Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 15:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 maja 2013, o 20:41 
Użytkownik

Witam,
Mam problem z uruchomieniem przykładu multipleksowania z niebieskiej książki.
Kod dostosowałem do attiny2313 z zegarem 8mhz no właśnie czy dostosowałem? Rzaczej nie
bo na wyświetlaczach jest dyskoteka :-( tzn. mrugają wszystkie segmenty brdzo szybko.
Wkleje kod to może ktoś mi powie co robię źle bo ja już nie mam bladego pojęcia.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 maja 2013, o 20:49 
Moderator

Zamiast wklejać kod to lepiej zacznij od schematu bo tam pewnie babola zrobiłeś :(

PostNapisane: 7 maja 2013, o 20:54 
Użytkownik

Posprawdzaj jeszcze i zmień sobie _delay_ms na 1000 będziesz widział jak sekundy lecą

PostNapisane: 7 maja 2013, o 20:55 
Użytkownik

Czy chodzi o to aby go nie udostępniać? Jeżeli tak to był juz prezentowany na tym forum dlatego wkleiłem swój przypadek.
Jeżeli chodzi o schemat to nie mam ponieważ jest to fabryczny moduł wyświetlacza z dekodera chyba echostar.
Działał długo z kodem bascoma jako termometr ale denerwowało mnie że lekko migotał.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Zmieniłem na 1000 i zmiana treści jest co 1s
Teraz widzę że cyfry jakgdyby się na siebie nakładały z różną intensywnośią świecenia np tak jakby 5 spisane było
w słabiej świecące 8

PostNapisane: 7 maja 2013, o 21:00 
Moderator

wiem że ten kod był i na dodatek wklejasz go z własnymi przeróbkami pod inny procek więc ok ... nie ma sprawy

a to że wyświetlacz masz z tego czy innego miejsca - co to ma za znaczenie ... jeszcze raz podkreślam, to nie jest programowanie na PC gdzie każdy ma taki sam system operacyjny, tu jest pod spodem elektronika i jeszcze u każdego inna, dlatego elektronicy posługują się schematami .... toż wyświetlaczy LED są setki jak nie tysiące rodzajów - czy dla ciebie to wszystko jedno czy jest on np ze wspólną anodą? katodą ? itp ? szok ..... no troszkę jestem w szoku po tym co piszesz - że jest jakiś tam z dekodera echostar .... :(

albo że migotał - a co to wyświetlacz sam z siebie migocze ?

na prawdę - musisz zrozumieć że tu rozmawiamy i ważne są połączenia - toż w książce i na DVD masz kody do wyświetlacza podłączonego na zestawie ATB i masz do tego schematy - ba ! w książce pokazuję schemat jak podłączam do testów

a ty co ? może masz ze wspólną katodą, albo sterujesz bez tranzystorów - no i co ? spodziewasz się że ot tak byle jak podłączysz i masz kod który zadziała ?

schemat - schemat - schemat

PostNapisane: 7 maja 2013, o 21:08 
Użytkownik

Czy na pewno przestawiłeś fusebity w mikrokontrolerze na wewnętrzny oscylator 8MHz? Na fabrycznym 1MHz to dysko-błysko gwarantowane. Dla pewności wrzuć schemat, byle nie robiony na kolanie;)

PostNapisane: 7 maja 2013, o 21:23 
Użytkownik

mirekk36 - to teraz pojechałeś. Muszę przyznac że poczułem się jak na znanym forum na literę "E" które to tak krytykujesz.
Mam jeszcze w pamięci Twoje słowa "nie sterujcie się, na tym forum pomagamy sobie bez względu na poziom itd itd nie tak jak na forum na literę
"E" A tu co? Atak.
Wracając do tematu układ którym dysponuję kompletny moduł wyświetlacza z procesorem t/j wyświetlacze ze wspólną anodą strowane przez tranzystory dobrze odfiltrowane zasilanie.
Elektronika zajmuje się już naprawdę wiele wiosenek ale dopiero teraz ucze się programowania w C i uwierz mi nie zawracał bym Tobie głowy podłączonym jakims smieciem z wysypiska o bliżej nieokreslonej budowie itp.
Jeżeli chodzi o migotanie to programując w bascomie miałem z tym mały problem bo musiałem na moment wyłączać przerwania i wówczas było to widoczne.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

mesho - mam kwarc 8Mhz i do tego ustawione fusebity.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Nie jestem pewien czy dobrze ustawiłem przerwania, może tu tkwi problem?

język c

PostNapisane: 7 maja 2013, o 22:11 
Moderator

BIGjack napisał(a):
mirekk36 - to teraz pojechałeś. Muszę przyznac że poczułem się jak na znanym forum na literę "E" które to tak krytykujesz.
Mam jeszcze w pamięci Twoje słowa "nie sterujcie się, na tym forum pomagamy sobie bez względu na poziom itd itd nie tak jak na forum na literę
"E" A tu co? Atak.
Wracając do tematu układ którym dysponuję kompletny moduł wyświetlacza z procesorem t/j wyświetlacze ze wspólną anodą strowane przez tranzystory dobrze odfiltrowane zasilanie.

