Witam,
Postanowiłem zrobić lampkę w oparciu o poniższą diodę RGB:
http://electropark.pl/led-3w/3231-led-3 ... 31001.htmlKiedyś robiłem podobny projekt, jednak z diodami małej mocy podłączonymi bezpośrednio do uC. W tym przypadku wyczytałem, iż należy zastosować tranzystor. W sieci spotkałem się z użyciem tranzystora BC337 oraz rezystora na bazie 4,7k. Emiter podłączony do masy, kolektor natomiast przez rezystor do diody i do zasilania (+12V).
Schemat starałem przetestować się w programie Multisim przez co nasunęły się pewne pytania:
- dlaczego wybieramy akurat rezystory 4,7k na bazie oraz czy wartości 560 Ohm dla czerwonej diody oraz 470 Ohm dla pozostałych kolorów. Czy jest to jakiś standard? I czy te wartości są w ogóle poprawne.
- po raz pierwszy używam tranzystorów, dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy np zamiast tranzystora BC337 można było zastosować tranzystor polowy (MOSFET). Jaka byłaby różnica w działaniu.
- w symulacji napięcie na diodzie zmienia się w zależności od napięcia podanego z mikroprocesora, jednak tylko do wartości około 2,5V. Rozumiem, że aby zmieniać kolory w miarę płynnie, należy przez PWM ustawiać napięcie tylko w zakresie 0-2.5V? I czy charakterystyka będzie liniowa? Jeśli nie, czy da się taką otrzymać?
- napięcie na diodzie w symulacji wynosi około 3,6V. Czy taka wartość nie jest zbyt duża?
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź na pytania. W załączniku dodaję schemat.
Pozdrawiam,
Witnes