Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 00:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2013, o 21:48 
Użytkownik

Czy można tak jak LED-em (który ma w szeregu rezystor) sterować buzerem bezpośrednio z portu procesora ?
Czy sterować buzer przez ULN2803 w zestawie ATB? Zrobiłem test, podłączyłem buzer bezpośrednio do n. procesora,
działa, ale czy tak można by nie uszkodzić procesora !
Drugie pytanie o poradę. Procesor Atmega32 nie daje mi się zaprogramować przez FT232 (coś poknociłem, bo wcześniej programował się).
Po zaprogramowaniu zewnętrznym programatorem wymaga przestawienia na płycie ATB na oscylator zewnętrzny i działa w zwolnionym tempie.
Przy teście programu "19_ProjektWielozadaniowy" nie widzi pilota RC5 i temperatury. Pozostałe funkcje działają (wyświetlanie zegara na LCD i LED
z widocznym mryganiem LED. Jak odblokować procesor Atmega32, by dał się programować przez AT-FT232 ?
Proszę o pomoc, nie chcę przeciążać MIRKA na linii bezpośredniej, bo mój problem chyba jest banalny.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 22:07 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

1. Pin możesz obciążyć maksymalnie 40mA, ale nie przekraczaj 20mA na pin i 200mA łącznie na cały mikrokontroler (prądy LED + prąd pracy mikrokontrolera). Zobacz ile prądu pobiera ten buzzer albo w opisie producenta albo sam spróbuj zmierzyć.
2. Przestawiłeś sobie fusebit odpowiedzialny za dzielenie częstotliwości przez 8. Możesz programować przez FT232R, ale musisz zaznaczyć opcję SlowClock (w MkAcrCalculator), przeprogramować ten fusebit i będziesz mógł programować normalnie.

PostNapisane: 18 mar 2013, o 22:16 
Użytkownik

TMB12A05 czyli ten na ATB to max 30mA - jest jakiś tam zapas do 40mA, ale skoro tranzystory są takie tanie to powinniśmy je używać do takich celów.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 mar 2013, o 23:17 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
.....
2. Przestawiłeś sobie fusebit odpowiedzialny za dzielenie częstotliwości przez 8. Możesz programować przez FT232R, ale musisz zaznaczyć opcję SlowClock (w MkAcrCalculator), przeprogramować ten fusebit i będziesz mógł programować normalnie.

Próbuję ....ale nic nie wychodzi, nie wiem jak to zrobić poprawnie. Proszę o podpowiedź.

PostNapisane: 19 mar 2013, o 18:56 

Tu jest wszystko:
http://www.atnel.pl/mkavrcalculator.html
Jak będzie problem to przedstaw go szczegółowo.

PostNapisane: 19 mar 2013, o 23:20 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Tu jest wszystko:
http://www.atnel.pl/mkavrcalculator.html
Jak będzie problem to przedstaw go szczegółowo.

Analizowałem lekcje linku jaki podałeś, nadal jest taki problem:

- wkładam do płytki ATB proc. 644PA i jest idenyfikowany (programator działa poprawnie).
- wkładam do płytki ATB proc. 32 i zgłasza błąd "Błąd AVRDUDE", .... mam komunikat "initialization failed, rc=-1" .
Ten procesor AT32 jest sprawny, daje się zaprogramować programatorem VP-280.
Tu pytanie, dlaczego nie rozpoznaje procesora AT32 ?

Może trzeba coś odblokować w tym proc. AT32 ? Nie wiem, proszę o poradę.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 20:12 

Możliwe, że reset jest wyłączony, a ten programator wykorzystuje tryb równoległy. Należy przywrócić fusebity do stanu fabrycznego, czyli tak jak jest w specyfikacji mikrokontrolera:
Fuse Low Byte = E1 = 11100001
Fuse High Byte = 99 = 10011001