Ale popełniasz jeden błąd - bo oczywiście NAWET słowem o tym nie wspomnisz i wydaje ci się, że każdy o tym wie że elektroniką się zajmujesz od wielu lat i że nie zawracałbyś tym głowy - skąd ja mogę wiedzieć po nicku - z forum kto jest kim ?

przecież tylko pytania widać - a nie historię osoby, więc zanim napiszesz że ja pojechałem ciebie to pomyśl o tym - bo ja chętnie pomagam każdemu - tyle że trzeba jednak jakoś zadawać te pytania - tak mi się wydaje

-----------------------------------

A dlatego prosiłem o schemat bo właśnie rzuciłem okiem na kod i twoją przeróbkę i oczywiście że wygląda że jest ok - właśnie też ta inicjalizacja o którą dopytujesz

stąd moje pytanie o schemat - no tak ale pewnie dla ciebie to tylko pojechanie - gdy ktoś się zapyta o schemat

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

przy okazji jak ustawiasz bity to rób sobie komentarze jak pokazuję w książce bo wtedy to tobie będzie też łatwiej - zobacz:

język c

PostNapisane: 7 maja 2013, o 22:16 
Użytkownik

Kod z niebieskiej książki jest napisany dla wyświetlacza ze wspólną anodą. Dlatego segmenty wyświetlaczy są zapalane stanem niskim. Tak samo stanem niskim są załączane poszczególne wyświetlacze.

W tym wyświetlaczu z dekodera Echostar zastosowany jest, jeśli mnie pamięć nie myli, wyświetlacz ze wspólną katodą.
Dlatego segmenty powinny być zapalane stanem wysokim a nie niskim. Analogicznie będzie z załączaniem poszczególnych wyświetlaczy.

PostNapisane: 7 maja 2013, o 22:17 
Moderator

poza tym jak chcesz sprawdzić czy działa to na chwilę odpuść sobie te liczniki w pętli głównej i zamiast tego:

cy1=NIC;
cy2=NIC;
cy3=NIC;
cy4=NIC;

zrób to:

cy1=1;
cy2=2;
cy3=3;
cy4=4;

sei();
while(1) {}

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

BIGjack napisał(a):
Twoje słowa "nie sterujcie się, na tym forum pomagamy sobie bez względu na poziom itd itd nie tak jak na forum na literę
"E" A tu co? Atak.

ooo nie - dopiero teraz zauważyłem - jaki kurka wodna ATAK ? daj spokój ....

i przede wszystkim postaraj się zrozumieć mnie i innych - że ze schematami łatwiej - poza tym wiesz - może dla ciebie nazwa Echostar coś mówi - ale czy myślisz że ja mam zielone pojęcie co to jest ?

i sam widzisz - kolega wyżej który akurat chyba wie co to jest ten echostar - sam się ciebie dopytuje czy to przypadkiem nie wyświetlacz ze wspólną katodą .....

więc na prawdę przemyśl na spokojnie i zastanów się jak ta cała dyskusja wygląda po zadaniu takiego pytania ? .... a ja na PEWNO nie miałem zamiaru cię atakować - jeśli tak to odebrałeś to PRZEPRASZAM ! .... ale i tak schemat będzie dla mnie zawsze podstawą w takich kwestiach

PostNapisane: 7 maja 2013, o 23:14 
Użytkownik

Jednak pamięć mi troszkę zaszwankowała bo ten wyświetlacz jest ze wspólna anodą. Ale anody załączane są przez tranzystory npn. Więc segmenty załączane są stanem niskim a poszczególne wyświetlacze stanem wysokim.

