czy każdy inny układ podłączony do USB zawierający na pokładzie FT232r.
OK - jak się pozbyć tych pasożytniczych sterowników ? Proponuję dwa wyjścia:
1. nie pokazałeś menadżera urządzeń - a tam powinno być widoczne urządzenie USB z FT232 - można na nim kliknąć prawy klawisz mychy i wybrać opcję ponownej instalacji sterowników ale trzeba koniecznie wskazać te które masz na płycie DVD albo folder gdzie pobrałeś je z ftdi.com. To powinno się w większości wypadków udać .... spróbuj
2. jeśli zawiodą sposoby opisane wyżej - to zapraszam cię na Skype ale dopiero późnym wieczorem bywam dostępny tak pomiędzy 21:30 a 23:30 - wcześniej nie daję rady. Mój nick: mirekk36. A że mam możliwość zdalnej pomocy poprzez wejście na twój pulpit za pomocą aplikacji TeamViewer, o ile pobierzesz ją ode mnie ze strony (wskażę później skąd dokładnie) - to myślę że wtedy ostatecznie uda się nam wycisnąć tego wrzoda
czyli kocich sterowników i przywrócenie tych prawidłowych
3. najbardziej drastyczny sposób jeśli masz czas i ochotę a dodatkowo stwierdzisz że i tak przydałoby się odświeżyć windows, to można go ponownie przeinstalować na czysto. Wtedy na 100% wszystko już dalej samo i automatycznie prawdiłowo by się zrobiło
wybierz zatem sposób dla siebie
- tylko jeśli ma to być Skype ze mną - to tylko z mikrofonem i słuchawkami bo nie wyobrażam sobie szybkiego załatwienia takiej sprawy poprzez klikanie w komunikatorze OK ?
www.youtube.com/mirekk36 ]