PostNapisane: 20 mar 2013, o 20:18 
Moderator

Reset to chyba może nie w tym procku akurat ale z tego co przypuszczam to kolega elsat1 ustawił sobie taktowanie na zewn. generator, no chyba że jakoś SPIEN przestawił ..... ale jeśli to tylko chodziłoby o zewn. generator czy oscylator to wystarczyłoby przestawić na chwilę jumperki taktowania na zewn. generator bo przecież taki mamy na pokładzie ATB i przywrócić właściwe ustawienia procka jak pisze wyżej słusznie zresztą kolega Krauser

tu jest o tym mowa

http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

na tej stronie - a dokładnie na tym rysunku z tej strony

http://atnel.pl/Upload/image/atb104/ins ... _KWARC.jpg

PostNapisane: 20 mar 2013, o 22:34 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Reset to chyba może nie w tym procku akurat ale z tego co przypuszczam to kolega elsat1 ustawił sobie taktowanie na zewn. generator, no chyba że jakoś SPIEN przestawił ..... ale jeśli to tylko chodziłoby o zewn. generator czy oscylator to wystarczyłoby przestawić na chwilę jumperki taktowania na zewn. generator bo przecież taki mamy na pokładzie ATB i przywrócić właściwe ustawienia procka jak pisze wyżej słusznie zresztą kolega Krauser..........

Przestawiłem zworki na zewnętrzny generator, ale jak przywrócić fusebity do stanu fabrycznego jak mkAVR Calkulator nie widzi tego procesora Atmega32 ? ....widzi tylko At644p (mam tylko te 2 procki).

PostNapisane: 21 mar 2013, o 00:15 
Użytkownik

Przy odpowiednim ustawieniu źródła taktowania avrcalculator zacznie widzieć procesor i będzie możliwość zmiany fusebitów.

PostNapisane: 21 mar 2013, o 02:09 
Użytkownik

Nic nie mogę zmienić, ustawić... bo nie widzi tego procka. Próbuję wszelkie kombinacje w ustawieniach, ale nie czyta tego procesora.
Po prostu nie mogę nic zmienić jak go nie czyta programator. Chyba trzeba ten procesor zaprogramować zmieniając te ustawienia zewnętrznym
programatorem, ale jak to zrobić ?

PostNapisane: 21 mar 2013, o 07:13 

Jeżeli podajesz zewnętrzny generator, a dalej nie działa, to bardzo możliwe, że poleciało ustawienie ISP w procku, albo sygnał reset..... Było by to dosyć dziwne, skoro używasz mkAVRcalck, jeżeli tak faktycznie jest, to zostaje ci tylko programator równoległy.

Ewentualnie na spokojnie, spróbuj od zera, jeszcze raz ustawić wszystko z zewnętrznym generatorem, zaznacz na wszelki wypadek slow sck i wtedy jeszcze raz spróbuj.

PostNapisane: 21 mar 2013, o 21:42 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Jeżeli podajesz zewnętrzny generator, a dalej nie działa, to bardzo możliwe, że poleciało ustawienie ISP w procku, albo sygnał reset..... Było by to dosyć dziwne, skoro używasz mkAVRcalck, jeżeli tak faktycznie jest, to zostaje ci tylko programator równoległy.

Ewentualnie na spokojnie, spróbuj od zera, jeszcze raz ustawić wszystko z zewnętrznym generatorem, zaznacz na wszelki wypadek slow sck i wtedy jeszcze raz spróbuj.

Dokładnie staram się postępować z waszymi podpowiedziami i ... nie ma dostępu do tego procka.
Może wprowadzić odpowiednie ustawienia w programie przykładowym z książki, ustawić odpowiednie fusebity czy ISP, zapisać procesor zewnętrznym programatorem VP-280 ?
Ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Myślę, że tym sposobem uzyskał bym później dostęp przez ATB-FTR232 do tego procka 32.

Mirek wspomniał, że 99% błędnych ustawień w zablokowaniu procesora jest możliwe do naprawy. No chyba, że mój problem nie mieści się w tych procentach , a na pewno nie w moich wiadomościach (początkujący w języku C). Myślę, że jak wstawię nowy Atmega32 to będzie już bez problemów. Liczę jeszcze na ten 1 %. Dziękuję za podpowiedzi i proszę o dalsze.