Mirku, koledze BIGjack pewnie chodzi o taki wyświetlacz http://grylewicz.pl/mini-plytka-testowa-avr-z-odzysku/
Oryginalnie moduł odbiera dane za pomocą I2C. Dlatego pozostawiając w nim oryginalny soft otrzymujemy zgrabny wyświetlacz LED.
Sam go nie raz używam jak składam jakiś układ na stykówce, w którym miałby być zastosowany wyświetlacz LED. Zamiast "mięsnego jeża" złożonego z czterech wyświetlaczy LED, rezystorów, tranzystorów i przewodów połączeniowych mam malutki i zgrabny moduł połączony ze stykówka tylko za pomocą czterech przewodów.

PostNapisane: 7 maja 2013, o 23:24 
Moderator

jacekk232 -> no ja rozumiem - ale widzisz to ty podałeś jakiś opis już nie mówiąc o schemacie ... bo jest na tej stronce. Ja na prawdę nie wiedziałem co to jest :( ....

no a na schemacie widać ze rzeczywiście wspólnymi anodami sterują tranzystorki NPN a więc nie dziwne, że bez wprowadzenia zmian w kodzie - nie będzie on prawidłowo działał .....

no ale - jeśli na pewno BIGjack miał ten wyświetlacz i układ na myśli - to się zapytam jeszcze raz - czy grzechem z mojej strony albo pojechaniem było pytanie o schemat ?

PostNapisane: 8 maja 2013, o 08:05 
Użytkownik

Tak mam dokładnie ten wyświetlacz którego schemat podał kolega > jacek232 < swoją drogą to nie wiedziałem że jest taka stronka ze schematen tego mdułu.
Drogi Mirku, oczywiście że schemat jest niezbędny do prawidłowej analizy aczkolwiek również oczywiste jest to że nie będę go tworzył bo bazuje na notatkach
z opisem wyprowadzeń które poczyniłem jak pisałem kod w bascomie kiedyś, kiedyś.
Odnośnie ataku z Twojej strony chodziło mi raczej o Twoją wypowiedź
Cytuj:
czy dla ciebie to wszystko jedno czy jest on np ze wspólną anodą? katodą ? itp ? szok ..... no troszkę jestem w szoku po tym co piszesz - że jest jakiś tam z dekodera echostar ....

Dodam tylko że zirytowało mnie to że poprzez ten wpis niejako przeniosłeś atmosferę z forum na "E" i zaprzeczyłeś swoim zapewnieniom o przyjazności tego miejsca.
Nie czuje sie obrażony tylko jestem zdziwiony :shock:
Na koniec proponuję abyśmy nie wracali już do tego wątku i skupili na pomocy mi w poprawieniu źle dostosowanego kodu do modułu którym się aktualnie posłużyłem

PostNapisane: 8 maja 2013, o 08:44 
Moderator

BIGjack napisał(a):
Tak mam dokładnie ten wyświetlacz którego schemat podał kolega > jacek232 < swoją drogą to nie wiedziałem że jest taka stronka ze schematen tego mdułu.
Drogi Mirku, oczywiście że schemat jest niezbędny do prawidłowej analizy aczkolwiek również oczywiste jest to że nie będę go tworzył bo bazuje na notatkach
z opisem wyprowadzeń które poczyniłem jak pisałem kod w bascomie kiedyś, kiedyś.
Odnośnie ataku z Twojej strony chodziło mi raczej o Twoją wypowiedź
Cytuj:
czy dla ciebie to wszystko jedno czy jest on np ze wspólną anodą? katodą ? itp ? szok ..... no troszkę jestem w szoku po tym co piszesz - że jest jakiś tam z dekodera echostar ....

Dodam tylko że zirytowało mnie to że poprzez ten wpis niejako przeniosłeś atmosferę z forum na "E" i zaprzeczyłeś swoim zapewnieniom o przyjazności tego miejsca.

Ja jednak odniosę się jeszcze do tego - bo jak mi ktoś zarzuca w takim miejscu atak - to niech na prawdę sam uderzy się w pierś. Toż zobacz, że sam przeczysz sobie .... z jednej strony nie wiedziałeś o stronie, nie rozrysowałeś sobie schematu CZYLI nie wiedziałeś nawet sam o tranzystorach NPN (SKĄD JA MOGŁEM W TAKIM RAZIE WIEDZIEĆ co to jest jakiś wyświetlacz z echostara? albo ktoś inny ? i jak pomóc ?).... nie dziw się więc, że jestem jeszcze bardziej zdziwiony twoim podejściem i dalszym uporem w tej sprawie a nie ma to NIC WSPÓLNEGO z jakimś atakowaniem.

