W ramach pracy inżynierskiej konstruuję sterownik, który będzie miał możliwość sterowania SMSami z wykorzystaniem modemu ZTE MG3030. Problem jaki się pojawił to działanie interfejsu USART tylko w jedną stronę, tzn:
podłączyłem modem przez konwerter MAX3232 do portu szeregowego komputera i po nawiązaniu połączenia otrzymuję komendy informujące o zarejestrowaniu karty SIM do sieci, natomiast gdy wpisuję w terminalu komendę sprawdzającą komunikację: AT teoretycznie powinienem dostać odpowiedź OK, w praktyce tego nie otrzymuję. Co ciekawe, podłączyłem poza płytką PCB zewnętrznie inny układ MAX3232 i działało.
Sprawdziłem połączenia, konwersję napięcia na MAX3232 i stany logiczne. Obecnie skończyły mi się pomysły co może być powodem działania interfejsu w jedną stronę.
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/954/1d3322c639acae4643e93a184744a191.jpg)
Schemat przedstawia część układu zmontowanego na PCB. Na czas testów odłączyłem komunikację uC-MAX3232-modem, polutowałem przewodami połączenia GSM do MAX3232 i z MAX3232 wyprowadziłem linie RX TX i GND do kabla RS232 komputera, podobnie zrobiłem jak wcześniej wspomniałem na dodatkowym układzie MAX3232 w którym to działało.
Gdzie leży przyczyna problemu? Zasilanie układu, czy połączenia interfejsu?