PostNapisane: 21 mar 2013, o 22:20 

Tak musisz użyć tego programatora, którym możesz programować:
- masz firmowe oprogramowanie http://www.programatory.com/index.php?p ... 12-12-2012
- przyciskiem Select wybierasz procesor jak pewnie wiesz
- jest tam również przycisk Config
- ukaże się nowe okienko w którym zmieniasz:
a) Fuse Low Byte:
--CKSEL0 - Disable (1)
--CKSEL1 - Enable (0)
--CKSEL2 - Enable (0)
--CKSEL3 - Enable (0)
--SUT0 - Enable (0)
--SUT1 - Disable (1)
--BODEN - Disable (1)
--BODLEVEL - Disable (1)
b) Fuse High Byte:
--BOOTRST - Disable (1)
--BOOTSZ0 - Enable (0)
--BOTSZ1 - Enable (0)
--EESAVE - Disable (1)
--CKOPT - Disable (1)
--SPIEN - Enable (0)
--JTAGEN - Enable (0)
--OCDEN - Disable (1)

-po prawej stronie masz kilka "ptaszków" do wyboru. Zaznacz Erase/blank check i Prog Config
-kliknij przycisk Prog

PostNapisane: 21 mar 2013, o 23:14 
Użytkownik

....i działa komunikacja z tym prockiem...dalej nie sprawdziłem...ale uratowałeś mojego procka. Postąpiłem zgodnie jak podałeś w ustawieniach
dla programatora VP-280 i zostały przywrócone fusebity. Teraz jest widoczny przez ATB-FTR232.
Dzięki, dzięki to przyda się innym z podobnymi problemami. Podziwiam twoją wiedzę, bo tyle szczegółów na raz w podpowiedziach...szok!
Dziękuję wszystkim którzy zaangażowali się w ten problem.

PostNapisane: 22 mar 2013, o 23:51 
Użytkownik

Komunikacja z proc 32 jest OK.
Teraz
zapisuje program z książki do ATmega32 , "19-ProjektWielozadaniowy" i mam takie efekty działania programu:

1/ Przy ustawieniu w ATB zworek na zewnętrzny kwarc:
- na LCD wyświetla temperaturę
_ na LED wyświetla czas (minuty, sekundy)
Tu jest wyświetlanie statyczne, po reset aktualizuje się temperatura i czas.

2/ Po przestawieniu zworek w ATB na zewnętrzny generator zmienia się funkcja wyświetlania
- na LCD wyświetla zegar (godziny, minuty, sekundy)
- na LED wyświetla zeg. (minuty, sekundy)
Tu wyświetla zegar w czasie rzeczywistym ! widoczne mryganie na Led

Nie reaguje odbiornik IR w obydwu ustawieniach !
Obsługa klawiszy działa poprawnie w obydwu przypadkach.

Próbowałem różne ustawienia tego procesora przed kompilacją, ale bez zmian.

PostNapisane: 23 mar 2013, o 08:50 

Wróć do 1 ćwiczenia 01_DiodaLED, a dokładnie do pliku main1.c, aby wyłączyć plik main.c z kompilacji klikasz na nim prawym klawiszem ->Resurce Configurations->Exclude from Build... i zaznaczasz ptaszka przy Release. Plik main1.c włączasz do kompilacji w ten sam sposób tylko odznaczasz ptaszka.
Podłącz LED do odpowiedniego pinu.
Sprawdź jaką masz częstotliwość w ustawieniach Project->Properties->AVR->MCU Clock Frequency i ustaw zgodną z taktowaniem np. 11059200 dla kwarcu lub wpisując wprost 6000000 dla taktowania z generatora. Kompilujesz projekt i sprawdzasz czy rzeczywiście LED jest wyłączony przez sekundę i świeci przez kolejną.
Uwaga! Jak zmienisz częstotliwość w ustawieniach to należy wykonać Clean i Build. Jak zajrzysz do okienka Console to powinieneś zobaczyć -DF_CPU=6000000UL, gdzie 6000000 to taktowanie w hercach.
Oczywiście musisz ustawić odpowiednie taktowanie dla procesora za pomocą fusebitów. Uruchamiasz MkAVRCalculator i w zakładce ProgramatorAVR klikasz Sprawdź podłączony AVR. Przechodzisz do zakładki Fusy Właściwości i z 2 listy rozwijanej wybierasz źródło taktowania:
-dla 11,092MHz wybierasz Ext. Crystal/Resonator High Freq.;Start-up Time 16K CK + 64ms - co oznacza wybranie zewnętrznego rezonatora o wysokiej częstotliwości z najdłuższym czasem na rozbieg (najbezpieczniejsza opcja)
-dla taktowania z generatora wybierasz Ext. Clock; Start-up Time 6CK + 64ms - co oznacza wybranie zewnętrznego zegara.