Schemat albo jego nawet tak na szybko rozrysowanie POMOGŁOBY PRZEDE WSZYSTKIM już samemu TOBIE , a nie mi .... zatem to była pomoc a nie atak

To forum jest i będzie przyjazne .... ale bez przesady - zresztą widać po tym wątku - że SCHEMAT BYŁ podstawą, a ty mogłeś co najwyżej napisać że go nie masz, że nie chodzi ci o SAM WYŚWIETLACZ tylko o jakąś płytkę na której jest on już zamontowany i ma jakieś sterowanie, którego nie potrafisz może np sobie rozrysować itp .... co za problem było tak przedstawić swoje pytanie ?

Z uporem maniaka będę dążył do tego - żeby też pokazać czy nauczyć jak zadawać pytania na forum, a nie obrażać się po jednym zdaniu za rzekomy atak bo się już ma wiele lat doświadczenia z elektroniką .....

Ja nie mam ani wiele lat doświadczenia z elektroniką ani programowaniem AVR'ków - i na nikogo się nie obrażam gdy mi podpowiada albo zadaje dodatkowe naprowadzające pytania ....

----------------------------------

Na koniec - żeby nie było nieporozumień - ja nigdzie nie krytykuję "E" jak mówisz - ja odnoszę się tylko czasem do dziwnych ludzi, którzy tam ostatnio zagościli - a forum jak forum - tworzą je tylko ludzie ....

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

BIGjack napisał(a):
Na koniec proponuję abyśmy nie wracali już do tego wątku i skupili na pomocy mi w poprawieniu źle dostosowanego kodu do modułu którym się aktualnie posłużyłem

no i to mam na celu od początku ale powiedz mi czy teraz nie próbujesz zmienić sterowania anodami ? trzeba zamienić JEDYNKI z ZERAMI czyli wystarczy wyłączyć negowanie zmiennej licznik, czyli tę linię

język c

napisz tak:

język c

i już będzie krążyła JEDYNKA po pinach ANOD a o to zdaje się chodzi patrząc na ten schemat

PostNapisane: 8 maja 2013, o 09:38 
Użytkownik

Dziękuję WSZYSTKIM za pomoc. Multipleksowanie działa teraz jak należy.

ps. Mirku, ja nie napisałem nigdzie że się obraziłem tylko wyraziłem swoje zdziwienie,
dodam tylko że pewnie będziesz musiał znosic moje następne posty ;) ponieważ temat
programowania w C mnie wciągnął bez reszty. Jeszcze raz dzięki.
pozdr.

PostNapisane: 8 maja 2013, o 10:15 
Moderator

BIGjack napisał(a):
dodam tylko że pewnie będziesz musiał znosic moje następne posty ponieważ temat
programowania w C mnie wciągnął bez reszty

Ale mnie to bardzo cieszy i wcale nie traktuję, że będę musiał "znosić" twoje posty ;) ... pytaj pan śmiało kiedy chcesz i ile chcesz ;) po to jest to forum

PostNapisane: 22 maja 2013, o 21:28 
Użytkownik

Mam jeszcze pytanie do kolegi >jacekk232< Czy masz może jakiś kod do wysyłania danych po twi na ten moduł Atmel_display?
Jakos nie moge go ogarnąć, udało mi się tylko odczytać jego adres "112"

PostNapisane: 23 maja 2013, o 15:57 
Użytkownik

Witam, mam pytanie odnośnie ustawienia prędkości transmisji TWI a mianowicie po użyciu; i2cSetBitrate(100);
kompilator wywala bład
expected declaration specifiers or '...' before numeric constant i warninga; type defaults to 'int' in declaration of 'i2cSetBitrate'

Przekopałem wiele wątków i nie znalazłem odpowiedzi hmm... gdzie tkwi bład?

PostNapisane: 23 maja 2013, o 16:13 
Moderator

pokaż lepiej błąd w konsoli i ew zrzut ekranu bo mi to pachnie błędem w całkiem innej części kodu, gdzieś ci wcięło średnik albo nie wiem co ... w każdym razie coś w tym stylu - bo ta funkcja na 100000000% jest OK i takie jej wywołanie nie może generować błędu

PostNapisane: 23 maja 2013, o 16:48 
Użytkownik

Obrazek

język c

Ostatnio edytowano 24 maja 2013, o 09:59 przez BIGjack, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 23 maja 2013, o 17:46 
Użytkownik

Witam
@BIGjack
Nie jestem pewien ale w tym miejscu funkcji się nie wywołuje (to znaczy przed main())
tylko w main() ale jestem bardzo początkujący i mogę się mylić :)

PostNapisane: 23 maja 2013, o 17:59 
Użytkownik

>Zaba< wiesz co, ja już tyle razy kombinowałem z tym setbitrratem że nie zdziwił bym sie jak by nawet był zdublowany
w innym miejscu kodu. Daje nowy zrzut ekranu bo poprzednio przed wklejeniem na szybko roniłem czystkę i usunąłęm zbyt wiele
przez pośpiech.

