Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2025, o 20:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2013, o 23:14 
Nowy

Już od kilku godzin męczę się z połączeniem z moim telefonem, gdy moduł jest w trybie master. Używam płytki ATB 1.03 i modułu BTM-222 od Atnela, prędkość to 19200.
Wszystko bardzo dobrze działa, gdy BTM jest w trybie SLAVE, za pomocą programu łącze się z nim i nie ma żadnych problemów.
Jednak gdy przełączam moduł w tryb MASTER nie potrafię połączyć się za pomocą komend wpisywanych do terminala z telefonem. Próbowałem dwóch sposobów - jeden z wpisywaniem adresu mac, a drugi z wyszukiwaniem urządzeń i w obu przypadkach nie działa to tak jak powinno.

Przy wyszukiwaniu urządzeń:
wyłączam automatycznie wyszukiwanie za pomocą ato1, rozpoczynam wyszukiwanie za pomocą atf?, a następnie wpisuję ata1. Bardzo często już wtedy pojawia się błąd. Jeśli jednak ata1 zadziała i zacznie się łączenie to po pewnym czasie w terminalu pojawia się komunikat 'Time out, Fail to connect!'

Przy wpisywaniu adresu MAC:
włączam automatycznie wyszukiwanie za pomocą ato0, wpisuję adres MAC za pomocą atd=..... i moduł łączy się z moim telefonem, ale niestety nic się nie dzieje. Kilka razy przy próbach na innych telefonach wydawało się, że połączenie się udało, ponieważ dioda na module BTM przestała migać i zaczęła świecić ciągłym światłem, ale do terminala nie mogłem wtedy nic wpisać.

Testowałem to na dwóch telefonach - Motorola z Androidem i Nokia z Symbianem.
Prosiłbym bardzo o jakieś wskazówki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2013, o 23:42 
Moderator

No to jeszcze się długo pomęczysz w trybie Master ... a i tak się nie połączysz ..... Nie ma takiej opcji, w większości żaden z telefonów nie pozwoli sobie na zaakceptowanie połączenia nieautoryzowanego z zewnętrznego modułu gadającego tylko przez profil SPP. I zdaje się że wspominam nawet o tym w swoim poradniku do BT.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

zastanów się po co ci taka konfiguracja - przecież to w zdecydowanej większości wypadków wręcz niedorzeczność aby w tą stronę nawiązywać komunikację.

Lepiej powiedz co chcesz osiągnąć, i wtedy podpytaj jaką drogą to można zrealizować - to łatwiej będzie coś podpowiedzieć. Bo nie wiem czemu większość początkujących - widzi możliwość zastosowania tych modułów tylko wtedy gdy będą w trybie master to w 99,9999% przypadków jest totalnie błędnym podejściem do założeń.

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 00:08 
Nowy

Dzięki za szybką odpowiedź.

Przestudiowałem poradnik na tym forum, w którym wyjaśnione jest pisanie aplikacji na telefony z Androidem i planowałem zrobić program do obsługi robota LineFollowera. Włączanie i wyłączanie silników nie sprawiłoby problemów, ale moją ambicją było jeszcze otrzymywanie na telefonie stanów z czujników - a do tego raczej moduł musi pracować w trybie master?
W poradniku był też pokazany przykład w którym wpisanie do terminala liczb zmieniało ustawienie suwaków na telefonie i to samo chciałem dzisiaj osiągnąć, ale niestety bez skutku :oops:

pozdrawiam

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 06:46 
Moderator

No i teraz mogę ci odpowiedzieć precyzyjnie, do ŻADNEGO z wymienionych przez ciebie zastosowań moduły te nie muszą być w trybie MASTER skąd takie pomysły i to po tym poradniku. A co jak nie jest masterem to nie może wysłać danych do telefonu czy terminala ???? Czy ktoś gdzieś mówił albo pisał że komunikacja w nich jest jednostronna i zależy od tego czy master czy slave ?????

Ale ok zapamiętaj sobie raz na zawsze że master czy slave to tylko kwestia kto pierwszy zainicjujue połączenie a nie to czy może nadawać czy nie

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Jeśli ci nie działa nadawanie to szukaj błędu w tym co robisz a nie w modułach. Czy to problem napisać w kilku linijkach test wysyłania znaków do terminala ns PC ? Ja od tego zawsze zaczynam

Strefa czasowa: UTC + 1