Pobaw się poprzestawiaj różne rzeczy inaczej niż pisze powyżej (inna czętsotliwość w okienku MCU CLock Frequency a inna na procesorze; zmiana tej wartości i nie zrobienie Clean) i sprawdź jak to wpływa na działanie programu.

PostNapisane: 23 mar 2013, o 21:11 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Wróć do 1 ćwiczenia 01_DiodaLED, a dokładnie do pliku main1.c, aby wyłączyć plik main.c z kompilacji klikasz na nim prawym klawiszem ->Resurce Configurations->Exclude from Build... i zaznaczasz ptaszka przy Release. Plik main1.c włączasz do kompilacji w ten sam sposób tylko odznaczasz ptaszka.

Nie udaje mi się wyłączyć pliku main.c z kompilacji, nie pojawiają się komendy Resurce Configurations->Exclude from Build...
po kliknięciu prawym klawiszem. Nadal jest zawsze aktywny main.c, mimo że kompiluję main1.c.
Mogę tylko zamknąć i odblokować cały program 01_DiodaLED.

PostNapisane: 23 mar 2013, o 21:51 

W lewym panelu o nazwie Project Explorer otwierasz dany projekt i w tym panelu klikasz prawym klawiszem na pliku i wybierasz 16 opcje od góry.

PostNapisane: 24 mar 2013, o 01:25 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
W lewym panelu o nazwie Project Explorer otwierasz dany projekt i w tym panelu klikasz prawym klawiszem na pliku i wybierasz 16 opcje od góry.

Wszystko działa w tych ćwiczeniach, trochę sobie namieszałem, jestem na pozycji wyjściowej.
Chcę potestować jeszcze program "19-ProjektWielozadaniowy" na 644PA, żeby porównać działanie proc 32, ale przy kompilacji otrzymuję warningi i błędy. Są duże różnice w ustawieniach timerów i przerwań dla tych procesorów. Nota pdf dla 644PA jest o wiele mniej czytelna-zrozumiała jak nota dla proc 32... jak dla mnie.
Dziękuję za wszystkie lekcje, podpowiedzi, wyprowadziły mnie na prostą.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 02:11 
Użytkownik

Proszę, o podpowiedź, jak poustawiać przerwania dla proc. 644PA i w jakich plikach, by ten program działał tak jak przy proc.32 w ćwiczeniu
19-Projekt Wielozadaniowy. Próbuję to zrobić, ale masa błędów występuje w kompilacji, nie mogę ogarnąć. Proszę o pomoc!!!

PostNapisane: 28 mar 2013, o 21:07 

W pliku main.c:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Należy uważać czy dany bit należy do określonego rejestru, bo kompilator nie wykryje błędu dlatego, że za nazwą bitu kryje się po prostu jego numer. Najlepiej sprawdzić w specyfikacji. Przykładowo MCUCR |= (1<<ISC01); nie zostało wskazane przez kompilator, ale w rejestrze tym dla ATMEGA644PA nie ma tego bitu.
W pliku d_led.c jest skonfigurowany Timer0 i należy postąpić analogicznie jak z Timerem2.
Należy jeszcze dokonać zmian w pliku mkuart.c:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Generalnie należy dopisać 0 na końcu nazwy każdego bitu i rejestru, ale jak są rejestry kończące się na A, B, C, H, L to 0 wstawiasz na 2 pozycji od końca. UDR zamieniasz na UDR0, ale UCSRB na UCSR0B.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 23:52 
Użytkownik

Po zmianie tego co podałeś udało się uruchomić ten program na AT644PA, zgłasza się na razie na LCD "start" na LCD. Wyświetlacz LED, IR, 1Wire, klawisze
na razie są głuche. Dalej nie sprawdzałem, brakło czasu, bo te twoje skuteczne podpowiedzi wymagały jak dla początkującego w C sporo
czasu. Dziękuję. Słonecznych, nie śnieżnych Świąt Wielkanocnych życzę.

PostNapisane: 14 kwi 2013, o 18:13 
Użytkownik

Ten temat zakańczam, dziękuję wszystkim za pomoc :D

Strefa czasowa: UTC + 1