Obrazek

PostNapisane: 23 maja 2013, o 18:47 
Moderator

No ale Zaba ma 100% racji - jak można wywoływać funkcję poza ciałem innej funkcji ? :(

poza tym patrz w Console a nie w mega kocią zakładkę Problems :(

PostNapisane: 23 maja 2013, o 18:55 
Użytkownik

Oczywiście ale jak już pisałem funkcja lądąwała w różnych miejscach i zawsze jest błąd.

Obrazek

PostNapisane: 23 maja 2013, o 21:54 
Moderator

no a to jest błąd:

"undefined reference to ....

czyli nie znaleziono odwołania do funkcji (nagłówka funkcji/ciała funkcji)

gdzie masz zainkludowany plik do obsługi I2C ??? czy ty w tym projekcie używasz w ogóle I2C / TWI ?

bo to nie jest tak - że zawsze się jakiś błąd pojawia i gdy się pojawia to wstawiamy wywołanie funkcji na oślep w różne miejsca :(

poczytaj w książce troszkę o plikach nagłówkowych i ich inkludowaniu/dołączaniu

i jak mówię - zainkluduj biblioteki do I2C - no chyba że coś ci się pokiełbasiło i w ogóle niepotrzebnie może chcesz użyć tej funkcji w tym projekcie ?

PostNapisane: 24 maja 2013, o 09:16 
Użytkownik

Oczywiście że używam TWI jest to PCF8583 i ta transmisja działa bez problemu ale chcę jeszcze wyświetlać dane
na wspomnianym w/w wyświetlaczy Atmela z oryginalnym wsadem sterowanym przez TWI i to ze względu na ten moduł
chcę ustawic prędkość transmisji. wydawało mi się że wystarczy zainkludować; I2C_TWI/i2c_twi.h

PostNapisane: 24 maja 2013, o 09:53 
Moderator

a ok to rozumiem - skoro używasz to dokładnie tak jak piszesz wystarczy tylko zainkludować

I2C_TWI/i2c_twi.h

ale lepiej pokaż kod tzn plik main, nie cały ale sam początek czyli inkludy do momentu gdy wywołujesz funkcję - bo coś po drodze musisz mieć źle

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

poza tym sprawdź czy w tym pliku i2c_twi.h masz deklarację tej funkcji tak w ogóle

PostNapisane: 24 maja 2013, o 10:15 
Użytkownik

język c

Plik i2c_twi.h bez zmian, prosto z płyty.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:13 
Moderator

Cytuj:
poza tym sprawdź czy w tym pliku i2c_twi.h masz deklarację tej funkcji tak w ogóle

No dostałem na PRIV ... i teraz zobacz co ci wyżej pisałem .... ZAGLĄDAŁEŚ tam ? .... gorzej , ty nie masz nawet tej funkcji w pliku i2c_twi.c !!!

i dziwisz się że jest błąd ??? :(

eeeeeeeh na prawdę no jak tak można ? przecież mając Eclipsa wystarczy wcisnąć CTRL i lewy klawisz myszki w nazwę funkcji i przenosi cię do pliku gdzie ją masz - a ty weź u siebie kliknij w tą funkcję - to gdzie cię przeniesie NIGDZIE. A jak zajrzysz do biblioteki I2C_TWI to jak piszę wyżej w ogóle nie masz tej funkcji

no i oczywiście po raz 1000000000000034556 -ty na forum i nie tylko przypomnę, że przydałoby się czasem zaglądać na naszą stronę:

http://atnel.pl/uaktualnienia-programow-do-dvd.html

to nie byłoby tylu zmartwień

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:31 
Użytkownik

SUPEROWO Mirku że mi rozjaśniłeś temat. Muszę przyznac że szukałem uaktualnienia biblioteki i zmyliło mnie to
że znalazłem uaktualnieni w sklepie a tam było tylko do biblioteki lcd44780.c więc zaniechałem poszukiwań na atnel.pl ;-)
Jestem jeszcze zakręcony jak domek ślimaka jeżeli chodzi o te wszystkie funkcje, ciła itp. :-)
Dzieki za pomoc.

To
język c

znalazłem w necie ale nie potrafiłem przystosować.

Ostatnio edytowano 24 maja 2013, o 15:39 przez BIGjack, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1